Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Αυτοδιοίκηση Κοινή ομάδα εργασίας υπουργείου-δήμου για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Κοινή ομάδα εργασίας υπουργείου-δήμου για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας, η οποία θα υποστηρίξει τις ενέργειες του Δήμου Παύλου Μελά για την προετοιμασία του φορέα καθώς και γενικά την προώθηση του θέματος στις χρηματοδοτήσεις.

 

Το ερχόμενο Σάββατο 18 Μαρτίου, ορίστηκε προκαταρκτική συνάντηση όπου θα συζητηθούν οι προοπτικές αυτής της συνεργασίας.

 

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ενημέρωσε τον Δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, ότι αρμόδια στελέχη του Υπουργείου μπορούν να βοηθήσουν με τη μεταφορά   τεχνογνωσίας και διοικητικής εμπειρίας και από αντίστοιχους φορείς περιβάλλοντος και πάρκων πόλης (πχ. περιβαλλοντικό πάρκο Αντώνης Τρίτσης) και φυσικά από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Αντίστοιχη υποστήριξη θα υπάρξει και για την προετοιμασία δομών που θα λειτουργήσουν στο χώρο του πρώην στρατοπέδου (πχ. Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Μουσείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού).

 

Ως προς τη λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και με βάση τα σχετικά αιτήματα που έχει καταθέσει ο Δήμος Παύλου Μελά, συζητήθηκαν και ανακοινώθηκαν οι εξής δράσεις:

 

  • Λειτουργία Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου με την συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Παύλου Μελά και της τοπικής κοινωνίας, η οποία θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα λειτουργίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας και θα παρακολουθεί τη συνολική πρόοδο του έργου και των υπολοίπων δράσεων στην άμεση περιοχή του.
  • Εκπόνηση μελέτης πρασίνου και φύτευσης και υλοποίηση του έργου, εντός του χώρου του ΣΜΑ αλλά και στο υπόλοιπο αγροτεμάχιο για την μετατροπή του σε περιβαλλοντικό πάρκο, με ευθύνη του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Ολοκλήρωση των δράσεων ανάπλασης της παλιάς χωματερής και του ρέματος του Μύλου, με ευθύνη του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, έτσι ώστε να συνδεθεί με το Περιβαλλοντικό Πάρκο Δερβενίου και να διαμορφωθεί ένας ενιαίος χώρος αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
  • Μείωση ανά έτος της ποσότητας συλλογής σύμμεικτων απορριμμάτων που διατίθενται στο ΣΜΑ και αξιοποίηση των υποδομών του ΣΜΑ Ευκαρπίας για τα ειδικά ρεύματα της ανακύκλωσης και των βιοαποδομήσιμων – πρασίνων αποβλήτων.
  • Υποστήριξη από το ΥΠΕΝ του Δήμου Παύλου Μελά για τον χαρακτηρισμό έκτασης, σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες, για την εγκατάσταση και λειτουργία Κ.Α.Ε.ΔΙ.Σ.Π. (κέντρο ανακύκλωσης, εκπαίδευσης διαλογής στην πηγή) – Πράσινου Σημείου, με δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και διαλογής στην πηγή, σε συνεργασία και με κοινωνικές δομές και πρωτοβουλίες (ΚΟΙΝΣΕΠ).
  • Δέσμευση εκ μέρους της Πολιτείας ότι δεν θα αποθηκεύονται και δεν θα παραμένουν απορρίμματα στον ΣΜΑ Ευκαρπίας, ούτε θα υπάρχει σύνδεση με το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.
  • Πλήρης επεξεργασία των όμβριων υδάτων του περιβάλλοντος χώρου του ΣΜΑ και φυσικά των υδάτων πλύσης και των απορροών καθαρισμού του ΣΜΑ σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση επεξεργασίας του ΣΜΑ.
  • Κατασκευή των ΣΜΑ που προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα του Ανατολικού τομέα (Δήμος Θερμαϊκού), του Δυτικού τομέα (Δήμος Δέλτα) και στην Επαρχία Λαγκαδά, από το ΦΟΔΣΑ ΚΜ, με στόχο ολοκλήρωσης, εντός του 2018. Αντίστοιχα, επιτάχυνση των έργων επεξεργασίας των οργανικών απορριμμάτων και των μονάδων κομποστοποίησης του ΠΕΣΔΑ ΚΜ.

 

Παράλληλα, ανακοινώθηκε εκ μέρους του ΥΠΕΝ και της Εγνατίας Οδού Α.Ε. η εκπόνηση μελέτης ηχορύπανσης και ηχοπετασμάτων στην περιοχή της Ευκαρπίας στην όδευση της ανατολικής εξωτερικής περιφερειακής οδού, καθώς και η κατασκευή των έργων για την προστασία της περιοχής κατοικίας από την ηχορύπανση.

 

Επίσης, συμφωνήθηκε η συνεργασία ως προς την  υλοποίηση της αδειοδοτημένης αποκατάστασης των λατομείων ΤΙΤΑΝ εκατέρωθεν της ανατολικής εξωτερικής περιφερειακής οδού,  με την αξιοποίηση αδρανών κατασκευαστικών αποβλήτων και με ευθύνη της επιχείρησης.

 

Για όλα  τα παραπάνω ζητήματα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Δήμος Παύλου Μελά συμφώνησαν στην από κοινού παρακολούθηση και υποστήριξη όλων των παρεμβάσεων και στην προσαρμογή της διαχείρισης απορριμμάτων, στο νέο πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης, με ανάκτηση και διαλογή στην πηγή, όπως προβλέπει  ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Κορωνοϊός: Δείτε τι θα ισχύει από 28 Ιουνίου / Τι ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς
Άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew) από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ παράλληλα  από την ίδια ημέρα θα ισχύουν...
Σοκ στη Μονή Πετράκη: Ιερέας έριξε βιτριόλι σε έξι Μητροπολίτες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ιερέας που δικαζόταν για κάποιο αδίκημα και επρόκειτο να καθαιρεθεί έριξε βιτριόλι σε έξι Μητροπολίτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο...
Η Cyprus Airways ξεκινά και πάλι πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Λάρνακα
Η Cyprus Airways, η Κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία του εθνικού αερομεταφορέα, ανακοίνωσε το καλοκαιρινό της πρόγραμμα προς 11 προορισμούς με στόχο την υποστήριξη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κορωνοϊός: Δείτε τι θα ισχύει από 28 Ιουνίου / Τι ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς
Άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew) από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ παράλληλα  από την ίδια ημέρα θα ισχύουν...
Σοκ στη Μονή Πετράκη: Ιερέας έριξε βιτριόλι σε έξι Μητροπολίτες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ιερέας που δικαζόταν για κάποιο αδίκημα και επρόκειτο να καθαιρεθεί έριξε βιτριόλι σε έξι Μητροπολίτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο...
Η πόλη και η πόλη: Έξι κεφάλαια από την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης
H Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει στα Πανοραμικά...