Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Τι θα συμβεί αν ο Φώτης Κουβέλης φύγει από την κυβέρνηση;

Τι θα συμβεί αν ο Φώτης Κουβέλης φύγει από την κυβέρνηση;

 

Το μήνυμα του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι εάν ο κ. Κουβέλης επιμείνει μέχρι τέλους στη διαφωνία του, τότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την κοινοβουλευτική στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν πάντως ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και προσπάθησε στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών να κόψει κάθε γέφυρα.

Η εμμονή της Τρόικα στα εργασιακά και το βέτο Κουβέλη αλλάζει τα δεδομένα και αναγκάζει πλέον τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει στα επόμενα βήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού, ακόμη και χωρίς την πολιτική και κοινοβουλευτική στήριξη της ΔΗΜΑΡ.

Με τους 127 βουλευτές της ΝΔ και τους 33 του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει in extremis την ψήφιση των μέτρων, ωστόσο αυτή η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι πλειοψηφία του τρόμου. Ο Πρωθυπουργός θα είναι όμηρος κάθε βουλευτή που θα απειλεί να καταψηφίσει τα μέτρα ή θα απειλεί με ανεξαρτητοποίηση και αυτό θα δυναμίτιζε την κυβερνητική πλειοψηφία κάθε στιγμή. Θα αρκούσε στο εξής ένα «ατύχημα» που θα ανάγκαζε τον Πρωθυπουργό να διακινδυνεύει ανά πάσα στιγμή την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και την κυβέρνηση να βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κατάρρευσης.

Μόνος με τον Βενιζέλο

Εντονα θορυβημένος εμφανίστηκε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός όταν αντελήφθη ότι ο Φώτης Κουβέλης ήταν αποφασισμένος να καταψηφίσει το Μνημόνιο διαφωνώντας με τα εργασιακά που απαιτεί η Τρόικα.

Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όπου διαπιστώθηκε η ρήξη ο Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Που είσαι τώρα Βαγγέλη;» ρώτησε ο Πρωθυπουργός.

«Εδώ στο γραφείο μου στη Βουλή» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οι δύο άνδρες αποφάσισαν αμέσως να συναντηθούν στο πρωθυπουργικό γραφείο της Βουλής.

Ο κ. Σαμαράς πέρα από την ανησυχία του για τη σκληρή στάση της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε στον κ. Βενιζέλο και την απορία του γιατί ο Φώτης Κουβέλης δεν θέλησε καν να συζητήσει τις νέες προτάσεις της Τρόικα για τα εργασιακά που ήταν κάπως βελτιωμένες. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι όταν ο Πρωθυπουργός διάβασε νωρίτερα στη σύσκεψη των αρχηγών τις προτάσεις της Τρόικα λέγοντας «Καλό δεν είναι ;» ο κ. Κουβέλης απάντησε ενοχλημένος : «Είναι απαράδεκτο».

Ο κ. Βενιζέλος στη συνάντησή τους ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει μια νέα πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων και του επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση.

Ανησυχία και στην Ιπποκράτους

Και στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δεσμευθεί ότι θα καταψηφίσει τα εργασιακά αν το κάνει και η ΔΗΜΑΡ. Το επανέλαβε χθες και η Φώφη Γεννηματά μιλώντας με δημοσιογράφους. Ωστόσο σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους το κείμενο που έστειλε η Τρόικα με τις τροποποιημένες θέσεις της για τα εργασιακά είναι σαφώς καλύτερο και περιέχει λιγότερο επώδυνες αλλαγές από τις αρχικές.

Είναι αξιοπερίεργο ότι ο κ. Βενιζέλος στις δημόσιες τοποθετήσεις του εμφανίζεται απολύτως αρνητικός στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων. Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η αναφορά του στην αξιοπρέπεια της Ελλάδας σε σχέση με τον ειδικό λογαριασμό όπου θα εκταμιευθεί η δόση λέγοντας «δεν είμαστε προτεκτοράτο». Μάλιστα κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Βενιζέλος κατήγγειλε τις σχετικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική πλευρά ζητεί όλα τα χρήματα να μπαίνουν σε δεσμευμένο λογαριασμό τον οποίο θα διαχειρίζονται οι δανειστές και όχι η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός συμφώνησε μαζί του.

Τα «ναι μεν αλλά» του κ. Βενιζέλου ερμηνεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου ως μια προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να δείξει ότι θυσιάζεται για να σώσει την Ελλάδα και να πάρουμε τη δόση αλλά θέλει να ρίξει όλο το πολιτικό κόστος στον Πρωθυπουργό και να διατείνεται ότι εκείνος δεν διαπραγματεύτηκε σωστά με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Ο φόβος που υπάρχει τώρα στο ΠΑΣΟΚ είναι να αντιμετωπίσουν κύμα ανταρσίας στις δικές τους τάξεις. Ηδη δύο βουλευτές (Παραστρατίδης, Κασσής) έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα. Η άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συνυπογράψει τα εργασιακά θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους χειρισμούς του κ. Βενιζέλου, ο οποίος κινδυνεύει να θεωρείται στο εξής -αν μείνει μόνος κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ- «δεκανίκι του Αντώνη Σαμαρά».

Η ΔΗΜΑΡ σε συμπληγάδες

Κατηγορηματικά αρνείται να ψηφίσει τα μέτρα, μετά το θερμό επεισόδιο για τα εργασιακά, ο Φώτης Κουβέλης. Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε αδιέξοδο γιατί από τη μία δεν θέλει να υποκύψει στο ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων και από την άλλη δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι άφησε ξεκρέμαστη την κυβέρνηση σε μια κρίσιμη στιγμή διακινδυνεύοντας να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Από την ΔΗΜΑΡ δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τη δήλωση του Πρωθυπουργού «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι τολμήσουμε». Στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου έλεγε χαρακτηριστικά ότι η ΔΗΜΑΡ είναι αυτή που έχει δείξει τόλμη ως τώρα στηρίζοντας την κυβέρνηση στην πιο δύσκολη στιγμή της.

Επιθυμία της ΔΗΜΑΡ θα ήταν να πιέσει ο Πρωθυπουργός την Τρόικα να αποσυρθούν προς το παρόν οι διατάξεις για τα εργασιακά προκειμένου να υπάρξει χρόνος για να προετοιμαστούν οι εταίροι και να επεξεργαστούν όλες τις αλλαγές χωρίς το πιστόλι στον κρόταφο.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε ανυποχώρητος χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις προτάσεις που έφερε ο Γιάννης Βρούτσης και λέγοντας : «Εγώ δεν βάζω την υπογραφή μου σε αυτά τα μέτρα».

Οι σκέψεις που υπάρχουν στη ΔΗΜΑΡ για την πορεία της συγκατοίκησης είναι δύο :

  1. Να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση αλλά να εξακολουθήσουν να στηρίζουν α λα καρτ τις όποιες αποφάσεις και νομοσχέδια ώστε να μη πτωχεύσει η χώρα και να βγει σύντομα από το αδιέξοδο της ύφεσης.
  2. Να αναγκάσουν τον Πρωθυπουργό να πείσει την Τρόικα να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στα εργασιακά ώστε να διασωθεί η αξιοπρέπεια της ΔΗΜΑΡ που εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη με τις αλλαγές επί τα χείρω.

Σε κάθε περίπτωση οι επιτελείς του Φώτη Κουβέλη δηλώνουν αποφασισμένοι να μη συμμετάσχουν στην κυβέρνηση στην περίπτωση ανασχηματισμού και να αρχίσουν σταδιακά να απεμπλέκονται από την συγκυβέρνηση, στηρίζοντας ωστόσο κατά περίπτωση τις κυβερνητικές αποφάσεις.

iefimerida.gr

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

PaloServices: Ανάλυση ειδήσεων και κοινωνικών δικτύων με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
H PaloServices παρέχει καινοτόμους τρόπους ανάγνωσης και ευφυούς ανάλυσης των ειδήσεων αλλά και των κοινωνικών δικτύων σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια της Τεχνητής...
Κορονοϊός: Η Επιτροπή εγκρίνει νέα σύμβαση με τη Novavax για πιθανό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19
Την έβδομη συμφωνία προαγοράς με φαρμακευτική εταιρεία ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβαση σε πιθανό εμβόλιο κατά της νόσου
ΕΕ: Τέσσερις νέες προκηρύξεις στηρίζουν τα μέσα ενημέρωσης με συνολικά 12 εκατ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τέσσερις νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για την προαγωγή μιας δημόσιας σφαίρας ζωντανής και πολύμορφης και την ενίσχυση της πρόσβαση των...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

H Ελεωνόρα Ζουγανέλη στο αμφιθέατρο Ν. Μουδανιών
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έρχεται την ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στο αμφιθέατρο των Μ Μουδανιών, να γεμίσει τις νύχτες μας με αυτό που όλοι έχουμε ανάγκη,...
PaloServices: Ανάλυση ειδήσεων και κοινωνικών δικτύων με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
H PaloServices παρέχει καινοτόμους τρόπους ανάγνωσης και ευφυούς ανάλυσης των ειδήσεων αλλά και των κοινωνικών δικτύων σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια της Τεχνητής...
Εθνική Τράπεζα: Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό
Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2021, σύμφωνα με τη νέα μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής...