Αρχική ΥΓΕΙΑ Διατροφή Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ για Κορωνοϊό και τρόφιμα

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ για Κορωνοϊό και τρόφιμα

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής Αντώνης Ζαμπέλας, απαντά σε ερωτήματα που του έθεσε η TÜV HELLAS (TÜV NORD).

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της TÜV HELLAS, τα τρόφιμα με τα έως τώρα δεδομένα δεν μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 και επομένως δεν είναι αιτίες μόλυνσης του ανθρώπου. Επομένως τα μέτρα ασφάλειας αφορούν στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης της νόσου από άτομο σε άτομο και όχι από το τρόφιμο στον άνθρωπο, ξεκαθαρίζει ο κ. Ζαμπέλας.

Απαντώντας στο ερώτημα αν μπορεί ο κορωνοϊός μπορεί να μεταφερθεί μέσω των τροφίμων αναφέρει πως έως σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μετάδοση ιών που προκαλούν ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος μέσω των τροφίμων ή μέσω της συσκευασίας τροφίμων. Οι κορωνοϊοί δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν στα τρόφιμα. Χρειάζονται ως ξενιστή ένα ζώο ή άνθρωπο για να πολλαπλασιαστούν.

Έτσι, όπως εξηγεί, η «κοινωνική αποστασιοποίηση» αποτελεί την κύρια στρατηγική για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού και πρέπει να ακολουθείται από τους καταναλωτές και κατά την αγορά τροφίμων σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων ή ανοιχτές αγορές. Με άλλα λόγια, η τήρηση της αναγκαίας φυσικής απόστασης των 2 μέτρων εντός και εκτός καταστημάτων αποτελεί βασικό τρόπο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού.

Τονίζει παράλληλα πως η παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ διέπεται ήδη από αυστηρούς κανόνες υγιεινής, η εφαρμογή των οποίων είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και υπόκειται σε επίσημους ελέγχους.

Τέλος, δεν κρύβει το φόβο του για μια ενδεχόμενη διατροφική κρίση, με δεδομένο ότι το κλείσιμο των συνόρων, οι καραντίνες, οι διαταραχές της αγοράς, της εφοδιαστικής αλυσίδας και του εμπορίου καθώς και η αναμενόμενη οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να περιορίσουν την πρόσβαση των ανθρώπων -ειδικά ευάλωτων κοινοτήτων σε χώρες που πλήττονται σκληρά από τον ιό ή αντιμετωπίζουν ήδη επισιτιστική ανασφάλεια- σε επαρκή, ποικίλα και υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φορέας πιστοποίησης συνεργάζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια με τον ΕΦΕΤ και μεταξύ άλλων τον έχει πιστοποιήσει για το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας με βάση το πρότυπο ISO 9001:2015.

9 χρόνια ka-business.gr… και συνεχίζουμε!
11 Απριλίου 2011 στις 16:00 το βγήκε στον διαδυκτιακό αέρα. 9 χρόνια κάνουμε focus στις καλές ειδήσεις Προβάλουμε την άλλη ΕΛΛΑΔΑ  αυτή της...

Το ka-business.gr προτείνει

Νάουσα: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες της Π.Ε. Καρδίτσας
Ο Δήμος Νάουσας και το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης σε συνεννόηση με τον Δήμο Καρδίτσας προχωρούν στην συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες τόσο...
Σύψας: «Νέα μέτρα ακόμα και αύριο, στην Αττική είμαστε σε μια δύσκολη φάση»
«Τώρα είμαστε στην "πορτοκαλί" φάση της επιδημίας, που σημαίνει ότι το επόμενο βήμα είναι η κόκκινη δηλαδή το lockdown. Είναι η ώρα εκτός από την...
Παγώνη: Εκκενώνονται κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό, ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει
Για τη οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας, για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και το ενδεχόμενο lockdown, έκαναν λόγο η...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΥΠΕΞ: Στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας
Ο 61ος γύρος Διερευνητικών Επαφών θα διεξαχθεί προσεχώς στην Κωνσταντινούπολη, απόφαση από κοινού Ελλάδας και Τουρκίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά...
Νάουσα: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες της Π.Ε. Καρδίτσας
Ο Δήμος Νάουσας και το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης σε συνεννόηση με τον Δήμο Καρδίτσας προχωρούν στην συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες τόσο...
Σύψας: «Νέα μέτρα ακόμα και αύριο, στην Αττική είμαστε σε μια δύσκολη φάση»
«Τώρα είμαστε στην "πορτοκαλί" φάση της επιδημίας, που σημαίνει ότι το επόμενο βήμα είναι η κόκκινη δηλαδή το lockdown. Είναι η ώρα εκτός από την...