Αρχική BUSINESS Τεχνολογία Τα πέντε μυστικά για έναν τέλειο κωδικό!

Τα πέντε μυστικά για έναν τέλειο κωδικό!

Ποια είναι τα πέντε μυστικά για έναν τέλειο κωδικό;

 

 

1. Σκεφτείτε το μήκος, όχι την πολυπλοκότητα

«Ενας μεγάλος κωδικός είναι πολύ συχνά πολύ πιο δυνατός από έναν τυχαίο κωδικό» τονίζει ο συγγραφέας του «Perfect Passwords»,  Mark Burnett. Ο άνθρωπος που έγραψε ένα βιβλίο αποκλειστικά αφιερωμένο στους κωδικούς, τονίζει πως ένας κωδικός 12-15 χαρακτήρων είναι ιδανικός.

Δεν χρειάζονται κεφαλαία, νούμερα ή σύμβολα ώστε να αυξηθεί η πολυπλοκότητα. Στην πράξη, τα γράμματα είναι αρκετά ώστε να δημιουργήσουν ένα πολύ δυνατό «κλειδί», αρκεί να είναι αρκετά.

2. Κρατήστε τους κωδικούς σας… παράξενους

Το μήκος έχει πολύ μεγάλη σημασία, αλλά δεν είναι το παν. Για παράδειγμα, ο κωδικός «111111111111» μπορεί να περιέχει 12 χαρακτήρες, όπως προτείνει ο Burnett, αλλά στην πράξη είναι απελπιστικά απλός.

«Βλέπουμε πολλές φορές ανθρώπους, που στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν μεγάλους κωδικούς, επαναλαμβάνουν χαρακτήρες, κάνοντας τους ιδιαίτερα ευάλωτους σε επίδοξους χάκερ» εξηγεί ο Morgan Slain, CEO της SplashData, εταιρίας διαχείρισης και ανάλυσης κωδικών. Πέραν αυτού, ο Slain τόνισε πως εξίσου αδύναμοι είναι και οι κωδικοί που περιέχουν γνωστές φράσεις, ή ονόματα. Για παράδειγμα, το περασμένο έτος παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των κωδικών που σχετίζονταν με το Star Wars. Το ιδανικό θα ήταν μια εντελώς τυχαία σειρά γραμμάτων, σύμφωνα με τον ίδιο.

3. Πώς να χρησιμοποιήσετε νούμερα και σύμβολα

Αν είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε σε ένα κωδικό νούμερα ή σύμβολα, τότε πρέπει να το κάνετε με τον… σωστό τρόπο. Συνήθως, οι περισσότεροι ξεκινούν με κεφαλαίο γράμμα (αν ζητείται) τον κωδικό τους, ενώ τον τελειώνουν με κάποιον αριθμό. Αυτή όμως είναι η λάθος τεχνική.

Τοποθετώντας γράμματα, αριθμούς και σύμβολα με την συνηθισμένη σειρά, χάνεται η «δύναμη» του σύνθετου password. Αντιθέτως, αν για παράδειγμα τα κεφαλαία γράμματα μπουν κάπου στην μέση του κωδικού, ενώ τα νούμερα αντικαταστήσουν κάποια γράμματα (όπως π.χ. το 3 με το ε), τότε το κλειδί γίνεται πολύ πιο ισχυρό.

4. Μην βάζετε παντού τους ίδιους κωδικούς

Μπορεί ένα password να είναι πολύ δυνατό, να περιέχει πολλούς και δύσκολους χαρακτήρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο κλειδί, για όλες σας τις κλειδαριές. Με αυτόν τον τρόπο, ελαττώνετε σημαντικά την δύναμη του κωδικού σας. Ο Joe Siegrist, αντιπρόεδρος της εταιρίας διαχείρισης κωδικών LastPass, επισημαίνει πως «είναι πολύ εύκολο για έναν χάκερ να αλιεύσει τον κωδικό σας από μια ιστοσελίδα και μετά να μπορέσει να μπει σε όλους σας τους λογαριασμούς, με αυτό το τρόπο».

Δυστυχώς οι κωδικοί μας πέρα από περίπλοκοι, θα πρέπει να είναι και πολλοί. Αλλά αν θέλουμε να διατηρούμαστε ασφαλείς, τότε θα πρέπει να υπομείνουμε αυτήν την ενοχλητική διαδικασία.

5. Μην το παρακάνετε

Ενας καλός κωδικός είναι αρκετός ώστε να διασφαλίσει το προσωπικό σας περιεχόμενο από κάποιον ανεπιθύμητο εισβολέα. Αν ένα password είναι μεγάλο και περίπλοκο, τότε πολύ δύσκολα θα «σπάσει».

«Ξεχάστε τις ιστορίες για χάκερ που πραγματοποιούν δισεκατομμύρια δοκιμές μέχρι να λύσουν τον γρίφο. Η τράπεζα σας, για παράδειγμα δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει ένα χάκερ να κάνει δισεκατομμύρια προσπάθειες. Σε καμία περίπτωση. Ακόμα και στις περισσότερες ιστοσελίδες, ένας χάκερ μπορεί μετά βίας να κάνει μερικές χιλιάδες δοκιμές» εξηγεί ο Cormac Herley, υπεύθυνος ασφαλείας της Microsoft.

Οπότε, μερικοί καλοί κωδικοί είναι ικανοί να σας κρατήσουν απόλυτα ασφαλείς. Δεν χρειάζεται να βάζουμε στους εαυτούς μας σπαζοκεφαλιές, παρά μόνο να… ξεφύγουμε από το «123456».

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Embneusys: Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) στην υπηρεσία των κατασκευαστικών
Καινοτόμα συστήματα που αξιοποιούν την τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ), ειδικά σχεδιασμένα για τον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργεί η εταιρεία Embneusys (πρώην Embiots). H
ΕΕ: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη θωράκιση μελλοντικών έργων υποδομής έναντι της κλιματικής αλλαγής
Νέες τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη θωράκιση των έργων υποδομής έναντι της κλιματικής αλλαγής για την περίοδο 2021-2027 δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι...
Παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό: οι διαδικτυακές πλατφόρμες λαμβάνουν νέα μέτρα
Η Επιτροπή δημοσίευσε τις εκθέσεις των Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft και Google σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν τον Ιούνιο για την καταπολέμηση της...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος
Σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας είχε το πρωί ο πρωθυπουργός...
DOTSOFT: Εφοδιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τεχνολογία RFID
Η DOTSOFT ΑΕ υπέγραψε νέα σύμβαση με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια υλοποίησης του έργου «Το Διαδίκτυο του Πολιτισμού: Ενσωματώνοντας Τεχνολογία RFID στο...
Ίδρυση Κέντρου Ικανοτήτων Φυσικών Προϊόντων – Αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας
Η σύσταση Κέντρου Ικανοτήτων Φυσικών Προϊόντων (ΚΙΦΠ), μοναδικού στην Ελλάδα οικοσυστήματος αφιερωμένου στην έρευνα και αξιοποίηση φυσικών προϊόντων προερχόμενα από την ελληνική βιοποικιλότητα, εγκρίθηκε...