Αρχική BUSINESS Νέα Επίσημη επίσκεψη του Υφ.Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Yu...

Επίσημη επίσκεψη του Υφ.Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Yu Xinrong στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετείχε επίσης ο  Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και  Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μελάς και στελέχη του ΥΠΑΑΤ, ενώ στην κινεζική αντιπροσωπεία μετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας.  

 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να διερευνηθεί ακόμη περισσότερο και με γρηγορότερους ρυθμούς η ήδη σημαντική διμερής συνεργασία στο γεωργικό τομέα, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών.

Ειδικότερα συζητήθηκαν τα θέματα για τη διεύρυνση του όγκου των εξαγωγών φρούτων, όπως ακτινιδίων αλλά τώρα πλέον και εσπεριδοειδών και κρασιών. Στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη μνεία για τις εξαγωγές  μεγαλύτερων ποσοτήτων ελληνικού ελαιολάδου, καθώς και για την  απλούστευση των διαδικασιών εξαγωγής  ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδήλωσε και η κινέζικη αντιπροσωπεία για τη διεύρυνση των εξαγωγών μας του εξαιρετικής ποιότητας ελληνικού βάμβακος, όπως και τις εξαγωγές ελληνικών σπόρων βάμβακος προς την Κίνα.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, του πολλαπλασιαστικού υλικού, των πρότυπων καλλιεργητικών τεχνικών και της φυτοπροστασίας.

Οι δύο Υπουργοί έκριναν σκόπιμη την υποστήριξη κοινών επιχειρηματικών αποστολών και προσέγγισης δημοσίων και ιδιωτικών γεωργικών φορέων των δύο χωρών. Η προώθηση , ο σεβασμός και η προστασία στην κινεζική αγορά των ελληνικών προϊόντων με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) τονίστηκε ιδιαίτερα από τον Έλληνα Υπουργό. Από την κινεζική πλευρά δόθηκε επίσης έμφαση στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού και στη συμμετοχή εκατέρωθεν σε εκθέσεις αγροδιατροφικών προϊόντων.

 

Στο τέλος της συνάντησης υπογράφηκαν τα σχετικά πρακτικά, ενώ ο Κινέζος Υφυπουργός απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς τον Υπουργό, κ. Τσαυτάρη  να επισκεφτεί τη χώρα του.

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε:

«Υποδεχθήκαμε με χαρά σήμερα τον φίλο Υπουργό Γεωργίας της Κίνας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα συνεργασίας και κυρίως να προωθήσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της  υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο κρατών από το 2002. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπου συμφωνήθηκε να διευρύνουμε τόσο τον όγκο των εξαγωγών ακτινιδίων, όσο και το Φυτοϋγειονομικό Πρωτόκολλο, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν οι εξαγωγές κερασιών και εσπεριδοειδών που είναι πολύ σημαντικά για τη χώρα μας και παρουσιάζουν σημαντική ζήτηση από τους Κινέζους καταναλωτές. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συμφωνήσουμε ότι η Κίνα θα δεχθεί το Πρότυπο Εμπορίας Ελαιολάδου σύμφωνα με αυτό που έχει υιοθετηθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και βάσει αυτού να απλουστευθούν οι διεργασίες εξαγωγής ακόμα μεγαλύτερων ποσοτήτων λαδιού στη μεγάλη αυτή χώρα.

Επίσης η κινεζική πλευρά μας διαβεβαίωσε ότι αναγνωρίζει τις επιδόσεις της Ελλάδας στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, όπως τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ),  με Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), βιολογικής παραγωγής, που παράγονται με βάση πρότυπα της ΕΕ. Ταυτόχρονα μας διαβεβαίωσε ότι χάρη στις διμερείς συμφωνίες που γίνονται μεταξύ Ε.Ε και Κίνας, η Κίνα θα σεβαστεί όλους αυτούς τους κανόνες και θα τους καθιερώσει στην κινεζική αγορά. Τέλος, συμφωνήσαμε, χάρις στην εμπειρία που αποκτήθηκε από τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, να απλουστευθούν οι διοικητικές και υγειονομικές διαδικασίες έτσι ώστε να διευκολυνθεί  η εξαγωγή ελληνικών προϊόντων προς την Κίνα, θέμα με ιδιαίτερη οικονομική σημασία.

Θέλω να προσθέσω ότι με χαροποίησε ιδιαίτερα, λόγω και της επιστημονικής και της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας, η πρόθεση της κινεζικής πλευράς να συνεργαστούμε στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στο γεωργικό τομέα, κάτι που είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές. Για παράδειγμα, ο Κινέζος Υφυπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να διευρυνθεί η συνεργασία μας αυτή στο βαμβάκι, όπως επίσης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αύξηση των ήδη σημαντικών εξαγωγών καλής ποιότητας ελληνικού βάμβακος προς την Κίνα».

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε:

«Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Η παρουσία του Υφυπουργού Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, πιστεύω ότι θα συμβάλει στην εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεών μας σ’ όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στη συνεργασία στον αγροτικό τομέα.

Η Ελλάδα παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα όπως ελαιόλαδο, κρασί, τυρί φέτα και φρούτα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψη της Κινέζικης αντιπροσωπείας  θα συμβάλει στην απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις εξαγωγές των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων.

Η μεγάλη πρόοδος στη συνεργασία στον επιχειρηματικό τομέα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συνεργασία της COSCO-HEWLETT PACKARD- ΤΡΑΙΝΟΣΕ που κατέστησε τον Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο για την προώθηση προϊόντων της HP στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για τη συνεργασία στον αγροδιατροφικό τομέα».

 

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενισχύει τη χρηματοδότηση της έρευνας για τον κορoνοϊό με 120 εκατ. ευρώ
Η Επιτροπή έχει καταρτίσει κατάλογο 11 νέων έργων αξίας 120 εκατ. ευρώ από το «Horizon Europe», το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας (2021-2027),...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Συστήνει συμμαχίες για τους ημιαγωγούς και τις τεχνολογίες βιομηχανικού cloud
Δύο νέες βιομηχανικές συμμαχίες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: τη συμμαχία για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών και την ευρωπαϊκή συμμαχία για τα βιομηχανικά...
CINEA: Έγκριση χρηματοδότησης προγραμμάτων ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης πλοίων σε Πειραιά και Ηράκλειο
Έργα που στοχεύουν στην εξασφάλιση της συμβατότητας των υποδομών των λιμένων της χώρας για την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης των ελλιμενισμένων πλοίων,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνεργασία ΕΚΠΑ – YALE για εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την περιβαλλοντική υγεία
Την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου, σε συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, με αντικείμενο τη...
Συνάντηση Σταϊκούρα και Ντόναχιου: Η ελληνική οικονομία άντεξε στην πανδημία
Κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών είναι ότι "η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στη δίνη της υγειονομικής κρίσης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας...
Κικίλιας: Νέα κίνητρα σε ιατρούς και φαρμακοποιούς για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού
Φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό στους ενδιαφερόμενους με αποζημίωση 10 ευρώ το ραντεβού, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός...