Μεταμεσονύχτιο θρίλερ

Ακόμη και πιστωτικό γεγονός θα απειλήσουν τους τραπεζίτες Μέρκελ και Σαρκοζί προκειμένου να τους πείσουν να σβήσουν το 50% του ελληνικού χρέους.  

Υπερεντατικές προσπάθειες για να συμφωνήσουν ΕΕ και τραπεζίτες στη «σολομώντεια λύση» για κούρεμα του ελληνικού χρέους, που διακρατούν ιδιώτες, περίπου στο 50% ή 100 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Πηγές του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ιστιτούτου (IIF) δήλωσαν στο in.gr ότι δεν υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα όσον αφορά ένα συγκεκριμένο ποσοστό κουρέματος. «Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο όσον αφορά σε αναζήτηση μίας εθελοντικής συμφωνίας. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για κανένα σημείο του σχεδίου».

Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας του γερμανο-γαλλικού άξονα να περάσει η λύση αυτή είναι ότι Μέρκελ και Σαρκοζί, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, μετέχουν οι ίδιοι στις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας προκειμένου να τις πείσουν.

Η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν από τις ιδιωτικές τράπεζες συνολικές απώλειες γύρω στο 50% στην αξία των ελληνικών ομολόγων, είπε ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή που επικαλείται Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κούρεμα» μικρότερου ύψους ενδέχεται να υπάρξει και στα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ, κάτι που ζητούσαν επιτακτικά οι τραπεζίτες. Πρόσθετο ενδεχόμενο είναι τα ασφαλιστικα ταμεία να μην υποστούν «κούρεμα» και να συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση μόνο με επιμήκυνση του χρέους που διακρατούν.

Στόχος είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας από το 160% του ΑΕΠ που είναι τώρα στο 120% το 2020.

Εξάλλου, σύμφωνα με αυτό το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι ιδιωτικές τράπεζες θα ανανεώσουν με τη λήξη τους τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα που θα παραμείνουν στα χαρτοφυλάκιά τους με όρους πιο ευνοϊκούς για την Ελλάδα. Αυτό θα επιτρέψει να καταλήξουν τελικά σε ένα «κούρεμα» λίγο μεγαλύτερο του 50%.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, Μέρκελ και Σαρκοζί είναι διατεθειμένοι να ρίξουν στο τραπέζι και την απειλή πιστωτικού γεγονότος, καθιστώντας υποχρεωτική την συμμετοχή των τραπεζών στην αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους.

Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις είναι ότι νωρίτερα, το Bloomberg μετέδωσε πληροφορίες ότι οι διαπραγματεύσεις τραπεζιτών-ΕΕ οδεύουν σε αδιέξοδο, αφού οι ιδιώτες πιστωτές απέρριπταν κατηγορηματικά προτάσεις της ευρωζώνης για κούρεμα άνω του 50%.

Το δημοσίευμα περί αδιεξόδου διέψευσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προβλέποντας ότι οι συζητήσεις «θα καταλήξουν πιθανότατα στο 50%».

Αποδεκτό χαρακτήρισε ένα ύψος κουρέματος 40-50% και ο επικεφαλής της ιταλικής UniCredit Φεντερίκο Γκιτσόνι, βάσει δημοσιεύματος της Wall Street Journal.

Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ιστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, που την Τρίτη κατέθεσε νέα πρόταση για εθελλοντική αλλαγή ελληνικού χρέους που -σύμφωνα με πληροφορίες- προβλέπει κούρεμα άνω του 40%, ποσοστό στο οποίο επέμενε στην αρχή.

Όμως, ακόμη και αν φαίνεται ότι με αμοιβαίες αποχωρήσεις οδεύουν σε μια συμφωνία σε ό,τι αφορά το ύψος του κουρέματος, δεν συμβαίνει το ίδιο σε ό,τι αφορά τα ανταλλάγματα που ζητούν οι τράπεζες.

Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προσκρούουν στις εγγυήσεις που ζητούν σε αντάλλαγμα των απωλειών που θα υποστούν, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Η δυσκολία του εγχειρήματος απομακρύνει το ενδεχόμενο λήψης τελικών αποφάσεων στην παρούσα Σύνοδο. Όλα τα σημάδια παραπέμπουν σε ολονύχτιο θρίλερ που δύσκολα θα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις άμεσα.

 

Πηγή: in.gr, ΑΠΕ

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθει ανάκαμψη μετά την πανδημία
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha παραχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνέντευξη πραγματοποιείται μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, για τον οδικό χάρτη...
Αναλυτής της Handelsblatt «ζηλεύει» τον εμβολιασμό των ελληνικών νησιών
Ο οικονομικός αναλυτής Αντρέα Μοντανίνο, με άρθρο του στη «Handelsblatt» εισηγείται να αναδειχθεί το σύστημα εμβολιασμού των κατοίκων των μικρών νησιών που εφαρμόζει η...
Να ανοίξει το λιανεμπόριο από το ερχόμενο Σάββατο 24 Απριλίου χωρίς ραντεβού ζητά ο ΕΣΘ
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχοντας ως συμπαραστάτες το σύνολο των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, απαιτεί τη λειτουργία της αγοράς της πόλης μας από το...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθει ανάκαμψη μετά την πανδημία
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha παραχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνέντευξη πραγματοποιείται μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, για τον οδικό χάρτη...
Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: 1 στις 2 γερμανικές εταιρείες αναζητεί επιπλέον προμηθευτές για την παραγωγή των προϊόντων της
Νέους ή επιπλέον προμηθευτές για την παραγωγή των προϊόντων τους αναζητεί το 47% των γερμανικών εταιρειών με διεθνή δράση, καθότι αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού, με...
Ηλεκτρονικά από σήμερα η εξυπηρέτηση των πολιτών σε τρεις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις άδειες οδήγησης
Τρεις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τις οποίες συναλλάσσονται χιλιάδες πολίτες και αφορούν στις άδειες οδήγησης, θα παρέχονται από σήμερα πλήρως ηλεκτρονικά. Στο πλαίσιο...