Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Καινοτομία Η ομάδα από τη Θεσσαλονίκη που σε βοηθά να αποφασίσεις… τι θέλεις...

Η ομάδα από τη Θεσσαλονίκη που σε βοηθά να αποφασίσεις… τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις!

 

Τους περισσότερους από εμάς από τα παιδικά κι όλας χρόνια μας ρωτούν… «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις». Μια ερώτηση που όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί είναι λάθος, αφού πάνω σε λάθος βάσεις νέοι και νέες επιλέγουν χωρίς να έχουν… εξερευνήσει τον εαυτό τους λάθος επαγγελματικούς προσανατολισμούς.

 

Μια κοινωνική start up εταιρία από τη Θεσσαλονίκη έρχεται να βοηθήσει τους νέους (μαθητές, φοιτητές και απόφοιτους) να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα, να αποκτήσουν αυτογνωσία και να καταλήξουν στο τι θέλουν να γίνουν… όταν μεγαλώσουν.

 

Ο λόγος για την ομάδα του LEADCOMPASS που μέσα από καινοτόμες μεθόδους, online σεμινάρια και συναντήσεις βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να «χτίσουν» το σωστό βιογραφικό σημείωμα, να βρουν… τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να παρέχουν μια δια βίου εκπαίδευση σε όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Ο λόγος για τους: Φιλοθέη Ματσίγκου, Ανδρέα Μουσχούλη, Γιώργο Βαρβάρη και Βασίλη Μίτση  που συναντήθηκαν το 2012 για πρώτη φορά στο μεγαλύτερο παγκόσμιο φοιτητικό οργανισμό, την AIESEC. Όπως αναφέρουν στο www.ka-business.gr αναρωτήθηκαν: «Πώς γίνεται η ανεργία στους νέους να φτάνει στο 51% και το 42% των εργοδοτών να μην μπορεί να βρει τους κατάλληλους υποψηφίους;». « Για πρώτη φορά έμπρακτα διαπιστώσαμε ότι η εκπαίδευση που λαμβάνουμε δεν επαρκεί για την ομαλή μετάβαση στην αγορά εργασίας.

Έτσι αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις και το όραμα μας και ιδρύσαμε τη LeadCompass. Πλέον προσφέρουμε μοναδικές εμπειρίες σε όλους τους νέους της Ελλάδας και τους βοηθάμε να μεταβούν επιτυχημένα από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας με ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο Προσωπικής Ανάπτυξης και Συμβουλευτικής Καριέρας, το Hacking Growth» λένε.

 

Για τις δυσκολίες του εγχειρήματος, τους στόχους της ομάδας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η start up LEADCOMPASS μίλησε στο www.kabusiness.gr ο Sales & Marketing Manager (Co-Founder), Ανδρέας Μουσχούλης.

 

 

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά την υλοποίηση της ιδέας σας;

 

Όπως κάθε νέα επιχείρηση, είχαμε και εμείς κάποια “εμπόδια” που καλούμασταν να περάσουμε στον σημερινό επιχειρηματικό “στοίβο”.  Μια από τις πιο μεγάλες δυσκολίες ήταν να μας εμπιστευτεί ένας νέος να τον βοηθήσουμε στην καριέρα του. Στην Ελλάδα δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους υπηρεσίες, παρόλο που το 87% των νέων δηλώνει ότι δεν έχει επαρκή επαγγελματικό προσανατολισμό και το 50% δεν τους αρέσει το αντικείμενο των σπουδών τους. Ωστόσο σταδιακά παρατηρούμε ότι οι φοιτητές λόγω της κρίσης και της ανάγκης να ξεχωρίσουν στην αγορά εργασίας αρχίζουν και σχεδιάζουν πιο στρατηγικά και στοχευμένα τα επόμενα βήματα της καριέρας τους. Πλέον οι νέοι έρχονται στo γραφείo μας και μας λένε ότι αισθάνονται χαμένοι και δεν ξέρουν που να κινηθούν. Χαίρομαι λοιπόν να τους βοηθάμε μεταφέροντας μια διαφορετική εικόνα για το πως πρέπει να σχεδιάσουν και να διεκδικήσουν την καριέρα τους και πως να δώσουν νόημα σε αυτήν. Εξάλλου, ο σκοπός της ζωής μας είναι κάτι μεγαλύτερο από το επάγγελμα ή τη καριέρα. Είναι πως εγώ θέλω να επηρεάσω το κόσμο.

 

 

Με απλά λόγια τι είναι το Hacking Growth;

 

Το Hacking Growth είναι ένα 3ημερο workshop (βιωματικό σεμινάριο) στο οποίο ο κάθε νέος που συμμετέχει έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τα κρυφά ταλέντα του, να εξερευνήσει τις επαγγελματικές του επιλογές και να δημιουργήσει στο τέλος ένα 2ετές πλάνο καριέρας που θα περιλαμβάνει στόχους και βήματα δράσης. Αξίζει να τονιστεί ότι στο Hacking Growth καταρρίπτεις πεποιθήσεις για τον εαυτό σου ή άλλων για το πώς σε βλέπουν. Έτσι, με αυτό τον τρόπο μαθαίνοντας καλύτερα τον εαυτό σου, μαθαίνεις και τι σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένο προσωπικά και επαγγελματικά. Συμπερασματικά, κατά τη διάρκεια όλου του προγράμματος δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση σε κομμάτια αυτογνωσίας του κάθε συμμετέχοντα. Η αυτογνωσία είναι ένα διαρκές ταξίδι από το παρελθόν στο παρόν και έπειτα στο μέλλον. Γι’ αυτό και μετά το πέρας του προγράμματος, κάθε νέος εισέρχεται αυτόματα στα Tribes (το δίκτυο νέων της Leadcompass) στο οποίο δέχεται μηνιαία trainings εντελώς δωρεάν και επ’ αόριστον. Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να συμβάλουμε στην προσωπική ανάπτυξη τους βελτιώνοντας την επίγνωση που έχουν για τον εαυτό τους και ενισχύοντας τις επαγγελματικές τους δεξιότητες, δεξιότητες που του ζητά η σημερινή αγορά εργασίας.

 

Ποια είναι τα σύγχρονα προσόντα εργαλεία που έχει στα χέρια του ένας φοιτητής και τα οποία του προτείνετε να χρησιμοποιήσει για ένα καλό και «δυνατό» βιογραφικό σημείωμα;

 

Προτείνουμε σε κάθε νέο να ενεργοποιηθεί στα φοιτητικά του χρόνια με τον Εθελοντισμό, με διάφορα training programs όπως Erasmus+ και interships στο εξωτερικό. Επιπλέον,  να ενισχύσει τις γλωσσικές του ικανότητες (ξένες γλώσσες) καθώς επίσης και τις τεχνικές του δεξιότητες (hard skills) όπως coding και web development.

 

 

Τι είδους υπηρεσίες προσφέρετε;

 

Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε κινούνται σε 2 κύριους άξονες:

 

1.    Υπηρεσίες συμβουλευτικής καριέρας για φοιτητές – αποφοίτους μέσα από ομαδικά ή ατομικά Σεμινάρια Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης:

 

○      Εδώ ανήκουν τα Σεμινάρια Hacking Growth στα οποία κάθε νέος σχεδιάζει το πλάνο καριέρας του και

○      τα Σεμινάρια Brand Me στο οποίο κάθε νέος πλέον διεκδικεί την καριέρα που του ταιριάζει κάνοντας την κατάλληλη προετοιμασία για την αγορά εργασίας όπως το να φτιάξει το βιογραφικό και το LinkedIn του, να προετοιμαστεί για μια συνέντευξη και να μάθει πώς να μπει στη κρυφή αγορά εργασίας.

○      Πλέον διαθέτουμε και Onlines Courses – Διαδικτυακά “μαθήματα” για να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους νέους στην Ελλάδα να εξελίξουν τη καριέρα τους. Αντίστοιχα υπάρχουν και στο εξωτερικό όπου χιλιάδες νέοι τα παρακολουθούν ακόμα και πριν αποφοιτήσουν. Επειδή όμως όταν πρόκειται για την καριέρα πρέπει να προσαρμόζεσαι στις ανάγκες του κάθε ατόμου. Για αυτό και εμείς διαθέτουμε όλα τα online courses στα Ελληνικά με ασκήσεις και πολύ διάδραση ώστε να σιγουρευτούμε ότι θα δώσουμε το μέγιστο αντίκτυπο με το πιο ποιοτικό αποτέλεσμα.

 

 

2. Υπηρεσίες για μαθητές Λυκείου:

–       Gostudy.gr : Μόλις “λανσάραμε” την πιο σύγχρονη μηχανή αναζήτησης σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Ελλάδα στην οποία δωρεάν ο κάθε μαθητής μπορεί εύκολα, γρήγορα και δωρεάν να βρει τη σχολή που του ταιριάζει και να εξερευνήσει τον επαγγελματικό κλάδο που τον ενδιαφέρει να απασχοληθεί μελλοντικά.

 

 

Πότε αποφασίζει κάποιος… τι θα γίνει όταν μεγαλώσει;

 

Αυτή είναι η λάθος ερώτηση, γιατί το τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω ξεκινάει από το δημοτικό γεγονός που μας κάνει να δίνουμε λάθος απαντήσεις. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν έχουμε ζήσει αρκετές εμπειρίες και συνεπώς δεν έχουμε λάβει αρκετά ερεθίσματα που υποδεικνύουν τι ακριβώς μας ταιριάζει και αρέσει. Επίσης, είναι λάθος να αναρωτιόμαστε κάτι τέτοιο γιατί ο καθένας δεν μπορεί να γίνει ένα πράγμα, ένα επάγγελμα (δάσκαλος, δικηγόρος, ιατρός, οικονομολόγος κλπ). Πάμε να ανοίξουμε μια πολύ μεγάλη συζήτηση τώρα επομένως θα κλείσω πάλι επαναλαμβάνοντας το εξής: “ο σκοπός της ζωής σου είναι κάτι μεγαλύτερο από επάγγελμα ή καριέρα. Είναι πως εσύ θέλεις να επηρεάσεις τον κόσμο.

 

 

Ποια είναι τα ποιο δύσκολα σημεία για την μετάβαση ενός φοιτητή στην… αγορά εργασίας;

 

Δύο είναι αυτά που δυσκολεύουν πολύ ένα φοιτητή να εισαχθεί με επιτυχία στην αγορά εργασίας. 1) Έλλειψη Αυτογνωσίας 2) Έλλειψη εμπειριών. Κάθε φοιτητής ήταν και κάποτε μαθητής ο οποίος δεν είχε καθόλου καλό επαγγελματικό προσανατολισμό. Όπως σας είπα γνωρίζουμε από την ΕΛΣΤΑΤ ότι 87% των μαθητών λυκείου δηλώνουν την έλλειψη επαγγελματικού. Προσανατολισμού και συνεπώς αυτογνωσίας και 50% των φοιτητών δεν τους αρέσει η σχολή τους. Τι σημαίνει όμως αυτό; Οι νέοι δεν ξέρουν που είναι πραγματικά καλοί, τι ακριβώς τους αρέσει και έχουν πάθος για να το συνδυάσουν με την αγορά εργασίας. Αυτό το φαινόμενο έχει άμεσο αντίκτυπο στη νεανική ανεργία που αναφερθήκαμε στην αρχή και συμβαίνει όταν δεν ξέρεις ποιος είσαι, δεν ξέρεις τι στόχους να βάλεις, δεν ξέρεις τι εμπειρίες πρέπει να κερδίσεις για να πετύχεις στη σταδιοδρομία σου. Επιπλέον, όταν δεν σου αρέσει η σχολή σου, δεν έχεις το μεράκι που λέμε εμείς οι Έλληνες να ασχοληθείς ενεργά με το αντικείμενο σου, να εξελιχθείς σε αυτό και να ξεχωρίσεις.

 

Αν μπορούσα να συμβουλέψω ένα νέο για το πώς θα μεταβεί από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας, συνοψίζοντας θα ήταν τα εξής:

1)    Γνώρισε τον εαυτό σου

2)    Πάρε από νωρίς εμπειρίες

3)    Δικτυώσου με ανθρώπους

 

Όλοι μας έχουμε λανθασμένα πει ή ακούσει ως φοιτητές το περίφημο ” Ας πάρω πρώτα πτυχίο και ύστερα δημιουργώ το βιογραφικό μου”. Το βιογραφικό δημιουργείται όμως κατά τη διάρκεια των σπουδών μας. Όταν αποφοιτήσουμε είναι ήδη πολύ αργά…

 

 

 

Σημειώνεται πως η ομάδα μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 events. Πρόσφατα τους εμπιστεύτηκε στο λεγόμενο “φεστιβάλ εργασίας” ή αλλιώς jobfestival, το Skywalker για τον έλεγχο και παροχή συμβουλών στα εκατοντάδες βιογραφικά σημειώματα όλων των παρευρισκόντων.

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

ΕΕ: Τέσσερις νέες προκηρύξεις στηρίζουν τα μέσα ενημέρωσης με συνολικά 12 εκατ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τέσσερις νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για την προαγωγή μιας δημόσιας σφαίρας ζωντανής και πολύμορφης και την ενίσχυση της πρόσβαση των...
Embneusys: Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) στην υπηρεσία των κατασκευαστικών
Καινοτόμα συστήματα που αξιοποιούν την τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ), ειδικά σχεδιασμένα για τον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργεί η εταιρεία Embneusys (πρώην Embiots). H
ΕΕ: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη θωράκιση μελλοντικών έργων υποδομής έναντι της κλιματικής αλλαγής
Νέες τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη θωράκιση των έργων υποδομής έναντι της κλιματικής αλλαγής για την περίοδο 2021-2027 δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΙΣΑ: Οδηγίες για την προστασία από τις πυρκαγιές
Μεγάλη προσοχή απαιτείται από τους πολίτες και ειδικά σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για την προστασία τους από το νέφος της...
Δασικές πυρκαγιές: Η ΕΕ ενεργοποιεί τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας
Καθώς δασικές πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποιεί άμεσα στήριξη για να βοηθήσει...
ΕΒΕΘ: Απειλείται η βιωσιμότητα των βυρσοδεψείων στη ΒΙΠΕΘ Σίνδου
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των βυρσοδεψικών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στο Ο.Τ. 52 της ΒΙΠΕΘ Σίνδου, κρούει το Εμπορικό και Βιομηχανικό...