Αλλάζει το τραπεζικό τοπίο

Σήμερα οι διοικήσεις των δύο ομίλων παραχωρούν κοινή συνέντευξη τύπου.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που αφιερώνουν εκτενή δημοσιεύματα σήμερα, στο νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση των Alpha Bank και Eurobank.

Ο σεϊχης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι θα είναι ο μεγάλος μέτοχος του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί με την συγχώνευση των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς φαίνεται ότι θα αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή του από περίπου 5% που είναι σήμερα στην Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος του νέου σχήματος θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος.

H νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα είναι η μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και η 25η πανευρωπαϊκά. Θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών.

To μεγάλο deal έχει τις “ευχές” της κυβέρνησης, που πίεζε από καιρό προς αυτή την κατεύθυνσημ αλλά και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου ο οποίος είχε καλέσει τα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε ολική ανασύνταξη δυνάμεων και είχε χαρακτηρίσει μονόδρομο τις συγχωνεύσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τη δημιουργία ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα σαν «αντίβαρο» στην εξαγγελθείσα συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, ζητεί να μη χαθούν θέσεις εργασίας εξαιτίας της συγχώνευσης των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Τον Φεβρουάριο το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank είχε απορρίψει την πρόταση συγχώνευσης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα, 10 σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα δημιουργίας ενός «εθνικού πρωταθλητή στον τραπεζικό κλάδο» με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

“Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου”, είπε στο Reuters αξιωματούχος της Eurobank την Κυριακή.

To Κατάρ θα εισφέρει 500 εκατ. ευρώ στην συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, σύμφωνα με τραπεζική πηγή που επικαλείται το Reuters.

“Θα υπάρξει μια εισφορά κεφαλαίου από το Κατάρ 500 εκατ. ευρώ μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ανέφερε στο Reuters ο υπάλληλος που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι από 1,5 έως 1,75 δις. ευρώ. Το μετατρέψιμο ομολογιακό θα φτάσει στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, δίνοντας ένα άθροισμα στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ.

“Η αύξηση κεφαλαίου θα ανέλθει στα 1,25 δις ευρώ και θα συνδυαστεί με την έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ”, είπε άλλος τραπεζίτης που εμπλέκεται στην συμφωνία.

 

Νέος πρόεδρος της τράπεζας ο Ιωάννης Κωστόπουλος

H οικογένεια Λάτση, βασικός μέτοχος της Eurobank και ο Ιωάννης Κωστόπουλος, μεγαλομέτοχος της Alpha Bank θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Eurobank.
“O πρόεδρος της νέας τράπεζας θα είναι ο πρόεδρος της Alpha Bank o Ιωάννης Κωστόπουλος ενώ θα υπάρχουν δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, ο Νίκος Νανόπουλος και ο Δημήτρης Μαντζούνης”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Εάν η συγχώνευση εγκριθεί από τις συνελεύσεις των μετόχων των δύο τραπεζών θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον 22ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Θα έχει ενεργητικό 150 δις ευρώ, καταθέσεις 80 δις ευρώ και παρουσία σε 10 χώρες, είπε άλλη τραπεζική πηγή.

Η Eurobank αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου μετά την λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Πηγή: Σκάι- nagtemporiki.gr – newscode.gr

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...

Το ka-business.gr προτείνει

Γώγος: Τέλη Δεκεμβρίου περιμένουμε εγκρίσεις για τα εμβόλια
Τέλη Δεκεμβρίου θα εγκριθούν τα εμβόλια εκτιμάει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Πρώτα θα γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, ενώ...
28η Οκτωβρίου: Αυστηρή τήρηση των μέτρων στις εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού
Χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις θα εορταστεί φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ενώ όσες εκδηλώσεις τελεστούν, δηλαδή δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων, θα πραγματοποιηθούν...
Ουρές για προσκύνημα στον Άγιο Δημήτριο
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη Θεία Λειτουργία, ενώ η επίσημη δοξολογία είναι προγραμματισμένη για τις 13:00, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου....

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Μετρήσου κι εσύ»: Καμπάνια ενημέρωσης για το διαβήτη
Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για "επιδημία", που έως το 2025 θα έχει πλήξει
ΕΝΦΙΑ: Παράταση καταβολής δόσεων για το 2020 ζητά το ΕΒΕΘ
Επιστολή με την οποία ζητούν παράταση της καταβολής των φετινών δόσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), απέστειλαν στον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον...
Ο πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα
Από τις 4 Νοεμβρίου 2020, ο πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS λειτουργεί σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, μέσω της ανανεωμένης υπηρεσίας διαλειτουργικότητας Greek Interoperable Tolling Systems (GRITS). Η υπηρεσία...