Αλλάζει το τραπεζικό τοπίο

Σήμερα οι διοικήσεις των δύο ομίλων παραχωρούν κοινή συνέντευξη τύπου.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που αφιερώνουν εκτενή δημοσιεύματα σήμερα, στο νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση των Alpha Bank και Eurobank.

Ο σεϊχης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι θα είναι ο μεγάλος μέτοχος του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί με την συγχώνευση των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς φαίνεται ότι θα αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή του από περίπου 5% που είναι σήμερα στην Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος του νέου σχήματος θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος.

H νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα είναι η μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και η 25η πανευρωπαϊκά. Θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών.

To μεγάλο deal έχει τις “ευχές” της κυβέρνησης, που πίεζε από καιρό προς αυτή την κατεύθυνσημ αλλά και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου ο οποίος είχε καλέσει τα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε ολική ανασύνταξη δυνάμεων και είχε χαρακτηρίσει μονόδρομο τις συγχωνεύσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τη δημιουργία ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα σαν «αντίβαρο» στην εξαγγελθείσα συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, ζητεί να μη χαθούν θέσεις εργασίας εξαιτίας της συγχώνευσης των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Τον Φεβρουάριο το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank είχε απορρίψει την πρόταση συγχώνευσης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα, 10 σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα δημιουργίας ενός «εθνικού πρωταθλητή στον τραπεζικό κλάδο» με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

“Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου”, είπε στο Reuters αξιωματούχος της Eurobank την Κυριακή.

To Κατάρ θα εισφέρει 500 εκατ. ευρώ στην συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, σύμφωνα με τραπεζική πηγή που επικαλείται το Reuters.

“Θα υπάρξει μια εισφορά κεφαλαίου από το Κατάρ 500 εκατ. ευρώ μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ανέφερε στο Reuters ο υπάλληλος που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι από 1,5 έως 1,75 δις. ευρώ. Το μετατρέψιμο ομολογιακό θα φτάσει στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, δίνοντας ένα άθροισμα στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ.

“Η αύξηση κεφαλαίου θα ανέλθει στα 1,25 δις ευρώ και θα συνδυαστεί με την έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ”, είπε άλλος τραπεζίτης που εμπλέκεται στην συμφωνία.

 

Νέος πρόεδρος της τράπεζας ο Ιωάννης Κωστόπουλος

H οικογένεια Λάτση, βασικός μέτοχος της Eurobank και ο Ιωάννης Κωστόπουλος, μεγαλομέτοχος της Alpha Bank θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Eurobank.
“O πρόεδρος της νέας τράπεζας θα είναι ο πρόεδρος της Alpha Bank o Ιωάννης Κωστόπουλος ενώ θα υπάρχουν δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, ο Νίκος Νανόπουλος και ο Δημήτρης Μαντζούνης”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Εάν η συγχώνευση εγκριθεί από τις συνελεύσεις των μετόχων των δύο τραπεζών θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον 22ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Θα έχει ενεργητικό 150 δις ευρώ, καταθέσεις 80 δις ευρώ και παρουσία σε 10 χώρες, είπε άλλη τραπεζική πηγή.

Η Eurobank αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου μετά την λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Πηγή: Σκάι- nagtemporiki.gr – newscode.gr

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Αλλάζει πρόσωπο το Χιονοδρομικό Κέντρο του Λαϊλιά με έργο ύψους 1,5 εκατ.ευρώ
Άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση ενός ζωτικής σημασίας αναπτυξιακού έργου στον Δήμο Σερρών, καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών...
Πράξεις για την Μακεδονία: Παρέμβαση στήριξης των λαϊκών αγορών
Να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας και να ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από τον Περιφερειάρχη Κ.Μ. προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία...
10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο πρόσφατος παγετός δίνει τη χαριστική «βολή» στις ήδη πληγείσες δενδροκαλλιέργειες και στο εισόδημα των παραγωγών μας
Επιστολή προς το Περιφερειακό Υποκατάστημα Ημαθίας του ΕΛ.Γ.Α στη Βέροια, απέστειλε ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, με αφορμή τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στις...
Ο ΑΔΜΗΕ αποκτά σύγχρονο Πληροφοριακό σύστημα από την INTRASOFT International και τον ΟΤΕ
Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προχωρά στην προμήθεια νέου  Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Πληροφοριακού Συστήματος συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιήσει η...
Αλλάζει πρόσωπο το Χιονοδρομικό Κέντρο του Λαϊλιά με έργο ύψους 1,5 εκατ.ευρώ
Άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση ενός ζωτικής σημασίας αναπτυξιακού έργου στον Δήμο Σερρών, καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών...