Αρχική ka - ΣΥΝΕΔΡΙΑ 15ο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Περισσότεροι από 4.500 αναγνώστες παρακολούθησαν το 15ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ πολυσυνεδρό «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΗ»...

Περισσότεροι από 4.500 αναγνώστες παρακολούθησαν το 15ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ πολυσυνεδρό «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΗ» του ka-business.gr

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 15ου  Διαδικτυακού Συνεδρίου «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ»-SMART CITIES: Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ», που διοργάνωσε το KA-Business.gr και το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 4.500 άτομα από 10 χώρες και 54 πόλεις. Τον συντονισμό του πολυσυνεδρίου έκανε η Δημοσιογράφος – Δημιουργός του ka-business.gr Ραλλιώ Λεπίδου

Η κοινή θέληση της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και την ανάπτυξη “Smart Cities” αλλά και η ανάγκη ανάπτυξης μεταξύ τους συνεργασίας και αλληλοεμπιστοσύνης και επίσπευσης των ρυθμών για την μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία ήταν το βασικό συμπέρασμα,  με τη Θεσσαλονίκη όπως επισημάνθηκε να διαθέτει καλές προοπτικές σε αυτήν την κατεύθυνση.

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒ) και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αστικών Αποβλήτων.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης  συνεχάρη την δημοσιογράφο κα Ραλλιώ Λεπίδου για τη διοργάνωση του 15ου Διαδικτυακού Συνεδρίου «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ»-SMART CITIES: Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ και τόνισε ότι η έξυπνη πόλη δεν είναι απλά μια τεχνολογική έννοια αλλά μια πρόκληση του 21ου αιώνα που αφορά σε σημαντικό βαθμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ότι η Κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα δίνει έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού Δημοσίου, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και πλέον περισσότερες από 600 υπηρεσίες αναδύονται στην οθόνη του υπολογιστή εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών μέσω του gov.gr. Το e-government, πρόσθεσε ο κ.Καράογλου, αποτελεί προϋπόθεση για την εξέλιξη της ηλεκτρονικής δημοκρατίας, αφού μέσω του περιβάλλοντος που διαμορφώνεται χάρη στην τεχνολογία οι πολίτες επιλέγουν τις μεθόδους διάδρασης με τις κρατικές υπηρεσίες.

«Πώς μια πόλη γίνεται smart»

Το κρίσιμο ερώτημα «Πώς μια πόλη γίνεται smart» απασχόλησε την πρώτη ενότητα του 15ου Διαδικτυακού Συνεδρίου «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ»-SMART CITIES: Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ.Κωνσταντίνος Ζέρβας, αφού συνεχάρη και εκείνος τους διοργανωτές του Συνεδρίου, τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει φέρει στην πόλη το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco, το οποίο μάλιστα έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και ότι έχει σε εφαρμογή ένα πολύ σημαντικό πλάνο στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης, με εφαρμογές που θα αφορούν την στάθμευση, την κυκλοφορία, την καθαριότητα, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και εν γένει τη διευκόλυνση της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της. Οι προτάσεις του Δήμου για το εν λόγω πρόγραμμα έχουν ήδη υποβληθεί και εκτιμάται ότι θα ωριμάσουν εντός του 2021, ώστε εντός της θητείας της διοίκησης του Δήμου, όπως σημείωσε ο κ.Ζέρβας θα μπορέσουμε να εξελίξουμε την πόλη μας σε ψηφιακό κόμβο». Έμφαση έδωσε, επίσης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο μεγάλο project του «Thess Intec» και τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει κάθε εγχείρημα που την βάζει ουσιαστικά στον 21ο αιώνα.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ.Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι το ένα τρίτο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027, συνολικού ύψους 21 δισεκατ. ευρώ, δηλαδή κονδύλια άνω των 7 δισεκατ.ευρώ,  θα διατεθούν σε digital εφαρμογές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και το ένα δισεκατομμύριο από τα προαναφερόμενα επτά θα το λάβουν οι Δήμοι, προκειμένου να ενσωματώσουν στις υπηρεσίες τους «έξυπνες» εφαρμογές, βαδίζοντας έτσι με ταχύτερο ρυθμό στον ψηφιακό μετασχηματισμό που όπως σημείωσε ο ίδιος «τρέχει γοργά» στη χώρα μας. «Το ποσό που θα λάβουν οι Δήμοι της Ελλάδας είναι τεράστιο. Αρκεί οι τοπικοί άρχοντες να έχουν όρεξη και διάθεση για να σχεδιάζουν και να οργανώνουν τη μετατροπή των περιοχών τους σε έξυπνες πόλεις», πρόσθεσε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παράλληλα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έδωσε έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη τη χώρα, τονίζοντας πως «η Ελλάδα -ακόμη και μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού- είναι μαγνήτης ξένων επενδύσεων». Επισήμανε, επίσης, πως το τεχνολογικό πάρκο νέας γενιάς «Thess Intec», προχωρά με τάχιστους ρυθμούς και είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ σε ό,τι αφορά την επένδυση της εταιρείας Pfizer στη Θεσσαλονίκη γνωστοποίησε πως «είναι τόσο ικανοποιημένοι οι επενδυτές, που αποφάσισαν να αυξήσουν σε 500 τους μηχανικούς, από 200 που έχουν σήμερα».

Ο CEO της INTUS Smartcities Inc. από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κ. Δημήτρης Αγουρίδης, υπογράμμισε ότι η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μια ευκαιρία για μια μεγάλη τεχνολογική μετάβαση στην κοινωνία και εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να υιοθετήσει λύσεις που έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς στο εξωτερικό από εταιρείες σαν αυτές του ομίλου INTUS Smartcities Group. Μάλιστα παρουσίασε τις σχετικές πλατφόρμες που αναπτύσσει η εταιρεία του, η οποία ειδικεύεται στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Η INTUS Smartcities Inc. , ως Αμερικανική εταιρεία, αντιμετωπίζει δυσκολία νά ανταπεξέλθει στις γραφειοκρατικές απαιτήσεις προγραμμάτων σαν το «Αντώνης Τρίτσης»  και ως εκ τούτου επιθυμεί και σχεδιάζει την διείσδυσή της στην Ελληνική αγορά μέσα από συνεργατικά προγράμματα με την Ελληνική Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και Συμβάσεων Παραχώρησης καθώς επίσης και μέσα από συνεργατικά σχήματα για τα μεγάλα έργα ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αστικών Αποβλήτων, κ.Μιχαήλ Γεράνης, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και για εξαγωγή ψηφιακής τεχνογνωσίας και επισήμανε την πρόταση που έχει υποβάλει ο Φορέας σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΕΚΕΤΑ για τη δημιουργία της «Εγνατίας» Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, τα οποία προβλέπεται να αξιοποιούνται ενεργειακά στην Κοζάνη.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΙΜΕΤ 9Ινστιτούτο Μεταφορών) του ΕΚΤΑ, Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου,  από την πλευρά της τόνισε ότι στην Ελλάδα όσον αφορά τις Έξυπνες Πόλεις  «πρέπει να δουλέψουμε, έχουμε αργήσει και πρέπει να συντονιστούμε» και ότι οι Δήμοι πρέπει να ενδιαφερθούν για να γίνουν οι πόλεις έξυπνες, διότι η παγκόσμια αγορά Smart Cities ανερχόταν το 2018 σε 285 δισεκατ.ευρώ, που το 2023 εκτιμάται ότι θα έχουν αυξηθεί σε 664 δισεκατ.ευρώ και αυτά τα ποσά αφορούν μόνο τις 7.500 πόλεις που θεωρούνται έξυπνες, ενώ υπάρχει δυνατότητα για 2.000 έξυπνες πόλεις σε όλον τον κόσμο.

«Ο Ρόλος των Υποδομών στην Ανάπτυξη των Έξυπνων Πόλεων»

Ο καίριος «Ρόλος των υποδομών στην ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων» ήταν το θέμα της δεύτερης ενότητας του 15ου Διαδικτυακού Συνεδρίου «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ»-SMART CITIES: Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ».

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, τόνισε αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε σχέση με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με το Ταμείο Ανάκαμψης, το 20% των χρημάτων θα διοχετευτούν σε δράσεις δημιουργίας των οριζόντιων υποδομών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τα χώρας και σε αυτά προστίθεται και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κεντρικό ρόλο. Η Ελλάδα – τόνισε ο κ.Γεωργαντάς – πρέπει να πατήσει γκάζι στην ψηφιακή εποχή, έχουμε μία μοναδική ευκαιρία, εκφρασμένη την πολιτική βούληση από τον Έλληνα πρωθυπουργό και δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί.

Εντός του 2020, όπως πρόσθεσε, θα δοθεί στη δημοσιότητα η Ψηφιακή Βίβλος, που πλαισιώνει το όραμα της ελληνικής κυβέρνησης και για πρώτη φορά θα συνοδεύεται αναλυτικά με τις υποδομές που απαιτούνται. Υποστήριξε ότι στο επόμενο διάστημα θα καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία και γνωστοποίησε ότι προγραμματίζονται δράσεις για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, από τους δημοσίους υπαλλήλους μέχρι και τους μαθητές.

Ερωτηθείς, επίσης, για ενδεχόμενη υποχρεωτικότητα χρήσης του e-government απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για υποχρεωτικότητα αλλά το υπουργείο θέλει να δίνει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης στους πολίτες και τα ΚΕΠ θα συνεχίσουν να λειτουργούν για όσους πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών και για όσες συναλλαγές απαιτούν φυσική παρουσία. Επισήμανε, επίσης, πως η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr έχει δεχτεί 6 εκατομμύρια επισκέψεις πολιτών, με την τηλεργασία να αποδίδει ικανοποιητικά και την τηλεκπαίδευση να χαρακτηρίζεται επιτυχημένη.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτριος Παπαστεργίου, τόνισε ότι οι ελληνικές πόλεις έχουν μπροστά τους μεγάλες προκλήσεις και δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης αφού πρώτα καταγράψουν τις πραγματικές τους ανάγκες η καθεμία, ενώ έδωσε έμφαση και στην αξιοποίηση των έξυπνων εφαρμογών για Υποδομές στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και για προστασία των φυσικών πόρων μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, κ.Νίκος Ταχιάος, επισήμανε ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης ως προς τον σχεδιασμό του είναι από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης με πρόβλεψη χρήσης artificial intelligence και τόνισε την ανάγκη συντονισμού με έξυπνες αστικές συγκοινωνίες, ενώ επίσης εξέφρασε την άποψη ότι μία smart city γίνεται με βήματα που ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να τα υποδεχτεί και να ενσωματώσει στην καθημερινότητά του και ότι η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει στα ιερότερα πράγματα λύσεις εξίσου ικανοποιητικές  με αυτό που θέλουν να πιστεύουν όσοι βλέπουν τα πράγματα στενότερα.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΘ, κ.Γεώργιος Σκόδρας, σημείωσε πως μετά την αύξηση του στόλου των λεωφορείων μέχρι τα Χριστούγεννα σε 550 λεωφορεία σε όλη την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 430 μέσα στην πόλη,  στην οποία δίνεται προτεραιότητα επί του παρόντος, υπάρχει μια σειρά από άλλες προτεραιότητες όπως η ολοκλήρωση τοτο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης καυσίμων. Ο ΟΑΣΘ, όπως πρόσθεσε ο ομιλητής, θέλει επίσης να προχωρήσει στην έκδοση «Έξυπνης Κάρτας» πολλαπλών διαδρομών και στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Επίσης, έδωσε έμφαση στο σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΘ, το οποίο η παρούσα διοίκηση παρέλαβε με πρόβλημα λειτουργίας και στο οποίο είναι ενταγμένες 200 «έξυνες» στάσεις, ενώ σε 20 στάσεις έχει εγκατασταθεί και σύστημα ηχητικής πληροφόρησης για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Αυτά τα συστήματα – τόνισε ο κ.Σκόδρας – πρέπει να επεκταθούν και να ολοκληρωθούν , ώστε να μπορέσει ο Οργανισμός να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει. «Ο ΟΑΣΘ της επόμενης ημέρας – κατέληξε ο κ. Σκόδρας – θα είναι αποτελεσματικός, θα είναι βιώσιμος και θα είναι ψηφιακός».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo Α.Ε. και της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ Α.Ε., κ.Αναστάσιος Τζήκας, τόνισε ότι η επικείμενη ανάπλαση της ΔΕΘ θα καταστήσει την πόλη πιο πράσινη και βιοκλιματική και ότι όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν με σύγχρονες αρχιτεκτονικές και τεχνικές προσεγγίσεις και ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία του εθνικού εκθεσιακού φορέα και με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και με τον ΟΑΣΘ. Επίσης, επισήμανε ότι οι πόλεις για να υποστηρίξουν το εγχείρημα της έξυπνης πόλης πρέπει να έχουν ένα εσωτερικό δυναμικό από εταιρείες Πληροφορικής που θα υπηστηρίξουν τη μετάβασή τους και η Τεχνόπολη είναι το πρώτο Τεχνολογικό Πάρκο της Ελλάδας με τέτοια υψηλή τεχνολογική υποδομή και τέτιου μεγέθους, σημειώνοντας ότι η συζήτηση με το υπουργείο Ανάπτυξης για να δοθούν κάποια κίνητρα είναι σε πολύ κακό σημείο. Η Deloitte έχει εγκαταστήσει στην Τεχνόπολη ήδη μια υποδομή από 300 προγραμματιστές και αναλυτές που υποστηρίζουν την εταιρεία παγκόσμια και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τεχνόπολη θα εξελιχθεί σε μια μικρή Silicon Valley και τα επόμενα πέντε χρόνια θα φιλοξενήσει πάνω από 150 εταιρείες Πληροφορικής και θα δημιουργήσει περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας και σε συνδυασμό με το Thess Intec θα βοηθήσουν πάρα πολύ τη Θεσσαλονίκη να κάνει αυτόν τον  μετασχηματισμό σε ψηφιακή πόλη.

«Η Τεχνολογία στα χέρια των έξυπνων πολιτών»

Τον ψηφιακό αλφαβητισμό της κοινωνίας χαρακτήρισε ως το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στη χώρα, όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής, κ.Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, στο πλαίσιο της ενότητας «Η Τεχνολογία στα χέρια των έξυπνων πολιτών». Όσον αφορά δε, τις ψηφιακές υποδομές, ο κ.Ζαριφόπουλος ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα ξεπερνούν τις 550 οι διαδικασίες που μπορούν να διεκπεραιώνονται μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του ελληνικού Δημοσίου gov.gr, έναντι 500 που διεκπεραιώνονται σήμερα, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μεν στις τελευταίες θέσεις – συγκεκριμένα στην προτελευταία – όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, αλλά δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως προανήγγειλε σχετικά, θα υπάρχει σημαντική κάλυψη της χώρας με 5G μέχρι το τέλος του 2021, με στόχο η κάλυψη αυτή να φτάσει το 60% εντός τριετίας και στο 94% σε ορίζοντα εξαετίας.

Ο Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND, κ.Γεώργιος Τσαπρούνης, τόνισε ότι εάν η πολιτεία εμπιστευτεί τον ιδιωτικό τομέα και το αντίστροφο μπορούν να γίνουν θαύματα και ότι είναι πολύ σημαντικό τα κεφάλαια που θα έρθουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης να μπουν στις ψηφιακές υποδομές, καθώς θα εξυπηρετηθούν τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι πολίτες και το κράτος. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο μεγάλο – ύψους 500 εκατ.ευρώ – επενδυτικό πρόγραμμα πενταετίας που έχει σε εξέλιξη η WIND, που σχεδόν στο σύνολό του – όπως σημείωσε – αφορά σε δίκτυα νέας γενιάς, ενώ όσον αφορά τις Smart Cities επισήμανε ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βάση, από την συνδεσιμότητα και σιγά σιγά να χτίζουμε, να μην κάνουμε smart για το smart».

O Νικόλαος Ευθυµιάδης Πρόεδρος & CEO της «Thess INTEC A.E.» και επίτιμος Πρόεδρος του ΣΒΕ, κ.Νικόλαος Ευθυμιάδης, υπογράμμισε ότι το project του «Thess Intec» είναι πολύ πιο προχωρημένο από ό,τι είναι ίσως γνωστό, χάρη στην «πλάτη που έχει βάλει η Κυβέρνηση και όλοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης», έχουν ήδη ψηφιστεί τρία νομοσχέδια που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, ενώ υπάρχουν πάνω από 100 επιχειρήσεις και 20 Πανεπιστημιακά Εργαστήρια που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν και έχουν υπογράψει MOUs μεταξύ τους για συγκεκριμένα έργα.

Ο Public Sector & Soſtware Business Unit Director της Uni Systems, κ.Στρατής Καλογρίδης, επισήμανε ότι μέχρι το 2050 σχεδόν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί σε πόλεις, έναντι ποσοστού 50% σήμερα, κατά συνέπεια η ανάπτυξη Smart Cities έχει μεγάλη σημασία και για το θέμα του επιπέδου των εκπομπών άνθρακα. «Πάμε σε μια νέα οικονομία, την οικονομία των δεδομένων, με νόμισμα τα ίδια τα δεδομένα», σημείωσε ο κ.Καλογρίδης και στη συνέχεια παρουσίασε την πλατφόρμα για ανάπτυξη εφαρμογών Smart Cities της Unisystems (City2Live Urban Platform).

Ο CEO της εταιρείας 3DS, κ.Δηµήτρης Βουδρισλής, τόνισε ότι έξυπνοι πολίτες υπάρχουν και όταν τους δοθούν τα εργαλεία θα τα χρησιμοποιήσουν προς όφελος των ιδίων και των επιχειρήσεων, όπως και την ανάγκη το ελληνικό εμπόριο να επενδύσει στην ψηφιακή του διάσταση, καθώς μόνο ποσοστό 17% των 750.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα και ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικούς για την σωστή ψηφιοποίησή τους.

Ο Διευθυντής Κέντρου Καινοτομίας Ενέργειας από το Georgia Economic Development & Director της Ιntus Smart Cities (από την Ατλάντα), κ. Κώστας Σίμογλου, υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης ψηφιακών υποδομών στην Ελλάδα, επικαλούμενος παράδειγμα απώλειας (μη πραγματοποίησης) επένδυσης επειδή δεν υπήρχαν ψηφιακοί χάρτες της περιοχής, αλλά μόνο συμβατικοί οι οποίοι είχαν χαθεί. «Η ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών δεν έχει να κάνει μόνο με θέματα ασφάλειας – σημείωσε ο κ.Σίμογλου – αλλά και με την οικονομική ανάπτυξη» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πλατφόρμα για έξυπνες πόλεις (Smartpolis) που έχει αναπτύξει η Αμερικανική εταιρεία Ιntus Smartcities και εγκαθιστά στην πόλη των Τρικάλων

 

Στη συνέχεια και στο πλαίσιο της ενότητας με θέμα “Πώς οι Έξυπνες πόλεις συμβάλλουν στην Ανάπτυξη του Τουρισμού” , η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου, επισήμανε ότι ο Έξυπνος Τουρισμός αποτελεί πλέον την ψυχή της τουριστικής βιομηχανίας και ότι στόχος του ΟΤΘ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η αξιοποίηση και ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών όπως η ενοποίηση των φαναριών και το «πρασίνισμα» οκτώ Δήμων και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της περιοχής ως τουριστικός προορισμός σε αυτην την κατεύθυνση. «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι αυτή τη στιγμή μια Smart City, αλλά μπορεί να γίνει, γιατί αρχίζουν και μπαίνουν οι βάσεις. Η Θεσσαλονίκη έχει τη φιλοδοξία να καταστεί ένας διεθνής κόμβος καινοτομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

 

«Έξυπνα Γεωργικά Προϊόντα – Smart Διατροφή»

 

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν με την ενότητα για τα « Έξυπνα Γεωργικά Προϊόντα – Smart Διατροφή».

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα.Φωτεινή Αραμπατζή, επισήμανε πως η έξυπνη γεωργία προϋποθέτει έξυπνο κράτος και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κινείται προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση και έδωσε έμφαση στην πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για επανεκκίνηση και ισχυροποίηση του ελληνικού σήματος που θεσμοθετήθηκε το 2014, αλλά  όπως ανέφερε «έμεινε στο συρτάρι», όπως επίσης και σε δράσεις του υπουργείου για το άνοιγμα νέων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης με την ανάπτυξη ψηφιακών εξαγωγών.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτριος Κουρέτας , στο Τμήμα Βιοχημείας, παρουσίασε την εταιρεία τεχνοβλαστό (spin-off) που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο, στην οποία ασχολούνται επτά άτομα (φοιτητές), που έχουν γίνει και μέτοχοι, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν φύγει στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε επίσης στο πρώτο ελληνικό σύστημα ποιότητας ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει πολλά στον τομέα των έξυπνων γεωργικών προϊόντων, αρκεί να υπάρχει σωστός σχεδιασμός.

Ο Οµότιµος καθηγητής του Α.Π.Θ, Κοσµήτωρ στο Κολέγιο Περρωτής της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων, κ.Αθανάσιος Τσαυτάρης, έδωσε έμφαση στις δραστικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα των τροφίμων στην κατεύθυνση της «smart διατροφής», με τρόφιμα στοχευμένα στις διαφορετικές ανάγκες διατροφής διαφορετικών ομάδων πολιτών.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Το 15ο Διαδικτυακό Συνέδριο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ»-SMART CITIES: Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ» ολοκληρώθηκε με τη βράβευση για τη συµβολή τους στην Κοινωνία εν µέσω πανδηµίας από τον ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ www.ka-business.gr – περιοδικό «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» των επιχειρηματιών:

Στέφανος Τζιρίτης, Πρόεδρος Ομίλου ISOMAT A.B.E.E Δ. Το βραβείο παρέλαβε η κα Ιωάννα Τζιρίτη Marketinh Director του Ομίλου ΙΣΟΜΑΤ

Δημήτριος Βόσμανδρος, Ιδιοκτήτης της Smile Cosmetics SA

Γεώργιος Τσαπρούνης Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND

Γεώργιος Συκιαννάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MENARINI HELLAS

Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης , Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. Το Βραβείο παρέλαβε δια ζώσης η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας, Έλενα Τοπάλη.

 

ΟΛΑ ΤΑ VIDEO ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 15ου ΚΑ ΕΔΩ!

 

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Ο Κώστας Γιαννόπουλος στο web tv ka-business.gr
Μία αποκαλυπτική συνέντευξη από καρδιάς παρέθεσε ο  Πρόεδρος του οργανισμού "Χαμόγελο του Παιδιού "  Κώστας Γιαννόπουλος, στην Δημοσιογράφο Ραλλιώ Λεπίδου. Ο Άνθρωπος που με την...
Κωρονο-χρέη: Αρχίζουν οι ρυθμίσεις έως και σε 72 δόσεις
Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας έως και σε 36 άτοκες δόσεις ή
Καλαφάτης: “Ο κ. Τσίπρας μάλλον βρίσκεται σε μια άλλη πόλη. Τα έργα γίνονται, τρέχουν, προχωρούν»
”Ο κ. Τσίπρας μάλλον βρίσκεται σε μια άλλη πόλη. Του υπενθυμίζω ότι είναι στη Θεσσαλονίκη. Τα έργα γίνονται, τρέχουν, προχωρούν», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο Κώστας Γιαννόπουλος στο web tv ka-business.gr
Μία αποκαλυπτική συνέντευξη από καρδιάς παρέθεσε ο  Πρόεδρος του οργανισμού "Χαμόγελο του Παιδιού "  Κώστας Γιαννόπουλος, στην Δημοσιογράφο Ραλλιώ Λεπίδου. Ο Άνθρωπος που με την...
Κωρονο-χρέη: Αρχίζουν οι ρυθμίσεις έως και σε 72 δόσεις
Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας έως και σε 36 άτοκες δόσεις ή
Καλαφάτης: “Ο κ. Τσίπρας μάλλον βρίσκεται σε μια άλλη πόλη. Τα έργα γίνονται, τρέχουν, προχωρούν»
”Ο κ. Τσίπρας μάλλον βρίσκεται σε μια άλλη πόλη. Του υπενθυμίζω ότι είναι στη Θεσσαλονίκη. Τα έργα γίνονται, τρέχουν, προχωρούν», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών...