Αρχική Editorial 11:15 έπεσε μαύρο στην ΕΡΤ!!

11:15 έπεσε μαύρο στην ΕΡΤ!!

 

Πριν λίγες ημέρες όταν πρωτοακούστηε αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης, κανείς δεν την πίστεψε. Να όμως,  που τα σενάρια επιβεβαιώθηκαν. 3.000  εργαζόμενοι, σε κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια, ορχήστρες, έντυπα μέσα, ιστοσελίδες, που συνθέτουν το οικοδόμημα της Δημόσιας Τηλεόρασης, βρέθηκαν στο δρόμο.

Όπως μετέδιδε η ΕΡΤ μέχρι την τελευταία στιγμή λίγο πριν πέσει μαύρο στις οθόνες, από τις 22:00 το βράδυ άρχισαν να ρίχνουν τους πομπούς του αναλογικού σήματος. Έτσι σταμάτησε η μέταδοση στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κεφαλλονιά, την Ιθάκη και άλλες περιοχές της χώρας.

Την ίδια ώρα διμοιρίες των ΜΑΤ κατευθύνονταν προς τον Υμηττό προκειμένου να διακόψουν το σήμα και από εκεί. Στις 23.15 το σήμα έπεσε σε όλη την Ελλάδα και η ΕΡΤ σίγησε.

Η μετάδοση συνεχίστηκε για λίγη ώρα ακόμη μέσω ίντερνετ, ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα σταμάτησε η μετάδοση και από εκεί. Επίσης η μετάδοση συνεχίστηκε για αρκετή ώρα ακόμη μέσω της Nova και συγκεκριμένα μέχρι τις 23:56.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

 • Πέντε κανάλια: ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERT WORLD (δορυφορικό), ΕΡΤ HD (Ψηφιακό)
 • Επτά ραδιοφωνικοί σταθμοί με έδρα την Αθήνα: 91,6 Πρώτο Πρόγραμμα, 103,7 Δεύτερο Πρόγραμμα, 90,9 Τρίτο Πρόγραμμα, 93,6 Kosmos, 101,8 ΕΡΑ Σπορ, 106,7 Φιλία, Πέμπτο Πρόγραμμα-Φωνή της Ελλάδας [στα βραχέα σε όλο τον κόσμο]).
 • Τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί με έδρα τη Θεσσαλονίκη (95,8, 102 και Τρίτο)
 • 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ανά την Ελλάδα
 • Δυο μουσικά σύνολα (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, Χορωδία)
 • Μια έντυπη έκδοση, η «Ραδιοτηλεόραση», ένας διαδικτυακός τόπος το www.ert.gr, το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, archives.ert.gr.

 

Τους λόγους που οδήγησαν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην απόφαση να κλείσει άμεσα την ΕΡΤ προσπαθεί να εξηγήσει η κυβέρνηση μέσω του non paper που κυκλοφορεί εδώ και λίγη ώρα.

Στο μακροσκελέστατο κείμενο αναφέρει πως το λουκέτο στην ΕΡΤ αποφασίστηκε υπό την πίεση της Τρόικα για απολύσεις, αλλά ήταν κάτι που είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό, ήταν σε γνώση των πολιτικών αρχηγών κι απλώς δεν είχε εκτελεστεί ως τώρα προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών.

Επίσης, σύμφωνα με το non paper η κυβέρνηση επέλεξε να κλείσει την ΕΡΤ και όχι κάποια προβληματική ΔΕΚΟ για συμβολικούς λόγους, για να δείξει πως ό,τι ξεπερασμένο, φθαρμένο και αναχρονιστικό, παραμερίζεται. Η κυβέρνηση αναφέρει πως πρότυπο για τη νέα δημόσια τηλεόραση που θα δημιουργηθεί θα είναι τα δίκτυα BBC, RAI, ZDF και τονίζει πως κανείς από τους νυν εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν προλήφθηκε αξιοκρατικά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ NON PAPER

Για τους εργαζομένους

Θα απολυθούν όλοι και θα αποζημιωθούν κανονικά.

Για τις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΕΡΤ

Όλες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της ΕΡΤ μεταβιβάζονται στο ΥπΟικ. Που νομικώς και για όσο διάστημα χρειαστεί θα είναι η διάδοχη κατάσταση. Για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη λειτουργία της Νέας Δημόσιας Τηλεόρασης, αγώνες ή μεγάλα γεγονότα που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης η ΕΡΤ, θα εκχωρούνται με διαφανή τρόπο, και με τίμημα υπέρ του δημοσίου, σε ιδιωτικούς σταθμούς

Για την κάλυψη των δραστηριοτήτων των κομμάτων

Το κόστος κάλυψης αναλαμβάνει το Υπ.Οικονομικών όπου θα παρέχει στα κόμματα τη δυνατότητα επιλογής ιδιωτικού συνεργείου. Η προώθηση της δραστηριότητας θα γίνεται προσωρινά μέσω της Γεν. Γραμματείας Τύπου που διαθέτει αυτόνομη οπτική ίνα ή με όποιον άλλον τρόπο επιλέξουν τα κόμματα.

Για το πότε θα ξανανοίξει η νέα δημόσια Τηλεόραση

Το συντομότερο δυνατό. Η νέα τηλεόραση θα είναι απολύτως έτοιμη για τις υποχρεώσεις της ενόψει της ελληνικής Προεδρίας

Η ΕΡΤ δεν κλείνει υπό καμία πίεση για απολύσεις

Όχι! Η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και καιρό. Είναι απόφαση υψηλού συμβολισμού, και εκσυγχρονισμού του δημοσίου. Όμως, περιμέναμε να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΡΤ ως προς την μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, για να μην διακινδυνευτεί η ομαλή διεξαγωγή τους. Οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ενήμεροι, για την απόφαση της κυβέρνησης

Γιατί ο εκσυγχρονισμός και οι απολύσεις δεν έγιναν εν λειτουργία

Όσες φορές και αν επιχειρήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση ή εκσυγχρονισμός, η συνδικαλιστική αντίσταση των εργαζομένων δεν επέτρεψε οποιαδήποτε αλλαγή.

Επίσης, οι συνδικαλιστές, ποτέ δεν επέτρεψαν οποιαδήποτε απόλυση, έστω και υπεράριθμων εργαζομένων, ή εκσυγχρονισμό των λειτουργιών. Κανείς Έλληνας σήμερα δεν γνωρίζει ότι η ΕΡΤ διαθέτει 3 μουσικά σύνολα που εργάζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, που όμως δίνουν 2-3 συναυλίες ετησίως. Ούτε γνωρίζει ότι διαθέτει 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που όμως εκπέμπουν το ίδιο πρόγραμμα τις 20 από τις 24 ώρες της ημέρας. Ούτε γνωρίζει ότι συνεχίζει να εκδίδει περιοδικό χωρίς αναγνώστες! Ούτε γνωρίζει ότι επί της ουσίας δεν διαθέτει εμπορικό τμήμα, με αποτέλεσμα να μην αντλεί διαφήμιση από την Αγορά, ακόμα και σε μεγάλα γεγονότα που συγκεντρώνουν υψηλότατη τηλεθέαση.

Παραδείγματα:

 • Εδώ και μήνες, οι δημοσιογράφοι απεργούν, ζητώντας την πρόσληψη και άλλων 150 συμβασιούχων δημοσιογράφων, ενώ ήδη στην ΕΡΤ εργάζονταν περί τους 700 δημοσιογράφους!
 • Ποτέ οι συνδικαλιστές δεν δέχονταν να χάσουν τα προνόμιά τους. Για παράδειγμα, ποτέ δεν δέχτηκαν:
 • Να υλοποιηθούν σχέδια εκσυγχρονισμού, που προέβλεπαν π.χ. τη λειτουργία ενός λογιστηρίου αντί για 6!!!
 • Να αρνούνται εδώ και 8 χρόνια την καταγραφή των παγίων (της περιουσίας) δηλαδή της εταιρίας και κανείς να μην γνωρίζει τι πραγματικά ανήκει στον ελληνικό λαό, και τι έχει ήδη, λεηλατηθεί…
 • Να μειωθεί για παράδειγμα το κόστος των ταξιδιών, που χωρίς έλεγχο και προγραμματισμό υπερβαίνει τα 2.500.000 εκατ. ετησίως
 • Να ελεγχθούν οι αδιανόητες σπατάλες και τα προνόμια εργαζομένων. Για παράδειγμα, το κόστος για κινητά τηλέφωνα μόνον στην ΕΡΤ3, υπερβαίνει τις 330.000 Ε ετησίως, όταν 422 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν 490 συνδέσεις!
 • Να αλλάξει τίποτα στη δομή και την διάρθρωση. Για παράδειγμα λειτουργούν 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, με διαφορετικό προσωπικό (συνολικά 310 εργαζόμενοι), ενώ οι περισσότεροι εκπέμπουν 20 ώρες το 24ωρο, το ίδιο κοινό πρόγραμμα
 • Να λειτουργεί, όπως σε κάθε εταιρία, τμήμα συμβάσεων, με αποτέλεσμα να μην διατηρούνται καν οι συμβάσεις της εταιρίας.
 • Να καταγράφεται η παρουσία των εργαζομένων με ηλεκτρονικό τρόπο. Αποτέλεσμα να υπάρχουν άφαντοι δημοσιογράφοι που πληρώνονται (λαμβάνοντας και υπερωρίες) χωρίς να έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Όλοι δε, οι δημοσιογράφοι (και οι 700) ακόμα και οι ανταποκριτές του εξωτερικού, έχουν μετατραπεί σε «εσωτερικούς συντάκτες», 6ωρης απασχόλησης, αυξάνοντας όμως υπερβολικά το κόστος των υπερωριών.

Γιατί κλείνει η ΕΡΤ και όχι κάποιος άλλος άχρηστος Οργανισμός

Αυτή η απόφαση που λαμβάνεται σήμερα έχει μεγάλο ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα.

 • Ό,τι ξεπερασμένο, φθαρμένο και αναχρονιστικό, παραμερίζεται.
 • Στη θέση του θα μπει το σύγχρονο, το λειτουργικό, το ανταγωνιστικό.
 • Ό,τι είχε ταυτιστεί στη συνείδηση του Ελληνικού λαού με κομματικά φέουδα και αγκυλώσεις δεκαετιών, ανήκει πια στο παρελθόν.
 • Στη θέση του θα μπει ό,τι εξυπηρετεί τη διαφάνεια της Δημοκρατίας, την αισθητική της Ελλάδας, το δημόσιο συμφέρον. Ένα ακόμα «ταμπού» σπάει.
 • Δεν μπορούμε, την ώρα που οι Έλληνες κάνουν τέτοιες θυσίες, να διατηρούνται γύρω τους άθικτα, σύμβολα της ασύδοτης σπατάλης, της σκανδαλώδους αδιαφάνειας, του αναχρονιστικού κομματισμού.
 • Στην ΕΡΤ απασχολούνται 3000 εργαζόμενοι, την ώρα που απαιτούνται λιγότεροι από το 1/3.
 • Στην ΕΡΤ, ούτε ένας από τους εργαζόμενους δεν έχει προσληφθεί με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά με επιλογές της εκάστοτε διοίκησης, που επιλέγετο από την εκάστοτε κυβέρνηση.
 • Οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση όλα αυτά τα χρόνια στην ΕΡΤ είναι πολλές. Ήδη βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, και ζητήθηκε διαχειριστικός έλεγχος από το 2000 μέχρι σήμερα.
 • Το κόστος λειτουργίας της ανέρχεται σε 230 εκ. με μέσο όρο τηλεθέασης 4%, ενώ αντίστοιχα το κόστος άλλων ιδιωτικών καναλιών με 10% τηλεθέαση δεν ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ
 • Στην ΕΡΤ εργάζονται περίπου 700 δημοσιογράφοι, και ενώ θα περίμενε κανείς το δελτίο ειδήσεών της να είναι το κορυφαίο, έχει λιγότερο από 4% τηλεθέαση. Αντίστοιχα, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, απασχολούν (για παράδειγμα 150 δημοσιογράφους) απολαμβάνοντας 10πλάσια τηλεθέαση.
 • Για τη διαφορά της καινούργιας δημόσιας τηλεόρασης σε σχέση με την ΕΡΤ που κλείνει
 • Θα απασχολείται όσο προσωπικό χρειάζεται και πάντως πολύ λιγότερο από το σημερινό, όπου θα αξιολογείται διαρκώς για την αποδοτικότητά του.
 • Το πλαίσιο λειτουργίας του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού θα καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε κυβερνητική ή κομματική παρέμβαση στη στελέχωση και στη λειτουργία του.
 • Ο νέος οργανισμός που θα δημιουργηθεί δεν θα λογοδοτεί στα κόμματα, αλλά σε ανεξάρτητη υπερκομματική αρχή καταξιωμένων ανθρώπων με μεγάλη εμπειρία σε Μέσα Ενημέρωσης.
 • Πρότυπο του νέου οργανισμού θα είναι το μοντέλο μεγάλων ξένων δικτύων, όπως του βρετανικού BBC, της Ιταλικής RAI και της Γερμανικής ΖDF.
 • Όλα αυτά διασφαλίζονται με την κατάθεση στη Βουλή Σχεδίου Νόμου για την ίδρυση και λειτουργία του νέου σύγχρονου Οργανισμού που θα γίνει άμεσα.

Για όσους απολυθούν και δεν επιλεγούν για τη νέα δημόσια τηλεόραση

Για τις θέσεις των σημερινών υπεραρίθμων, θα προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, για προσλήψεις απαραίτητου προσωπικού σε εντατικές, νοσοκομεία, εφορίες, ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει πραγματικές ανάγκες.

Το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ που πληρώνουν για την ΕΡΤ οι Έλληνες δεν θα συνεχίσει να υφίσταται όσο αυτή είναι κλειστή

Όχι! Είναι προφανές ότι από αύριο οι Έλληνες σταματούν να πληρώνουν το τέλος με το οποίο επιβαρύνονταν επί δεκαετίες. Και μετά τη δημιουργία του νέου Οργανισμού θα επιβαρύνονται με πολύ μικρότερο τέλος. Σε κάθε περίπτωση το ετήσιο όφελος για τον Έλληνα πολίτη, μετά τη λειτουργία του νέας σύγχρονης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, θα είναι 100 εκατομμύρια

Θεία Λειτουργία

Υπάρχει μέριμνα για τους χιλιάδες ανήμπορους και ηλικιωμένους και όσους πιστούς θέλουν, να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία από το κανάλι της Βουλής το οποίο εκπέμπει πανελλαδικά.

Στο μεταξύ μεγάλο ήταν το παρασκήνιο μεταξύ του πρωθυπουργού με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε το απόγευμα της Τρίτης ο Αντώνης Σαμαράς τους Χρύσανθο Λαζαρίδη, Θανάση Μπούρα, Γιώργο Μουρούτη, Σίμο Κεδίκογλου, Βολουδάκη, Αδωνι Γεωργιάδη, Μάκης Βορίδη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Ακη Γεροντόπουλο, Κώστας Τασούλας, Λευτέρη Αυγενάκη και Αννα Ασημακοπούλου.

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, μιλώντας στα στελέχη της ΝΔ υποστήριξε ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ήξεραν εδώ και ένα μήνα ότι θα έπρεπε να γίνουν απολύσεις και ότι αν δεν έβρισκαν από που θα γίνουν θα προχωρούσαν σε κλείσιμο της ΕΡΤ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός κανένα από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης δεν κατέθεσε κάποια πρόταση για τις απολύσεις και έτσι ελήφθη η απόφαση για το λουκέτο στο κρατικό κανάλι.

Ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανέφερε ότι οι απολύσεις αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση την οποία έχουν υπογράψει και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης,

«Αν το ΠΑΣΟΚ και  ΔΗΜΑΡ θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση για την ΕΡΤ, ας τη ρίξουν» είπε σε αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος σε υπουργούς, στελέχη και βουλευτές που κάλεσε στο γραφείο του.

 

 

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έφτιαξαν σποτάκι για το «λουκέτο»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΠΟΤ

 

 

 

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...

Το ka-business.gr προτείνει

Γώγος: Τέλη Δεκεμβρίου περιμένουμε εγκρίσεις για τα εμβόλια
Τέλη Δεκεμβρίου θα εγκριθούν τα εμβόλια εκτιμάει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Πρώτα θα γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, ενώ...
28η Οκτωβρίου: Αυστηρή τήρηση των μέτρων στις εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού
Χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις θα εορταστεί φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ενώ όσες εκδηλώσεις τελεστούν, δηλαδή δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων, θα πραγματοποιηθούν...
Ουρές για προσκύνημα στον Άγιο Δημήτριο
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη Θεία Λειτουργία, ενώ η επίσημη δοξολογία είναι προγραμματισμένη για τις 13:00, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου....

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Μετρήσου κι εσύ»: Καμπάνια ενημέρωσης για το διαβήτη
Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για "επιδημία", που έως το 2025 θα έχει πλήξει
ΕΝΦΙΑ: Παράταση καταβολής δόσεων για το 2020 ζητά το ΕΒΕΘ
Επιστολή με την οποία ζητούν παράταση της καταβολής των φετινών δόσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), απέστειλαν στον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον...
Ο πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα
Από τις 4 Νοεμβρίου 2020, ο πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS λειτουργεί σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, μέσω της ανανεωμένης υπηρεσίας διαλειτουργικότητας Greek Interoperable Tolling Systems (GRITS). Η υπηρεσία...