Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Ανακοίνωση Συνδέσμου Εξαγωγών Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ)

Ανακοίνωση Συνδέσμου Εξαγωγών Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ)

Την ανάγκη για κατ’ εξαίρεση ενίσχυση των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων για μια τριετία ως μόνη διέξοδο βιωσιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων για την περίοδο της κρίσης επισημαίνει  με σημερινή επιστολή του στον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

 

Στην επιστολή του ο ΣΕΒΕ αναφέρει ότι η εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων πρέπει να αποτελέσει πρώτιστη προτεραιότητα στην προσπάθεια της Πολιτείας να στηρίξει την πραγματική οικονομία, η οποία συνεχίζει να κλυδωνίζεται από την παρατεταμένη και συνεχώς διευρυμένη ύφεση καθώς επίσης και από τη σημαντική πτώση της κατανάλωσης. Η ευνοϊκή συγκυρία της ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία ενισχύει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες αναπληρώνουν μέρος των απωλειών από την εγχώρια αγορά, ενώ συνεισφέρουν ανασταλτικά στην πτωτική πορεία του ΑΕΠ. Σύμφωνα  με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος (2010), για κάθε 4 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης των εξαγωγών, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται σχεδόν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2011 οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών (χωρίς πετρελαιοειδή) και υπηρεσιών θα σημειώσουν συνολική αύξηση κατά 9,4%, όταν το 2010 είχαν σημειώσει αύξηση κατά 3,8% και το 2009 μείωση κατά 20,9%.

 

Παρά τα θετικά αποτελέσματα στον τομέα των εξαγωγικών επιδόσεων, όπως καταγράφουν όλες οι διεθνείς εκθέσεις, είναι απαραίτητη η στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων με απτά και συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα ενισχύσουν πραγματικά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και θα παράγουν πραγματικό αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό τα ελληνικά προϊόντα θα γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά προκειμένου να εισέλθουν σε νέες αγορές και να αντιμετωπίσουν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

 

Η επίτευξη του παραπάνω στόχου απαιτεί την υιοθέτηση πρακτικών και μέτρων, τα οποία κυρίως στοχεύουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων που συνεχίζει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην όποια προσπάθεια κατά πρώτο πλέον λόγο βιωσιμότητας και κατά δεύτερο λόγο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς τους. Με τον τρόπο αυτό και διατηρώντας σε κάθε περίπτωση ως πρωταρχικό στόχο το ευρωομόλογο, το οποίο εδώ και πολύ καιρό τελεί υπό διαπραγμάτευση, θα καταφέρουμε να έχουμε μία «εσωτερική» υποτίμηση της τάξης του 20% διατηρώντας το Ευρώ και αφήνοντας ανεπηρέαστες τις αποδοχές των εργαζομένων άρα και την εσωτερική κατανάλωση.

 

Στο πλαίσιο επίτευξης του παραπάνω στόχου κρίνεται σκόπιμη η παρέμβαση της Ελλάδας και η άσκηση κάθε δυνατής πίεσης στην Ε.Ε. για την κατ’ εξαίρεση ενίσχυση για τρία χρόνια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την κάλυψη του λειτουργικού τους κόστους σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση παροχής δανειακών κεφαλαίων καθώς, παρά το όποια θετικά μέτρα λαμβάνει η πολιτεία, εξακολουθεί το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα να χαρακτηρίζεται ως αρτιοσκληρωτικό.

 

Μάλιστα η εν λόγω ενίσχυση είναι κρίσιμο να επεκταθεί στο πλαίσιο του Καν. 800/2008 και στο σύνολο των προγραμμάτων ενίσχυσης μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 ανεξαρτήτως μεγέθους και τομέα δραστηριότητας καθώς η επιχορήγηση λειτουργικών δαπανών επιτρέπεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, πολύ δε περισσότερο όπου στον τομέα των εξαγωγών ισχύουν επιπρόσθετες απαγορεύσεις. Επίσης, να ισχύσει στο σύνολο των προγραμμάτων ενίσχυσης De minimis.

 

Σύμφωνα λοιπόν με το παραπάνω σκεπτικό, ο ΣΕΒΕ προτείνει την κατ΄ εξαίρεση ενίσχυση/επιδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για δαπάνες, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και επηρεάζουν σε υπερθετικό βαθμό την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα προτείνεται η ενίσχυση των δαπανών που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με:

 

  • μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος προσωπικού
  • ενέργεια
  • μεταφορά και εν γένει logistics

 

Η ενίσχυση/επιδότηση των παραπάνω δαπανών θα γίνεται επί τη βάσει τήρησης εκ μέρους της επιχείρησης συγκεκριμένων δεσμεύσεων, ιδιαίτερα σε σχέση με τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης για τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

 

Κλείνοντας, ο ΣΕΒΕ σημειώνει ότι οι παραπάνω επισημάνσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν λόγω της παρατεταμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης μία ισχυρή βάση διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των νέων κανονισμών της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. για τις εν λόγω δαπάνες, για όσο διάστημα κρίνεται ικανό ώστε η Ελληνική Οικονομία να επανέλθει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης. 

 

 

 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!
Η ομάδα του σας εύχεται ΥΓΕΙΑ - ΑΓΑΠΗ,  ένα 2021 γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις, θετικές σκέψεις και ενέργεια. Ας μην έχουμε δεύτερες σκέψεις για όλα...

Το ka-business.gr προτείνει

Βρετανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος
Την είδηση μετέδωσε μέσω ανακοίνωσής του το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η αυτού Μεγαλειότητα ανακοίνωσε το θάνατο του συζύγου της σήμερα το μεσημέρι. Το παλάτι του...
Εισήγηση λοιμωξιολόγων για καταστήματα: Άνοιγμα στην Αχαΐα, με click away στη Θεσσαλονίκη, κλειστά στην Κοζάνη
Oι λοιμωξιολόγοι -σύμφωνα με πληροφορίες- εισηγούνται τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη να ανοίξουν με click away, στην Πάτρα με click away και click inside (δηλ,...
Έτσι θα γίνονται τα self test – Από την Πέμπτη τελικά η διάθεση τους
Tα self test δεν θα γίνονται στα φαρμακεία. Από εκεί θα αγοράζεται το κιτ με το τεστ και η χρήση τους θα γίνεται από...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Βρετανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος
Την είδηση μετέδωσε μέσω ανακοίνωσής του το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η αυτού Μεγαλειότητα ανακοίνωσε το θάνατο του συζύγου της σήμερα το μεσημέρι. Το παλάτι του...
Εισήγηση λοιμωξιολόγων για καταστήματα: Άνοιγμα στην Αχαΐα, με click away στη Θεσσαλονίκη, κλειστά στην Κοζάνη
Oι λοιμωξιολόγοι -σύμφωνα με πληροφορίες- εισηγούνται τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη να ανοίξουν με click away, στην Πάτρα με click away και click inside (δηλ,...
(video) “Να αποσυρθεί το εκτρωματικό σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές”
Του Χρήστου Γιαννούλη,  Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ" // Χρέος μας να σταθούμε στο πλευρό των Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, που έχουν απέναντι τους μία...