Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Άκαρπο και με τελεσίγραφο το Eurogroup!!!

Άκαρπο και με τελεσίγραφο το Eurogroup!!!

 

Όπως είπε στη συνέντευξη τύπου ο Γ. Ντάισελμπλούμ  «Μίλησα πριν από μερικές ημέρες με τον κ. Τσίπρα και συμφωνήσαμε από κοινού για να βρούμε ένα τρόπο τεχνικής αξιολόγησης για το τρέχων πρόγραμμα και που αλλού θα μπορούσαμε να τα βρούμε. Υπήρχε μια σύγκλιση στο 60% με 70% του προγράμματος.

Σήμερα από τα θεσμικά όργανα μάθαμε ότι η αντίδραση των οικονομικών επιτελείων ήταν διαφορετική. Υπάρχει μια απογοήτευση. Δεν βρήκαμε ακόμα κοινό σημείο συνεννόησης. Τις τελευταίες ημέρες και μέχρι την αρχή αυτής της συνάντησής προσπαθήσαμε μήπως και τα βρούμε αλλά δεν τα καταφέραμε.

Η βέλτιστη λύση θα ήταν μια παράταση του ελληνικού προγράμματος, χρειάζεται χρόνος και ο καλύτερος τρόπος είναι η παράταση. Τέτοιου είδους επέκταση θα έπρεπε στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν την ευελιξία (π.χ. αντικατάσταση μέτρων με κάποια άλλα κλπ)

Όχι μέσα από μονομερείς ενέργειες. Θα πρέπει να υπάρχουν δεσμεύσεις πως θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα. Εκείνοι θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την εβδομάδα για νέες συζητήσεις μέχρι να φτάσουμε στην Παρασκευή και ένα νέο eurogroup. Αλλά δεν έχουμε άλλο χρόνο. Αυτό ήταν. Πάει και τελείωσε» τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου.

 

 

Το κείμενο Ντάισελμπλουμ που απέρριψε η Ελλάδα

Στα ΜΜΕ διέρρευσε το κείμενο που έφερε στο Eurogroup, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, και προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας.

Στο κείμενο ζητείται από την Αθήνα να δηλώσει ότι:

– Αποδέχεται την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος.
– Αποδέχεται τον υπάρχοντα και κατά κοινή ομολογία ανέφικτο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κείμενο μη διαπραγμάτευσης και ρήξης, αφού ζητά η Ελλάδα να συνεχίσει χωρίς καμία αλλαγή το υπάρχον πρόγραμμα παρά την αποτυχία και την αναποτελεσματικότητα του που εντοπίζουν πλέον εκπρόσωποι και των δανειστών.

«Το Eurogroup τονίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέα ελληνική κυβέρνηση.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε μια ανεξίτηλα βελτιούμενές προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (με την ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικά οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής καθώς (σ.σ. δεσμεύονται) και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας.

Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα.

Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία». Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.

Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές αρκεί να τιμά τις δεσμεύσεις της μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο».


Βαρουφάκης: Δεν κάνουμε μπλόφα, δεν υπάρχει plan B

«Σήμερα πριν Eurogroup ο Μοσκοβισί μού πρότεινε σχέδιο απόφασης που θα ήμουν ευτυχής να υπογράψω, μιλούσε για εξάμηνη παράταση και συνέχιση διαπραγματεύσεων. Στη βάση αυτή είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε μια σειρά όρων. Να τηρήσουμε υποχρεώσεις και να μη κάνουμε καμιά μονομερή ενέργεια», εξήγησε ο Γιάννης Βαρουφάκης, κατά τις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Το μόνο που ζητήσαμε είναι να μη εφαρμόσουμε όρους όπως αύξηση ΦΠΑ στις τουριστικές περιοχές. Δυστυχώς όμως αυτό το κείμενο αποσύρθηκε και παρουσιάστηκε ένα άλλα που μας πήγαινε πολύ πίσω και μας έδωσαν σαν αντάλλαγμα τις λέξεις “ορισμένη ευελιξία”».

«Κάτω από αυτά ήταν αδύνατο να υπογράψουμε. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια τίμια συμφωνία τις επόμενες ημέρες αλλά όχι προς ένα αδιέξοδο για την Ελλάδα».

«Ποτέ δεν έπαιξα μονόπολη με ψεύτικα χρήματα. Θέλουμε μία σωστή συμφωνία και ας βρούμε ένα κοινό σημείο αναφοράς. Υπάρχει ένα plan A , δεν υπάρχει plan B. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους», τόνισε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

 

Με πληροφορίες ΑΠΕ, newsbeast.gr

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

BSS: Ο ρόλος των Συμβούλων Επιχειρήσεων σήμερα
Ο Ευστάθιος Λιακόπουλος FOUNDER – CEO BSS μιλά στο και τη Ραλλιώ Λεπίδου για το πώς μπορεί η σωστή επιλογή συμβούλου σε μία...
Διπλή βράβευση για την Μεγάλη Σύμπραξη Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας στα Tourism Awards 2021
Δυο σημαντικές διακρίσεις στα Tourism Awards, επιβεβαιώνουν και επιβραβεύουν τις προσπάθειες και το υψηλό αίσθημα συνεργασίας που επέδειξε η Μεγάλη Σύμπραξη Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας,...
H Πειραιώς Financial Holdings ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη έκδοση ομολόγου Additional Tier 1 ύψους €600 εκατ.
H έκδοση συνιστά την πρώτη έκδοση τίτλων ΑΤ1 της Πειραιώς στις διεθνείς αγορές μετά την κρίση, σε συνέχεια των εκδόσεων τίτλων Tier 2 της...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

BSS: Ο ρόλος των Συμβούλων Επιχειρήσεων σήμερα
Ο Ευστάθιος Λιακόπουλος FOUNDER – CEO BSS μιλά στο και τη Ραλλιώ Λεπίδου για το πώς μπορεί η σωστή επιλογή συμβούλου σε μία...
Διπλή βράβευση για την Μεγάλη Σύμπραξη Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας στα Tourism Awards 2021
Δυο σημαντικές διακρίσεις στα Tourism Awards, επιβεβαιώνουν και επιβραβεύουν τις προσπάθειες και το υψηλό αίσθημα συνεργασίας που επέδειξε η Μεγάλη Σύμπραξη Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας,...
H Πειραιώς Financial Holdings ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη έκδοση ομολόγου Additional Tier 1 ύψους €600 εκατ.
H έκδοση συνιστά την πρώτη έκδοση τίτλων ΑΤ1 της Πειραιώς στις διεθνείς αγορές μετά την κρίση, σε συνέχεια των εκδόσεων τίτλων Tier 2 της...