Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Ελπίδες για διέξοδο από την κρίση με το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων...

Ελπίδες για διέξοδο από την κρίση με το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

 

Ο νέος γύρος παρέμβασης της ΕΚΤ στις αγορές εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία και θα αμβλύνει τις συνέπειες της κρίσης χρέους που δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ευρωτράπεζας την Πέμπτη, θα ληφθούν αποφάσεις για το πρόγραμμα αγορά ομολόγων, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Το βασικό επιτόκιο είναι 0,75% και δεν αποκλείεται να μειωθεί σε 0,50%. Η απόφαση για τα επιτόκια ανακοινώνεται στις 14:45 και λίγο μετά με 15:30 θα ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι.

Παρών στη συνεδρίαση του ΔΣ θα είναι και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η συμμετοχή του προβλέπεται θεσμικά, αλλά δεν είναι κάτι που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε «απεριόριστες» αγορές ομολόγων, διάρκειας έως 3 έτη, ενώ πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι φέρεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει το καθεστώς «προτιμητέου πιστωτή» στα κρατικά ομόλογα που κατέχει.

Κρίσιμος παράγοντας είναι οι αντιδράσεις του διοικητής της Bundesbank Γεν Βάιντμαν, αν και φαίνεται πως είναι απομονωμένος ακόμα και από την καγκελάριο Μέρκελ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις κινήσεις της ΕΚΤ θα πρέπει να αναμένονται μετά την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα του μόνιμου μηχανισμού ευρωστήριξης ESM στις 12 Σεπτεμβρίου.

Μετά απ’ αυτή την ημερομηνία, εφόσον βεβαίως η απόφαση είναι θετική για τον μηχανισμό, οι χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούν να χρημοσιμοποιήσουν τα «όπλα» τους κατά της κρίσης χρέους χωρίς περιορισμούς.

Η ενερργοποίηση του ESM από τον Οκτώβριο, σε συνδυασμό με το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την υπέρβαση της κρίσης.

Αυτό που διακυβεύεται, τέλος, από τη σημερινή συνεδρίαση και γενικότερα από τη στρατηγική της ΕΚΤ απέναντι στην κρίση είναι η αξιοπιστία του ίδιου του Μάριο Ντράγκι.

Καθώς δεσμεύθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ, τώρα πρέπει να το αποδείξει. Και όπως όλα δείχνουν, θα το κάνει.

 

Πηγή: in.gr

 

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...

Το ka-business.gr προτείνει

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: ασπίδα προστασίας από τη νόσο Alzheimer και την ήπια νοητική διαταραχή
Η μακροχρόνια δίαιτα που είναι πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξεκινώντας ίσως από νεαρή ηλικία, προστατεύει από τη νόσο Alzheimer και από την εγκεφαλική...
Ρομποτική θωρακοχειρουργική στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
Επικεφαλής του εγχειρήματος είναι ο Καρδιο-Θωρακοχειρουργός Dr. Κοσμάς Τσακιρίδης, Διευθυντής της Καρδιο-Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, από τους πρώτους πιστοποιημένους στην Ελλάδα, στη Ρομποτικά υποβοηθούμενη Θωρακοχειρουργική. Η Ρομποτική...
Ιπποκράτειο Νοσοκομείο: Ξεκίνησε η πρώτη πιλοτική Διαδικτυακή Σχολή Γονέων
Το έμπειρο προσωπικό του ΓΝΘ Ιπποκράτειο θα παρέχει  χρήσιμες πληροφορίες σε νέους αλλά και υποψήφιους γονείς.  Στο τμήμα αυτό μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν φυσικά,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

“The MET Live in HD” στο ΜΜΘ με Αΐντα, Τροβατόρε, Εύθυμη Χήρα, Ιπτάμενο Ολλανδό
The MET Live in HD. Η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, έχει ανακοινώσει την αναστολή του προγράμματός της λόγω COVID-19 έως το καλοκαίρι του...
«Κάποτε στο Βόσπορο» του Άκη Δήμου στο θεάτρο Βεάκη
Μια παράσταση για την Πόλη της καρδιάς μας.Από τις 6 Νοεμβρίου του 2020  πρωταγωνιστών θα ζωντανέψουν την ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης στα μισά...
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: ασπίδα προστασίας από τη νόσο Alzheimer και την ήπια νοητική διαταραχή
Η μακροχρόνια δίαιτα που είναι πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξεκινώντας ίσως από νεαρή ηλικία, προστατεύει από τη νόσο Alzheimer και από την εγκεφαλική...