Αρχική ΥΓΕΙΑ Διατροφή Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην διατροφή μας.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην διατροφή μας.

Η οικονομική κρίση ίσως αποτελεί και μία ευκαιρία ώστε να βάλουμε τις κατάλληλες προτεραιότητες ακόμα και στην κουζίνα μας και τελικά στην διατροφή μας. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να βλέπουμε κάθε κρίση σαν μια κατάσταση που η λύση της μπορεί τελικά να βελτιώσει την ζωή μας. Σήμερα , λοιπόν, που η χώρα μας βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση αλλά παράλληλα κατέχει πρωτιές σε ό,τι αφορά τα ποσοστά παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων και χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με τις κακές διατροφικές συνήθειες, μάλλον έφτασε η ώρα να επιστρέψουμε πραγματικά στην Ελληνική παραδοσιακή διατροφή.

 

Γνωρίζουμε την τεράστια ευεργετική αξία της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής μέσα από πλήθος έγκυρων επιστημονικών μελετών. Τροφές όπως τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να αποτελούν τη βάση της καθημερινής μας διατροφής, και σίγουρα δεν επιβαρύνουν το πορτοφόλι μας. Σε αντίθεση, τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα έτοιμα και επεξεργασμένα γεύματα, τα γλυκίσματα και τα ποικίλα αρτοσκευάσματα δεν συμβάλλουν στην καλή υγεία και η συχνή κατανάλωσή τους επιβαρύνει τον οικονομικό προϋπολογισμό κάθε οικογένειας.

 

Είναι μία καλή ευκαιρία λοιπόν να μειώσουμε την συχνή κατανάλωση κρέατος και τα πρόχειρα γεύματα και να θυμηθούμε τα όσπρια, την Ελληνική χωριάτικη σαλάτα και τα λαδερά φαγητά όπως είναι το σπανακόρυζο, τα φασολάκια, το μπριάμ και άλλα. Η υψηλή θρεπτική αξία βρίσκεται τελικά σε τροφές με χαμηλό κόστος. Το γεγονός αυτό αποτελεί ακόμη ένα καλό  κίνητρο να υιοθετήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες με σκοπό την προαγωγή της υγείας μας αλλά και την μείωση των εξόδων στο καθημερινό μας φαγητό. Επίσης, τα έτοιμα γεύματα και το φαγητό εκτός σπιτιού κοστίζει πολύ περισσότερο από τα αντίστοιχα γεύματα που έχουν παρασκευαστεί στο σπίτι, και στα οποία οι πρώτες ύλες και η μειωμένη προσθήκη λαδιού θα συμβάλλει θετικά και στη διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους. Τα έτοιμα γεύματα είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες και συνήθως φτωχά σε θρεπτική αξία. Η συχνή κατανάλωση φαγητών εκτός σπιτιού αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση παχυσαρκίας και στεφανιαίας νόσου. Στο σπίτι, υπάρχει καλύτερος έλεγχος των υλικών και η προσθήκη ελαιόλαδου μπορεί να υπολογιστεί σε 1-2 κουταλιές σούπας ανά μερίδα, συμβάλλοντας στο μειωμένο κόστος, αλλά και στην χαμηλότερη θερμιδική αξία του πιάτου. Επίσης, συνίσταται υψηλή κατανάλωση δημητριακών, ψωμιού και οσπρίων, τροφίμων με χαμηλό κόστος, αλλά παράλληλα υψηλή θρεπτική αξία αλλά και γεύση αν κατά την διάρκεια του μαγειρέματος χρησιμοποιήσουμε διάφορα μπαχαρικά και αρωματικά, τα οποία βρίσκουμε σε αφθονία στην χώρα μας.

 

 Ας αντιμετωπίσουμε λοιπόν την οικονομική κρίση με καλύτερες διατροφικές επιλογές, μεγαλύτερη προσοχή στην αγορά των τροφίμων και περισσότερα σπιτικά και οικογενειακά γεύματα…περισσότερη θαλπωρή, υγεία και φυσικά οικονομία!

 

 

Αναστασία Δ. Κόκκαλη

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.

Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων

Μέλος British Dietetic Association

Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής  Εταιρείας

SAVE THE DATE: 7 Νοεμβρίου Διαδικτυακά το 15ο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: SMARΤ CITIES: Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ»
Το 15ο πολυσυνέδριοα «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΞΗ» που διοργανώνει το έχει στόχο ν’ αναδείξει την πρόκληση των έξυπνων πόλεων.   Άνθρωποι - στυλοβάτες της εθνικής οικονομίας,...

Το ka-business.gr προτείνει

Κορωνοϊός-Θεσσαλονίκη: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων – Όσα συζητήθηκαν
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης και η υγειονομική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον...
Rapid test αντιγόνου για τον Covid-19 παρουσίασε στον Π.Ο.Τ. ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης
Σημαντική διεθνή πρωτοβουλία με στόχο τη διευκόλυνση των αεροπορικών ταξιδιών, με πιο αποτελεσματικούς και ταχύτερους ελέγχους για Covid-19, ανέλαβε το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού. Κατά...
Οι Τράπεζες χρηματοδοτούν την ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας
Τη στήριξή τους στην ανάπτυξη του ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας, μέσω του επενδυτικού προγράμματος που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, αποδεικνύουν έμπρακτα η Εθνική Τράπεζα, η...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΚΘΒΕ: Δημητρίου Κ. Βυζαντίου «ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ»
Το κορυφαίο θεατρικό έργο του Δημητρίου Κ. Βυζαντίου, «Βαβυλωνία», η πρώτη νέα παραγωγή της χειμερινής καλλιτεχνικής περιόδου έρχεται  στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός),...
Εγκύκλιος ΥΠΕΣ: Ξεκινά η κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων 2020
Την έναρξη του κύκλου κινητικότητας στο Δημόσιο για το 2020 σήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος με εγκύκλιο προς τους φορείς, οι οποίοι έχουν...
On-line δωρεάν σεμινάριο στον Αυτισμό μέσω της πλατφόρμας TRAIN-ASD
On-line σεμινάριο με τίτλο: «Εναλλακτικά Συστήματα Επικοινωνίας και Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις για Άτομα με Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου TRAIN-ASD, σε e-Learning μορφή...