Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Ελπίδες για διέξοδο από την κρίση με το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων...

Ελπίδες για διέξοδο από την κρίση με το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

 

Ο νέος γύρος παρέμβασης της ΕΚΤ στις αγορές εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία και θα αμβλύνει τις συνέπειες της κρίσης χρέους που δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ευρωτράπεζας την Πέμπτη, θα ληφθούν αποφάσεις για το πρόγραμμα αγορά ομολόγων, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Το βασικό επιτόκιο είναι 0,75% και δεν αποκλείεται να μειωθεί σε 0,50%. Η απόφαση για τα επιτόκια ανακοινώνεται στις 14:45 και λίγο μετά με 15:30 θα ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι.

Παρών στη συνεδρίαση του ΔΣ θα είναι και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η συμμετοχή του προβλέπεται θεσμικά, αλλά δεν είναι κάτι που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε «απεριόριστες» αγορές ομολόγων, διάρκειας έως 3 έτη, ενώ πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι φέρεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει το καθεστώς «προτιμητέου πιστωτή» στα κρατικά ομόλογα που κατέχει.

Κρίσιμος παράγοντας είναι οι αντιδράσεις του διοικητής της Bundesbank Γεν Βάιντμαν, αν και φαίνεται πως είναι απομονωμένος ακόμα και από την καγκελάριο Μέρκελ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις κινήσεις της ΕΚΤ θα πρέπει να αναμένονται μετά την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα του μόνιμου μηχανισμού ευρωστήριξης ESM στις 12 Σεπτεμβρίου.

Μετά απ’ αυτή την ημερομηνία, εφόσον βεβαίως η απόφαση είναι θετική για τον μηχανισμό, οι χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούν να χρημοσιμοποιήσουν τα «όπλα» τους κατά της κρίσης χρέους χωρίς περιορισμούς.

Η ενερργοποίηση του ESM από τον Οκτώβριο, σε συνδυασμό με το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την υπέρβαση της κρίσης.

Αυτό που διακυβεύεται, τέλος, από τη σημερινή συνεδρίαση και γενικότερα από τη στρατηγική της ΕΚΤ απέναντι στην κρίση είναι η αξιοπιστία του ίδιου του Μάριο Ντράγκι.

Καθώς δεσμεύθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ, τώρα πρέπει να το αποδείξει. Και όπως όλα δείχνουν, θα το κάνει.

 

Πηγή: in.gr

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενισχύει τη χρηματοδότηση της έρευνας για τον κορoνοϊό με 120 εκατ. ευρώ
Η Επιτροπή έχει καταρτίσει κατάλογο 11 νέων έργων αξίας 120 εκατ. ευρώ από το «Horizon Europe», το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας (2021-2027),...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Συστήνει συμμαχίες για τους ημιαγωγούς και τις τεχνολογίες βιομηχανικού cloud
Δύο νέες βιομηχανικές συμμαχίες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: τη συμμαχία για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών και την ευρωπαϊκή συμμαχία για τα βιομηχανικά...
CINEA: Έγκριση χρηματοδότησης προγραμμάτων ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης πλοίων σε Πειραιά και Ηράκλειο
Έργα που στοχεύουν στην εξασφάλιση της συμβατότητας των υποδομών των λιμένων της χώρας για την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης των ελλιμενισμένων πλοίων,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνεργασία ΕΚΠΑ – YALE για εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την περιβαλλοντική υγεία
Την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου, σε συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, με αντικείμενο τη...
Συνάντηση Σταϊκούρα και Ντόναχιου: Η ελληνική οικονομία άντεξε στην πανδημία
Κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών είναι ότι "η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στη δίνη της υγειονομικής κρίσης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας...
Κικίλιας: Νέα κίνητρα σε ιατρούς και φαρμακοποιούς για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού
Φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό στους ενδιαφερόμενους με αποζημίωση 10 ευρώ το ραντεβού, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός...