Αρχική WEB TV Video Συνεδρίου (video) Δηλώσεις Ομιλητών «Το μέλλον της Θεσσαλονίκης: που Πάμε;»

(video) Δηλώσεις Ομιλητών «Το μέλλον της Θεσσαλονίκης: που Πάμε;»

Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία για την χώρα μας, τις εργασίες του πολυσυνεδρίου, που ξεκίνησαν στις 10:30 π.μ. και ολοκληρώθηκαν στις 22:00 μ.μ., παρακολούθησαν περισσότερα από 600 άτομα (περιφερειακοί σύμβουλοι Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολιτικοί, ελεύθεροι επιχειρηματίες -νομικοί, οικονομολόγοι, ασφαλιστές, σύμβουλοι επιχειρήσεων, λογιστές, μεσίτες κλπ-, έμποροι, βιομήχανοι, βιοτέχνες, επενδυτές, στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, επιστημονικό δυναμικό και φοιτητές οικονομικής κατεύθυνσης).

Αξίζει να σημειωθεί πως τις εργασίες του Πολυσυνεδρίου επισκέφθηκαν  περισσότερα από 2000 άτομα, στο διαδικτυακό κανάλι (web tv) του ka-business.gr σε όλο τον κόσμο, καθώς προβλήθηκαν ζωντανά.

Οι Ομιλητές: Απόστολος Τζιτζικώστας  Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας  Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος – Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Αναστάσιος Τζήκας  Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΘ ΑΕ – Πρόεδρος ΣΕΠΕ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας Βουλευτής ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης  Βουλευτής ΝΔ. Συντονιστής πάνελ: Παντελής Σαββίδης, Διευθυντής Διεθνών Συμπαραγωγών της ΕΤ3.

 

Ομιλία του Απόστολου Τζιτζικώστα: «Το μέλλον της Θεσσαλονίκης: πού Πάμε;»

 

«…  Θέλω, καταρχήν, να ευχαριστήσω το ka-business.gr για την πρόσκληση να είμαι σήμερα ομιλητής σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι το μέλλον της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα να συγχαρώ τους διοργανωτές του 1ου πολυσυνεδρίου καινοτομίας και ανάπτυξης τόσο για την άρτια διοργάνωση, όσο και για το γεγονός ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο τολμούν και βάζουν στην ατζέντα την επιχειρηματικότητα.

 

Και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από την πολύ σωστή διατύπωσή σας ότι «όλα ξεκινούν και τελειώνουν από την ψυχολογία της επιχειρηματικής κοινότητας» και να πω, αυτό που όλοι γνωρίζουμε, ότι σήμερα στην Ελλάδα, όχι απλώς δεν υπάρχει καλή ψυχολογία, αντίθετα επικρατεί πλήρης αβεβαιότητα και φόβος. Και φυσικά, η παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, οι συνθήκες δημοσιονομικού πανικού και η έλλειψη ψυχραιμίας και νηφαλιότητας δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

 

Θέλω όμως να προσθέσω ότι μαζί με την ψυχολογία, υπάρχουν και δύο ακόμη παράμετροι που επηρεάζουν καθοριστικά την επιχειρηματικότητα και αυτές είναι η σταθερότητα και η αξιοπιστία. Δυστυχώς, ειδικά το τελευταίο διάστημα, εξανεμίστηκαν και οι δύο. Η έλλειψη σταθερότητας, πέρα από τα δημοσιονομικά – και εννοώ το φορολογικό σύστημα, τις εργασιακές συμβάσεις, τις ασφαλιστικές εισφορές – πέρασε τώρα και στους θεσμούς. Όσον αφορά την αξιοπιστία, δεν υπάρχει Έλληνας, πόσο μάλλον ξένος ή Ευρωπαίος που να μην έμεινε άναυδος με τα όσα τραγελαφικά και επικίνδυνα συνέβησαν το τελευταίο τριήμερο στη χώρα μας.

 

Έλλειψη ψυχολογίας, σταθερότητας, αξιοπιστίας. Ένα μίγμα εκρηκτικό, που θα αποθάρρυνε ακόμα και τους πιο τολμηρούς ή αν θέλετε τους πιο ριψοκίνδυνους επενδυτές και φυσικά δεν αφήνει ούτε χαραμάδα για στρατηγικές, μακρόπνοες επενδύσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι χαλάω λίγο την ψυχολογία μας εδώ, μέσα στην αίθουσα, αλλά είναι καλύτερο να κοιτάξουμε τώρα, όλοι, κατάματα τη νοσηρή πραγματικότητα και να ξεκινήσουμε άμεσα να φτιάχνουμε την ψυχολογία έξω, στην αγορά, στην πραγματική οικονομία.

 

Κυρίες και κύριοι.

Φίλες και φίλοι.

 

Έρχομαι τώρα στον πυρήνα του θέματος, στο μέλλον της Θεσσαλονίκης, στο πού πάμε, ή μάλλον στο πού θέλουμε να πάμε. Και θα το αντιμετωπίσω με την οπτική και μόνο της ανάπτυξης, που είναι και το θέμα του συνεδρίου. Γιατί ουσιαστικά, το πού θέλουμε να πάμε είναι το πρώτο που πρέπει να απαντήσουμε, αφού πρώτα σταθμίσουμε τα δεδομένα, προσμετρήσουμε τις δυνατότητες, και καταγράψουμε τις υποδομές και τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε. Με τη διαδικασία αυτή θα δούμε ταυτόχρονα τόσο το που βρισκόμαστε σήμερα, όσο και το δρόμο που πρέπει να χαράξουμε. Ένα δρόμο που οδηγεί μακριά από την εσωστρέφεια και την εσωτερική περιδίνηση που περιορίζει, που πνίγει πολλές φορές τον τόπο μας και οδηγεί υγιείς, δημιουργικές δυνάμεις – πολιτικές,  επιχειρηματικές, ακαδημαϊκές, κοινωνικές – στην αδράνεια. Ένα δρόμο που θα ανοίγει τις πύλες της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας στον κόσμο, ένα δρόμο εξωστρέφειας, καινοτομίας, συνεργασίας.

 

Τέσσερις λοιπόν, είναι κατά τη γνώμη μου οι πυλώνες πάνω στους οποίους η Θεσσαλονίκη μπορεί να οικοδομήσει αναπτυξιακά το μέλλον της.

 

Ο πρώτος πυλώνας είναι η Παιδεία. Διαθέτουμε τέσσερα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα – το  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Μέσω της εκπαίδευσης νέων επιστημόνων, αλλά και της έρευνας που πραγματοποιεί, το πανεπιστήμιο αποτελεί κεντρικό μοχλό της αναπτυξιακής διαδικασίας και μπορεί να καταστεί ο πρώτος αρωγός στην προσπάθεια να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, πιο παραγωγικοί, πιο αποδοτικοί. Για να αντλήσουμε όμως αυτή τη νέα γνώση και να τη διοχετεύσουμε στην κοινωνία, στην επιχειρηματικότητα, στη δημόσια διοίκηση πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, να ενθαρρύνουμε την κινητικότητα φοιτητών και ερευνητών, να αναπτύξουμε συνέργιες μεταξύ των ιδρυμάτων τόσο σε εσωτερικό επίπεδο, όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Αντί όμως να κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, αντί να επιλέγουμε τη στρατηγική της εξωστρέφειας για τα ιδρύματα και να την αναγάγουμε σε εθνική στρατηγική η κεντρική διοίκηση και το υπουργείο παιδείας αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα με λογιστική και μόνο λογική. Και φτάσαμε σήμερα στο σημείο και πραγματικά είναι θλιβερό, να καλεί η υπουργός τους φοιτητές να επιστρέψουν ή να ανταλλάξουν συγγράμματα για να μπουν σε κλήρωση και να κερδίσουν κινητά τηλέφωνα. Αυτό είναι το κατάντημα της Παιδείας. Έτσι αντιμετωπίζουμε τους νέους, τους φοιτητές, το μέλλον της πατρίδας μας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι πρέπει μόνοι μας, όλοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης, να δουλέψουμε μαζί με τα πανεπιστήμια και το ΤΕΙ, να αξιοποιήσουμε τις καινοτόμες εφαρμογές που αναπτύσσονται, να φέρουμε κοντά την εκπαίδευση – τη γνώση – με την επιχειρηματικότητα. Και θέλω εδώ να υπογραμμίσω ότι ως ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης έχω ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες και υπογράφουμε μνημόνια συνεργασίας με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για διάφορα ζητήματα, από το Θερμαϊκό και την περιβαλλοντική ρύπανση μέχρι την αγροτική οικονομία και την ανεργία.

 

Περνάω τώρα στο δεύτερο πυλώνα που είναι ο Τουρισμός. Η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Μακεδονία, διαθέτει πλούσια ιστορική, πολιτιστική, θρησκευτική κληρονομιά και παράλληλα φυσικές ομορφιές που συνδυάζουν το βουνό με τη θάλασσα. Πρέπει λοιπόν, να εστιάσουμε στον τουρισμό και να αναδείξουμε τα μεγάλα, συγκριτικά μας πλεονεκτήματα τόσο στο εσωτερικό, όσο βεβαίως και στο εξωτερικό. Ήδη λοιπόν, με πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε στο πλαίσιο της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και μέσα από τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης, περνάμε σε ένα νέο και σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο για τον τουρισμό.

 

Επενδύουμε σε στρατηγικές συμμαχίες με αεροπορικές εταιρείες συνδέοντας με απευθείας πτήσεις τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς με πόλεις του εξωτερικού. Στρέφουμε το βλέμμα μας και κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας σε νέες αγορές, όπως η Ρωσία, η Τουρκία, το Ισραήλ, από τις οποίες έχουμε, ήδη φέτος, τα πρώτα απτά – καταγεγραμμένα – αποτελέσματα με την κατακόρυφη άνοδο της κινητικότητας που παρουσιάζει το αεροδρόμιο Μακεδονία. Και τώρα προχωράμε άμεσα στο branding της Θεσσαλονίκης, στα πρότυπα όλων των πόλεων διεθνώς.

Δυστυχώς όμως και σε αυτόν τον τομέα η κεντρική διοίκηση, όχι απλά δεν έρχεται να αγκαλιάσει και να συμπληρώσει την προσπάθειά μας, αλλά βάζει σοβαρά εμπόδια είτε μέσω του αλαλούμ που επικρατεί με το ΦΠΑ, είτε με έκτακτα κόστη και χαράτσια που οδηγούν σε έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Και σε αυτόν τον τομέα, γίνεται αντιληπτό, ότι το μόνο ασφαλές μονοπάτι είναι η συνεργασία όλων των φορέων. Κάτι που εδώ στη Θεσσαλονίκη το έχουμε πετύχει.

 

Και προχωρώ στον τρίτο πυλώνα που είναι οι Υποδομές και τα Δίκτυα. Η στρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης είναι γνωστή ακόμα από τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά χρόνια. Δε χρειάζεται λοιπόν να επιχειρηματολογήσουμε για τους λόγους που πρέπει να αξιοποιηθεί. Εκείνο που χρειάζεται, είναι να αναπτύξουμε τις υποδομές και τα δίκτυα, ώστε από θεωρητική πύλη των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να καταστεί πραγματικός εμπορευματικός και διαμετακομιστικός κόμβος της ευρύτερης περιοχής. Και αυτή την κρίσιμη περίοδο είχαμε μια σημαντική ευκαιρία, είχαμε ένα και μόνο εργαλείο για να το αξιοποιήσουμε για την περιφερειακή ανάπτυξη, το ΕΣΠΑ. Και λέω είχαμε γιατί φρόντισε η κυβέρνηση να το παραδώσει στις περιφέρειες με μεγάλη καθυστέρηση και κουτσουρεμένο.

 

Οι πόροι για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 του επιχειρησιακού προγράμματος «Μακεδονία – Θράκη» που εκχωρήθηκαν στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν 1,05 δις ευρώ. Από τον προγραμματισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εντάχθηκαν ήδη τα 1,03 δις ευρώ, που αποτελούν ουσιαστικά το 98,2% του συνόλου των κονδυλίων. Αυτό λοιπόν, που ήρθε σε εμάς την 1η Ιουλίου, εφτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, και απέμεινε να διαχειριστούμε είναι μόλις το 1,8% του αρχικού προϋπολογισμού και μάλιστα για όλους τους τομείς, για όλα τα έργα, για ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μόλις το 1,8% του συνολικού προγράμματος, για τις ανάγκες μιας περιοχής που προέκυψε από τη συνένωση 7 νομών και στην οποία κατοικούν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

 

Τέταρτος πυλώνας είναι η αγροτική οικονομία και η εκμετάλλευση της γης και των φυσικών μας πόρων. Η ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων υποδομών υποστήριξης υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στον αγροτικό τομέα έχει γίνει κατανοητή από το σύνολο των εμπλεκομένων στην αγροτική οικονομία και τη δημόσια διοίκηση. Η ανάγκη διαφοροποίησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, η υποχρέωση ασφαλούς και οικονομικής τυποποίησης στην βάση των πιο υψηλών επιπέδων υγιεινής και πιστοποίησης και ο σκληρός ανταγωνισμός που προκαλείται από την αθρόα εισαγωγή φτηνών εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων, είναι μερικά από τα δεδομένα που έχουν διαφοροποιήσει το «αγροτικό τοπίο» και που «εξαναγκάζουν» σε άμεση αναδιοργάνωση του αγροτικού κλάδου σε δύο επίπεδα: στην εφοδιαστική αλυσίδα και στη στροφή σε σύγχρονες, «έξυπνες» καλλιέργειες για την παραγωγή προϊόντων των οποίων η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα διεθνώς.

Μια ιδιαίτερα καινοτόμος και σύγχρονη προσέγγιση των νέων δεδομένων που επικρατούν στην αγροτική οικονομία θα ήταν η δημιουργία ενός Agro Logistic Center για τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα για τη Μακεδονία, στο οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα τα αγροτικά προϊόντα να συγκεντρώνονται, να ελέγχονται, να διαλέγονται, να πιστοποιούνται, να επεξεργάζονται, να αποθηκεύονται, να συσκευάζονται και να διανέμονται για κατανάλωση ή περαιτέρω επεξεργασία. Η κοινή αξιοποίηση των υποδομών του Agro Logistics Center, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας, γόνιμων συνεργασιών και συνεργιών και επιμερισμού του κόστους απόκτησης και συντήρησης των υποδομών καθώς επίσης και την εξειδικευμένη διοικητική υποστήριξη του Κέντρου. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε την άμεση, ποιοτική και σταθερή πρόσβαση: Σε εθνικές ή διεθνείς αγορές πώλησης των αγροτικών προϊόντων. Σε νέα «κανάλια» διανομής και αποδοτικούς τρόπους μεταφοράς των προϊόντων αυτών. Σε αγορές που θα εξασφαλίζουν παρατεταμένη και μέγιστη αξιοποίηση των εν λόγω υποδομών, πέρα από τις περιόδους έντασης της παραγωγής.

Τέλος, είναι αυτονόητο, ότι παράλληλα με τις παρεμβάσεις στην αγροτική οικονομία και τον πρωτογενή τομέα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη γη και τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας, ώστε να αναπτύξουμε εντατικά και οργανωμένα τις εναλλακτικές, τις «καθαρές» μορφές ενέργειας, όπως την ηλιακή και την αιολική, αλλά και να εκμεταλλευτούμε τα πλούσια κοιτάσματα που υπάρχουν στο υπέδαφος της ευρύτερης περιοχής μας.     

Φίλες και φίλοι.

 

Το μέλλον της Θεσσαλονίκης είναι η εξωστρέφεια, η καινοτομία, η δημιουργικότητα. Έχουμε άξιους και ικανούς ανθρώπους σε όλα τα επίπεδα. Αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε να φέρουμε κοντά. Κλειδί για την επίτευξη των στόχων που βάζουμε για το μέλλον είναι η συνεργασία, αλλά και η αλλαγή νοοτροπίας. Μιας νοοτροπίας που δαιμονοποίησε για δεκαετίες την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, τις διεθνείς συνεργασίες. Τώρα λοιπόν που κλείνει οριστικά αυτός ο κύκλος των προκαταλήψεων, πρέπει η Θεσσαλονίκη πρώτη να κερδίσει το στοίχημα της επόμενης μέρας. Να διεκδικήσει και να κερδίσει το μέλλον»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(video) «Το μέλλον της Θεσσαλονίκης: που Πάμε;»Απόστολος Τζιτζικώστας ΑΝτιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκηςhttp://www.youtube.com/watch?v=BIUrjwWGaJY

Το ka-business.gr προτείνει

18ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Συνέντευξη του Υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στο περιοδικό του ka-business – Θα ανοίξει με κεντρική ομιλία τις εργασίες του...
Ο κ. Σκρέκας μίλησε στην Ραλλίω Λεπίδου και στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΤΞΗ (Απριλίου 2024)   Αναφέρθηκε στον πράσινο και ψηφιακό...
ka-business.gr: Μετράμε αντίστροφα για το 18ο πολυσυνέδριο “Καινοτομία & Ανάπτυξη”
Ένα άκρως ενεργειακό και… antitox πρωινό, είχαν όσοι παρευρέθηκαν σήμερα το πρωι στο Elisabeth Boutique Hotel, στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το , στο...
Optima bank: Πρωτοβουλία για την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας
Σε μία πρωτοβουλία με ουσιαστικό και παράλληλα συμβολικό χαρακτήρα, προχωρά η Optima bank, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για το σημαντικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος: Ποιες χρεώσεις φέρνει ο Απρίλιος 2024
Χωρίς σημαντικές αλλαγές αναμένονται τα τιμολόγια ρεύματος του Απριλίου 2024. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προκύπτουν μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς...
Μητσοτάκης: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός
Στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει μία ημέρα μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της...
Κολωνός: Ένοχος για βιασμό και μαστροπεία ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης
Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Το δικαστήριο...