Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Έρευνα Η μεγαλύτερη έρευνα για το ελαιόλαδο γίνεται στο Β. Αιγαίο

Η μεγαλύτερη έρευνα για το ελαιόλαδο γίνεται στο Β. Αιγαίο

Μια έρευνα πρωτοφανούς έκτασης και σημασίας, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί για κανένα εγχώριο ή ξένο ελαιόλαδο, υλοποιείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιστημονικά υπεύθυνο τον Νικόλαο Θωμαΐδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας.

Γράφει η Χαρά Ζήκα- Χημικός, Δρ Φαρμακευτικής,  

Εδώ και δύο χρόνια ο κ. Θωμαΐδης και η ερευνητική ομάδα του μελέτησαν περισσότερα από πεντακόσια δείγματα ελαιολάδου από νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι). Τα δείγματα αναλύθηκαν ως προς το βιοδραστικό τους περιεχόμενο με πρωτοπορική μέθοδο με το 80% της παραγωγής να δίνει υψηλό φαινολικό περιεχόμενο. Οι πολυφαινόλες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία αφού έχουν αντιοξειδωτική δράση, μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων και προστατεύουν από διάφορα είδη καρκίνου.

Η ανάλυση των δειγμάτων έδειξε επίσης ότι τα ελαιόλαδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Ε. Επιπλέον προσδιορίστηκαν κι άλλες ουσίες, όπως  καροτενοειδή, τερπένια (σκουαλένιο), μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Μάλιστα, τα τελευταία βρέθηκαν σε περιεκτικότητα 20% μεγαλύτερη σε σχέση με άλλα ελαιόλαδα. Όπως είναι γνωστό, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων. Συνεπώς, οι αναλύσεις κατέδειξαν ότι το ελαιόλαδο του Βορείου Αιγαίου αποτελεί προϊόν ευζωίας και μακροζωίας.

Παράλληλα εξετάστηκε η επίδραση διαφόρων παραγόντων στο βιοδραστικό περιεχόμενο με σκοπό να καθοδηγηθούν οι παραγωγοί ώστε να βελτιωθεί η θρεπτική αξία του παραγόμενου ελαιολάδου και να σταθεροποιηθεί η ποιότητά του κατ’ έτος. Εξετάστηκαν παράγοντες όπως το υψόμετρο, το είδος της καλλιέργειας (συμβατική ή βιολογική), το στάδιο ωρίμανσης του ελαιοκάρπου κατά τη συγκομιδή, διάφορες καλλιεργητικές φροντίδες όπως η άρδευση, η λίπανση αλλά και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη συγκομιδή του καρπού μέχρι την ελαιοποίηση. Εξετάστηκε ακόμη και η επίδραση του είδους του ελαιοτριβείου (διφασικό ή τριφασικό) στα θρεπτικά συστατικά του παραγόμενου ελαιολάδου, ο χρόνος μάλαξης όπως και η προσθήκη νερού και η θερμοκρασία κατά τη μάλαξη, η θερμοκρασία στον διαχωριστήρα αλλά και η επίδραση της θερμοκρασίας φύλαξης ώστε να ενημερωθούν οι ελαιοτριβείς για τις βέλτιστες συνθήκες ελαιοποίησης και αποθήκευσης.

Παράλληλα με το ελαιόλαδο, μελετήθηκετο φαινολικό περιεχόμενο των προϊόντων της επιτραπέζιας ελιάς και της πάστας ελιάς των ποικιλιών Κολοβής και Αδραμυτιανής και πραγματοποιείται τώρα έρευνα για τη Χιώτικη Θρούμπα. Με βάση τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο κ. Θωμαΐδης για τις ελιές ποικιλίας Κολοβής αρκεί η κατανάλωση μερικών γραμμαρίων (<5 ελιές)  για να δώσει στον οργανισμό πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του κ. Θωμαΐδη και η εφαρμογή του Προγράμματος της Περιφέρειας στην πράξη ενισχύουν τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του ελαιολάδου και διευκολύνουν τους τυποποιητές ελαιολάδου να εξάγουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές με καλύτερες τιμές αγοράς.

Το ka-business.gr προτείνει

Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση Προγράμματος Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων
Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους...
Νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit: πράσινο φως για την επιτάχυνση της ανάπτυξης
Η «νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit» αποσκοπεί στη μείωση του κόστους ανάπτυξης υπερταχέων δικτύων. Η νομοθεσία, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί με το Συμβούλιο και...
Δικαίωμα στην επισκευή: νέοι κανόνες για πιο εύκολες και οικονομικές επισκευές
Οι νέοι κανόνες ενισχύουν τα δικαιώματα των καταναλωτών, ελαττώνουν τα σκουπίδια και ενισχύουν τον κλάδο των επισκευών, κάνοντάς τες ευκολότερες και πιο συμφέρουσες. Την Τρίτη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Φωτογραφία : “Πάσχα στο Άγιον Όρος”
Η Αγιορειτική Εστία συμμετέχει στις εκδηλώσεις της «Λατρευτικής Εβδομάδας» του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την διοργάνωση της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας και ιερών κειμηλίων με τίτλο:...
ΜΕΒΓΑΛ: Αγάπης Έργα για την κοινωνία
Για περισσότερα από 74 χρόνια η ΜΕΒΓΑΛ φροντίζει να φέρει στο τραπέζι μας προϊόντα που είναι απαραίτητα για μία ισορροπημένη διατροφή και ενισχύουν την...
Coffee Island: Προχωρά σε σημαντική δωρεά για την εκπαίδευση των νέων νευροχειρουργών
Η ομάδα της Coffee Island, συνεχίζει, με αφοσίωση, να νοιάζεται για όλα αυτά που κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Ως αρωγός διαφόρων πρωτοβουλιών που ενισχύουν την...