Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Ντάισελμπλουμ: Δεσμεύομαι προσωπικά για συμφωνία εντός Μαΐου

Ντάισελμπλουμ: Δεσμεύομαι προσωπικά για συμφωνία εντός Μαΐου

Μάλιστα στη δευτερολογία του δεν δίστασε να πει ότι δεσμεύεται προσωπικα για την ύπαρξη συμφωνίας. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η 10ετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί».

Με την αναφορά του σε «συμφωνία – πακέτο», ο Ντάισελμπλουμ αναφέρεται στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, για τα οποία υπάρχει σε εξέλιξη σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

«Ελπίζω πριν από το τέλος του επόμενου μήνα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία» σημείωσε, παραπέμποντας επί της ουσίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Επιπλέον, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι η 10ετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί».

«Δεσμεύομαι προσωπικά»

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την ισχυρή προσωπική μου δέσμευση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα το Μάιο. Πρέπει να γίνει το Μάιο. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά καλή. Η ανάπτυξη πέφτει και πάλι, τη στιγμή που χρειάζεται να συνεχιστεί η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη. Ναι έχετε την προσωπική μου δέσμευση ότι θα επανέλθω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό» τόνισε μάλιστα στη δευτερολογία του ο Γ.Ντάισελμπλουμ.

Πρόσθεσε ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα δεν δίνει έμφαση στη λιτότητα αλλά σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αυτών των μεταρρυθμίσεων θα μπορεί να επενδυθεί για θετικές πολιτικές που χρειάζεται η Ελλάδα.

Όσον αφορά το θέμα του χρέους ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε: «Ναι θα συζητήσουμε το χρέος και η ελάφρυνση τού χρέους θα χρειαστεί για να βρεθεί λύση. Αυτή είναι η άποψή μου και πιστεύω ότι το Εurogroup πέρυσι έδωσε αυτή τη δέσμευση να επιστρέψουμε στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για την Ελλάδα, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψει η οικονομία σε μια βιώσιμη πορεία».

«Η ανακούφιση του χρέους θα δώσει λύση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη διαδρομή στο μέλλον» ανέφερε.

Υπερ της μετατροπής του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε και την εκτίμηση ότι ο ESM θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στο μέλλον.

Πρόκειται για μια άποψη που έχει εκφράσει και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, ο ESM «θα πρέπει να ηγείται του σχεδιασμού, των διαπραγματεύσεων και της παρακολούθησης μελλοντικών προγραμμάτων».

«Επίσης, ο ESM θα μπορούσε στο μέλλον να έχει έναν ευρύτερο προληπτικό ρόλο παράλληλα με το ΔΝΤ, όπως αυτόν που έχει το ΔΝΤ τώρα, δημοσιεύονται τις δικές τους εκθέσεις ανά χώρα για να διασφαλίζεται η αντικειμενική μακροοικονομική ανάλυση» παρατήρησε.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σελίδα

«Η Ελλάδα είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα, αλλά πρέπει να στηριχτεί», τόνισε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος Οικονομικών αφού πίστωσε στην ελληνική οικονομία ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις του 2015, επισήμανε ότι το πλεόνασμα του 2016 είναι στο 4,2%, εννέα φορές πάνω από το προσδιορισμένο στόχο 0,5%.

Ο ίδιος ζήτησε εποικοδομητική στάση από όλους τους εμπλεκομένους, με στόχο «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση».

Αναφέρθηκε εξάλλου στο ουδέτερο, μηδενικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα μέτρα του 2019, υπό τον όρο ότι η οικονομία θα είναι εντός στόχων, και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα επιτευχθεί.

Και ο Μοσκοβισί ζήτησε ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος.

Έκλεισε την τοποθέτησή του, ζητώντας έναν «δίκαιο συμβιβασμό», για τον οποίον -όπως είπε- εργάζονται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Eurogroup.

Στη δευτερολογία του ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα θα επιτρέψει μια «ουσιαστική πρόοδο» και ότι Αθήνα και θεσμοί βρίσκονται κοντά στο στόχο τους. «Θα πρέπει να υπάρξει ταχεία πρόοδος τώρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία τις επόμενες ημέρες» επανέλαβε, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν μια σειρά από προαπαιτούμενα για το πρόγραμμα.

Ο Π. Μοσκοβισί προσέθεσε ότι μια συνολική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση θα δώσει βεβαιότητα για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Αυτή η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί σύντομα», ανέφερε ο επίτροπος, «για το καλό όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών αλλά για το καλό του συνόλου της ΕΕ».

Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι στη Μάλτα συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί ένα πακέτο μέτρων, μετά το πέρας του προγράμματος, το οποίο θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο» για να βοηθηθεί η ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία.

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Δεύτερη ευκαιρία! Για όσους έχασαν τη ρύθμιση των 100-120 δόσεων
Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε. // Του Ευστάθιου Λιακόπουλου, Founder & CEO της εταιρείας BSS Τη δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων δίνει η εφορία...
Ταμείο Ανάκαμψης: 2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και αγορά
Μέσα από τις ειδικές δράσεις που θα ενεργοποιούνται σταδιακά από το Ταμείο Ανάκαμψης, έρχονται άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις συνολικού ύψους 1,95 δισ. ευρώ για...
Φορολογικές δηλώσεις: Στο 3% η έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή φόρου
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι αυξάνεται στο 3% η έκπτωση για την καταβολή του φόρου έως τέλος Ιουλίου. Ενώ,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μ.Μ.Θ. Συναυλίας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα τιμούν την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων με μια συναυλία μνήμης που θα...
Δεύτερη ευκαιρία! Για όσους έχασαν τη ρύθμιση των 100-120 δόσεων
Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε. // Του Ευστάθιου Λιακόπουλου, Founder & CEO της εταιρείας BSS Τη δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων δίνει η εφορία...
Πέθανε η γνωστή σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Έφυγε από τη ζωή η γνωστή σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, με πολλές σημαντικές δουλειές στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Παπαγεωργακοπούλου έδωσε τέλος στη...