Αρχική BUSINESS Business & Pleasure ΔΕΙΤΕ την μοντέρνα Μακεδονική Κουζίνα

ΔΕΙΤΕ την μοντέρνα Μακεδονική Κουζίνα

 

 

Στόχος της εβδομάδας σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας είναι:

  • Να κάνει γνωστά στο ευρύτερο ελληνικό κοινό τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.
  • Να συμβάλει στην προσπάθεια για τη διάσωση της μακεδονικής γευστικής παράδοσης, στον εκσυγχρονισμό της και στην προσαρμογή της στις σύγχρονες γευστικές συνήθειες.
  • Σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, να κάνει ευρύτερα γνωστά τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα της μακεδονικής κουζίνας, καθώς και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει για την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομία.

 

 

Οι συντελεστές της διοργάνωσης

Για την πραγματοποίηση της Εβδομάδας Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας συνεργάστηκαν:

  • Τέσσερις διακεκριμένοι και βραβευμένοι σεφ της Βόρειας Ελλάδας, οι Σωτήρης Ευαγγέλου/Makedonia Palace, Απόστολος Αλτάνης/Hyatt Regency, Δημήτρης Παμπόρης/Ekies Resort και Γιώργος Παπαδόπουλος/Pomegranate.
  • Μια ομάδα έμπειρων δημοσιογράφων γαστρονομίας με επικεφαλής τον Διονύση Κούκη.
  • Δώδεκα από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και οι σεφ τους: Aficionado’s, Alfredo’s (Hyatt Regency Casino), Ambrosia (Hyatt Regency Hotel), Βήτα, Γλυκάνισος, Clochard, Daios (Daios Luxury Living), Καπνοτόπι – Οινοτόπι, Marea Sea Spirit, Μαύρη Χήνα, Salonica (Makedonia Palace), Το Μανιτάρι.

 

 

Το πρόγραμμα δράσης

Η ομάδα των τεσσάρων σεφ, συνεργαζόμενη με τους δημοσιογράφους γαστρονομίας, ερεύνησε σε βάθος τη μακεδονική κουζίνα, αναζήτησε στοιχεία για την προέλευση των συνταγών και κατέληξε στην επιλογή σαράντα αντιπροσωπευτικών συνταγών της μακεδονικής κουζίνας. Ακολούθησε ένας μαγειρικός μαραθώνιος, κατά τη διάρκεια του οποίου οι σεφ πειραματίστηκαν, αποδομώντας τις παλιές συνταγές, αναδομώντας τις μέσα από μείξεις υλικών και νέες τεχνικές και εκσυγχρονίζοντάς τες.

Βασική προϋπόθεση ήταν η σύγχρονη εκδοχή να μην απομακρύνει τα πιάτα από την παράδοση, έτσι ώστε η ταυτότητα κάθε πιάτου να είναι αναγνωρίσιμη και να ξυπνά γευστικές μνήμες. Στη συνέχεια, και μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, τη σκυτάλη πήραν τα δώδεκα εστιατόρια που επελέγησαν και οι σεφ τους.

Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου έως και την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, τα εστιατόρια που συμμετέχουν θα παρουσιάσουν στο κοινό ένα διαφορετικό set menu το καθένα.

 

Κάθε set menu θα αποτελείται από 4 πιάτα:

  • Ένα mise en bouche που θα παρουσιάζει ένα προϊόν της μακεδονικής γης στην πρωτογενή του μορφή.
  • Δύο πιάτα (ένα πρώτο και ένα κύριο), το πρώτο εκ των οποίων έχει επιλεγεί από το μενού του εστιατορίου με κριτήριο τη σχέση του με τη μακεδονική παράδοση και το δεύτερο από τον κατάλογο των σαράντα χαρακτηριστικών συνταγών που δημιούργησαν οι τέσσερις βραβευμένοι σεφ.
  • Ένα επιδόρπιο το οποίο έχει επίσης επιλεγεί από τις προτάσεις των τεσσάρων σεφ.

 

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ //  από το Αθηνόραμα και τον Alpha Guide

 

 

Για πρώτη φορά τα βραβεία Ελληνικής Κουζίνας ανεξαρτητοποιούνται πλήρως από τους Χρυσούς Σκούφους – οι οποίοι βραβεύουν τα καλύτερα  εστιατόρια της χώρας ανεξαρτήτως είδους κουζίνας – και ανεβαίνουν στο δικό τους podium τιμώντας τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας που δημιουργούν αυστηρά ελληνική κουζίνα είτε σύγχρονη είτε παραδοσιακή με μία ξεχωριστή λαμπερή τελετή που θα έχει κάθε χρόνο έδρα τη Θεσσαλονίκη.

 

 

Με αυτή την νέα πρωτοβουλία το Αθηνόραμα στηρίζει δυναμικά την Ελληνική Κουζίνα δίνοντας έμφαση στη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη της για την χώρα, για τον γαστρονομικό τουρισμό, για την εθνική μας οικονομία.

 

 

 

 

Η βραδιά της απονομής στην Θεσσαλονίκη.

 

Η βράβευση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας που δημιουργούν σύγχρονη ή παραδοσιακή ελληνική κουζίνα θα γίνει την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, στην Θεσσαλονίκη στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου Hyatt Regency Thessaloniki. Με την επιλογή μας αυτή θέλουμε ταυτόχρονα να τιμήσουμε αυτή την ιδιαίτερη γαστρονομικά πόλη στην οποία λόγω της ιστορίας της, διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές γευστικές κουλτούρες άφησαν έντονα τα αποτυπώματα τους μέσω ανταλλαγών των γευστικών τους πολιτισμών, δημιουργώντας μια άκρως ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή τοπική κουζίνα, σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα. Η βραδιά της απονομής είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό και κοσμικό γεγονός στο οποίο θα παρευρεθούν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων, των θεσμών, των επιχειρήσεων και των μέσων ενημέρωσης. Τα βραβεία θα παραδώσουν προσωπικότητες της πόλης της Θεσσαλονίκης.

 

Το dinner de gala της βραδιάς, θα δημιουργήσουν έξι βραβευμένοι σεφ με Χρυσό Σκούφο εκπροσωπώντας τις ελλαδικές περιοχές και τις γεύσεις τους μέσα από τη νέα ελληνική κουζίνα. Οι Απόστολος Αλτάνης και Σωτήρης Ευαγγέλου την Μακεδονία, ο Έκτορας Μποτρίνι το Ιόνιο, ο Γιάννης Μπαξεβάνης την Κρήτη, ο Αθηναγόρας Κωστάκος το Αιγαίο και ο Γιάννης Παρίκος την Αθήνα. Οι 6 καταξιωμένοι και βραβευμένοι σεφ θα παρουσιάσουν ειδικά και αποκλειστικά για την βραδιά της απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2018, ένα μενού υψηλής ελληνικής γαστρονομίας.

 

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Έρευαν: Να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ζητούν οι νέοι στην Ελλάδα
H ActionAid στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας «Όχι στην Κλιματική αλλαγή, Ναι στο Κλίμα Αλλαγής» παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε 23 χώρες...
Αυτό είναι το Πασχαλινό Ωράριο
Η Κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση της λειτουργίας της αγοράς της Θεσσαλονίκης με τη μέθοδο του click away, έως και τη M. Δευτέρα, 26 Απριλίου...
Να κάνουν το εμβόλιο έναντι του COVID-19 οι καρδιοαγγειακοί ασθενείς?
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σχετικά με τον εμβολιασμό, έναντι της COVID-19, στους Καρδιαγγειακούς ασθενείς απαντά σε απορίες πολιτών.   Συνιστάται σε όλους τους καρδιαγγειακούς ασθενείς να...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Παγκόσμιες τάσεις 2040
Του Νάσου Πετράκη // Στις 8 Απριλίου 2021, το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών (NIC) των ΗΠΑ, έδωσε στη δημοσιότητα την 7η έκθεση των Global
Φόρεμα Αγάπης για καλό σκοπό
O Οργανισμός Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας «Πράξη Αγάπης» σε συνεργασία με το fashion brand  “The MAnnequin Collection” δημιουργούν ένα συλλεκτικό γυναικείο φόρεμα, το οποίο παρουσιάζουν...
Έρευαν: Να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ζητούν οι νέοι στην Ελλάδα
H ActionAid στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας «Όχι στην Κλιματική αλλαγή, Ναι στο Κλίμα Αλλαγής» παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε 23 χώρες...