Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Το κλίμα έχει αλλάξει – Η Ελλάδα θα πάρει τη δόση

Το κλίμα έχει αλλάξει – Η Ελλάδα θα πάρει τη δόση

 

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για Ελλάδα, όλοι αναγνώρισαν ότι η χώρα μας έκανε μεγάλη πρόοδο τελευταία», είπε ο κ. Σαμαράς και ανέφερε πως ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους να επισπευσθεί η εκταμίευση της δόσης.

«Τους είπα ότι η ελληνική κοινωνία είναι στα όριά της, η ανεργία έγινε εφιαλτική, τα ταμειακά αποθέματα αρκούν ως τις 16 Νοεμβρίου», είπε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας με έμφαση ότι ο κάθε Ελληνας περνά ένα μεγάλο δράμα. «Τους είπα, αυτό δεν είναι Ευρώπη» δήλωσε.

Για πρώτη φορά ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε δημόσια τους δύο πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης. «Ευχαριστώ τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη για την ενεργό συμπαράστασή τους και τη στήριξή τους. Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν μόνος μου στις Βρυξέλλες».

Ανέφερε ακόμα ότι δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα να επωφεληθεί από την συνολική ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη.
«Ανοίγει μια νέα σελίδα για την Ελλάδα, μόλις περάσουμε αυτά τα μέτρα θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη», πρόσθεσε.
«Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε μια χώρα σοβαρή. Η έκθεση της Τρόικα  μας δικαιώσει και μετά θα περάσουμε τα μέτρα. Με τους πολιτικούς αρχηγούς είμαστε ενωμένοι σα γροθιά και θα τα λύσουμε όλα. Δεν μπορούμε να παίξουμε με το διακύβευμα. Ή θα πάρουμε τη δόση ή δεν θέλω τώρα να πω τίποτα παραπάνω. Είμαστε αποφασισμένοι ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Κουβέλης κι εγώ, να σώσουμε την Ελλάδα», ανέφερε.

O πρωθυπουργός τόνισε ότι προειδοποίησε τους ευρωπαίους εταίρους ότι η ύφεση και η ανεργία στη ν Ελλάδα τροφοδοτούν τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό «και αυτά είναι απαράδεκτα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι βρήκε κατανόηση στις αγωνίες του από τους ευρωπαίους ηγέτες. «Το κλίμα έχει αλλάξει. Η μόνο δήλωση της Ευρωζώνης που έγινε ήταν για την Ελλάδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως για πρώτη φορά υπάρχει στην Ευρώπη η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα όπως πάει μπορεί να τα καταφέρει.

«Επαινούνται δημόσια οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και αποκλείστηκε η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», είπε.

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα το οποίο θα κρίνει και το αν τα μέτρα θα ψηφισθούν από τους βουλευτές στη Βουλή. «Ή θα πάρουμε τη δόση ή… », δήλωσε ο κ. Σαμαράς υπονοώντας ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με πτώχευση αν δεν εκταμιευθεί εγκαίρως η νέα δόση.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο θέμα της ανάπτυξης λέγοντας πως «δεν είμαι εφησυχασμένος» και πρόσθεσε πως δεν θα είναι ικανοποιημένος μέχρι να μπει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης.

Ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε μάλιστα και μια δήλωσε του Μανουέλ Μπαρόζο μετά τη δική του παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής. «Μετά την παρέμβασή μου ο Μπαρόζο είπε ότι η δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα έχει φθάσει στα όριά της. Υπάρχει πλέον γνώση των ξένων ότι έχουμε κάνει όσα πρέπει, τώρα πρέπει να μπούμε στην ανάπτυξη».

O πρωθυπουργός είπε ότι τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και θα επισκεφθούν σύντομα την Αθήνα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την σχέση του με τους κυρίους Κουβέλη και Βενιζέλο και το αν και κατά πόσον μπορεί να αλλάξει η σύνθεση της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς είπε πως δεν έχει την πολυτέλεια να πάει ο νους του σε δευτεροβάθμιες εξισώσεις, όπως χαρακτήρισε τα σενάρια ανασχηματισμού. «Όταν χρειαστεί, θα κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις», είπε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα και κενά στην κυβέρνηση, όπως συμβαίνει σε όλες τις κυβερνήσεις και άφησε να εννοηθεί ότι μετά την τελική συμφωνία με την Τρόικα, την ψήφιση των μέτρων και την εκταμίευση της δόσης θα γίνει ανασχηματισμός.

iefimerida

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

InvestEU: Η Κομισιόν διορίζει Επιτροπή Επενδύσεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διόρισε 12 εξωτερικούς εμπειρογνώμονες ως μέλη της Επιτροπής Επενδύσεων του ταμείου InvestEU, για τετραετή θητεία. Τα 12 μέλη της Επιτροπής Επενδύσεων...
5 στους 10 χρήστες διαδικτύου πραγματοποίησαν online αγορά εξ αποστάσεως τον τελευταίο μήνα
O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος ολοκλήρωσε την 4η εξαμηνιαία έρευνα καταγραφής των online καταναλωτικών τάσεων στο λιανεμπόριο,  με την επιστημονική υποστήριξη του...
Ολοκληρώθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης – Το 1ο βραβείο
Τον νικητή του πρώτου βραβείου του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης επέλεξαν ομόφωνα και μετά από τριήμερη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αρνητές του εμβολιασμού το 1/3 των πολιτών – Δύσκολος στόχος η συλλογική ανοσία
Δύο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις για την πανδημία και τον εμβολιασμό υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, όπως προκύπτει με σαφήνεια από τον συνδυασμό ευρημάτων της έρευνας,...
Κυβερνοασφάλεια: Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύονται να δημιουργήσουν υποδομή κβαντικής επικοινωνίας
Με την υπογραφή, από την Ιρλανδία, της πολιτικής δήλωσης για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ικανοτήτων στις κβαντικές τεχνολογίες, την κυβερνοασφάλεια και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα,...
ΙΕΚ – ΟΑΕΔ: Έναρξη υποβολής αιτήσεων
Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή σπουδαστών και σπουδαστριών στα 30 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ΟΑΕΔ, για το έτος κατάρτισης...