Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Τσίπρας: Απαράδεκτο διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας

Τσίπρας: Απαράδεκτο διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας

Αναφερόμενος στο θέμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως άλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα. Το ΔΝΤ, είπε, πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και μέρος του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν θέτουν σε κανέναν κίνδυνο στο πρόγραμμα και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε για φέτος, ούτε έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «είναι κατανοητό από όλους ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ που την πήραμε τώρα που είχαμε αυτή την πολύ θετική υπεραπόδοση και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης».

Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα, ότι και σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. «Αναμένουμε την έκθεση των θεσμών να λέει τα αυτονόητα» υπογράμμισε.

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το τέλος της αξιολόγησης και ανέφερε πως η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της.

Επισήμανε τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που «έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης» παρά τις αρχικές προβλέψεις. Σε αυτή την κρίσιμη φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει έναντι των στόχων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης, της σταθερότητας. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της, υπογράμμισε.

Δήλωσε εξαιρετικά ήρεμος καθώς, όπως είπε, θεωρεί ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί το θέμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. «Άλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα» υποστήριξε.
 
Σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία, είπε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και ευρύτερα, «δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Για το ΔΝΤ είπε πως πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και βασικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις
.
«Είμαι πεπεισμένος, ότι όλοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης και τήρησης από πλευράς Ελλάδας της συμφωνίας, θα συμβάλουν ώστε πολύ σύντομα να έχουμε πολύ γρήγορα μια συμφωνία» είπε.

Στο προσφυγικό ο κ.Τσίπρας επισήμανε για άλλη μια φορά το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα και την ανάγκη να ανταποκριθεί η Ευρώπη στις υποχρεώσεις της. Όπως είπε εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης που συμφώνησε η Ελλάδα με την Κομισιόν. Το νέο σχέδιο ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο relocation τη μετεγκατάσταση, δηλαδή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και την ενίσχυση των δομών στην Ελλάδα.

«Παράθυρο ευκαιρίας» για το Κυπριακό

Οφείλουμε να κρατήσουμε ανοικτό ένα παράθυρο ευκαιρίας και ελπίδας για λύση στο Κυπριακό, δήλωσε σχετικά.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή διότι έχουμε δυστυχώς μπει σε μια τροχιά αρνητικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις, διότι έχουμε μια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, η οποία εκφράζεται πολλές φορές με απαράδεκτες δηλώσεις αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών. Από την άλλη όμως έχουμε μια θετική συγκυρία, τόσο ο πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας να θέλουν λύση και να τη θέλουν ειλικρινά.»

Πιστεύω, είπε ο πρωθυπουργός, ότι ίσως είναι μια τελευταία ευκαιρία, δεδομένου ότι αν περάσει κι άλλη μια 10ετία οι γενιές που θα είναι οι ενεργές γενιές στο νησί θα είναι γενιές που δεν θα έχουν αναμνήσεις από την κοινή διαβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και άρα θα αρχίσει να μεγεθύνεται μια αντίληψη που λέει: «δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε τα δεδομένα».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι και μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την ΕΕ να έχει επιτέλους και μια επιτυχία.

«Από την άλλη όμως καταθέσαμε με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:

«Καταθέσαμε με σαφήνεια την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση σ’ αυτό το αναχρονιστικό πλαίσιο των εγγυήσεων της δεκαετίας του 1960 και δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν η Τουρκία εμμείνει στην παράλογη απαίτηση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Και βεβαίως επιπλέον καταστήσαμε σαφές προς την ευρωπαϊκή πλευρά ότι μια τέτοια εκδοχή δεν θα είναι αρνητική μόνο για την Ελλάδα, δεν θα είναι αρνητική μόνο για την Κύπρο, αλλά θα είναι αρνητική για την Ευρώπη την ίδια, η οποία πιθανόν να έχει στο τραπέζι των ’27’ ένα μέλος που θα βρίσκεται υπό τον διαρκή εκβιασμό στρατευμάτων της Τουρκίας.»

Μέρκελ: Θα συζητήσω με Τσίπρα το θέμα του επιδόματος

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το θέμα του επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά «δεν σκοπεύει να αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο», όπως δήλωσε η ίδια μετά τη σύνοδο των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Βερολίνο σήμερα, Παρασκευή.

«Όσον αφορά τις ελληνικές αποφάσεις, υπάρχει μια κρίσιμη συζήτηση. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) το έχει ξεκαθαρίσει αυτό» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Είμαι σίγουρη ότι θα συζητήσω το θέμα αυτό με τον Έλληνα πρωθυπουργό αύριο (Παρασκευή), παρότι δεν σκοπεύω να αναμειχθώ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο» προσέθεσε.

Ολάντ: Να μην προσθέτουμε αβεβαιότητα στην αβεβαιότητα

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα επιπλέον προσπάθειες που ξεφεύγουν από το πλαίσιο των προηγούμενων συμφωνιών. Υπάρχει ανάγκη να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας σε συνθήκες που πρέπει να εξειδικευτούν» δήλωσε ο από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος ανέφερε πως συνάντησε τη Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ είχε επαφές σήμερα και με τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν πρέπει να προσθέτουμε αβεβαιότητα στην αβεβαιότητα» είπε εξηγώντας πως υπάρχουν ήδη πολλά προβλήματα στην Ευρώπη πολιτικά και οικονομικά, που απειλούν την ανάπτυξη η οποία είναι τώρα σχετικά ευνοϊκή.

Καταλήγοντας, ο κ. Ολάντ τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια λύση, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Κορωνοϊός: Δείτε τι θα ισχύει από 28 Ιουνίου / Τι ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς
Άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew) από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ παράλληλα  από την ίδια ημέρα θα ισχύουν...
Σοκ στη Μονή Πετράκη: Ιερέας έριξε βιτριόλι σε έξι Μητροπολίτες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ιερέας που δικαζόταν για κάποιο αδίκημα και επρόκειτο να καθαιρεθεί έριξε βιτριόλι σε έξι Μητροπολίτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο...
Η Cyprus Airways ξεκινά και πάλι πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Λάρνακα
Η Cyprus Airways, η Κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία του εθνικού αερομεταφορέα, ανακοίνωσε το καλοκαιρινό της πρόγραμμα προς 11 προορισμούς με στόχο την υποστήριξη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κορωνοϊός: Δείτε τι θα ισχύει από 28 Ιουνίου / Τι ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς
Άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew) από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ παράλληλα  από την ίδια ημέρα θα ισχύουν...
Σοκ στη Μονή Πετράκη: Ιερέας έριξε βιτριόλι σε έξι Μητροπολίτες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ιερέας που δικαζόταν για κάποιο αδίκημα και επρόκειτο να καθαιρεθεί έριξε βιτριόλι σε έξι Μητροπολίτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο...
Η πόλη και η πόλη: Έξι κεφάλαια από την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης
H Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει στα Πανοραμικά...