Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Στο στόχαστρο ακίνητα, αποδείξεις και έκτακτη εισφορά

Στο στόχαστρο ακίνητα, αποδείξεις και έκτακτη εισφορά

Η επίσκεψη συμπίπτει χρονικά με το καυτό δεκαήμερο για την κυβέρνηση, στη διάρκεια του οποίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος, που θα περιέχει τις εξειδικεύσεις των μέτρων.

Ο κ. Βενιζέλος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών, επί των σχεδίων του προκατόχου του, για τις αυξήσεις της φορολογίας και γενικά για ανακατανομή των βαρών του Μεσοπρόθεσμου, γεγονός που ίσως ανησύχησε την τρόικα, η οποία σε κάθε περίπτωση θέλει την πιστή τήρηση του Μεσοπρόθεσμου και την εξοικονόμηση ποσού ύψους 28,3 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015, όπως είχε δεσμευθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο πλαίσιο αυτό, φτάνει σήμερα κλιμάκιο της ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ προκειμένου να ελέγξουν τα τελικά κείμενα του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.

Τα μέτρα που καταγράφει το κείμενο των συμπερασμάτων της τρόικας και τα οποία προφανώς έχουν συμφωνηθεί με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ είναι τα ακόλουθα:

* Περικοπές του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο τουλάχιστον 800 εκατ. φέτος, επιπλέον 660 εκατ. ευρώ το 2012, 398 εκατ. ευρώ το 2013 και 246 εκατ. ευρώ το 2014, και 71 εκατ. ευρώ το 2015. Οι περικοπές αυτές θα προέλθουν από την επέκταση του κανόνα αποχωρήσεων 1 προς 10 αντί 1 προς 5, το ενιαίο μισθολόγιο, που θα εφαρμοστεί από τον επόμενο μήνα, την κατάργηση δεκάδων επιδομάτων και την αύξηση των ωρών εργασίας, που θα σημάνει μείωση των υπερωριών.

* Μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ το 2011, 134 εκατ. ευρώ το 2012, 230 εκατ. ευρώ το 2013, 575 εκατ. ευρώ το 2014 και 65 εκατ. ευρώ το 2015.

* Περικοπή των επιδοτήσεων των φορέων του Δημοσίου και κατάργηση άλλων, προκειμένου οι σχετικές δαπάνες να μειωθούν κατά 500 εκατ. ευρώ φέτος και αθροιστικά κατά 855 εκατ. ευρώ την περίοδο 2012-15. Πρόκειται για τις συγχωνεύσεις σχολείων, αστυνομικών τμημάτων, νοσοκομείων, ΑΕΙ-ΤΕΙ κ.λπ.

* Την εξοικονόμηση τουλάχιστον 468 εκατ. ευρώ φέτος και άνω του 1 δισ. ευρώ στην τετραετία από δημόσιες επιχειρήσεις, όπως ΟΑΣΑ ΕΑΒ ΟΣΕ και άλλες ΔΕΚΟ.

* Την περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 250 εκατ. ευρώ το 2013 και 350 εκατ. ευρώ το 2014, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και τα 830 εκατ. ευρώ από τη μη παραλαβή παραγγελιών την περίοδο 2010-15.

* Τη μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης τουλάχιστον κατά 310 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα 1,4 δισ. ευρώ έως το 2015.

* Τις περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και μείωση επικουρικών συντάξεων τουλάχιστον κατά 833 εκατ. ευρώ το 2011 και κατά 5,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-15.

* Την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 700 εκατ. ευρώ φέτος, που θα θέσει ταφόπλακα σε οποιαδήποτε αμυδρή ελπίδα ανάκαμψης της αναπτυξιακής διαδικασίας.

* Την επιβολή πρόσθετων φόρων ύψους 2,45 δισ. ευρώ φέτος και 3,6 δισ. ευρώ το 2012-15, με φορολογικά μέτρα ορισμένα εκ των οποίων, θα είναι από αυτά που έχουν ανακοινωθεί.

* Την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, που η τρόικα πείστηκε από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα συγκεντρώσει το 2013 878 εκατ. ευρώ και πάνω από 1,1 δισ. το 2015.

* Την αύξηση των κοινωνικών εισφορών (από αύξηση εισφοράς ΟΓΑ εισφορές υπέρ ανέργων κ.λπ.) προκειμένου να εισπραχθούν φέτος 629 εκατ. ευρώ και 2,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-15.

* Την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού,

* Τη μετάταξη στον υψηλό συντελεστή 23% των υπηρεσιών εστίασης.

* Την αύξηση της φορολογίας των ακινήτων.

* Την κατάργηση εκατοντάδων φοροαπαλλαγών.

* Την αύξηση των τελών κυκλοφορίας.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, που είχε εκδώσει η τρόικα, μετά την τελευταία επίσκεψη και έλεγχο της ελληνικής οικονομίας το Μάιο, περιγράφονται τόσο οι στόχοι του προγράμματος όσο και επιμέρους μέτρα, στα οποία θα στηριχθεί η επίτευξη των στόχων.

 

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Να κάνουν το εμβόλιο έναντι του COVID-19 οι καρδιοαγγειακοί ασθενείς?
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σχετικά με τον εμβολιασμό, έναντι της COVID-19, στους Καρδιαγγειακούς ασθενείς απαντά σε απορίες πολιτών.   Συνιστάται σε όλους τους καρδιαγγειακούς ασθενείς να...
Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική κέρδισαν το ενδιαφέρον των Γάλλων τουριστικών πρακτόρων και διαδικτυακά
Ο Τουριστικός Οργανισμός Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής αποδεικνύουν έμπρακτα ακόμα μία φορά ότι οι συνέργειες και η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για την νέα μετά-covid εποχή...
(video) Eξάρθρωση δικτύου παράνομης διακίνησης μεταναστών
Την ικανοποίηση του για την εξάρθρωση δικτύου παράνομης διακίνησης μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, εξέφρασε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

INTERLIFE και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της ανθρώπινης ζωής
Συνεχίζεται και για το 2021 η υποστήριξη της ασφαλιστικής εταιρείας INTERLIFE στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, σε μια συνέργεια που έχει στόχο την προστασία της...
Να κάνουν το εμβόλιο έναντι του COVID-19 οι καρδιοαγγειακοί ασθενείς?
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σχετικά με τον εμβολιασμό, έναντι της COVID-19, στους Καρδιαγγειακούς ασθενείς απαντά σε απορίες πολιτών.   Συνιστάται σε όλους τους καρδιαγγειακούς ασθενείς να...
Ν. Παπαγεωργίου: Το πρώτο νοσοκομείο με ιστοχώρο προσβάσιμο από άτομα με αναπηρία
Χρήστες με προβλήματα όρασης, επιληψία, διάσπαση προσοχής, αλλά και γνωστικές διαταραχές, όπως η δυσλεξία και ο αυτισμός, έχουν πλέον τη δυνατότητα να περιηγηθούν με...