Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Διεθνή Ήττα για την Ανγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Ήττα για την Ανγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

 

Από τους συνολικά 608 βουλευτές που ψήφισαν, «ναι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο είπαν οι 491, «όχι» οι 111 και έξι απείχαν -το Σύμφωνο εξασφάλισε έτσι άνετα την πλειοψηφία δύο τρίτων που χρειαζόταν. Στον ΕSM, «ναι» είπαν 493 βουλευτές, «όχι» 106 και πέντε απείχαν.

«Η χρηματοδότηση από τους μηχανισμούς στήριξης θα συνοδεύεται από όρους» επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος ζητώντας την υπερψήφιση του ESM «για να στηριχτεί το ευρώ», έντονη κριτική από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους για τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στην κρίση της Ευρωζώνης.

Στην ομιλία της ενώπιον των μελών της Μπούντεσταγκ, η Άνγκελα Μέρκελ είχε επαναλάβει την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, καθώς, όπως είπε, η δημοσιονομική σταθερότητα είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. «Περισσότερη ανταγωνιστικότητα σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερη ανάπτυξη σημαίνει περισσότερη απασχόληση» τόνισε.

Τα δύο κείμενα για τον ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο «αποτελούν μία ενότητα, με τα οποία γίνονται μη αναστρέψιμα βήματα προς μία διαρκή ένωση σταθερότητας» ανέφερε, τονίζοντας πως είναι σημαντικά βήματα για την στήριξη του ευρώ. Η καγκελάριος σημείωσε επίσης την στήριξή της στην εισαγωγή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης» τόνισε.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καλωσόρισε επίσης τη «δρομολόγηση», όπως είπε, του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Ωστόσο, ο Γκάμπριελ επέκρινε εντονότατα την στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στη διαχείριση της κρίσης: «Εμείς συμφωνούμε τον κύριο Σόιμπλε, που σε αντίθεση με εσάς, είπε ότι βλέπει υιοθέτηση ευρωομολόγων σε πέντε χρόνια με την προϋπόθεση στενότερης οικονομικής ενοποίησης» τόνισε.

«Η κρίση στην Ευρωζώνη έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις υπό την ηγεσία σας τα τελευταία τρία χρόνια» είπε απευθυνόμενος στην καγκελάριο, κατηγορώντας την πως όλον αυτόν τον καιρό δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για αναπτυξιακή πολιτική. Όσον αφορά το θέμα των ευρωομολόγων, ο Γκάμπριελ υποστήριξε πως «έχουμε ήδη αμοιβαιοποίηση του κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη». Τόσο η «αθόρυβη», όπως είπε χαρακτηριστικά, αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ όσο και το πλαίσιο εγγυήσεων του EFSF έχουν εκθέσει σημαντικά την Γερμανία στο χρέος άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Αυτό το «κρυφό χρέος» το έχει αναλάβει η Γερμανία «όχι με ευρωομόλογα αλλά με “ομόλογα Μέρκελ”», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επίθεση στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο Γιούργκεν Τρίτιν των Πρασίνων: «Οι διστακτικές και ανεπαρκείς αποφάσεις σας» είπε απευθυνόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ «έχουν συμβάλει σε αυτήν την κρίση εμπιστοσύνης». Για να μειωθεί το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης πρέπει να υπάρξει μία συντονισμένη πολιτική μείωσης του χρέους. Ο ESM, υποστήριξε, είναι «ένα απαραίτητο εργαλεία, που καθυστέρησε να έρθει».

Ακόμη υψηλότεροι οι τόνοι από το κόμμα της Αριστεράς (Linke): «Η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στοχεύει μόνο στη διάσωση των τραπεζών, και οι πολιτικοί έχουν γίνει μαριονέτες των τραπεζιτών» ανέφερε ενδεικτικά η Ζάρα Βάγκενκνεχτ εξηγώντας γιατί το κόμμα θα καταψηφίσει τα δύο κείμενα.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντεπιτέθηκε στον Γκάμπριελ, καλώντας τον να αποφεύγει τις δραματικές περιγραφές για την γερμανική έκθεση στο ευρωπαϊκό χρέος: «Λαμβάνουμε σήμερα αυτές τις αποφάσεις ενώ επικρατεί ανησυχία, και με τις δηλώσεις του ο κ. Γκάμπριελ πυροδοτεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία» είπε.

Όσον αφορά το θέμα των ευρωομολόγων, ο Σόιμπλε στήριξε την Γερμανίδα καγκελάριο λέγοντας πως «εάν τα ευρωομολόγα εννοούνται χωρίς κοινή οικονομική πολιτική, τότε ούτε εγώ θέλω να τα δω όσο ζω».

Σχετικά με τα συμβάντα στη Σύνοδο, ο Σόιμπλε απέρριψε τη ρητορική περί γερμανικής ήττας: «Αν ανακηρύξει κανένας την Ισπανία και την Ιταλία ως κράτη-νικητές στο τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τότε ο τρόπος σκέψης του ελέγχεται για τη σαθρότητά του» είπε. «Η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στο Ευρωπαϊκό Σύμβούλιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ψηφοφορία έγινε σε βαρύ κλίμα στο Βερολίνο μετά την υποχώρηση Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής. Ενδεικτικό ήταν το αίτημα ορισμένων βουλευτών για αναβολή της ψηφοφορίας για τον ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο για την επόμενη εβδομάδα, υποστηρίζοντας πως οι αποφάσεις της Συνόδου επιφέρουν «θεμελιώδεις αλλαγές» στον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί ο μόνιμος μηχανισμός.

Πηγή:tovima.gr

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Κρατικές ενισχύσεις: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απλουστεύει τους κανόνες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του γενικού κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία (ΓΚΑΚ), η οποία θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενισχύει τη χρηματοδότηση της έρευνας για τον κορoνοϊό με 120 εκατ. ευρώ
Η Επιτροπή έχει καταρτίσει κατάλογο 11 νέων έργων αξίας 120 εκατ. ευρώ από το «Horizon Europe», το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας (2021-2027),...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Συστήνει συμμαχίες για τους ημιαγωγούς και τις τεχνολογίες βιομηχανικού cloud
Δύο νέες βιομηχανικές συμμαχίες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: τη συμμαχία για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών και την ευρωπαϊκή συμμαχία για τα βιομηχανικά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΕΕ: Ενέκρινε κρατική ενίσχυση 110 εκατ. ευρώ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Την έγκρισή της έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οικονομική ενίσχυση ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε. για τη ζημία που προκλήθηκε...
Χρίστος Δήμας: Χρηματοδότηση 56.271.056 ευρώ για την ενίσχυση της έρευνας
Με ευρώ θα ενισχυθεί το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας για το σύνολο των ερευνητικών Ινστιτούτων και των δομών του, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός...
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Θερινό σχολείο επιχειρηματικότητας για μαθητές στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Χ.Α.Ν.Θ. στο Νυμφαίο
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Χ.Α.Ν.Θ. δίνουν τη δυνατότητα σε νέους και νέες 14-18 ετών να έρθουν σε επαφή με τις έννοιες της επιχειρηματικότητας...