Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Time Out Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού Φθινοπωρινή Ισημερία Δράσεις Πολιτισμού στο λιμάνι...

Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού Φθινοπωρινή Ισημερία Δράσεις Πολιτισμού στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Τις δράσεις υλοποιούν ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους τρεις πολιτιστικούς φορείς που στεγάζονται στην Προβλήτα Α΄, το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

 

 

 

Οι φορείς, η καρδιά των οποίων χτυπά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου στο Λιμάνι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΟΛΘ, ο οποίος στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, έχει συμπεριλάβει στο βασικό του σχεδιασμό τις δράσεις «Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού» με στόχο την ισχυροποίηση της Προβλήτας Α΄ ως πύλης πολιτισμού και σημείου καλλιτεχνικής αναφοράς για την πόλη.

 

Η αρχή γίνεται με τη Φθινοπωρινή Ισημερία, το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν μια σειρά εκπαιδευτικών και όχι μόνο δράσεων, που δίνουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να περιεργαστούν, να ανακαλύψουν, να αισθανθούν και εντέλει να συνειδητοποιήσουν, ότι πολιτισμός και λιμάνι είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων της Φθινοπωρινής Ισημερίας θα λάβουν οι εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (25-27 Σεπτεμβρίου). 

 

Φθινοπωρινή Ισημερία (23-25 Σεπτεμβρίου 2015)

 

Το τριήμερο εκδηλώσεων της Φθινοπωρινής Ισημερίας, ανοίγει τη φετινή σχολική χρονιά, προβάλλοντας τις δραστηριότητες των τριών πολιτιστικών φορέων αλλά και το εκπαιδευτικό τους έργο. Γονείς και παιδιά, με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών των τριών μουσείων και τη συνεργασία εκπροσώπων του ΟΛΘ, θα έχουν τη δυνατότητα να δράσουν φωτογραφικά, κινηματογραφικά και εικαστικά, αναμοχλεύοντας το χθες, κατανοώντας το σήμερα αλλά και με φαντασία για το αύριο, με φόντο πάντα και σημείο αναφοράς τον τόπο που τους περιβάλλει: το Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

 

Τετάρτη 23/9, Πέμπτη 24/9, Παρασκευή 25/9

17:30 – 19:30

Εικαστικό παιχνίδι για παιδιά κάθε ηλικίας κατά το οποίο θα κατασκευάσουν τις δικές τους καρτ ποστάλ, με κεντρικό θέμα το λιμάνι του χθες και του σήμερα. Αφετηρία γίνεται η έκθεση φωτογραφίας στο παλιό αντλιοστάσιο του ΟΛΘ «Το πορτρέτο του Λιμανιού», που συνδιοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας με τον ΟΛΘ. Σημεία, τοπία, γωνιές που ενέπνευσαν μεγάλους φωτογράφους και κινηματογραφιστές προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να κατανοήσουν τον ποικιλόμορφο χαρακτήρα του τοπίου αλλά κυρίως να φανταστούν τις διαφορετικές χρήσεις του λιμανιού. Στη συνέχεια, στους πάγκους εργασίας, μέσα από το κολάζ, τη ζωγραφική και τη δημιουργική γραφή τα παιδιά θα δημιουργήσουν τις δικές τους κάρτες. Τα έργα που θα προκύψουν θα αναρτηθούν και θα παραμείνουν εκτεθειμένα ως αποτέλεσμα του εργαστηρίου για όλο το τριήμερο σε χώρο του Λιμανιού.

 

18:00

Workshop γλυπτικής για παιδιά κάθε ηλικίας. Τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Δήμητρας Λαμπρέτσα, θα δημιουργήσουν γλυπτά στην άμμο σε μια ειδικά διαμορφωμένη δεξαμενή.

 

Διευρυμένο ωράριο

Οι τρεις χώροι παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας τους την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου -και κάθε Παρασκευή- μέχρι τις 22:00, διευρύνοντας τη δυνατότητα του κοινού να επισκεφθεί τις εκθέσεις:

 

  • «Το πορτρέτο του Λιμανιού», συνδιοργάνωση ΜΦΘ-ΟΛΘ (Παλιό Αντλιοστάσιο του ΟΛΘ)
  • «Σχετικές Κινήσεις. Ευαγγελία Κρανιώτη – Julien Prėvieux» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1)

·       «Faces. Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος) & στο παράρτημα του ΜΦΘ (κτίριο πρώην Αποθηκών Στρατού, Α’ Προβλήτα)

·       Μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, ισόγειο)

 

 

Οι φορείς πολιτισμού στο Λιμάνι

 

Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης

Η ΟΛΘ ΑΕ είναι ο φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένος Θεσσαλονίκης, του βασικότερου πυλώνα ανάπτυξης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Ανήκει στο Κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και αποτελεί σημαντικό θαλάσσιο κόμβο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες που αναπτύσσει στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, το Συμβατικό και τον Επιβατικό Λιμένα, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης υλοποιεί και στηρίζει δράσεις κοινωνικού, περιβαλλοντικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Η Α’ Προβλήτα αποτελεί σημείο αναφοράς για τις πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με φορείς της πόλης και κυρίως με τα τρία μουσεία που «φιλοξενούνται» σε αυτήν.Τηλ. 2310593118-121

 

 

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης & Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (τον Νοέμβριο) και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα (τον Μάρτιο) στο Ολύμπιον και το Λιμάνι. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο είναι μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή με ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, σημαντικούς προσκεκλημένους, αφιερώματα, ανοιχτές συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, και παράλληλες δράσεις ενημερώνει, ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του. Οι δύο διοργανώσεις μεταμορφώνουν την πόλη σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής με άξονα την Έβδομη Τέχνη.

Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι το μοναδικό μουσείο κινηματογράφου στην Ελλάδα. Σκοπός του είναι η συγκέντρωση, διάσωση και μουσειολογική προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της χώρας. Στους χώρους του παρουσιάζεται μόνιμη έκθεση με την ιστορία του ελληνικού σινεμά, διοργανώνονται ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ λειτουργεί και η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, η οποία με 13.000 τίτλους, είναι η μεγαλύτερη κινηματογραφική Βιβλιοθήκη της χώρας. Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2012), αξιοποιώντας το αρχειακό υλικό της και συνεργασίες με ελληνικούς και ξένους κινηματογραφικούς οργανισμούς, παρουσιάζει ταινίες του κλασικού κινηματογράφου, αφιερώματα σε σύγχρονες εθνικές κινηματογραφίες, διοργανώνει εκθέσεις, σεμινάρια, διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις που αποσκοπούν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην κινηματογραφική δημιουργία. – Τηλ. 2310508398, 2310378400

 

 

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Φωτογραφίας είναι ένα εξειδικευμένο μουσείο για το μέσο της φωτογραφίας, το μοναδικό στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και λειτουργεί ταυτόχρονα ως Μουσείο, ως Κέντρο και ως διοργανωτής Φεστιβάλ.
Μέσα από τη δράση του αποκαλύπτει στο κοινό οπτικές πάνω: α) στην τέχνη, μια και η αισθητική του μέσου δεν αποκλίνει από αυτή των καλών τεχνών, β) στην τεχνολογία, μέσα από τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών, γ) στις ανθρωπιστικές επιστήμες, καθώς η φωτογραφία φανερώνει τον κόσμο και την κοινωνική του δράση. Σκοπός του είναι να προσεγγίζει τις διαφορετικές χρήσεις και εφαρμογές της φωτογραφίας.

Η συγκρότηση του φορέα ξεκίνησε το 1998. Το 2001 στεγάστηκε στην Αποθήκη A’ στον Α΄ Προβλήτα στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί και το παράρτημα του ΜΦΘ στο κτίριο πρώην Αποθηκών Στρατού, επίσης στον Α’ Προβλήτα, σε συνεργασία με τον ΟΛΘ. Από το 2006, βάσει της νέας στρατηγικής του και στο πλαίσιο της αποστολής του, λειτουργεί γύρω από τους άξονες της μνήμης, της συνάντησης και της ανακάλυψης, στοχεύοντας σε δράσεις τοπικής, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας μέσα από: το σχεδιασμό και υλοποίηση εκθέσεων βάσει θεματικών κύκλων, τη συγκρότηση αρχείων και συλλογών, την έκδοση εντύπων, την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη διεξαγωγή της PhotoΒiennale. Παράλληλα, ενισχύει το διάλογο και τις συναντήσεις μέσα από αξιολογήσεις φωτογραφικών προτάσεων, βραβεία, ανοιχτές συζητήσεις και ημερίδες, όπως και με παράλληλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς. – Τηλ. 2310566716

 

 

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης 

 

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποτελεί αυτοτελές τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενηλίκους, και άλλες δράσεις, υποστηρίζει και προωθεί σταθερά την καινοτόμο καλλιτεχνική δημιουργία σε όλες τις μορφές και τα είδη της, ενημερώνεται γύρω από τις διεθνείς τάσεις της σύγχρονης τέχνης, συμμετέχει και συγκροτεί δίκτυα ανταλλαγών πολιτισμικού προϊόντος και εμπειρίας, επιδιώκει γόνιμες συνεργασίες που υπηρετούν τον κοινό στόχο της πολύπλευρης υποστήριξης και προβολής του καλλιτεχνικού έργου. Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης προσανατολίζεται κυρίως στη σχέση της τέχνης με την πολιτική, το φύλο και το δημόσιο χώρο, ενώ συμμετέχει στην Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το ΚΜΣΤ, είτε φιλοξενώντας εκθέσεις στον χώρο του είτε με δικές του παραγωγές. Τηλ. 2310546683, 2310593270

 

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενισχύει τη χρηματοδότηση της έρευνας για τον κορoνοϊό με 120 εκατ. ευρώ
Η Επιτροπή έχει καταρτίσει κατάλογο 11 νέων έργων αξίας 120 εκατ. ευρώ από το «Horizon Europe», το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας (2021-2027),...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Συστήνει συμμαχίες για τους ημιαγωγούς και τις τεχνολογίες βιομηχανικού cloud
Δύο νέες βιομηχανικές συμμαχίες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: τη συμμαχία για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών και την ευρωπαϊκή συμμαχία για τα βιομηχανικά...
CINEA: Έγκριση χρηματοδότησης προγραμμάτων ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης πλοίων σε Πειραιά και Ηράκλειο
Έργα που στοχεύουν στην εξασφάλιση της συμβατότητας των υποδομών των λιμένων της χώρας για την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης των ελλιμενισμένων πλοίων,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνεργασία ΕΚΠΑ – YALE για εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την περιβαλλοντική υγεία
Την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου, σε συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, με αντικείμενο τη...
Συνάντηση Σταϊκούρα και Ντόναχιου: Η ελληνική οικονομία άντεξε στην πανδημία
Κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών είναι ότι "η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στη δίνη της υγειονομικής κρίσης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας...
Κικίλιας: Νέα κίνητρα σε ιατρούς και φαρμακοποιούς για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού
Φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό στους ενδιαφερόμενους με αποζημίωση 10 ευρώ το ραντεβού, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός...