Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Ανάπτυξη, "πάγωμα" του 23% στην εκπαίδευση και χρέος στην ατζέντα Τσίπρα

Ανάπτυξη, “πάγωμα” του 23% στην εκπαίδευση και χρέος στην ατζέντα Τσίπρα

 

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να βρεθούν ισοδύναμα, την αλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών που θα ανακεφαλαιοποηθούν, ενώ ιδιαίτερα σχολιάσθηκε η αναφορά του στα εσωτερικά της Ν.Δ.

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα ισχύσει ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ. «Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού τα μέσα Νοέμβρη ώστε να βρεθούν ισοδύναμα, και αν έχετε προτάσεις να τις ακούσουμε», είπε ο κ. Τσίπρας. Οι βουλευτές της Ν.Δ. αντέδρασαν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας εκτός κειμένου επεσήμανε πως «αποτελεί υποκρισία εσείς που κάνατε καμπάνια για το “ναι” στο δημοψήφισμα και προπαγανδίζατε το “ναι σε όλα”, να κουνάτε το δάχτυλο και να κάνετε κριτική σε μας που αγωνιστήκαμε και κερδίσαμε». Η αναφορά του Πρωθυπουργού στα ισοδύναμα προκάλεσε νέα σχόλια από την πτέρυγα της Ν.Δ. και από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Ο κ. Τσίπρας του είπε: «Ελπίζω κ.Μεϊμαράκη να έχω τη χαρά να συζητώ μαζί σας για καιρό και να μου καταθέτετε ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον».

Ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ρήξεις «ισχυρή αντιπολίτευση θα είναι το ολιγαρχικό καθεστώς που θα κάνει τα πάντα να μην αλλάξει τίποτα. Μ’ αυτές τις δυνάμεις είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε και θα συγκρουστούμε σκληρά».

«Αυτή η Βουλή θα σφραγίσει την οριστική έξοδο από την κρίση»

Δίνοντας το πολιτικό στίγμα για την κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός είπε ότι «αυτή η Βουλή θα είναι εκείνη που θα σφραγίσει την οριστική έξοδο από την κρίση», εκτίμησε ότι «στο τέλος της τετραετίας θα έχει μείνει πίσω η Ελλάδα των μνημονίων» και χαρακτήρισε εφικτή την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τα μνημόνια κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, αλλά και την έξοδο στις αγορές την άνοιξη του 2017.

«Αναλαμβάνουμε εκ νέου την διακυβέρνηση με στόχο να δουλέψουμε σκληρά, να σφίξουμε τα δόντια και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τη νέα Ελλάδα, που θα έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια, θα έχει απαλλαγεί από την επιτροπεία των δανειστών, θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος, θα είναι ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ ανακοίνωσε ότι η επόμενη Βουλή θα είναι και αναθεωρητική. «Η Βουλή αυτή θα σφραγίσει κατά την διάρκεια της τετραετούς θητείας της την οριστική έξοδο από την κρίση», είπε κάνοντας λόγο για «δύσκολη, αλλά και ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος, γεμάτη προκλήσεις».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι η κυβέρνηση έχει «εντολή σταθερότητας και ισχυρή εντολή διακυβέρνησης τετραετίας μετά από την δύσκολη διαπραγμάτευση». Δεσμεύθηκε για «μεγάλη πορεία τομών, ρήξεων σε μία κατεύθυνση δημοκρατικής και παραγωγικής αναγέννησης της χώρας».

«Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει από την προηγούμενη περίοδο και αποτυπώνεται στη συμφωνία. Η συμφωνία εγγράφει μία άλλη αντίληψη που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση εξυπηρέτησης της πλειοψηφίας της κοινωνίας με άλλες προτεραιότητες», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο μέχρι το 2019. Κλείσαμε οριστικά την συζήτηση για το Grexit. Με αυτές τις παρακαταθήκες δεν μπορούμε να έχουμε άλλο στόχο πέρα από τις προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος», καθώς, όπως επεσήμανε «για μας σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα».

Οι προτεραιότητες για τους επόμενους 20 μήνες

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση τους επόμενους 20 μήνες έχει τρεις άμεσες προτεραιότητες: απομείωση χρέους, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Στόχος, μέσα στους επόμενους 20 μήνες να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές, εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

Για το χρέος η ελληνική πλευρά θα προτείνει επιμήκυνση πληρωμών, την μείωση των επιτοκίων και την μετατροπή τους σε σταθερά, όπως και να ισχύσει η ρήτρα ανάπτυξης.

Για την ανακεφαλαιοποίηση (που μπορούν να διατεθούν έως και 25 δισ. ευρώ) ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «θα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τις τράπεζες, καθώς οι προηγούμενες απέτυχαν παταγωδώς για λόγους κυρίως πολιτικούς και όχι οικονομικούς». Ωστόσο το κύριο σημείο της παρέμβασης της κυβέρνησης είναι η άρση της «παγκόσμιας πρωτοτυπίας» που υπήρξε στην Ελλάδα, δηλαδή το κράτος να αγοράζει τις τράπεζες, αφήνοντας την διοίκηση στα ίδια πρόσωπα. «Είναι ένα ακόμη επεισόδιο που αποδεικνύει τι σχέσεις εξάρτησης πολιτικής και οικονομικής εξουσίας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και δεσμεύθηκε: «αυτή παγκόσμια πρωτοτυπία δεν θα επαναληφθεί. Οι τράπεζες που θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα του δημοσίου θα έχουν και το ανάλογο μάνατζμεντ».

Όσον αφορά τις επενδύσεις θα συγκροτηθεί ειδικός φορέας προσέλκυσης επενδύσεων. Ο φορέας αυτός, και όχι ο επενδυτής, συμπλήρωσε, θα επιμελείται τα σχέδια και τις άδειες, ενώ η διαδικασία θα προχωρά με έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων ή με νόμο από τη Βουλή και σε κάθε περίπτωση με την ευθύνη της Βουλής.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει να δώσει τέσσερις μάχες:

 • τη μάχη για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων, όπου επιδιώκει εξασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας και να αποτρέψει την αγορά δανείων από τα distress funds, ενώ θα δημιουργηθεί ενδιάμεσος φορέας.
 • τη μάχη για την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και προστατευτικών ρυθμίσεων για την μισθωτή εργασία. παραμένει στόχος η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.
 • τη μάχη που αφορά την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στην ενέργεια, της ΔΕΗ και των δικτύων της και του ΑΔΜΗΕ.
 • τη μάχη για την δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Θα ξεκαθαριστούν ζητήματα που θα αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και με όρους αδιάβλητες και χωρίς υπόνοια πελατειακών εξυπηρετήσεων, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, είπε ο Αλ. Τσίπρας και ζήτησε «στα μέτωπα να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων, των δυνάμεων που δεν πιστεύουν στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο». «Όπως στην Ευρώπη δημιουργούνται αντινεοφιλελεύθερες συμμαχίες είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα συμβεί και στη χώρα μας», εκτίμησε.

Ο Πρωθυπουργός εισηγήθηκε ένα μοντέλο που θα στηρίζεται:

 • στην ενίσχυση και την προστασία του μισθού και της εργασίας
 • στην αναδιανομή των φορολογικών βαρών
 • στην ενίσχυση της τεχνολογίας και της καινοτομίας
 • στην αξιοποίηση του υψηλών προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας
 • στην βαθιά αλλαγή των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη με κοινωνικό, φιλεργατικό και περιβαλλοντικό πρόσημο και βασικούς άξονες:

 • Φορολογική μεταρρύθμιση, για απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.
 • Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων – ΕΣΠΑ.
 • Νέος Αναπτυξιακός νόμος.
 • Ίδρυση της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη στήριξης της αγροτικής παραγωγής και προανήγγειλε αξιοποίηση πόρων 20 δισ. ευρώ στην προγραμματική περίοδο 2015- 2021.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στη Δημόσια διοίκηση, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για:

 • Εξορθολογισμό οργανογραμμάτων των Υπουργείων.
 • Αξιολόγηση των εποπτευόμενων φορέων.
 • Μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου.
 • Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των νέων επιχειρήσεων.
 • Νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης προσωπικού.
 • Εθνικό Μητρώο για τα στελέχη υψηλών προσόντων.
 • Νέο σύστημα εσωτερικής κινητικότητας. 

«Δέσμευση και ύψιστη προτεραιότητά μας, είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές», υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάρτιση πανελλαδικού χάρτη της φτώχειας με στοχευμένες δράσεις για τη μείωσή της, την άμεση έκδοση καρτών μετακίνησης για άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών, την ενεργοποίηση των καρτών υγείας των ανασφάλιστων πολιτών, τη διανομή σχολικών γευμάτων σε μαθητές, καθώς και άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «αγορές χωρίς μεσάζοντες».

«Στρατηγικός στόχος η ίδρυση ενός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης»

Μεγάλος στρατηγικός στόχος που θέλει η κυβέρνηση να ολοκληρωθεί στον ορίζοντα της τετραετίας, είναι να ιδρύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανάλογο του ΕΣΥ, αλλά για την κοινωνική προστασία. «Αυτή σκοπεύουμε να είναι και μια από τις πιο σημαντικές κληρονομιές που θα αφήσει η κυβέρνησή μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τον χώρο της Υγείας, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για:

 • Την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά ποιοτικά ασφαλή φάρμακα
 • Έμφαση σε δράσεις και πολιτικές που θα προάγουν τη βασική και κλινική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.
 • Τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
 • Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων που αυτή τη στιγμή εκκρεμούν. Πρόκειται για περίπου 1.100 προσλήψεις υγειονομικών μέσα στο 2015, ενώ θέσεις λοιπών επαγγελματιών υγείας θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.
 • Άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς.
 • Άμεση αξιολόγηση του συνόλου των διοικήσεων των νοσοκομείων και αντικατάσταση όσων κριθούν αναποτελεσματικές.

Μεγάλος στόχος στον τομέα της Υγείας, πρόσθεσε, είναι η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας. Θα βασίζεται στις μονάδες υγείας γειτονιάς, με ισότιμη πρόσβαση και καθολική κάλυψη.

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Ξεκινούν τα προγράμματα μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού
Με απόφαση της Υφυπουργού Τουρισμού κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη ξεκινά η μετεκπαίδευση εργαζομένων και πρόσκαιρα ανέργων του τουριστικού κλάδου σε 10 πόλεις της χώρας μας. Πιο...
Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson λόγω περιστατικών θρόμβωσης
Οι ΗΠΑ προτείνουν την «παύση» χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson λόγω ανησυχιών για σοβαρά και σπάνια περιστατικά θρόμβωσης. Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας θα ζητήσουν την άμεση παύση της...
Κραυγή αγωνίας από τον εκθεσιακό κλάδο
Στο έλεος της πανδημίας έχει αφεθεί ο ελληνικός εκθεσιακός κλάδος, ο μοναδικός στον οποίο δεν έχει επιτραπεί η επανεκκίνηση από την έναρξη της υγειονομικής...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ακούστε το νέο τραγούδι του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου – Σ’ Ένα Τέταρτο –
Ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου συνεχίζει τις επιτυχίες με το καινούργιο του τραγούδι με τίτλο «Σ’ ένα τέταρτο». Το βίντεο κλιπ του τραγουδιού, που ήδη αγαπήθηκε και μεταδίδεται εκατοντάδες φορές καθημερινά...
Ξεκινούν τα προγράμματα μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού
Με απόφαση της Υφυπουργού Τουρισμού κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη ξεκινά η μετεκπαίδευση εργαζομένων και πρόσκαιρα ανέργων του τουριστικού κλάδου σε 10 πόλεις της χώρας μας. Πιο...
Γιώργος Καραγιάννης: Έχουμε ολοκληρωμένο Σχέδιο για τα μεγάλα έργα και υλοποιείται Β’ φάση διαγωνισμού για το «Flyover» τον Ιούνιο
Για το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης με τα μεγάλα και μικρά έργα της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, μίλησε στην ΕΡΤ3 και...