Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Προς δημιουργία επενδυτικής τράπεζας

Προς δημιουργία επενδυτικής τράπεζας

 

Ο σχεδιασμός αποκαλύφθηκε χθες από τις ομιλίες του Γερμανού εκτελεστικού αντιπροέδρου της KfW, Λουτζ Κρίστιαν Φούνκε, και του Αριστομένη Συγγρού, προέδρου του «Invest in Greece», στο πολύ ενδιαφέρον επενδυτικό φόρουμ για την ενέργεια και τις επενδύσεις.

«Για να αντλήσει κεφάλαια η Ελλάδα, πρέπει να βρεθεί το σωστό επενδυτικό όχημα που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση», λέει ο Λουτζ Κρίστιαν Φούνκε (KfW) «Για να αντλήσει κεφάλαια η Ελλάδα, πρέπει να βρεθεί το σωστό επενδυτικό όχημα που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση», λέει ο Λουτζ Κρίστιαν Φούνκε (KfW)

Η επιδίωξη των Γερμανών (τώρα και των Γάλλων) για βιομηχανική και τραπεζική διείσδυση στην Ελλάδα με κεφάλαια που, σύμφωνα με το θεματολόγιο του πάνελ όπου συζητήθηκαν αυτά, θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ δεν έχει εγκαταλειφθεί. Ξεκαθαρίστηκε πως ο Λουτζ Κρίστιαν Φούνκε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και το υπουργείο Ανάπτυξης προωθούν στην ΕΚΤ και την Ε.Ε. τη δημιουργία δημόσιου επενδυτικού φορέα.

Ηδη η KfW, που χρηματοδοτεί υποδομές και ενεργειακά έργα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, παρείχε πριν από λίγες μέρες το 50% της χρηματοδότησης στη ΔΕΗ για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής της μονάδας, κόστους 1,4 δισ. ευρώ, στην Πτολεμαΐδα.

Η νέα επένδυση της ΔΕΗ (που είναι και ο μέγας χορηγός του επενδυτικού φόρουμ) εξυπηρετεί πολύ τη γερμανική βιομηχανία. Οπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η «Ε», δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Berliner Zeitung επικαλείται έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της χώρας και αναφέρει: «Η προμήθεια του εξοπλισμού του έργου θα είναι γερμανικής προέλευσης, ενώ διασφαλίζονται εκεί 1.150 θέσεις εργασίας έως το 2017».

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο γερμανικός οργανισμός ασφάλισης εξαγωγών Euler-Hermes φέρεται να βλέπει «μόνο περιορισμένες δυνατότητες πωλήσεων στο εσωτερικό και μόνο με ξένες παραγγελίες, όπως εκείνη της ΔΕΗ, θα είναι εξασφαλισμένη η κατασκευή εξοπλισμού μονάδων παραγωγής ενέργειας από γερμανικό εργοστάσιο».

Πράγματι, το έργο της Πτολεμαΐδας 5 ανέλαβε μεν η ΓΕΚ Τέρνα, αλλά ο εξοπλισμός είναι της γερμανικής Babcock Hitachi δηλαδή του γερμανικού εργοστασίου της Hitachi, που εξαγόρασε η ιαπωνική εταιρεία.

Το δάνειο για το 50% του έργου είναι της KfW, ενώ το δάνειο ασφαλίζεται από γερμανική εταιρεία… Η KfW είναι και η τράπεζα που δανείζει την Ελλάδα για λογαριασμό της Γερμανίας, γιατί δεν μας δανείζει απευθείας το γερμανικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Λ.Κ. Φούνκε, μετέχοντας στο πάνελ του φόρουμ με θέμα «Επενδύσεις και έργα υποδομής στον αστερισμό του project financing και του ΕΣΠΑ», συνεργάζεται με το «Invest in Greece» «με στόχο τη δημιουργία ενός fund ή, μάλλον, ενός δημόσιου χρηματοδοτικού πυλώνα για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα».

Οπως είπε, «τα λεφτά που δεν μπορεί να πάρει η χώρα μας από τις ελληνικές τράπεζες πρέπει να τα πάρει από το εξωτερικό. Για να αντλήσει ωστόσο η Ελλάδα κεφάλαια από το εξωτερικό, χρειάζεται αλλαγή κλίματος και εξεύρεση των επενδυτικών οχημάτων που θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση των επενδύσεων».

Μια «λειτουργική ιδέα», κατέληξε, «είναι η ίδρυση μιας δημόσιας τράπεζας ανασυγκρότησης, στα πρότυπα της γερμανικής KfW, που είχε χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση της Γερμανίας κατά τη δεκαετία του 1950».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του «Invest in Greece», Α. Συγγρός, επιβεβαίωσε ότι, σε συνεργασία με τον κ. Φούνκε της KfW, τη Γαλλία αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προετοιμάζουν χρηματοδοτικό φορέα που θα αναλάβει να βρει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το πάνελ όπου συζητήθηκαν αυτά, με το ΕΣΠΑ στον τίτλο του θεματολογίου, αφήνει λίγες αμφιβολίες σχετικά με το ποιος θα χρηματοδοτήσει τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα…

εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

 

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...

Το ka-business.gr προτείνει

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν rapid test σήμερα στη Νέα Παραλία
Χιλιάδες δωρεάν rapid test θα γίνουν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στους πολίτες της Θεσσαλονίκη;. Συγκεκριμένα, στη Νέα Παραλία, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου...
Στο «κόκκινο» επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου από σήμερα Σέρρες και Ιωάννινα
Σε ισχύ από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου οι αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη νόσο Covid-19. Συγκεκριμένα από τις 6 το...
Οι έξυπνες πόλεις ήρθαν…. Τι ξέρουμε όμως για αυτές?
Συντονιστείτε στο το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020  φέρνει τις έξυπνες πόλεις σε πρώτο πλάνο. Πώς μια πόλη γίνεται smart? Τι γνωρίζουμε για τις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οικότροφων των εστιών του ΑΠΘ
Σε κινητοποιήσεις από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου με πρώτη τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ προχωρά ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης,...
Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ – Συνάντηση με τον Α. Τζιτζικώστα
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα βρίσκεται τη Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, ως επικεφαλής κλιμακίων του Οργανισμού. Ο Παναγιώτης...
Θεσσαλονίκη: Δωρεάν rapid test σήμερα στη Νέα Παραλία
Χιλιάδες δωρεάν rapid test θα γίνουν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στους πολίτες της Θεσσαλονίκη;. Συγκεκριμένα, στη Νέα Παραλία, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου...