Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική "Η κυβέρνηση μας έπεσε από Αριστερούς βουλευτές" είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη...

“Η κυβέρνηση μας έπεσε από Αριστερούς βουλευτές” είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ- Όλη η συνέντευξη τύπου του πρώην πρωθυπουργού

 

«Δεν ζητάω συγγνώμη για τους χαρακτηρισμούς αλητάκο προς το πρόσωπό μου. Θα έπρεπε όμως να απαντήσει στο αν κοροϊδεύει το λαό όταν λέει ότι θα συνεργαστεί με κάποιον που θεωρεί ψευταράκο» σημείωσε.

 

«Ζητάμε ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε το έργο της αριστερής κυβέρνησης που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη. Θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία με τις αμαρτίες του παρελθόντος είναι το δίλημμα των εκλογών» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Φέραμε μια συμφωνία διαπραγματευόμενοι σκληρά. Δώσαμε σκληρή μάχη, κερδίσαμε πολλά πρόσθεσε. Εφαρμόσαμε φιλολαϊκά μέτρα σε σύγκρουση με τους δανειστές. Θα δώσουμε τη μάχη για τα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας και να καταφέρουμε τις καλύτερες λύσεις. Πρώτη μάχη το χρέος που δεν είναι βιώσιμο» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Δεν είναι αυτό στις προτεραιότητες της ΝΔ» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Θα δουλέψουμε για να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας και των μνημονίων. Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση. Δρόμος είναι η σκληρή διαπραγμάτευση για όλα τα ανοιχτά θέματα.».

Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η ΝΔ και ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν το ψευδές αίσθημα ότι δεν υπάρχουν διαφορές ότι όλοι είναι το ίδιο. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές».

«Εξυπηρετώ ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Κάποιοι θα προσπαθήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Ο λαός δεν θα τους κάνει τη χάρη» σημείωσε.

«Είμαι περήφανος που αυτή η κυβέρνηση έσπασε το τρίγωνο της διαπλοκής και έβαλε κανόνες. Το νομοσχέδιο για τις συχνότητες είναι έτοιμο, αλλά δεν ολοκληρώθηκε γιατί η αριστερή κυβέρνηση έπεσε από αριστερούς βουλευτές. H ΝΔ δεν θέλει ν’ αλλάξει τίποτα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Θα συνεχίσει την ασυδοσία. Η κ. Βούλτεψη φανέρωσε τις προθέσεις της ΝΔ να μην αλλάξει τίποτα. Προσδοκά στήριξη από τα ΜΜΕ όμως ο ελληνικός λαός έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που παίζει ο καθένας» πρόσθεσε.

«Δεν ζήτησα ποτέ οικονομική βοήθεια από την Ρωσία. Συνεργασίες ζήτησα», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα της κυβέρνησης στη Μόσχα. «Στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ για να ζητήσω λεφτά, αλλά για την ενίσχυση των εμπορικών μας σχέσεων. Και προχωράνε σε καλό δρόμο. Οι ελληνορωσικές σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν. Οι εμπορικές μας σχέσεις πρέπει να ομαλοποιηθούν. Θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πολιτική». Και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πατριωτική δύναμη που διεκδικεί προς όφελος της κοινωνίας».

«Η Ν.Δ. προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι έξι μήνες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αστείο το ποσό των 90 δισ. που λέει ότι κόστισε η διακυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «στο δημοψήφισμα μας έλεγε η Ν.Δ. πείτε «ναι» τη στιγμή που το πρόγραμμα Γιούνκερ προέβλεπε μόνο 5 δισ. ευρώ. Τώρα με τη συμφωνία φέρνουμε 83 δισ. με τα οποία καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και καλύπτουμε τα ομόλογα έως το 2019 με χαμηλότερο τόκο. Αποχρεωνόμαστε ουσιαστικά και διασφαλίζουμε το τραπεζικό σύστημα» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Από την 1η Γενάρη 2016 ισχύει στην Ε.Ε. το bail – in το οποίο εμείς αποφεύγουμε. Είναι αστεία πράγματα ότι κοστίσαμε 90 δισ. στον λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η στιγμή να πάρει μία δύσκολη επιλογή, αν θα κάνει συμβιβασμό με εσωκομματικό κόστος έκανε τη δύσκολη επιλογή. Πατριωτική δύναμη που διεκδικεί προς όφελος της κοινωνίας» σημείωσε.

Ερωτηθείς για την χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι πλεονέκτημα, η συσπείρωση ανεβαίνει φτάνοντας στις εκλογές, ενώ όσον αφορά στον πρόεδρο της ΝΔ σημείωσε ότι «δεν ξέρω αν ο άνθρωπος θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Βρέθηκε ως υπηρεσιακός αρχηγός, καταλαβαίνει τα όριά του. Δεν λέει η ΝΔ.ελάτε να συγκρίνουμε τα προγράμματά μας αλλά τι υποσχέθηκε και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «πιστέψαμε ότι η δύναμη το δίκαιου θα έφερνε ένα ντόμινο αλλαγών στην Ευρώπη, σε αυτό διαψευσθήκαμε. Υλοποιήσαμε πολλά από αυτά που είχαμε δεσμευθεί όχι όλα, σε αυτό το επτάμηνο. Ο λαός μπορεί να κρίνει τι καταφέραμε, πόσο ματώσαμε αυτούς τους έξι μήνες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για τους 151 βουλευτές» σημείωσε ερωτηθείς για τα περί συνεργασίας με Πασοκ και Ποτάμι. «Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας διεκδικούμε απόλυτη πλειοψηφία. Αν δεν την έχουμε η χώρα θα διακυβερνηθεί γιατί δεν γίνεται να μην διακυβερνηθεί. Κανείς δεν δίνει μάχη για να βγει πρώτος, είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτος. Η μάχη που κάνουν όλοι είναι να μας αναγκάσουν να είμαστε όμηροι των παλαιών κομμάτων. Το παλιό δεν θα βάλει όρους και προϋποθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά με το υποθετικό σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει δεύτερος, σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε όσα υπερασπιζόμασταν μέχρι σήμερα».

«Εμείς τη φέραμε τη συμφωνία, εμείς. Θα έφερνε ο Σαμαράς, ο Μεϊμαράκης, ο Θεοδωράκης καλύτερη συμφωνία;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας ενώ επεσήμανε ότι «η γρήγορη τήρησή της είναι ο δρόμος για έξοδο από την κρίση».

Ηταν πιο ευνοϊκές οι συμφωνίες που έφεραν σε συνθήκες πιο ευνοϊκές το 2010 ο Γ. Παπανδρέου ή αυτή του Σαμαρά;, αναρωτήθηκε. «Αυτό που φέραμε είναι χειρότερο από την προσδοκία μας» παραδέχτηκε ο Αλ. Τσίπρας, ωστόσο πρόσθεσε ότι «αν συγκριθούν με το τι οι εταίροι είχαν προδιαγράψει να φέρουν με Σαμαρά – Βενιζέλο, είναι σίγουρα καλύτερα.

«Οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος επισπεύσαν  τις εκλογές γιατί ήταν πεπεισμένοι για την αριστερή παρένθεση. ΝΔ και Πασοκ σχεδίασαν την αριστερή παρένθεση… Το mail Χαρδούβελη ήταν μία πρόταση. Με επικοινωνιακά κόλπα δεν πρόκειται να κάνουμε δουλειά», πρόσθεσε.

«Παρά τις δυσκολίες της συμφωνίας για πρώτη φορά ανοίγεται προοπτική διεξόδου. Έχουμε ανοιχτές μάχες, αλλά τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης αποτελεί από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας. Μέσα από παρεμβάσεις πρέπει να μειωθεί δραστικά ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης. Θέλει δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν σκέψεις, προτάσεις. Θα δούμε άμεσα τα πρώτα αποτελέσματα απ’ όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «O λαός γνωρίζει τις δυσκολίες, αλλά ζητάει δικαιοσύνη. Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, χωρίς πιέσεις έχοντας εμπιστοσύνη».

Σχετικά με τις τράπεζες ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνησή του έσωσε τις τράπεζες, δεν τις έχασε. «Βρέθηκαν μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση και στην 17ωρη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι το εναλλακτικό σχέδιο που υπήρχε στο τραπέζι εμπεριείχε την κατάρρευση ενός μεγάλου μέρους του τραπεζικού συστήματος… Εχουμε κάνει πολλή αυτοκριτική. Ειμαστε περήφανοι για τις επιλογές και τα λάθη μας. Πλέον είμαστε σοφότεροι και πιο έμπειροι…»

Σε ερώτηση σχετικά με την στάση των ΑΝΕΛ με αφορμή το τηλεοπτικό σποτ τους ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το βρήκε συμπαθητικό, όπως και το προηγούμενο. «Συνεργαστήκαμε με εντιμότητα με τον Πάνο Καμμένο… Στάθηκε σε δύσκολες στιγμές πιο έντιμα από ό,τι άλλοι συνεργάτες μου που είχαμε την ιδεολογική αφετηρία».

«Ξεμπερδεύουμε με το παλιό; Θα δοθεί η δυνατότητα στην Αριστερά να κριθεί μέσα στο πλαίσιο ενός χρόνου που θα μπορεί να παράξει έργο;» είναι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να τεθεί στους αναποφάσιστους σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. «Ποιος θέλετε να σας κυβερνήσει; Σε αυτό θα απαντήσει ο λαός».

Οι αριστεροί ψηφοφόροι δεν θα αφήσουν την πρώτη Κυβέρνηση της Αριστεράς να γίνει παρένθεση, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ για τους υποψηφίους στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεσμεύονται από τις αποφάσεις που θα λάβει το κόμμα στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα λάβουν χώρα, ότι θα υλοποιήσουν όσα συμφωνήθηκαν με τους εταίρους.« Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα αντεπεξέλθει στις δυσκολίες με γνώμονα το συμφέρον των λαϊκών τάξεων».

«Οι εταίροι δεν περίμεναν ότι θα αντιμετωπίσουν όχι μια κυβέρνηση, αλλά ένα λαό που αντιδρά με το περήφανο ΟΧΙ σε συνθήκες ασφυξίας», ενώ σε ερώτηση αν θα παραιτηθεί μετά από μια ενδεχόμενη ήττα ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα από εμένα.

Ερωτηθείς για τις χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν αλλά και για τον μεγάλο αριθμό ανέργων αλλά και την επιβάρυνση που επέφεραν τα capital controls ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο είπε ότι το κόμμα δίνει σκληρή μάχη για να ξεφύγει η χώρα από αυτό. Δεν μας ενδιαφέρει η άνεργη ανάπτυξη, αλλά μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Ο τρόπος να δώσουμε στήριξη στις επιχειρήσεις είναι η στήριξη των τραπεζών, το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ και η ελάφρυνση των χρεών τους μέσω των κόκκινων δανείων και αυτό είναι απότοκο της στήριξης των τραπεζών.

«Στόχος να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ. Η ανεργία δεν μειώνεται χωρίς αυτό. Χρειαζόμαστε επενδύσεις από το πρόγραμμα Γιούνκερ και ΕΣΠΑ αλλά και πρόγραμμα ιδιωτικών επενδύσεων. Αλλά για να πετύχει αυτό χρειάζεται σχεδιασμός. Οι ξένοι επενδυτές για να επενδύσουν θέλουν ένα σταθερό περιβάλλον, το οποίο το δημιουργήσαμε, καθώς και ένα θεσμικό πλαίσιο ώστε να γνωρίζουν πότε θα έχουν απόδοση τα κεφάλαιά τους. Χρειάζονται τομές σε γραφειοκρατία και διαφθορά».

Σχετικά με τις εργασίες στις Σκουριές ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι επιθυμεί «επενδύσεις και ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις. Δεν θέλουμε επενδύσεις που έρχονται να πλιατσικολογήσουν. Σεβόμαστε τους 2000 εργαζόμενους στις Σκουριές, αλλά σεβόμαστε και τους χιλιάδες κατοίκους της Χαλκιδικής. Εμείς μπροστά στην αποφασιστικότητά μας δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν. Κι να μην βάζουν ως ασπίδα και μοχλό πίεσης τους εργαζόμενους.Απέναντι στα συμφέροντα δεν πρόκειται να λυγίσουμε. Δεν είμαστε δογματικοί. Εμείς θα εφαρμόσουμε τους νόμους προστασίας του περιβάλλοντος, η προστασία του περιβάλλοντος είναι κοινωνικό όφελος».

Ερωτηθείς για την διαφορά ανάμεσα σε μια αριστερή και μια συντηρητική κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι «συμφωνία με συμφωνία έχει διαφορά. Σε μια σειρά από ζητήματα όπως αν θα προστατευτούν οι εργασιακές θέσεις, η δημόσια περιουσία κ.α υπάρχουν πολλές διαφορές ως προς την υλοποίησή τους. Είναι θέματα που αφήσαμε ανοιχτά προκειμένου να τα διαπραγματευτούμε. Έχει μεγάλη σημασία ποιος δεν θα επιτρέψει τα κόκκινα δάνεια να πάνε στα “κοράκια”. Έχει σημασία ποιος θα αξιοποιήσει και δεν θα ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία. Η Ν.Δ. πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Εμείς αντιθέτως πιστεύουμε ότι πρέπει να την αξιοποιήσουμε, αλλά είναι τραγικό να την ξεπουλήσουμε όσο πιο φθηνά γίνεται. H ΝΔ έχει ως πρόγραμμα μόνο τις απαιτήσεις των δανειστών, εμείς έχουμε μια σειρά από παρεμβάσεις που θα μας βγάλουν από την επιτροπεία».

«Με ρωτάτε που συγκαταλέγω το ΠαΣοΚ. Η πρόεδρός του που το συγκαταλέγει;» απάντησε ερωτηθείς σχετικά. Το κόμμα που καθοδηγείται από τον Ευ. Βενιζέλο δεν μπορεί να έχει τίποτα το καινούριο. Εκφράζει το πιο παλιό από το παλιό… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, αλλά μόνο τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού».

Σχετικά με το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και ερωτηθείς εάν είναι πλούσιος κάποιος που στέλνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι προσανατολίζεται στην εύρεση ενός ισοδύναμου μέτρου που θα το αντικαταστήσει. «Θα δούμε αν το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ θα αποδώσει. Αν ένα μέτρο δεν αποδίδει πρέπει να αλλάξει. Θα έχουμε πολύ περισσότερα έσοδα με την αύξηση όχι του συντελεστή ΦΠΑ, αλλά με την αύξηση της εισπραξιμότητάς του. Ζητήσαμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση την αναστολή του και ψάχνουμε ισοδύναμο που δεν θα δημιουργεί επιπρόσθετο κόστος στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.».

Οσον αφορά στο προσφυγικό και ερωτηθείς για την στάση της Ανγκελα Μέρκελ ο κ. Τσίπρας είναι ντροπή η Μεσόγειος να ξεβράζει νεκρά παιδιά. Υπάρχει περίσσια υποκρισία μπροστά στο δράμα των προσφύγων σημείωσε ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε δε τόσο τις συντηρητικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου και του Στ. Θεοδωράκη – ο οποίος λαϊκίζει πιο πολύ και από την Χρυσή Αυγή. «Δεν το περίμενα από κάποιον που δηλώνει κεντρώος» σημείωσε. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής  κ. Μουζάλας «πατάει πάνω στα βήματα που είχε οργανώσει η κ. Χριστοδουλοπούλου για το προσφυγικό. Και η Γαλλία και η Γερμανία είχαν στάση που είναι πιο κοντά στις δικές μας διεκδικήσεις. Κατανοούν το πρόβλημα». Ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ευρώπη πληρώνει την αλλοπρόσαλλη πολιτική επεμβάσεων στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το κύρος της χώρας στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης. Είναι μία χώρα που απέκτησε πολύ μεγαλύτερο κύρος στην παγκόσμια σκακιέρα από αυτό που της αναλογεί. Θα συνεχίσουμε ένα σημαντικό έργο που έχει επιτελεστεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Για πρώτη φορά, αν δεν πηγαίναμε σε εκλογές, η Ελλάδα θα υπέγραφε στις 7 Σεπτεμβρίου σε υπογραφή ΑΟΖ με την Ιταλία. Θα το κάνουμε μετά τις εκλογές» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική που έχουμε χαράξει. Εντάσσεται στο πλαίσιο της ενεργητικής πολιτικής που έχουμε χαράξει. Η Ελλάδα έχει στόχο να είναι ενεργειακός κόμβος. Σχετικά με το ταξίδι στο Ισραήλ ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν αναβλήθηκε απλώς μετατέθηκε καθώς προέκυψαν οι εκλογές. Αν ο ελληνικός λαός το αποφασίσει θα γίνουν και τα ταξίδια προς Παλαιστίνη και τα Βαλκάνια. Μας κοροϊδεύαν γιατί στείλαμε αντιπροσωπεία στο Ιράν και τώρα μετά τη συμφωνία οι σχέσεις μας θα βοηθήσουν. Υπάρχουν περιθώρια για σχέσεις και με αραβικές χώρες και της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία…

Καταλήγοντας ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι το κομμάτι του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικό, ενώ όσον αφορά στις συντάξεις υπογράμμισε ότι «όλοι έχουν αντιληφθεί την σκληρή μάχη που δώσαμε για να τις διατηρήσουμε. Στο βαθμό που θα μπορούμε να εκπληρώνουμε τα πολύ χαμηλά πλεονάσματα, το περίσσευμα θα πηγαίνει εκεί που εμείς αποφασίζουμε, εμείς όχι οι εταίροι. Στόχος μας να βοηθήσουμε αυτούς που υπέφεραν περισσότερο και αυτοί είναι οι συνταξιούχοι.

«Το πρόγραμμα που παρουσίασα εχθές έχει ορίζοντα τετραετίας. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και αυτά που είχαμε δεσμευθεί και δεν μπορέσαμε λόγω της σθεναρής αντίστασης. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε την εντολή και να την ολοκληρώσουμε».

Τσίπρας στη Κοζάνη: Απέρριψε τα σενάρια περί οικουμενικών λύσεων – Από τη μια συκοφαντούν, από την άλλη ζητούν να συμπεθεριάσουμε

Ισχυρή εντολή για κυβέρνηση της Αριστεράς ζήτησε για ακόμη μία φορά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προεκλογική του ομιλία στην Κοζάνη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στους προηγούμενους επτά μήνες οι δυνατότητες διακυβέρνησης ήταν ελάχιστες, ωστόσο υποστήριξε πως η κυβέρνηση κατάφερε να δώσει δείγμα γραφής «για τις αλλαγές που θέλει και μπορεί να κάνει».

«Ο λαός είναι όρθιος, όλοι είμαστε όρθιοι και διεκδικούμε όλοι μαζί όχι μια δεύτερη ευκαιρία, όπως λέγεται συνήθως, αλλά μια πρώτη. Μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει επιτέλους η Αριστερά. Γιατί στην πρώτη μας περίοδο, που κράτησε μόλις εφτά μήνες, οι δυνατότητες να κυβερνήσουμε ήταν ελάχιστες», είπε ο κ.Τσίπρας.

Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να δώσει δείγμα γραφής για τις αλλαγές που θέλει και μπορεί να κάνει.

Ανέφερε ενδεικτικά τη ρύθμιση για τις εκατό δόσεις, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, το κυνήγι της φοροδιαφυγής, το γεγονός ότι καταργήθηκε το χαράτσι στα νοσοκομεία, την περίθαλψη των ανασφάλιστων, το «φρένο» στις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας.

Τώρα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «είμαστε πιο διαβασμένοι, για να δώσουμε τη μάχη της διακυβέρνησης. Κι ας το κάνω για άλλη μια φορά καθαρό εδώ μπροστά σας: Εμείς δεν είμαστε, ούτε έχουμε σκοπό να γίνουμε, επαγγελματίες της εξουσίας. Η διακυβέρνηση για μας δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο για να ανοίξουμε την πόρτα της δημοκρατίας και της συμμετοχής».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παρουσίασε χθες στην 80η ΔΕΘ και είπε ότι «δεν αποτελεί συρραφή σχεδίων επί χάρτου κάποιων σοφών. Δούλεψαν βέβαια γι’ αυτό άνθρωποι με γνώσεις, επιστημονική κατάρτιση, προοδευτικές ιδέες. Αλλά το πρόγραμμά μας αποτελεί πρώτα-πρώτα προϊόν της ίδιας της πάλης των εργαζομένων σε όλα τα μέτωπα.

» Συμπυκνώνει τα συμπεράσματα και τα αιτήματα των αγώνων εκατομμυρίων ανθρώπων. Πατάει γερά στην πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας. Και μαζί με το ρεαλισμό, που χαρακτηρίζει κάθε πρότασή του, είναι, και θέλουμε να είναι, ένα μανιφέστο αγώνα ενάντια στο παλιό» συμπλήρωσε.

Τόνισε πως «το πρόγραμμά μας δεν είναι προϊόν ούτε κάποιου κομματικού σωλήνα, ούτε κάποιων εγκεφάλων ξεκομμένων από το λαό και τις αγωνίες του. Είναι ο οδικός χάρτης της απελευθέρωσης που προτείνουμε στο λαό. Και ζητάμε την ισχυρή εντολή του, αλλά και την ακόμα πιο ισχυρή συμμετοχή του, για να περπατήσουμε στους νέους δύσκολους δρόμους».

Δήλωσε πως «είμαστε οι μόνοι που έχουμε τη θέληση να προχωρήσουμε, με όποιο κόστος, τις αναγκαίες αλλαγές. Όχι μόνο γιατί οι αξίες, οι ιδέες, η ιστορία μας, ταυτίζονται με το όραμα αυτών των αλλαγών, από την αρχή της ύπαρξης μας. Αλλά και γιατί είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε κανενός είδους κρυφές ή φανερές σχέσεις με τον κόσμο της φθοράς, του πλούτου, της διαφθοράς, της διαπλοκής».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να «συμπεθεριάσει» με τους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού συστήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής, απορρίπτοντας έτσι τα σενάρια περί οικουμενικών λύσεων.

Είπε, μάλιστα, πως αυτοί που προτείνουν οικουμενική λύση θέλουν «οικουμενική συνέχιση της υποδούλωσης, οικουμενικές μαζικές απολύσεις, οικουμενικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οικουμενική αποδοχή της εργασιακής ζούγκλας, οικουμενικό συμπεθεριό με τη διαπλοκή και τη διαφθορά».

«Από τη μια συκοφαντούν, βρίζουν, διαστρέφουν την αλήθεια, και μας εμφανίζουν ως καταστροφή της χώρας, από την άλλη ζητούν να συμπεθεριάσουμε. Σε τι; Να σας πω σε τι. Όχι στο πώς θα αλλάξουμε τη χώρα, γιατί αυτοί τίποτε δεν θέλουν και δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν. Αλλά στα λάφυρα φίλες και φίλοι. Στη μοιρασιά. Θέλουν να μας πνίξουν σε ένα πολιτικό χυλό», είπε.

Από την Κοζάνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη ΔΕΗ και σημείωσε: «Είμαστε εμείς που καταφέραμε να κρατήσουμε τη ΔΕΗ ενιαία αποτρέποντας την πώληση της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Και αυτό τον αγώνα θα συνεχίζουμε να δίνουμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

» Για να μπορέσουμε να ανασυντάξουμε την επιχείρηση και να της δώσουμε τη θέση που της αξίζει στην νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, με διαφανή και χρηστή διοίκηση, με σεβασμό στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον». Αναφέρθηκε, επίσης, και στο θέμα της κατασκευής της μονάδας 5 στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Πτολεμαϊδας της ΔΕΗ.

Για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν κατάφερε να πετύχει όσα επιδίωκε με τους δανειστές επισήμανε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ο μαχητής όταν πέφτει να μπορεί να σηκωθεί και να συνεχίσει τη μάχη.

«Κι αν κάποιοι δραπέτευσαν από τις γραμμές μας μπροστά στις δυσκολίες. Κι αν κάποιοι επιμένουν ότι θα ήταν καλύτερο να επιλέξουμε την καταστροφική ρήξη από την δύσκολη συμφωνία. Ας μην ξεχνάμε το βασικό: Καμιά απογοήτευση, καμιά αμηχανία, καμιά ιδιώτευση, καμιά διάσπαση, δεν πρόκειται να απαντήσει στο καίριο ερώτημα: Σε ποιον θα εμπιστευτούμε τις τύχες της χώρας; Σε κείνους που την έθαψαν στο χαντάκι; Ή σε κείνους που πάλεψαν και μάτωσαν για να τη βγάλουν;»

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και παρατήρησε: «Ανάπτυξη για τη ΝΔ του Μεϊμαράκη, του Σαμαρά, του ‘Αδωνι, του Κυριάκου, είναι οι απολύσεις, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η λιτότητα στην πιο άγρια μορφή της, η παντοδυναμία του κεφαλαίου απέναντι στην εργασία, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το ξερίζωμα του αγρότη».

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Εστίαση: Άμεσα η νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης.
Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε. // Του Ευστάθιου Λιακόπουλου, Founder & CEO της εταιρείας BSS Η τύχη της εστίασης δεν αφορά μόνο όσους εμπλέκονται άμεσα σε...
Ποιοι εργαζόμενοι θα χρειάζονται self test από Δευτέρα για να μπορέσουν να εργαστούν και πως λειτουργεί το σύστημα
Χθες έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, με τα self test να είναι υποχρεωτικά για την εργασία τους. Σε περίπτωση...
Αυτά συζητούν οι ειδικοί για το Πάσχα
Οι αποφάσεις για το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα θα ληφθούν την Μεγάλη Εβδομάδα. Ως τώρα υπάρχουν δύο προτάσεις για την έξοδο από τα μεγάλα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εστίαση: Άμεσα η νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης.
Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε. // Του Ευστάθιου Λιακόπουλου, Founder & CEO της εταιρείας BSS Η τύχη της εστίασης δεν αφορά μόνο όσους εμπλέκονται άμεσα σε...
Ποιοι εργαζόμενοι θα χρειάζονται self test από Δευτέρα για να μπορέσουν να εργαστούν και πως λειτουργεί το σύστημα
Χθες έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, με τα self test να είναι υποχρεωτικά για την εργασία τους. Σε περίπτωση...
Αυτά συζητούν οι ειδικοί για το Πάσχα
Οι αποφάσεις για το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα θα ληφθούν την Μεγάλη Εβδομάδα. Ως τώρα υπάρχουν δύο προτάσεις για την έξοδο από τα μεγάλα...