Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Διεθνή Βίντεο: Χιλιάδες πολίτες πανηγυρίζουν τη νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ

Βίντεο: Χιλιάδες πολίτες πανηγυρίζουν τη νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ

Τέλος εποχής για τον Νετανιάχου. Ο Ναφτάλι Μπένετ ορκίστηκε πρωθυπουργός του Ισραήλ αφού κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης και διαδέχεται τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 

Η νίκη του Μπένετ τελειώνει μια 12ετή παραμονή στην εξουσία του πρώην πρωθυπουργoύ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

 

Από τους 119 παρόντες βουλευτές (του 120μελούς Κοινοβουλίου) 60 ψήφισαν υπέρ του νέου συνασπισμού, στον οποίο μετέχουν η δεξιά, η αριστερά και στηρίζει επίσης αραβικό κόμμα. Πενήντα εννέα βουλευτές, κυρίως του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων κομμάτων, καταψήφισαν.

Στην ομιλία του πριν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Μπένετ αναφέρθηκε στην ποικιλομορφία του συνασπισμού και έστειλε μηνύματα κατά του πολωτικού κλίματος.

«Δύο φορές στην ιστορία, έχουμε χάσει εθνικά, ακριβώς επειδή οι ηγέτες της γενιάς μας δεν μπόρεσαν να καθίσουν ο ένας δίπλα στον άλλο και να συμβιβαστούν» είπε ο Μπένετ.

«Είμαι περήφανος για την ικανότητα να είμαι μαζί με άτομα με πολύ διαφορετικές απόψεις από τη δική μου», συμπλήρωσε.

Βάσει των όρων του συνασπισμού, ο Μπένετ θα διαδεχθεί τον Νετανιάχου για δύο χρόνια και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον κεντρώο Γιαΐρ Λαπίντ.

Τραγουδώντας «Bibi ciao», παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι των Iταλών παρτιζάνων Bella Ciao, περίπου 2.000 Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ στην Ιερουσαλήμ για να γιορτάσουν τη «νίκη», μία ημέρα πριν από το αναμενόμενο τέλος της κυριαρχίας του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από την επίσημη, αυστηρά φυλασσόμενη κατοικία του πρωθυπουργού, ο Οφίρ Ρομπίνσκι, πατέρας που έχει συμμετάσχει σε πολλές διαδηλώσεις εναντίον του Νετανιάχου, γνωστού με το προσωνύμιο «Μπίμπι», δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του.

«Για εμάς, είναι μεγάλη βραδιά και αύριο (σ.σ. σήμερα Κυριακή) θα είναι ακόμη μεγαλύτερη μέρα. Σχεδόν κλαίω. Παλέψαμε ειρηνικά γι’ αυτό και φθάνει η ημέρα», δήλωσε, κρατώντας την ισραηλινή σημαία.

Ναφτάλι Μπένετ: Το προφίλ του νέου Ισραηλινού Πρωθυπουργού

Πρώην μέλος των ειδικών ενόπλων δυνάμεων της χώρας, αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος στον τομέα της τεχνολογίας και λίγο πιο δεξιός από τον Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Ναφτάλι Μπένετ έχει στο παρελθόν απορρίψει το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Παλαιστινιακού, δηλαδή τα δύο κράτη. Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις 14/6 κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο της χώρας.

Στις γενικές εκλογές της χώρας, το δεξιό-εθνικιστικό κόμμα του Μπένετ Yamina πήρε μόλις επτά έδρες και ήρθε πέμπτο κόμμα. Διαχρονικά επιδίωκε να αρπάζει τις ευκαιρίες και να ασκεί ρυθμιστικό ρόλο.

Ο Μπένετ στην οικονομία διακρίνεται από ακραία οικονομικό φιλελευθερισμό. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής τηρεί σκληρή γραμμή απέναντι στο Ιράν και τη θέση, ενώ τάσσεται υπέρ της προσάρτησης των εδαφών που το Ισραήλ κατέκτησε στον πόλεμο των έξι ημερών του 1967.

Μέχρι σήμερα πέρασε από τρία Υπουργεία. Το 2020 διατέλεσε Υπουργός Άμυνας αναλαμβάνοντας το σπουδαίο έργο της εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων στην προσπάθεια για διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Η Λευκωσία θυμάται πάντως την ένθερμη στάση υπέρ των τριμερών συνεργασιών Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ όταν υπηρετούσε στο Υπουργείο Άμυνας. Επιπλέον η πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι οι θέσεις του κ. Μπένετ για το Παλαιστινιακό σε συνάρτηση με εκείνες της Τουρκίας για το ιδιο ζήτημα, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστική διαφοροποίηση της σημερινής κατάστασης.

Πολιτικοί αναλυτές τον χαρακτηρίζουν ως ιδανική περίπτωση στα μάτια του μέσου Ισραηλινού πολίτη που αναζητεί απελπισμένα ένα νόμιμο αντικαταστάτη του Νετανιάχου.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, center, and Defense Minister Naftali Bennett, visit an Israeli army base in the Golan Heights, on the Israeli-Syrian border, Sunday, Nov. 24, 2019. (Atef Safadi/Pool via AP)

Ο Μπένετ γεννήθηκε το 1972 στη Χάιφα από γονείς αμερικανούς μετανάστες. Υπηρέτησε στην περίφημη μονάδα Sayeret Matkal των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού , όπως και ο Νετανιάχου. Στην δεκαετία του 2000 επιβλήθηκε ως πρωτοπόρος στην «χώρα των start-up» με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Cyotta, που πουλήθηκε έναντι 145 εκατομμυρίων δολαρίων το 2005. Τον επόμενο χρόνο, έκανε το άλμα στην πολιτική με το κόμμα Λικούντ, όπου έγινε το δεξί χέρι του Βενιαμίν Νετανιάχου.

Δύο χρόνια μετά, ο Ναφτάλι Μπένετ αποχωρεί από το Λικούντ για να ηγηθεί του Συμβουλίου Yesha, της οργάνωσης που εκπροσωπεί τους εβραίους εποίκους της Δυτική Οχθης, οι οποίοι θα γίνουν το πολιτικό το κεφάλαιο, ακόμη και αν δεν έχει ποτέ κατοικήσει σε κάποιον από τους επίμαχους οικισμούς αυτούς. Το 2012 αναλαμβάνει τα ηνία της δεξιάς παράταξης Εβραϊκή Εστία, στην οποία αργότερα προσχώρησαν άλλα μικρά κόμματα για να σχηματισθεί το κόμμα Yamina.

In this Wednesday, Dec. 26, 2012 photo, Naftali Bennett, head of the Jewish Home party, speaks in Ashdod, Israel. The charismatic new leader of Israel’s Jewish religious right is siphoning a large chunk of votes from the prime minister’s party, according to polls ahead of Jan. 22 elections, and if the trend continues, the high-tech millionaire and former commando could emerge as a powerful voice opposing Palestinian statehood. (AP Photo/Ariel Schalit)

Ο Ναφτάλι Μπένετ ηλεκτρίζει το πολιτικό του ακροατήριο με ακραίες θέσεις για την διένεξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων όπως, «δεν υπάρχει ισραηλινή κατοχή στην Δυτική Οχθη διότι δεν έχει υπάρξει ποτέ παλαιστινιακό κράτος» ή μιλώντας για τους παλαιστίνιους φυλακισμένους «οι τρομοκράτες πρέπει να σκοτώνονται, όχι να απελευθερώνονται». Εχει επίσης υποσχεθεί στο Ιράν ένα «Βιετνάμ», εάν συνεχίσει να αναπτύσσεται στρατιωτικά στην Συρία.

Όμως, ο Ναφτάλι Μπένετ, πατέρας τεσσάρων παιδιών που ζει στην στιλάτη πόλη Ραανάνα, έδρα των ισραηλινών start up, δεν συμβαδίζει ούτε με το ακροατήριο της θρησκευτικής δεξιάς: τα ζητήματα της θέσης της θρησκείας στο Κράτος δεν αποτελούν προτεραιότητά του και υιοθετεί φιλεύθερες, ως έναν βαθμό, θέσεις σχετικά με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

 

Με πληροφορίες alphanews

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Embneusys: Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) στην υπηρεσία των κατασκευαστικών
Καινοτόμα συστήματα που αξιοποιούν την τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ), ειδικά σχεδιασμένα για τον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργεί η εταιρεία Embneusys (πρώην Embiots). H
ΕΕ: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη θωράκιση μελλοντικών έργων υποδομής έναντι της κλιματικής αλλαγής
Νέες τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη θωράκιση των έργων υποδομής έναντι της κλιματικής αλλαγής για την περίοδο 2021-2027 δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι...
Παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό: οι διαδικτυακές πλατφόρμες λαμβάνουν νέα μέτρα
Η Επιτροπή δημοσίευσε τις εκθέσεις των Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft και Google σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν τον Ιούνιο για την καταπολέμηση της...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ebury: Ενιαία περιφερειακή διεύθυνση για τη Ν. Ευρώπη
Η Ebury, εταιρεία fintech που ειδικεύεται στις διεθνείς πληρωμές και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, δημιούργησε στο πλαίσιο της διεθνούς διάρθρωσής της, ενιαία περιφερειακή διεύθυνση για...
Συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος
Σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας είχε το πρωί ο πρωθυπουργός...
DOTSOFT: Εφοδιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τεχνολογία RFID
Η DOTSOFT ΑΕ υπέγραψε νέα σύμβαση με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια υλοποίησης του έργου «Το Διαδίκτυο του Πολιτισμού: Ενσωματώνοντας Τεχνολογία RFID στο...