Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Μια φορά στις 15 μέρες θα έρχεται ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη- Το...

Μια φορά στις 15 μέρες θα έρχεται ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη- Το www.ka-business.gr κατέγραψε όλα όσα έγιναν στην έναρξη λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου στην πόλη (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

 

Στην επίσημη έναρξη λειτουργίας του γρααφείου, εκεί όπου τοποθετήθηκε διευθύντριαη 28χρονη Κατερίνα Νοτοπούλου βρέθηκαν εκτός από τον πρωθυπουργό πλήθος φορέων, υπουργοί (όπως οι κκ. Σπίρτζης, Ζουράρις, Πιτσιόρλας, Βερναρδάκης, Φάμελλος, Τσαρουχά, Κουρουμπλής κ.α.) και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βόρεια Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

 

«Η Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, δηλαδή η διοικητική δομή που στελεχώνει το Γραφείο Πρωθυπουργού, αποκτά για πρώτη φορά ιδιαίτερο γραφείο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Και θα ήθελα εξ αρχής να τονίσω ότι δεν είναι η επιθυμία μου να φτιάξουμε άλλο ένα θεσμικό κύτταρο το οποίο θα είναι μη λειτουργικό, αλλά επιθυμία μου είναι να φτιάξουμε ένα λειτουργικό γραφείο. Να συγκεντρώνει τα προβλήματα και να αναζητά λύσεις μαζί με τους αρμόδιους φορείς. Στη Θεσσαλονίκη έχω κουραστεί να έρχομαι για εγκαίνια, ωραίες ομιλίες, δημόσιες σχέσεις, πολλούς αγιασμούς και λίγα έργα. Όμως, στην πορεία αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Και εδώ είμαστε όλοι οι φορείς της πόλης, η τοπική αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι από κοινωνικούς φορείς, από φορείς των δομών της Πολιτείας και φυσικά από τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία δεν αντικαθίστανται από την παρουσία του πρωθυπουργικού γραφείου, προκειμένου να αναζητήσουμε λύσεις στα προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Και σε αυτή την προσπάθεια δεν καθόμαστε απέναντι, καθόμαστε στην ίδια μεριά του τραπεζιού. Υπό αυτή την έννοια, θέλω να επισημάνω ότι στόχος του εδώ γραφείου είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση και γρήγορη διαδικασία μεταφοράς των θεμάτων, στο πιο υψηλό επίπεδο της κρατικής και κυβερνητικής διοίκησης. Αυτό, εάν δεν υπήρχαν οι γνωστές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, ίσως και να μην χρειαζόταν. Δεδομένων όμως αυτών, έχω πια την εμπειρία να ξέρω ότι ένα πρόβλημα μπορεί να πηγαινοέρχεται από φορείς σε φορείς και να μη λύνεται. Η θεσμική ιδιότητα του Πρωθυπουργού, που μπορεί με μια εντολή και μια υπογραφή να λύνει προβλήματα, ίσως να είναι και μια παθογένεια, αλλά εδώ ίσως μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Αρκεί οι ενδεδειγμένες λύσεις να έρχονται μέσα από μία συλλογική επεξεργασία. Να είναι αποτέλεσμα δουλειάς και συλλογικής προσπάθειας και να έχουν οι λύσεις αυτές τη συνολική αποδοχή της τοπικής κοινωνίας. Αυτό το γραφείο, δεν επιθυμώ να είναι ένα τυπικό γραφείο, αλλά ένα λειτουργικό γραφείο. Ένα γραφείο δουλειάς.

 Τα θέματα τα οποία θα μας απασχολήσουν θα είναι πολλαπλά και ποικίλα. Ωστόσο αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα κρίσιμα θέματα έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας.

  Θα ήθελα να επισημάνω ότι πέρα από την τακτική μου παρουσία- τουλάχιστον μία φορά στις 15 ημέρες- σκοπεύω να έρχομαι όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο για να λύνονται ζητήματα, καθώς και να συγκαλώ  εδώ, διυπουργικές συσκέψεις, μαζί και με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων της πόλης, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε μαζί προβλήματα που θα προκύπτουν.

  Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ξαναβρεί -σε ένα άλλο βεβαίως ιστορικό και παραγωγικό πλαίσιο- τον παραγωγικό της ρυθμό. Και εκείνη την παλιά ιστορική της ταυτότητα της πολυπολιτισμικής, εμπορικής και βιομηχανικής κυψέλης.

  Είναι ένα στοίχημα, δύσκολο στοίχημα, που περνάει μέσα από την αναβάθμιση των υποδομών, την τόνωση της εμπορικής και παραγωγικής δραστηριότητας της πόλης, την ενίσχυση όμως και άλλων πτυχών, όπως της εκπαιδευτικής ιδιότητας του έργου, της τουριστικής και πολιτιστικής ανάδειξη της πόλης, καθώς και των δυνατοτήτων της.  

  Στόχος μας, επίσης, είναι και η αναβάθμιση της διπλωματικής παρουσίας και δραστηριότητας της κυβέρνησης στην Θεσσαλονίκη. Ήδη σε σειρά επαφών που είχαμε με ηγέτες της Βαλκανικής, τους πρότεινα οι συσκέψεις στην Ελλάδα να μη γίνονται στην Αθήνα, αλλά να γίνονται στη Θεσσαλονίκη.

 Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη, που εκ των πραγμάτων, και όχι μόνο λόγω της ιστορίας της, έχει έναν αναβαθμισμένο ρόλο τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όσο και στην Ευρώπη».

 Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ρόλο του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης παράαλληλα με την λειτουργία της ΓΓ του Πρωθυπουργού στην πόλη. «Θέλω να σας πω ότι η παρουσία του γραφείου  στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο δεν υποβαθμίζει αλλά αναβαθμίζει το ρόλο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Διότι θα μας δίνεται η δυνατότητα σε καθημερινή βάση να προτεραιοποιούμε τις δραστηριότητες που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.

  Το γραφείο μου θα είναι ανοιχτό καθημερινά, παρά το γεγονός της μη φυσικής μου καθημερινής παρουσίας. Άρα θα υπάρχει άμεση δυνατότητα μιας καθημερινής και τακτικής επαφής με  όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

  Κλείνω λοιπόν λέγοντας ότι παρά τις ιδεολογικές, πολιτικές, θεσμικές διαφορές που μπορεί να έχουμε,  είμαστε όλοι συνεργάτες σε ένα κοινό σκοπό. Στο να προσπαθήσουμε να παράξουμε έργο για την επίλυση των καθημερινών αλλά και διαχρονικών προβλημάτων της περιφέρειας της Β Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης» είπε.

 

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε καίρια ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αναφέρθηκε στον ΟΑΣΘ, την Αμφίπολη, μεγάλα οδικά έργα και ζήτησε η πρώτη  προβλήτα του Λιμανιού να αποδοθεί στους πολίτες.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο έδωσε ένα κείμενο δέκα σημείων. Ως πρώτο πρόβλημα για το δήμο ιεραρχήθηκαν οι επιπτώσεις της υπεξαίρεσης πολλών εκατομμυρίων από την προηγούμενη δημοτική αρχή, και ζητήθηκε μία ρύθμιση για την εξόφληση χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, αλλά και να δοθεί στο Δήμο φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Υψηλά στην ατζέντα και το θέμα του Α΄ Προβλήτα του Λιμανιού, ο οποίος και ζητήθηκε για άλλη μία φορά να εξαιρεθεί από την ιδιωτικοποίηση και να παραχωρηθεί η χρήση των κτηρίων του στο Δήμο, όπως συνέβη άλλωστε και στη Δραπετσώνα. Όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης, ζητήθηκε η επίσπευση της υπογραφής μνημονίων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας Ελλάδας και Τουρκίας (ώστε να δρομολογηθεί το ferry Θεσσαλονίκη-Σμύρνη), η επαναλειτουργία της γραμμής προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όλο το χρόνο και η επιδότηση της γραμμής προς Σποράδες με συμβατικό σκάφος καθ’ όλο το έτος.

 

 

Το ka-business.gr προτείνει

Ευρωεκλογές 2024: Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει κάθε χώρα
Συνολικά 720 ευρωβουλευτές θα εκλεγούν τον Ιούνιο του 2024, 15 περισσότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.  Οι ευρωεκλογές 2024,  θα διεξαχθούν από τις...
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μη γίνει περιφερειακή σύγκρουση
«Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μη γίνει περιφερειακή σύγκρουση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου...
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και προσωρινός ανάδοχος για τον 6ο Προβλήτα
Η ΟΛΘ Α.Ε. («Εταιρεία»), ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμένα Θεσσαλονίκης και κύριος πάροχος δικτύου συνδυασμένων μεταφορών πολλαπλών πυλών και λύσεων εφοδιαστικής για τα Βαλκάνια...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι σάλτσες μαγειρικής COOK at HOME αναδείχθηκαν «Προϊόν της Χρονιάς 2024»
Το COOK at HOME, δημιούργημα της βιομηχανίας τροφίμων Provil, εμπνέεται από τη σημασία του καλού φαγητού για τη ζωή των Ελλήνων και έχει σαν...
Μαρουσάκη: Πλησιάζει κακοκαιρία με επικίνδυνα φαινόμενα – Καλλιάνος: Σε αυτές τις 10 περιοχές θα πέσει το περισσότερο νερό και με μεγάλη ένταση 
Αλλάζει ο καιρός ήδη από σήμερα σύμφωνα με το μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος έκανε λόγο για τα προεόρτια μιας οργανωμένης κακοκαιρίας,...
Ευρωεκλογές 2024: Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει κάθε χώρα
Συνολικά 720 ευρωβουλευτές θα εκλεγούν τον Ιούνιο του 2024, 15 περισσότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.  Οι ευρωεκλογές 2024,  θα διεξαχθούν από τις...