Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Καινοτομία Διεθνής διάκριση για καινοτόμα εφαρμογή από το ΑΠΘ

Διεθνής διάκριση για καινοτόμα εφαρμογή από το ΑΠΘ

 

Οι βραβευθέντες Γεώργιος Μυστρίδης, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Φαρμακευτικής και Ιωάννης Βιζιριανάκης, Aν. Καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, απέσπασαν το Βραβείο στην κατηγορία «Most Effective Teaching Application (η πιο αποτελεσματική πρόταση στην εκπαίδευση)».

 

Η απονομή του Βραβείου πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019, στην ετήσια συνάντηση των μελών του Διεθνούς Consortium «Simcyp», στο Sheffield στην Αγγλία.

 

 

Η ομάδα διακρίθηκε για την ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων εκπαιδευτικού χαρακτήρα, μέσω της πλατφόρμας «Simcyp», την επιτυχή ενσωμάτωσή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και την ενίσχυση των επιστημονικών γνώσεων, αλλά και των πρακτικών δεξιοτήτων των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στον χώρο των φαρμάκων που εφαρμόστηκε στο Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

 

Το διεθνές consortium «Simcyp»

 

Η διεθνής κοινοπραξία «Simcyp» απαρτίζεται από 36 βιοφαρμακευτικές Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των 10 κορυφαίων φαρμακευτικών Εταιρειών παγκοσμίως, και από περισσότερα από 100 ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα που αξιολογούνται από την κοινοπραξία Simcyp, ως κέντρα αριστείας στον χώρο της ανάπτυξης φαρμάκων.

 

Το διεθνές consortium «Simcyp» στοχεύει στη μοντελοποίηση της συμπεριφοράς των φαρμάκων στον οργανισμό, μέσω της ανάπτυξης της πλατφόρμας πληθυσμιακής φαρμακοκινητικής «Simcyp» που βασίζεται στη φυσιολογία. Ήδη, η συγκεκριμένη πλατφόρμα «Simcyp» βρίσκεται υπό αξιολόγηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για εφαρμογή στη κλινική φάση αξιολόγησης νέων φαρμάκων με την υποβολή σχετικών δεδομένων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

 

Εκτός από τις φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, περισσότερα από 100 ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα που δρουν στο πεδίο της ανάπτυξης φαρμάκων κατέχουν, ύστερα από ετήσια αξιολόγηση από το consortium, άδειες ακαδημαϊκής και ερευνητικής χρήσης.

 

Το περιεχόμενο της πρότασης

 

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ υπέβαλε, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Simcyp Consortium Academic Awards (Ακαδημαϊκά Βραβεία της Κοινοπραξίας Simcyp)», την πρότασή της στον τομέα ανάδειξης-επέκτασης-αξιοποίησης των γνώσεων για τα φάρμακα σε τομείς, όπως: 1) των εργαστηριακών μελετών σε αξιοποιήσιμα δεδομένα των ζώντων οργανισμών, 2) των μηχανισμών απορρόφησης-κατανομής, μεταβολισμού και αποβολής των φαρμάκων από τον οργανισμό, 3) της βασισμένης στη φυσιολογία μοντελοποίηση της φαρμακοκινητικής των φαρμάκων και βιολογικών παραγόντων, 4) της φαρμακολογίας ασφάλειας, 5) της φαρμακολογίας συστημάτων, και 6) μοντελοποίησης και προσομοίωσης.

 

Προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις, το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί, κατά το προηγούμενο εκπαιδευτικό έτος, με συγκεκριμένο ελάχιστο αριθμό συμμετεχόντων φοιτητών και τουλάχιστον 8 ώρες παρουσιάσεων/πρακτικών ασκήσεων, με τη βοήθεια του προσομοιωτή Simcyp.

 

Περισσότερα από 100 ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο που έχουν αξιολογηθεί ως κέντρα αριστείας στο πεδίο της ανάπτυξης φαρμάκων και κατέχουν άδειες έρευνας για την αξιοποίηση της πλατφόρμας μοντελοποίησης «Simcyp», ήταν επιλέξιμα για την υποβολή υποψηφιότητας στα ακαδημαϊκά βραβεία της σύμπραξης «Simcyp», για το έτος 2019.

 

Η διάκριση μιας μεγάλης πορείας

 

Η βάση της πρότασης βρίσκεται στο πρώτο, σε διεθνές επίπεδο, εγχειρίδιο Εξατομικευμένης Ιατρικής (ή Ιατρικής Ακριβείας), με τίτλο «Handbook of Personalized Medicine: Advances in Νanotechnology, Drug Delivery and Therapy», του Αν. Καθηγητή Ιωάννη Βιζιριανάκη, που εκδόθηκε το 2014.

 

Αποτελεί μια μακροχρόνια ερευνητική πορεία που ξεκίνησε ως σύλληψη το 1997 και ως αρχική εφαρμογή το 2001, ενισχύθηκε ως ιδέα με την απόκτηση της πρώτης άδειας ακαδημαϊκής ερευνητικής χρήσης της πλατφόρμας «Simcyp» το 2009 και την ένταξη, παράλληλα, από την αξιολόγηση της κοινοπραξίας «Simcyp» της ερευνητικής ομάδας του Αν. Καθηγητή Ιωάννη Βιζιριανάκη σε κέντρο αριστείας για τον χώρο ανάπτυξης των φαρμάκων. Στη συνέχεια μορφοποιήθηκε μέσα από την εφαρμογή ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος στη διδασκαλία του προπτυχιακού μαθήματος «Κλινική Φαρμακοκινητική» για τους 4ετείς φοιτητές Φαρμακευτικής του ΑΠΘ και του μεταπτυχιακού μαθήματος «Αλληλεπιδράσεις Φαρμάκων» του μεταπτυχιακού προγράμματος «Φαρμακολογία και Θεραπευτική».

 

 

 

NULLNULLNULL

9 χρόνια ka-business.gr… και συνεχίζουμε!
11 Απριλίου 2011 στις 16:00 το βγήκε στον διαδυκτιακό αέρα. 9 χρόνια κάνουμε focus στις καλές ειδήσεις Προβάλουμε την άλλη ΕΛΛΑΔΑ  αυτή της...

Το ka-business.gr προτείνει

Πώς ωφελείται η Ελλάδα από το πακέτο 500δισ της ΕΚΤ
Όπως σημειώνει το Bloomberg: Μεγάλες προσδοκίες τρέφουν οι αγορές, ενόψει της συνεδρίασης, την Πέμπτη, του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται να...
Όλες οι επιχειρήσεις που ανοίγουν τη Δευτέρα 1 Ιουνίου
Τις κατηγορίες επιχειρήσεων και επαγγελματικών δραστηριοτήτων που ανοίγουν και πάλι από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται πως...
Υποχρεωτικό τεστ και καραντίνα 7 ημερών για επισκέπτες από μη ασφαλείς επιδημιολογικά χώρες
Τους όρους της υποδοχής ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα από την 15η Ιουνίου εξειδικεύει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Οι ελληνικές...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τριπλή βράβευση των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου στα OLYMPIA HEALTH & NUTRITION Awards 2020
Την ιδιαίτερα τιμητική διάκριση των 3 διεθνών βραβείων σε 3 ισάριθμες συμμετοχές ελαιολάδων τους πέτυχαν οι βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου με τα βιολογικά ελαιόλαδα τους...
Ιωάννα Χαστά: Μια Θεσαλονικιά διαπρέπει στη Νέα Υόρκη
Είναι γνωστό πως η Νέα Υόρκη διαθέτει μια από τις πιο δυναμικές και δραστήριες κοινότητες της ελληνικής ομογένειας. Ίσως λιγότερο γνωστό είναι ότι διαθέτει...
Πώς ωφελείται η Ελλάδα από το πακέτο 500δισ της ΕΚΤ
Όπως σημειώνει το Bloomberg: Μεγάλες προσδοκίες τρέφουν οι αγορές, ενόψει της συνεδρίασης, την Πέμπτη, του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται να...