Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Οι νέοι φόροι που βρίσκονται προ των πυλών!Ποια προϊόντα θα... χρυσοπληρώνουμε σε...

Οι νέοι φόροι που βρίσκονται προ των πυλών!Ποια προϊόντα θα… χρυσοπληρώνουμε σε λίγες ημέρες;

Οι νέες επιβαρύνσεις που αφορούν τόσο την άμεση όσο και την έμμεση φορολογία θα οδηγήσουν τα νοικοκυριά στο να χάνουν σε ετήσια βάση τουλάχιστον έναν μισθό ή σύνταξη, ενώ οι επαγγελματίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι επιπτώσεις στην αγορά θα είναι δραματικές.
Η αρχή γίνεται με την αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε αγαθά και υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με 23%. Από 1ης Ιουνίου ο συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται στο 24%, ενώ ταυτόχρονα από την ημερομηνία αυτή καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε μια σειρά από νησιά, όπως είναι η Σύρος, η Θάσος, η Ανδρος, Τήνος, η Κάρπαθος, η Μήλος, η Σκύρος, η Αλόννησος, η Κέα, η Αντίπαρος και η Σίφνος.
Η αύξηση του ΦΠΑ σε 24% από 23% σήμερα αφορά μεταξύ άλλων τα εξής προϊόντα και υπηρεσίες:

 • Κονσέρβες, αλλαντικά, σπορέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, κορνφλέικς, ζυμαρικά με γέμιση, μαργαρίνες, φρυγανιές, τυρόπιτες, πίτσες, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τσίχλες, καραμέλες, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί τοστ κ.ά.
 • Αναψυκτικά, χυμοί, καφές, γάλα, ζάχαρη, οινοπνευματώδη.
 • Εστίαση (ταβέρνες, εστιατόρια), catering.
 • Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και ταξί.
 • ΕΥΔΑΠ (αποχέτευση).
 • Είδη ένδυσης – υπόδησης.
 • Ηλεκτρικά,ηλεκτρονικά είδη.
 • Καύσιμα, τσιγάρα, ποτά.
 • Τηλεφωνία, συνδρομητική ΤV.
 • Επισκευή παλαιών κατοικιών.
 • Νεόδμητα ακίνητα, αυτοκίνητα.

Οι επιβαρύνσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Από 1ης Ιουνίου επιβάλλεται φόρος 10% σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν επιλέξει τη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ από τις αρχές του νέου έτους έρχεται το δεύτερο κύμα των σκληρών φορολογικών μέτρων με την αύξηση στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης στα καύσιμα και στα τσιγάρα, στον καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία.
Μάλιστα αν συνυπολογίσει κανείς σε αυτές τις αυξήσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και το γεγονός ότι επιβάλλεται ο νέος αυξημένος ΦΠΑ, τότε οι επιβαρύνσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες καθώς η Ελλάδα πρωτοτυπεί για μία ακόμη φορά επιβάλλοντας φόρο στον φόρο.
Ειδικότερα, μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί από 1ης Ιουνίου 2017 κατά 3,7 ευρώ το λίτρο, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10 λεπτά το λίτρο. Μάλιστα, η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις προϊόντων, καθώς θα ανέβει το κόστος μεταφοράς.
Το υγραέριο Μεγάλες επιβαρύνσεις θα προκύψουν και για το υγραέριο, καθώς ο φόρος του θα αυξηθεί (μαζί με τον ΦΠΑ) κατά 12,4 λεπτά το λίτρο.
Από τη φορολαίλαπα δεν θα γλιτώσει ούτε το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς από τον Οκτώβριο θα πωλείται με αυξημένο φόρο κατά 6,2 λεπτά ανά λίτρο.
Από την άλλη, οι τιμές τσιγάρων από το νέο έτος θα αυξηθούν κατά περίπου 50 λεπτά το πακέτο, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε άνθηση του λαθρεμπορίου και κατ’ επέκταση σε αντίθετα αποτελέσματα όσον αφορά την προσδοκία για αύξηση των εσόδων.
Από την αύξηση των φόρων δεν θα γλιτώσουν ούτε όσοι έχουν επιλέξει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς επιβάλλεται για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 2017 φόρος 10 λεπτά ανά 1 ml υγρού.
Οσον αφορά τον καφέ, και εκεί επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος κατά την εισαγωγή από 2 ως 4 ευρώ το κιλό, ανάλογα με τον τύπο του καφέ.
Και η φοροκαταιγίδα δεν σταματά εδώ, καθώς από το νέο έτος επιβάλλεται φόρος 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας, όπου μέσα σε αυτήν περιλαμβάνεται τόσο η φωνή όσο και το Internet, ενώ τα μερίσματα θα επιβαρυνθούν με φόρο 15% από 10% σήμερα.
Από το 2018 θα επιβληθεί φόρος ανά διαμονή σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, ενώ παράλληλα διπλασιάζεται ο φόρος στην μπίρα.

Τέσσερα «πακέτα»
Μέτρα 900 εκατ. ως 3,6 δισ. ευρώ στον «αυτόματο» κόφτη ως το 2020

Μέτρα, ακόμη και νέους φόρους, που μπορούν να ξεκινούν από 900 εκατ. ευρώ και να φτάσουν ακόμη και τα 3,6 δισ. ευρώ μέσα σε μία χρονιά, κρύβει ο «μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής του προϋπολογισμού», δηλαδή ο «κόφτης» που απαίτησε το ΔΝΤ προκειμένου να προσυπογράψει την αξιολόγηση.
Οπως προβλέπεται στην ειδική διάταξη (τροπολογία) που ψηφίζεται σήμερα, αν η απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο των επόμενων ετών είναι 0,3% – για παράδειγμα, αν κλείσει το 2016 με πλεόνασμα 0,2% αντί του στόχου 0,5% του ΑΕΠ -, ο υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να επιβάλει μέτρα 0,5% του ΑΕΠ υπερκαλύπτοντας έτσι την απόκλιση.
Ο μηχανισμός Ο «αυτόματος μηχανισμός» καθορίζει τέσσερα διαφορετικά πακέτα μέτρων. Το ποιο από αυτά θα υλοποιηθεί θα εξαρτάται από την απόκλιση του στόχου.
1. Το πρώτο πακέτο ενεργοποιείται αν υπάρξει απόκλιση 0,26% ως 0,75% από τον στόχο και προβλέπει μέτρα 900 εκατ. ευρώ.
2. Στο δεύτερο πακέτο τα μέτρα ανεβαίνουν στα 1,8 δισ. ευρώ αν υπάρξει απόκλιση από 0,76% ως 1,25% του ΑΕΠ.
3. Το τρίτο πακέτο προβλέπει μέτρα 2,7 δισ. ευρώ για αποκλίσεις από 1,25% ως και 1,75%.
4. Το τέταρτο πακέτο έχει κόστος 3,6 δισ. ευρώ για αποκλίσεις από 1,76% ως 2,25%.
Ο μηχανισμός θα ισχύσει τουλάχιστον ως και το 2020 με δυσκολότερα χρόνια το 2018 και το 2019, καθώς τον Μάιο εκάστου έτους θα κριθεί αν έχει εκπληρωθεί ο στόχος για πλεόνασμα 1,75% και 3,5% αντίστοιχα.

Παγώνουν τα ειδικά μισθολόγια
Παγώνει για δύο χρόνια κάθε μισθολογική ωρίμαση και προαγωγή των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών. Η αναστολή θα ισχύσει για την περίοδο από 1.1.2017 έως 31.12.20018 και αφορά δικαστικούς, στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, γιατρούς, διπλωμάτες, μέλη ΔΕΠ-ΑΕΙ κ.ά.

Πηγή: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=801362

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Ο οίκος Dior και η καλλιτεχνική διευθύντρια Maria Grazia Chiuri επέλεξαν τη Αθήνα για να παρουσιάσουν την Cruise 2022
Σε λίγη ώρα η εκδήλωση μόδας του Οίκου υψηλής ραπτικής Dior στο Καλλιμάρμαρο. Στις 21:30 οι προβολείς του Παναθηναϊκού Σταδίου θα ανάψουν και το...
Θετική εξέλιξη είχε η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα: Εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ
Πέρα από την έγκριση της εκταμίευσης των 748 εκατ. ευρώ, οι Θεσμοί άναψαν «πράσινο φως» στην ελληνική εισήγηση για μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε...
Αισιόδοξη επανεκκίνηση πολιτισμού με το «Φεστιβάλ Επταπυργίου 2021»
Από 5-29 Ιουλίου 2021, 6 παραγωγές, 10 παραστάσεις, 300 καλλιτέχνες και 45 τεχνικοί. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επανεκκίνησης του πολιτισμού....

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο οίκος Dior και η καλλιτεχνική διευθύντρια Maria Grazia Chiuri επέλεξαν τη Αθήνα για να παρουσιάσουν την Cruise 2022
Σε λίγη ώρα η εκδήλωση μόδας του Οίκου υψηλής ραπτικής Dior στο Καλλιμάρμαρο. Στις 21:30 οι προβολείς του Παναθηναϊκού Σταδίου θα ανάψουν και το...
Ποιοι κλάδοι έχουν τις περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις
Οι βιοεπιστήμες κατέχουν τα πρωτεία μεταξύ των τομέων δραστηριότητας του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Elevate Greece που παρουσίασε σε εκδήλωση...
Θετική εξέλιξη είχε η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα: Εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ
Πέρα από την έγκριση της εκταμίευσης των 748 εκατ. ευρώ, οι Θεσμοί άναψαν «πράσινο φως» στην ελληνική εισήγηση για μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε...