Αρχική BUSINESS Success Stories Υλικά από την ακριτική Φλώρινα στο…διάστημα!

Υλικά από την ακριτική Φλώρινα στο…διάστημα!

Το είχε βάλει στόχο για το 2020 η «B&T Composites S.A.»  (Τιριακίδης Βασίλειος ABETE) να ξεκινήσει συνεργασία με την ESA (European Space Agency) και ήδη πραγματοποίησε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή, ενώ  είναι επίσης προμηθευτής και συνεργάτης του CERN, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες επενδύσεις στην έδρα της στη Φλώρινα, όπου έχει αναπτύξει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 4.000 τ.μ.

Όπως επισημαίνει στο KA-Business.gr ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ.Βασίλειος Τιριακίδης, υλικά που παράγει η «B&T Composites S.A.»  σε συνεργασία με πορτογαλική εταιρεία έχουν προτιμηθεί φέτος από την ESA και ήδη ταξιδεύουν στο διάστημα και έπεται συνέχεια.

Δεν πρόκειται, όμως, για το πρώτο βήμα της εταιρείας στον χώρο της αεροδιαστημικής, καθώς  σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Ιωαννίνων και στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος Horizon Η2020 η «B&T Composites S.A.»  έχει αναπτύξει καινοτόμα τεχνολογία κατασκευής ολοκληρωμένων,  πολυλειτουργικών συστημάτων για την αεροναυτική, μέσω του έργου «Hierarchical multifunctional composites with thermoelectrically powered autonomous structural health monitoring for the aviation industry-HARVEST».

Συγκεκριμένα, έχει ήδη παραχθεί ο πρώτος σωλήνας επίδειξης με ίνες άνθρακα και το καινοτόμο Thermoset 3R εποξειδικό πλέγμα – δύο καινοτόμα προϊόντα που απευθύνονται στην αεροδιαστημική βιομηχανία και προσφέρουν δυνατότητα monitoring για την πρόβλεψη πιθανών βλαβών και «ασθενειών» των υλικών, ενώ έχουν εφαρμογή και για τα πτερύγια των αεροπλάνων και άλλες αεροναυτικές χρήσεις.

Περαιτέρω, πολύ πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2020) η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πέτυχε στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος την κατασκευή Ινών Ιεραρχικού Άνθρακα και άλλων νανοϋλικών άνθρακα και οι έρευνες συνεχίζονται.

Επενδύσεις

Για τη ευόδωση των αναπτυξιακών στόχων της εταιρείας, φέτος έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ, για την προμήθεια ειδικών μηχανημάτων ύψιστης ακρίβειας (CMM μηχανή, που πετυχαίνει ακρίβεια μετρήσεων σε επίπεδο micro και δύο CNC τόρνους). Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν προηγηθεί επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ το 2019, 500.000 ευρώ το 2018 και επίσης 500.000 ευρώ το 2016.

Παράλληλα, επίσης, η εταιρεία όπως τονίζει ο κ.Τιριακίδης, θέτει ως στόχο της να  συμβάλει στο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας και στην κατεύθυνση αυτή θα αναπτύξει συστήματα αποθήκευσης υδρογόνου – το καύσιμο του μέλλοντος όπως σημειώνει ο κ.Τιριακίδης με μηδενικούς ρύπους – σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Κοζάνης και το 2021 προγραμματίζονται νέες επενδύσεις για σχετικό εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Με βάση την ακριτική πλην πανέμορφη Φλώρινα, η B&T Composites S.A.  ειδικεύεται στην κατασκευή προηγμένων εξαρτημάτων σύνθετων υλικών. Τα προϊόντα αυτά αντικαθιστούν τα μεταλλικά υλικά, καθώς έχουν πολύ χαμηλότερο βάρος και παρόμοιες ή καλύτερες ιδιότητες και χρησιμοποιούνται, σε εφαρμογές όπως οι άξονες μετάδοσης ισχύος, οι ρομποτικοί βραχίονες, συστήματα ναυσιπλοϊας, αεροναυτική κ.α.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας  το 2019 άγγιξε τα 5 εκατ.ευρώ και η εταιρεία είναι κατά 90% εξαγωγική, με πλήθος πελατών στις αγορές της Γερμανίας, Δανίας, Ολλανδίας, Βρετανίας, Σκανδιναβικών χωρών, Γαλλίας, Ρουμανίας , Ινδίας και από φέτος πλέον και της Κίνας.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού επέφερε ως γνωστόν το 2020 μεγάλο πλήγμα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, ωστόσο η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ.Τιριακίδη εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τον τζίρο του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι στην «B&T Composites S.A.» απονεμήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 το Βραβείο Καινοτομίας στα πρώτα Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος», στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώθηκαν, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλόπουλου και με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.), του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.) και του Συνδέσμου Εξαγωγέων (Σ.Ε.Β.Ε.).

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Αλλάζει πρόσωπο το Χιονοδρομικό Κέντρο του Λαϊλιά με έργο ύψους 1,5 εκατ.ευρώ
Άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση ενός ζωτικής σημασίας αναπτυξιακού έργου στον Δήμο Σερρών, καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών...
Πράξεις για την Μακεδονία: Παρέμβαση στήριξης των λαϊκών αγορών
Να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας και να ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από τον Περιφερειάρχη Κ.Μ. προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία...
10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο πρόσφατος παγετός δίνει τη χαριστική «βολή» στις ήδη πληγείσες δενδροκαλλιέργειες και στο εισόδημα των παραγωγών μας
Επιστολή προς το Περιφερειακό Υποκατάστημα Ημαθίας του ΕΛ.Γ.Α στη Βέροια, απέστειλε ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, με αφορμή τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στις...
Ο ΑΔΜΗΕ αποκτά σύγχρονο Πληροφοριακό σύστημα από την INTRASOFT International και τον ΟΤΕ
Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προχωρά στην προμήθεια νέου  Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Πληροφοριακού Συστήματος συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιήσει η...
Αλλάζει πρόσωπο το Χιονοδρομικό Κέντρο του Λαϊλιά με έργο ύψους 1,5 εκατ.ευρώ
Άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση ενός ζωτικής σημασίας αναπτυξιακού έργου στον Δήμο Σερρών, καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών...