Αρχική BUSINESS Νέα Επίσημη επίσκεψη του Υφ.Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Yu...

Επίσημη επίσκεψη του Υφ.Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Yu Xinrong στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετείχε επίσης ο  Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και  Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μελάς και στελέχη του ΥΠΑΑΤ, ενώ στην κινεζική αντιπροσωπεία μετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας.  

 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να διερευνηθεί ακόμη περισσότερο και με γρηγορότερους ρυθμούς η ήδη σημαντική διμερής συνεργασία στο γεωργικό τομέα, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών.

Ειδικότερα συζητήθηκαν τα θέματα για τη διεύρυνση του όγκου των εξαγωγών φρούτων, όπως ακτινιδίων αλλά τώρα πλέον και εσπεριδοειδών και κρασιών. Στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη μνεία για τις εξαγωγές  μεγαλύτερων ποσοτήτων ελληνικού ελαιολάδου, καθώς και για την  απλούστευση των διαδικασιών εξαγωγής  ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδήλωσε και η κινέζικη αντιπροσωπεία για τη διεύρυνση των εξαγωγών μας του εξαιρετικής ποιότητας ελληνικού βάμβακος, όπως και τις εξαγωγές ελληνικών σπόρων βάμβακος προς την Κίνα.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, του πολλαπλασιαστικού υλικού, των πρότυπων καλλιεργητικών τεχνικών και της φυτοπροστασίας.

Οι δύο Υπουργοί έκριναν σκόπιμη την υποστήριξη κοινών επιχειρηματικών αποστολών και προσέγγισης δημοσίων και ιδιωτικών γεωργικών φορέων των δύο χωρών. Η προώθηση , ο σεβασμός και η προστασία στην κινεζική αγορά των ελληνικών προϊόντων με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) τονίστηκε ιδιαίτερα από τον Έλληνα Υπουργό. Από την κινεζική πλευρά δόθηκε επίσης έμφαση στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού και στη συμμετοχή εκατέρωθεν σε εκθέσεις αγροδιατροφικών προϊόντων.

 

Στο τέλος της συνάντησης υπογράφηκαν τα σχετικά πρακτικά, ενώ ο Κινέζος Υφυπουργός απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς τον Υπουργό, κ. Τσαυτάρη  να επισκεφτεί τη χώρα του.

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε:

«Υποδεχθήκαμε με χαρά σήμερα τον φίλο Υπουργό Γεωργίας της Κίνας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα συνεργασίας και κυρίως να προωθήσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της  υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο κρατών από το 2002. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπου συμφωνήθηκε να διευρύνουμε τόσο τον όγκο των εξαγωγών ακτινιδίων, όσο και το Φυτοϋγειονομικό Πρωτόκολλο, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν οι εξαγωγές κερασιών και εσπεριδοειδών που είναι πολύ σημαντικά για τη χώρα μας και παρουσιάζουν σημαντική ζήτηση από τους Κινέζους καταναλωτές. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συμφωνήσουμε ότι η Κίνα θα δεχθεί το Πρότυπο Εμπορίας Ελαιολάδου σύμφωνα με αυτό που έχει υιοθετηθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και βάσει αυτού να απλουστευθούν οι διεργασίες εξαγωγής ακόμα μεγαλύτερων ποσοτήτων λαδιού στη μεγάλη αυτή χώρα.

Επίσης η κινεζική πλευρά μας διαβεβαίωσε ότι αναγνωρίζει τις επιδόσεις της Ελλάδας στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, όπως τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ),  με Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), βιολογικής παραγωγής, που παράγονται με βάση πρότυπα της ΕΕ. Ταυτόχρονα μας διαβεβαίωσε ότι χάρη στις διμερείς συμφωνίες που γίνονται μεταξύ Ε.Ε και Κίνας, η Κίνα θα σεβαστεί όλους αυτούς τους κανόνες και θα τους καθιερώσει στην κινεζική αγορά. Τέλος, συμφωνήσαμε, χάρις στην εμπειρία που αποκτήθηκε από τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, να απλουστευθούν οι διοικητικές και υγειονομικές διαδικασίες έτσι ώστε να διευκολυνθεί  η εξαγωγή ελληνικών προϊόντων προς την Κίνα, θέμα με ιδιαίτερη οικονομική σημασία.

Θέλω να προσθέσω ότι με χαροποίησε ιδιαίτερα, λόγω και της επιστημονικής και της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας, η πρόθεση της κινεζικής πλευράς να συνεργαστούμε στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στο γεωργικό τομέα, κάτι που είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές. Για παράδειγμα, ο Κινέζος Υφυπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να διευρυνθεί η συνεργασία μας αυτή στο βαμβάκι, όπως επίσης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αύξηση των ήδη σημαντικών εξαγωγών καλής ποιότητας ελληνικού βάμβακος προς την Κίνα».

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε:

«Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Η παρουσία του Υφυπουργού Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, πιστεύω ότι θα συμβάλει στην εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεών μας σ’ όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στη συνεργασία στον αγροτικό τομέα.

Η Ελλάδα παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα όπως ελαιόλαδο, κρασί, τυρί φέτα και φρούτα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψη της Κινέζικης αντιπροσωπείας  θα συμβάλει στην απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις εξαγωγές των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων.

Η μεγάλη πρόοδος στη συνεργασία στον επιχειρηματικό τομέα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συνεργασία της COSCO-HEWLETT PACKARD- ΤΡΑΙΝΟΣΕ που κατέστησε τον Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο για την προώθηση προϊόντων της HP στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για τη συνεργασία στον αγροδιατροφικό τομέα».

 

 

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...

Το ka-business.gr προτείνει

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: ασπίδα προστασίας από τη νόσο Alzheimer και την ήπια νοητική διαταραχή
Η μακροχρόνια δίαιτα που είναι πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξεκινώντας ίσως από νεαρή ηλικία, προστατεύει από τη νόσο Alzheimer και από την εγκεφαλική...
Ρομποτική θωρακοχειρουργική στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
Επικεφαλής του εγχειρήματος είναι ο Καρδιο-Θωρακοχειρουργός Dr. Κοσμάς Τσακιρίδης, Διευθυντής της Καρδιο-Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, από τους πρώτους πιστοποιημένους στην Ελλάδα, στη Ρομποτικά υποβοηθούμενη Θωρακοχειρουργική. Η Ρομποτική...
Ιπποκράτειο Νοσοκομείο: Ξεκίνησε η πρώτη πιλοτική Διαδικτυακή Σχολή Γονέων
Το έμπειρο προσωπικό του ΓΝΘ Ιπποκράτειο θα παρέχει  χρήσιμες πληροφορίες σε νέους αλλά και υποψήφιους γονείς.  Στο τμήμα αυτό μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν φυσικά,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

“The MET Live in HD” στο ΜΜΘ με Αΐντα, Τροβατόρε, Εύθυμη Χήρα, Ιπτάμενο Ολλανδό
The MET Live in HD. Η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, έχει ανακοινώσει την αναστολή του προγράμματός της λόγω COVID-19 έως το καλοκαίρι του...
«Κάποτε στο Βόσπορο» του Άκη Δήμου στο θεάτρο Βεάκη
Μια παράσταση για την Πόλη της καρδιάς μας.Από τις 6 Νοεμβρίου του 2020  πρωταγωνιστών θα ζωντανέψουν την ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης στα μισά...
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: ασπίδα προστασίας από τη νόσο Alzheimer και την ήπια νοητική διαταραχή
Η μακροχρόνια δίαιτα που είναι πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξεκινώντας ίσως από νεαρή ηλικία, προστατεύει από τη νόσο Alzheimer και από την εγκεφαλική...