Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Σε νέο Eurogroup στις 24 Μαΐου οι αποφάασεις για την Ελλάδα

Σε νέο Eurogroup στις 24 Μαΐου οι αποφάασεις για την Ελλάδα

Στο τακτικό Eurogroup θα εξεταστεί επίσης το θέμα της εκταμίευσης της δόσης, έχοντας πάντως ξεκαθαριστεί ότι ο προληπτικός μηχανισμός διόρθωσης του ελλείμματος, που θα αποτελέσει μία τροποποίηση της ελληνικής πρότασης, θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ προοιμίου.

Όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο έκτακτο Eurogroup έγινε ένας πρώτος γύρος συζητήσεων για το χρέος και η προσέγγιση που αποφασίστηκε ότι θα γίνει παρέμβαση με μέτρα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να βελτιώσουν τη διαχείριση του χρέους και θα πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση της Ελλάδας σε πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή στις αγορές.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα στηριχθούν σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και θα εξεταστούν μέτρα όπως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης, χρήση των κερδών από τα προγράμματα αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SMP και ANFA).

Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται πλέον στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αντί το λόγο χρέος προς ΑΕΠ.

Μακροπρόθεσμα, στο τέλος του προγράμματος, στο τέλος του 2018, θα εξεταστεί εκ νέου εάν απαιτείται νέα παρέμβαση για το ελληνικό χρέος και ποια θα είναι αυτή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η προσέγγιση αυτή για το χρέος είναι «στιβαρή» και θα επιτρέψει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απομένουν δύο ζητήματα:

  • Να αξιολογηθεί εάν το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε  υπακούει στα συμφωνηθέντα και εάν γενικά λήφθηκαν τα μέτρα του πρώτου πακέτου ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ)
  • Να συμφωνηθεί ο προληπτικός μηχανισμός διόρθωσης.

Ως προς το πρώτο ζήτημα, το Eurogroup καλοσώρισε την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου και απομένει η τεχνική επιβεβαίωση για το εάν ό,τι ψηφίστηκε είναι σύμφωνο με τα συμφωνηθέντα.

Ως προς το δεύτερο ζήτημα, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι εξετάστηκε η ελληνική πρόταση για τον προληπτικό μηχανισμό και ότι η τελική μορφή του θα είναι μία τροποποίηση αυτής.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ προοιμίου και θα τίθεται σε εφαρμογή αυτομάτως, όταν υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Εάν τα μέτρα που υιοθετηθούν σε τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού έχουν προσωρινό χαρακτήρα, τότε μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, συμφωνημένα με τους Θεσμούς,  περιλαμβανομένων εισπρακτικών μέτρων, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν από το επόμενο έτος, προκειμένου να φέρουν εκ νέου σε τροχιά τον προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια.

Εξαιρέσεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού προβλέπονται μόνοι για πολύ έκτακτα γεγονότα, έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι εξαιρέσεις αυτές θα είναι πάντα συμφωνημένες με τοςυ Θεσμούς.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι η διοίκηση του νέου Ταμείου θα έχει αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο και θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό το Σεπτέμβριο.

Για τα εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης αλλά και το θέμα του χρέους θα υπάρξουν τις επόμενες δύο εβδομάδες τεχνικές συζητήσεις και σε επίπεδο EuroWorking Group, ώστε στις 24 Μαΐου να είναι σε θέση οι υπουργοί Οικονομικών να λάβουν αποφάσαεις.

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά».

O επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου.

Λίγο νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο twitter, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ σχολίασε ότι η συνεδρίαση πήγε «πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν».

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2021
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ηλεκτρονικές πύλες του TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων από 6,5 εκατ. φορολογούμενους θα είναι σε λειτουργία το αργότερο μέχρι...
Έρευνες: Για τα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία στις αγορές
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα , την περίοδο από τον Μάιο 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο 2021 μελετήθηκαν πάνω από κατηγορίες προϊόντων. Και διαπιστώθηκε ότι...
Bill Gates: Χωρίζει τη σύζυγό του Melinda μετά από 27 χρόνια γάμου
Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft Bill Gates- ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο- και η σύζυγός του, Μelinda, ανακοίνωσαν ότι έλαβαν από κοινού την...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μ.Μ.Θ. /Κ.Ω.Θ. Τρεις κορυφαίοι σολίστ τιμούν την ημέρα της Ευρώπης Online ρεσιτάλ 9 – 10 και 11 Μάϊου
To Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης τιμούν την 9η Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης, την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. ...
Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2021
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ηλεκτρονικές πύλες του TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων από 6,5 εκατ. φορολογούμενους θα είναι σε λειτουργία το αργότερο μέχρι...
Έρευνες: Για τα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία στις αγορές
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα , την περίοδο από τον Μάιο 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο 2021 μελετήθηκαν πάνω από κατηγορίες προϊόντων. Και διαπιστώθηκε ότι...