Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Εστίαση: Το σενάριο για μετά το Πάσχα - Η επιδότηση

Εστίαση: Το σενάριο για μετά το Πάσχα – Η επιδότηση

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη υπενθύμισε τις μοναδικές εναλλακτικές:

«Εξαρτάται και από όλους εμάς, ποιον δρόμο με τη στάση μας θέλουμε ν’ ακολουθήσουμε. Υπευθυνότητα και τήρηση των μέτρων για να πάμε όλοι ένα βήμα μπροστά και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων και με βάση τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας ή αυστηρότερα μέτρα;».

Λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια διευρυμένη, κυβερνητική task force, προσδιόριζε στους θεσμικούς εκπροσώπους της εστίασης, το οικονομικό «οξυγόνο» που θα χορηγήσει η κυβέρνηση σε 77.000 επιχειρήσεις, για να κινηθούν στον καθαρό διάδρομο της επόμενης ημέρας, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το σενάριο για μετά το Πάσχα

Ο κ. Μητσοτάκης όμως ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με το ορόσημο που θα βγει το λουκέτο από τις επιχειρήσεις της εστίασης:

«Τονίζω ότι σήμερα δεν είμαστε έτοιμοι να προσδιορίσουμε πότε θα ανοίξει η εστίαση. Αυτό θα γίνει όταν μας το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Θέλουμε από τώρα, όμως, να είμαστε έτοιμοι ώστε όταν ανοίξετε να έχετε αυτήν την πρόσθετη ταμειακή ενίσχυση για να μπορείτε να προμηθευτείτε τις πρώτες ύλες που χρειάζεστε», είπε ο πρωθυπουργός.

Η αρχική επιδίωξη ήθελε το άνοιγμα της εστίασης πριν από το Πάσχα.

Μάλιστα στο ημερολόγιο με βάση τα σενάρια, είχαν μαρκαριστεί η 19η και η 26η Απριλίου για την επαναλειτουργία των καταστημάτων του κλάδου, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τελικά, όμως, δεν αποκλείεται με βάση τις φειδωλές κινήσεις που υπαγορεύει το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, η εστίαση να ανοίξει ακόμη και μετά το Πάσχα.

Η επιδότηση

Η νέα δράση για τη στήριξη του κλάδου της εστίασης που τίθεται σε εφαρμογή έχει προϋπολογισμό 330 εκατομμύρια ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης.

Με αυτά τα χρήματα δεν θα καλυφθούν ζημιές αλλά θα διευκολύνουν τους επαγγελματίες στην αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Η επιδότηση είναι μη επιστρεπτέα και θα ανέλθει έως το 7% του ετήσιου τζίρου, με το μέγιστο ποσό ενίσχυσης να διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Η έναρξη της υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη στο πρόγραμμα.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν την επιχορήγηση μέχρι το τέλος του έτους. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

  • Ο ετήσιος τζίρος του 2020 να ήταν μειωμένος κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με το 2019
  • Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
  • Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
  • Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Δεύτερη ευκαιρία! Για όσους έχασαν τη ρύθμιση των 100-120 δόσεων
Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε. // Του Ευστάθιου Λιακόπουλου, Founder & CEO της εταιρείας BSS Τη δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων δίνει η εφορία...
Ταμείο Ανάκαμψης: 2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και αγορά
Μέσα από τις ειδικές δράσεις που θα ενεργοποιούνται σταδιακά από το Ταμείο Ανάκαμψης, έρχονται άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις συνολικού ύψους 1,95 δισ. ευρώ για...
Φορολογικές δηλώσεις: Στο 3% η έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή φόρου
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι αυξάνεται στο 3% η έκπτωση για την καταβολή του φόρου έως τέλος Ιουλίου. Ενώ,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μ.Μ.Θ. Συναυλίας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα τιμούν την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων με μια συναυλία μνήμης που θα...
Δεύτερη ευκαιρία! Για όσους έχασαν τη ρύθμιση των 100-120 δόσεων
Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε. // Του Ευστάθιου Λιακόπουλου, Founder & CEO της εταιρείας BSS Τη δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων δίνει η εφορία...
Πέθανε η γνωστή σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Έφυγε από τη ζωή η γνωστή σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, με πολλές σημαντικές δουλειές στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Παπαγεωργακοπούλου έδωσε τέλος στη...