Αλλάζει το τραπεζικό τοπίο

Σήμερα οι διοικήσεις των δύο ομίλων παραχωρούν κοινή συνέντευξη τύπου.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που αφιερώνουν εκτενή δημοσιεύματα σήμερα, στο νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση των Alpha Bank και Eurobank.

Ο σεϊχης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι θα είναι ο μεγάλος μέτοχος του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί με την συγχώνευση των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς φαίνεται ότι θα αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή του από περίπου 5% που είναι σήμερα στην Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος του νέου σχήματος θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος.

H νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα είναι η μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και η 25η πανευρωπαϊκά. Θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών.

To μεγάλο deal έχει τις “ευχές” της κυβέρνησης, που πίεζε από καιρό προς αυτή την κατεύθυνσημ αλλά και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου ο οποίος είχε καλέσει τα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε ολική ανασύνταξη δυνάμεων και είχε χαρακτηρίσει μονόδρομο τις συγχωνεύσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τη δημιουργία ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα σαν «αντίβαρο» στην εξαγγελθείσα συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, ζητεί να μη χαθούν θέσεις εργασίας εξαιτίας της συγχώνευσης των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Τον Φεβρουάριο το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank είχε απορρίψει την πρόταση συγχώνευσης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα, 10 σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα δημιουργίας ενός «εθνικού πρωταθλητή στον τραπεζικό κλάδο» με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

“Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου”, είπε στο Reuters αξιωματούχος της Eurobank την Κυριακή.

To Κατάρ θα εισφέρει 500 εκατ. ευρώ στην συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, σύμφωνα με τραπεζική πηγή που επικαλείται το Reuters.

“Θα υπάρξει μια εισφορά κεφαλαίου από το Κατάρ 500 εκατ. ευρώ μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ανέφερε στο Reuters ο υπάλληλος που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι από 1,5 έως 1,75 δις. ευρώ. Το μετατρέψιμο ομολογιακό θα φτάσει στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, δίνοντας ένα άθροισμα στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ.

“Η αύξηση κεφαλαίου θα ανέλθει στα 1,25 δις ευρώ και θα συνδυαστεί με την έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ”, είπε άλλος τραπεζίτης που εμπλέκεται στην συμφωνία.

 

Νέος πρόεδρος της τράπεζας ο Ιωάννης Κωστόπουλος

H οικογένεια Λάτση, βασικός μέτοχος της Eurobank και ο Ιωάννης Κωστόπουλος, μεγαλομέτοχος της Alpha Bank θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Eurobank.
“O πρόεδρος της νέας τράπεζας θα είναι ο πρόεδρος της Alpha Bank o Ιωάννης Κωστόπουλος ενώ θα υπάρχουν δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, ο Νίκος Νανόπουλος και ο Δημήτρης Μαντζούνης”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Εάν η συγχώνευση εγκριθεί από τις συνελεύσεις των μετόχων των δύο τραπεζών θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον 22ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Θα έχει ενεργητικό 150 δις ευρώ, καταθέσεις 80 δις ευρώ και παρουσία σε 10 χώρες, είπε άλλη τραπεζική πηγή.

Η Eurobank αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου μετά την λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Πηγή: Σκάι- nagtemporiki.gr – newscode.gr

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενισχύει τη χρηματοδότηση της έρευνας για τον κορoνοϊό με 120 εκατ. ευρώ
Η Επιτροπή έχει καταρτίσει κατάλογο 11 νέων έργων αξίας 120 εκατ. ευρώ από το «Horizon Europe», το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας (2021-2027),...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Συστήνει συμμαχίες για τους ημιαγωγούς και τις τεχνολογίες βιομηχανικού cloud
Δύο νέες βιομηχανικές συμμαχίες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: τη συμμαχία για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών και την ευρωπαϊκή συμμαχία για τα βιομηχανικά...
CINEA: Έγκριση χρηματοδότησης προγραμμάτων ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης πλοίων σε Πειραιά και Ηράκλειο
Έργα που στοχεύουν στην εξασφάλιση της συμβατότητας των υποδομών των λιμένων της χώρας για την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης των ελλιμενισμένων πλοίων,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνεργασία ΕΚΠΑ – YALE για εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την περιβαλλοντική υγεία
Την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου, σε συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, με αντικείμενο τη...
Συνάντηση Σταϊκούρα και Ντόναχιου: Η ελληνική οικονομία άντεξε στην πανδημία
Κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών είναι ότι "η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στη δίνη της υγειονομικής κρίσης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας...
Κικίλιας: Νέα κίνητρα σε ιατρούς και φαρμακοποιούς για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού
Φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό στους ενδιαφερόμενους με αποζημίωση 10 ευρώ το ραντεβού, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός...