Λογισμικό εντοπίζει τα fake videos

Καινοτομία

  Η καταπολέμηση της μετάδοσης των ψευδών ειδήσεων με  χρήση βίντεο ισχυροποιείται με την ανάπτυξη ενός λογισμικού, το οποίο επιβεβαιώνει την αξιοπιστία τους.  


 

Του Βασίλη Μεζάρη, ΕΚΕΤΑ //  

Το έργο InVID, που συντονίζει η ομάδα του  ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ, ανέπτυξε και διαθέτει προς χρήση ένα νέο ολοκληρωμένο εργαλείο για  την καταπολέμηση της μετάδοσης ψευδών ειδήσεων με χρήση βίντεο. Το InVID Verification Plugin είναι ένα πρόσθετο λογισμικό που μπορεί εύκολα να εγκαταστήσει κανείς στον πλοηγό Web του (web browser), και επιτρέπει στον χρήστη την εκτέλεση μιας σειράς ενεργειών προκειμένου να εξετάσει και να αξιολογήσει εάν ένα βίντεο που θεωρείται ότι σχετίζεται με την επικαιρότητα (π.χ. μια έκτακτη είδηση) είναι αυθεντικό και αξιόπιστο.

 

 

Αυτό που καθιστά σημαντικό το συγκεκριμένο εργαλείο είναι ότι συγκεντρώνει, σε ένα εύχρηστο και φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον, μια πληθώρα προηγμένων τεχνικών συλλογής και ανάλυσης πολυμεσικής πληροφορίας από κοινωνικά δίκτυα. Έτσι, οι ενέργειες που μπορεί να εκτελέσει κανείς με τη βοήθεια του InVID Verification Plugin περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναζήτηση και παρουσίαση μεταδεδομένων για το βίντεο από σχετικά κανάλια (π.χ. YouTube, Twitter), την επιλογή χαρακτηριστικών εικόνων (keyframes) και την αναζήτηση παρόμοιου προϋπάρχοντος υλικού στο διαδίκτυο, την οπτική ενίσχυση (μεγέθυνση) επιλεγμένων λεπτομερειών μιας εικόνας με έναν ψηφιακό μεγεθυντικό φακό και την εφαρμογή φίλτρων για τον εντοπισμό πιθανής παραποίησης μια εικόνας. Οι περισσότερες από τις τεχνολογίες αυτές έχουν αναπτυχθεί από ερευνητές του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ.

 

Το InVID Verification Plugin θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε ένα εκτεταμένο κοινό χρηστών που περιλαμβάνει τους δημοσιογράφους, την ευρύτερη κοινότητα των επαγγελματιών του χώρου  της ενημέρωσης, αλλά και κάθε ενεργό χρήστη του διαδικτύου. Μέσω των τεχνολογιών του, μπορεί να υποστηρίξει τη διαρκή προσπάθεια των χρηστών του για να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα και την αξιοπιστία βίντεο που αναδημοσιεύουν στα μέσα επικοινωνίας, στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τον τρόπο αυτό το InVID Verification Plugin και το έργο InVID συνολικά  βοηθούν τις παραπάνω κοινότητες χρηστών να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της διασποράς και ταχύτατης διάδοσης ψευδών ειδήσεων που βασίζονται ή χρησιμοποιούν και υλικό σε μορφή βίντεο για να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς τους.

 

Το InVID Verification Plugin χρησιμοποιείται ήδη από περισσότερους από 850 χρήστες παγκοσμίως, και η χρήση του είναι ελεύθερη και δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για οδηγίες σχετικά με την εγκατάσταση και χρήση του, μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.invidproject.eu/verify

 

 

To  εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στα στα πλαίσια του ερευνητικού έργου InVID, www.invidproject.eu, που έχει  λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Καινοτομία"
Κοινοποίησε