Αρχική BUSINESS Λήμνος: "πΠράσινο φως" στην RF Energy για το 3ο μεγαλύτερο offshore στον...

Λήμνος: “πΠράσινο φως” στην RF Energy για το 3ο μεγαλύτερο offshore στον κόσμο

 

Πρόκειται για έργο στα ΒΑ της Λήμνου που σύμφωνα με την παγκόσμια λίστα των 10 μεγαλύτερων υπό κατασκευή offshore αιολικών πάρκων, φιγουράρει 3ο, πίσω από τα βρετανικά London Array (630 MW) και Greater Gabbard (504 MW ), ενώ στην 4η  και 5η θέση βρίσκονται αντίστοιχα τα γερμανικά Trianel Borkum West II (400 MW ) και Bard Offshore I (400 MW ) και στην 6η το δανέζικο Anholt (400 MW). Οσο για το μεγαλύτερο εν λειτουργία offshore στον κόσμο είναι το επίσης βρετανικό Walney με ισχύ 367,2 MW.

Με την επένδυση αυτή, η ΡΑΕ εγκαινιάζει τη διαδικασία αδειοδοτήσεων των offshore αιολικών πάρκων, που από το Σεπτέμβριο του 2011 επέστρεψε σε αυτήν, έπειτα από την αποτυχία του νόμου Μπιρμπίλη για την προκήρυξη διαγωνισμών σε 12 συγκεκριμένα θαλάσσια σημεία της χώρας.

Κύκλοι της RF Energy επισημαίνουν ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων το έργο συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των ανεμογεννητριών, του υποβρυχίου και επίγειου καλωδίου διασύνδεσης, των υποσταθμών και των έργων υποδομής) θα είναι έτοιμο για να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος της προσεχούς 3ετίας.

Χρηματοδότηση- χαρακτηριστικά…

Το σκέλος του κόστους, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει υποβάλει η εταιρεία, θα καλυφθεί κατά 65% από τραπεζική χρηματοδότηση, κατά 25% από ίδια κεφάλαια των μετόχων της, και κατά 10% από επιχορηγήσεις μέσω του Αναπτυξιακού.

Τα χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνουν ανεμογεννήτριες 6,15 MW έκαστη, της γερμανικής εταιρείας Repower, που θα τοποθετηθούν σε βάθος από 22 μέχρι και 45 μέτρα, σε απόσταση άνω των 2 χιλιομέτρων από την ακτή, χωρίς ωστόσο να είναι θεατές από κάποιο οικισμό ή παραλία αφού το σημείο “βλέπει” σε βράχια.

Η σύνδεση θα γίνει μέσω υποβρυχίου καλωδίου 120 χιλιομέτρων (με τεχνολογία συνεχούς ρεύματος DC που σημαίνει αγωγοί μικρής διατομής) το οποίο θα φτάνει μέχρι τα παράλια του νομού Ξάνθης και εν συνεχεία θα ενωθεί με το εθνικό σύστημα ηλεκτρισμού μέσω ενός υπογείου καλωδίου 18 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, το έργο θα παράγει ετησίως 1.692,3  GWh “πράσινης” ενέργειας ικανή να τροφοδοτήσει 500.000 περίπου νοικοκυριά, ενώ η λειτουργία θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1.730.976 τόνους ετησίως.

Υπενθυμίζουμε ότι η RF Energy – που ελέγχεται κατά 50% από την οικογένεια Ρέστη, κατά 37,5% από την εισηγμένη FG Europe συμφερόντων Γ. Φειδάκη και κατά 12,5% από τον ίδιο το Γ. Φειδάκη- διαθέτει 62 συνολικά MW έργων σε λειτουργία, άδειες παραγωγής ισχύος 792 MW και έργα υπό αδειοδότηση 95,5 MW.

Το ιστορικό των ελληνικών “offshore”

Το κεφάλαιο “offsore” αιολικά πάρκα μπήκε σε νέα τροχιά προς το τέλος του 2011, με την επιστροφή της διαδικασίας αδειοδοτήσεων στη ΡΑΕ. Είχε προηγηθεί η αποτυχία του σχεδίου της πρώην υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη να “ανοίξει” την αγορά των υπεράκτιων αιολικών μέσω διαγωνισμών σε επιλεγμένες θαλάσσιες περιοχές. Οι θέσεις που είχαν καταρχήν επιλεγεί από το υπουργείο για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών την περίοδο 2012-2017 ήταν σε : Άη Στράτη, Αλεξανδρούπολη, Θάσο, Κάρπαθο, Κέρκυρα, Κρυονέρι, Κύμη, Λευκάδα, Λήμνο, Πεταλιοί, Σαμοθράκη, Φανάρι.

Ωστόσο, οι περίφημοι διαγωνισμοί συνάντησαν σοβαρά εμπόδια γραφειοκρατίας, ενώ από την αρχή τα όρια που είχαν τεθεί ως προς την ισχύ δεν ικανοποιούσαν την αγορά, που είχε καταθέσει αιτήσεις για πολλαπλάσια ισχύ.

Τα πιο γνωστά από τα παλαιά επενδυτικά σχέδια για υπεράκτια αιολικά ξεπερνούν σε ισχύ τα 3GW. Μεταξύ άλλων αιτήσεις είχαν κατατεθεί από τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για δύο πάρκα, στο Θρακικό Πέλαγος και στον Ευβοϊκό Κόλπο, από την Jasper Αιολική επίσης για δύο πάρκα, ισχύος 220 MW και 275 MW βόρεια της Κέρκυρας και κοντά στους Οθωνούς, από τον όμιλο Κοπελούζου για 216 MW στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από τη Venergia Ενεργειακή Α.Ε. για 96 MW στη θαλάσσια περιοχή των Διαπόντιων Νήσων, καθώς και από την εταιρία Νησιώτικος Άνεμος Α.Ε. για 350 MW στο Β.Δ. τμήμα της Κω.

 

energypress.gr

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

PaloServices: Ανάλυση ειδήσεων και κοινωνικών δικτύων με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
H PaloServices παρέχει καινοτόμους τρόπους ανάγνωσης και ευφυούς ανάλυσης των ειδήσεων αλλά και των κοινωνικών δικτύων σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια της Τεχνητής...
Κορονοϊός: Η Επιτροπή εγκρίνει νέα σύμβαση με τη Novavax για πιθανό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19
Την έβδομη συμφωνία προαγοράς με φαρμακευτική εταιρεία ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβαση σε πιθανό εμβόλιο κατά της νόσου
ΕΕ: Τέσσερις νέες προκηρύξεις στηρίζουν τα μέσα ενημέρωσης με συνολικά 12 εκατ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τέσσερις νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για την προαγωγή μιας δημόσιας σφαίρας ζωντανής και πολύμορφης και την ενίσχυση της πρόσβαση των...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

H Ελεωνόρα Ζουγανέλη στο αμφιθέατρο Ν. Μουδανιών
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έρχεται την ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στο αμφιθέατρο των Μ Μουδανιών, να γεμίσει τις νύχτες μας με αυτό που όλοι έχουμε ανάγκη,...
PaloServices: Ανάλυση ειδήσεων και κοινωνικών δικτύων με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
H PaloServices παρέχει καινοτόμους τρόπους ανάγνωσης και ευφυούς ανάλυσης των ειδήσεων αλλά και των κοινωνικών δικτύων σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια της Τεχνητής...
Εθνική Τράπεζα: Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό
Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2021, σύμφωνα με τη νέα μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής...