Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Καινοτομία Ερευνητές από τα Ιωάννινα πήραν βραβείο από το MIT!

Ερευνητές από τα Ιωάννινα πήραν βραβείο από το MIT!

 

Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Τζάλλα και τον Μάρκο Τσίπουρα που κατέκτησαν το βραβείο της πιο καινοτόμου ιδέας, καθώς και το βραβείο της καλύτερης διαχείρισης πόρων στο διαγωνισμό Health and Wellness Innovation του γνωστού αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ.

Οι δύο ερευνητές μίλησαν στο ipeirotika.gr για την επιτυχία τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Το βραβείο του ΜΙΤ δεν είναι η πρώτη διάκριση που πήραν. Το 2010 είχαν λάβει παγκόσμια διάκριση στο συνέδριο phealth στο Βερολίνο και πάλι για συσκευές που αφορούν το Πάρκινσον.
Όπως δήλωσαν οι δύο ερευνητές, η διάκριση τους και το βραβείο που απέσπασαν από το MIT βασίζεται σε έρευνα και εργασία ετών. Δεν ήθελαν να κάνουν απλώς μια έρευνα αλλά να φτιάξουν καινοτόμες συσκευές που θα βοηθήσουν στην πράξη τον ασθενή.

Οι συσκευές που δημιούργησαν

Πρόκειται για ένα γάντι και μία κούπα που λειτουργούν ως εξής: Το γάντι έχει ως στόχο την καλύτερη παρακολούθηση του ασθενή και την βέλτιστη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής του. Είναι εφοδιασμένο με μία σειρά από αισθητήρες τοποθετημένους πάνω από τα δάχτυλα, με στόχο την καταγραφή των κινήσεων των δαχτύλων, ενός υφάσματος αγωγιμότητας, που τοποθετήθηκε στις άκρες των δακτύλων και στο εσωτερικό της παλάμης, και ενός επιταχυνσιόμετρου τριών αξόνων, που τοποθετήθηκε στο πάνω μέρος της παλάμης.

Σκοπός της καινοτόμου ιδέας αυτής είναι ο ασθενής να μπορεί μόνος του να παρακολουθεί την πορεία της υγείας και να έχει τον έλεγχο της νόσου του, παρακινώντας τον μέσω ενός 3D παιχνιδιού στον υπολογιστή. «Δίνουμε ένα κίνητρο στον ασθενή να το δει σαν παιχνίδι και να μπορεί να βλέπει την πορεία του μόνος του» είπαν στο ipeirotika.gr

Με χρήση του γαντιού 2-3 φορές την ημέρα από τον ασθενή, ο γιατρός λαμβάνει σημαντικές πληροφορίες σε σχέση την βραδυκινησία του ασθενή, τις οποίες αξιοποιεί για να πετύχει την βέλτιστη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής του.

Όσον αφορά την κούπα η βασική δομή της είναι μια κοινή κούπα στην βάση της οποίας τοποθετήθηκε ένα επιταχυνσιόμετρο τριών αξόνων, μέσω του οποίου κάθε φορά που ο ασθενής χρησιμοποιεί την κούπα, τα σήματα που καταγράφονται, μεταδίδονται ασύρματα και αναλύονται έτσι ώστε να προκύπτει αξιολόγηση του τρόμου του ασθενή, που έχει ως στόχο την καλύτερη παρακολούθηση του ασθενή και την βέλτιστη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής του.

-Πιστεύατε ότι θα κερδίσετε;

«Ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος. Είχαμε δουλέψει όμως πολύ πάνω σε αυτό. Πίσω από τις 11 μέρες που εργαστήκαμε εκεί κρύβεται η δουλειά και έρευνα ετών. Επιπλέον οι άνθρωποι που μας έκριναν ήταν εντελώς άγνωστοι σε εμάς. Ήταν έξι αξιολογητές από μεγάλες εταιρείες όπως ο επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της NOVARTIS. Δεν πιστεύαμε ότι ήταν εύκολη η νίκη. Εξάλλου στον διαγωνισμό έπαιρναν μέρος ομάδες από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.»

-Είχατε στήριξη σε αυτήν σας την προσπάθεια;

Οικονομική καμία. Ηθική υποστήριξη ναι αλλά και πάλι όχι από όλους. Να σκεφτείτε ότι τα εισιτήρια για να πάμε τα κλείσαμε τρεις μέρες πριν το ταξίδι και μάλιστα με δικά μας έξοδα. Έγινε μια προσπάθεια να βρεθεί χορηγός αλλά δεν τα καταφέραμε. Μάλιστα οι ερευνητές από την Αυστρία δεν μας πίστευαν και μας ρωτούσαν «Πείτε αλήθεια, εσείς πληρώσατε τα έξοδά σας; »

-Ήρθαν έστω σε επαφή μαζί σας κάποιοι κρατικοί φορείς μετά την επιτυχία σας;

«Όχι κανείς. Μόνο φίλοι και κάποιοι δημοσιογράφοι. Και το ΤΕΙ Ηπείρου για να είμαστε δίκαιοι μας βοήθησε και μας στήριξε στο να λείπουμε εν μέσω εξεταστικής»

-Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει υποδομές για να αναπτυχθούν οι καινοτομίες, υπάρχει έδαφος;

«Όχι, δεν υπάρχει η κουλτούρα και επιπλέον είναι μεγάλο το πρόβλημα της γραφειοκρατίας. Αλλά δεν είναι μόνο στην Ελλάδα έτσι, είναι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Αμερική στηρίζουν τους ερευνητές. Και όσα mail με εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις συσκευές μας λάβαμε, τα λάβαμε από την Αμερική. Στην Ευρώπη στέκονται στο τυπικό μέρος και όχι στην ουσία. Υπάρχει τεράστια διαφορά νοοτροπίας»

-Έχετε σκεφτεί να φύγετε στο εξωτερικό;

«Ναι το έχουμε σκεφτεί αλλά και αυτή δεν είναι εύκολη λύση. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε οικογένειες πίσω μας. Ωστόσο αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο»

Ο Αλέξανδρος Τζάλλας έχει πτυχίο Φυσικής και Διδακτορικό τίτλο Ιατρικής Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι χρόνια Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και νεοεκλεγμένος Καθηγητής Εφαρμογών του ΤΕΙ Ηπείρου.

Ο Μάρκος Τσίπουρας έχει πτυχίο Πληροφορικής, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι χρόνια Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Ηπείρου.

 

ΠΗΓΗ:  ipeirotika.gr

 

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...

Το ka-business.gr προτείνει

Γώγος: Τέλη Δεκεμβρίου περιμένουμε εγκρίσεις για τα εμβόλια
Τέλη Δεκεμβρίου θα εγκριθούν τα εμβόλια εκτιμάει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Πρώτα θα γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, ενώ...
28η Οκτωβρίου: Αυστηρή τήρηση των μέτρων στις εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού
Χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις θα εορταστεί φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ενώ όσες εκδηλώσεις τελεστούν, δηλαδή δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων, θα πραγματοποιηθούν...
Ουρές για προσκύνημα στον Άγιο Δημήτριο
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη Θεία Λειτουργία, ενώ η επίσημη δοξολογία είναι προγραμματισμένη για τις 13:00, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου....

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Μετρήσου κι εσύ»: Καμπάνια ενημέρωσης για το διαβήτη
Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για "επιδημία", που έως το 2025 θα έχει πλήξει
ΕΝΦΙΑ: Παράταση καταβολής δόσεων για το 2020 ζητά το ΕΒΕΘ
Επιστολή με την οποία ζητούν παράταση της καταβολής των φετινών δόσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), απέστειλαν στον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον...
Ο πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα
Από τις 4 Νοεμβρίου 2020, ο πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS λειτουργεί σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, μέσω της ανανεωμένης υπηρεσίας διαλειτουργικότητας Greek Interoperable Tolling Systems (GRITS). Η υπηρεσία...