Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Αγροτικά Η αξία της επιτραπέζιας ελιάς

Η αξία της επιτραπέζιας ελιάς

Της Δρ. Κικής Ζηνοβιάδου,  Επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Επιχειρήσεων στον Τομέα των Τροφίμων, Perrotis College.

Η επιτραπέζια ελιά αποτελεί ένα προϊόν ιδιαίτερα σημαντικό για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας, με περισσότερους από 62.000 ελαιοπαραγωγούς να απασχολούνται στον κλάδο. Με μέγεθος αγοράς της τάξης των 450εκ. ευρώ, η επιτραπέζια ελιά αντιστοιχεί στο 9.2% των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, και κατατάσσει την Ελλάδα ως δεύτερη εξαγωγική χώρα του προϊόντος αυτού στον κόσμο. Οι επιτραπέζιες ελιές αποτελούν μία τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ η κατανάλωση τους έχει συσχετιστεί με πληθώρα ευεργετικών δράσεων όπως προστασία έναντι χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού και διατήρηση της καλής υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ευεργετικές αυτές δράσεις οφείλονται στην παρουσία μια σειράς από θρεπτικά συστατικά αλλά και μικροοργανισμών όπως:

  • Πολυφαινόλες
  • Τριτερπενικά οξέα
  • Προβιοτικοί μικροοργανισμοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρόπος παρασκευής των επιτραπέζιων ελιών επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη συγκέντρωση των ουσιών αυτών καθώς και τον πληθυσμό και τον τύπο των προβιοτικών μικροοργανισμών. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το θρεπτικό και μικροβιακό φορτίο της ελιάς είναι η ποικιλία, ο βαθμός ωρίμανσης κατά τη συγκομιδή και οι καλλιεργητικές φροντίδες.

Καθώς το μικροβίωμα στην επιφάνεια της ελιάς μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη φυσική ζύμωση που πραγματοποιείται κατά την ελληνικού τύπου επεξεργασία δίνεται μεγάλη βαρύτητα στη διερεύνηση του στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στο Perrotis College. Στο πλαίσιο μία μεταπτυχιακής εργασίας τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν κατά το 2ο Διεθνές συμπόσιο για την Ελιά που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Yale, εξετάστηκε η εξέλιξη του μικροβιώματος κατά τη ζύμωσης της Πράσινης Ελιάς Χαλκιδικής. Οι πρωτοπόρες εργαστηριακές γονιδιωματικές τεχνικές που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά σε προϊόντα αυτού του τύπου παρέχουν πολύτιμες γνώσεις που επιτρέπουν την ανίχνευση μικροβιακών στελεχών που μπορούν να συσχετιστούν με τη γεωγραφική προέλευση του καρπού, καθώς και τις αγρονομικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν.

Αυτές οι γνώσεις θα επιτρέψουν στους παραγωγούς την ανάπτυξη βέλτιστων συνθηκών ζύμωσης αναπτύσσοντας έτσι πιο επιθυμητά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και αυξάνοντας την διατροφική και εμπορική αξία του προϊόντος.

9 χρόνια ka-business.gr… και συνεχίζουμε!
11 Απριλίου 2011 στις 16:00 το βγήκε στον διαδυκτιακό αέρα. 9 χρόνια κάνουμε focus στις καλές ειδήσεις Προβάλουμε την άλλη ΕΛΛΑΔΑ  αυτή της...

Το ka-business.gr προτείνει

«Βιώσιμη Τραπεζική: Χρηματοδοτώντας το αύριο», από την Τράπεζα Πειραιώς
Οι προϋποθέσεις, οι συντονισμένες πολιτικές, η χρηματοδότηση και οι επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει ταχύτατα ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός των οικονομιών σε ευρωπαϊκό και...
Estée Lauder : Εκστρατεία για τον Kαρκίνο του Mαστού με βραχιόλι του Δούκα
Από το 1992 o όμιλος Estée Lauder Companies πρωτοστατεί στην εκστρατεία ενάντια στον καρκίνο του μαστού, παγκοσμίως. Στόχος της είναι η συνεχής ενημέρωση του...
Κεραμέως: Αναπλήρωση χαμένων ωρών διδασκαλίας από καταλήψεις και υποχρεωτική τηλεκπαίδευση
Η Νίκη Κεραμέως,Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε πρόσφατη δήλωση της διευκρίνισε ότι θα υπάρξει αναπλήρωση χαμένων ωρών διδασκαλίας από καταλήψεις και υποχρεωτική τηλεκπαίδευση. Αναλυτικά όσα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε τη διεθνή “Δέσμευση για Χρηματοδότηση της Βιοποικιλότητας”
Στο πλαίσιο της 75ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ανακοινώθηκε η κοινή δέσμευση 26 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα Πειραιώς, για...
Αύξηση του Κύκλου Εργασιών το 1ο εξάμηνο του 2020 για την ΟΛΘ Α.Ε.
Τις οικονομικές καταστάσεις του Ά εξαμήνου του 2020 ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΘ ΑΕ. Ο κύκλος εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε. κατά το 1ο εξάμηνο...
Δωρεά συσκευής PCR από το Οινοποιείο “ΚΕΧΡΗΣ”
Νέο εξοπλισμό για τη διενέργεια μοριακών εξετάσεων με τεχνολογία PCR, δώρισε στο Νοσοκομείο το Οινοποιείο "ΚΕΧΡΗΣ".  Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια συσκευή PCR (αυτόματος θερμοκυκλοποιητής), που...