Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Εκπαίδευση Μαθητές από τις ΗΠΑ επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη

Μαθητές από τις ΗΠΑ επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη

 

Αυτό ανακοίνωσαν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου η διευθύντρια του Ελληνικού Κολλεγίου και πρόεδρος του Ομίλου Unesco Θεσσαλονίκης κα Έμυ Φουντά και ο εκδότης -συγγραφέας ,Νιγηριανής καταγωγής, πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού στην παγκόσμια κοινότητα κ Σαμ Τσέκουας που ζει κι εργάζεται στην Ν.Υόρκη.

Όπως ανέφερε ο γνωστός φιλέλληνας με αυτή την φιλοξενία γίνεται πράξη το όνειρό του να φέρει παιδιά στην Ελλάδα, την χώρα που θαυμάζει κι αγαπά, για να την γνωρίσουν στην ίδια ηλικία που και ο ίδιος την γνώρισε για πρώτη φορά, διαβάζοντας για την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

            Το Ελληνικό Κολλέγιο αποδέχθηκε πριν λίγο καιρό την πρόταση του Sam Chekwas- Hellenic College Academy και ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες προκειμένου το καλοκαίρι του 2015 να δεχτεί στις εγκαταστάσεις του, τους πρώτους Αμερικανούς έφηβους που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

            “Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ομάδα καθηγητών του ΑΠΘ και το Ελληνικό Κολλέγιο , πρωτοπόρο στην παροχή εκπαίδευσης και στην ανάδειξη της καινοτομίας, θεωρεί ότι είναι ευκαιρία παιδιά οικογενειών από την Νέα Υόρκη κι άλλες αμερικανικές μεγαλουπόλεις να γνωρίσουν την Ελλάδα. Σε πρώτη φάση σχεδιάζουμε να έρθουν 20-30 έφηβοι οι οποίοι θα παρακολουθήσουν εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ,(60 ωρών).Παράλληλα θα τους δοθεί η δυνατότητα να προσεγγίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτισμού με διαλέξεις από ειδικούς επιστήμονες και ξεναγήσεις στα μνημεία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας (Βεργίνα, Πέλλα, Στάγειρα )” ανέφερε η κα Φουντά.

Οι μαθητές που θα συμμετέχουν θα διδαχθούν και τα βασικά στοιχεία του αρχαιοελληνικού δράματος ενώ θα επιχειρήσουν και την παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

            “Η συγκεκριμένη δράση είναι και μια πράξη ευγνωμοσύνης σε μια χώρα που μου πρόσφερε τόσα πολλά μέσα από την παιδεία της” δήλωσε ο κ Τσέκουας.”Θέλουμε να δώσουμε το ερέθισμα στα παιδιά αυτά να αγαπήσουν την Ελλάδα κι  αν ένα απ αυτά γίνει Ελληνιστής είναι κέρδος, το μεγαλύτερο που θα μπορούσα να προσφέρω τώρα που η Ελλάδα έχει ανάγκη. Ο τουρισμός, ο πνευματικός, ο πολιτιστικός πλούτος και η  παιδεία είναι η δύναμη της για να βγει από το σημερινό αδιέξοδο .Προτείνω στην στρατηγική της η Ελλάδα να συμπεριλάβει μια εκστρατεία σε όλο τον κόσμο για τους φοιτητές πανεπιστημίων και κολλεγίων που σπουδάζουν φιλοσοφία να την προτιμήσουν και να έρχονται να σπουδάσουν για ένα χρονικό διάστημα πχ ένα 6μηνο πλουτίζοντας το αντικείμενο του ενδιαφέροντος τους στην χώρα του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Σωκράτη.

Στο σχολείο μάλιστα που δημιούργησε πριν λίγα χρόνια ο ίδιος στην Νιγηρία ξεκινούν φέτος μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Ο κ Τσέκουας  βρέθηκε το περασμένο τριήμερο στην Θεσσαλονίκη και κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Κέντρο Πολιτισμού “Αλέξανδρος” κάνοντας μια αναδρομή στα χρόνια που σπούδαζε, ανέφερε ότι “αυτή η πόλη με έκανε άνθρωπο. Καμμιά φορά στα όνειρά μου δεν βλέπω Μπροντγουέι ,βλέπω τις 40 Εκκλησιές …” είπε αστειευόμενος.

Η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνει ” ένα μεγάλο μέρος στην καρδιά μου” αλλά και στο βιβλίο του με τίτλο “Το θαύμα να νοιώθεις Έλληνας” .Η Ελλάδα “θα είναι πάντα η χώρα που έδωσε το φως στην ανθρωπότητα” και οι Έλληνες “εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα απ όλους την φιλανθρωπία και την φιλοξενία. Αυτοί που πρέπει να αλλάξουν την Ελλάδα και να τη βγάλουν από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα είστε εσείς οι νέοι. Η χώρα μπορεί κι εσείς πρέπει να την αλλάξετε” είπε απευθυνόμενος στους μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου.

            «Όσοι γεννιούνται σ αυτή τη χώρα, πρόσθεσε, είναι τυχεροί γιατί όσα οι άλλοι μαθαίνουν στα πανεπιστήμια οι Έλληνες τα μαθαίνουν από  την οικογένειά τους. Πολλές φορές όταν ταξιδεύω σε άλλες πόλεις κι άλλες χώρες αναζητώ την Ελλάδα. Έχω φτιάξει ένα σύστημα και μετρώ την ελληνικότητά τους. Ψάχνω να δω πόσα αγάλματα έχουν ελληνικά, πόσο τα παιδιά τους γνωρίζουν τον Αριστοτέλη και τον Σωκράτη για να δω σε πιο μορφωτικό επίπεδο βρίσκονται”.

            Η εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Σαμ Τσέκουας είναι πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που προγραμμάτισε το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης υπό τον γενικό τίτλο “Από Ελληνισμού άρξασθε” .

            “Η θεματολογία των εκδηλώσεων αυτών” όπως ανέφερε η κα Φουντά επικεντρώνεται στην διαχρονική επικαιρότητα του ελληνικού πολιτισμού και τη σύνδεση της κοινωνικής και πολιτιστικής κουλτούρας των νεοελλήνων με τις νέες ευκαιρίες για έξοδο από την  οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα”.

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Να κάνουν το εμβόλιο έναντι του COVID-19 οι καρδιοαγγειακοί ασθενείς?
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σχετικά με τον εμβολιασμό, έναντι της COVID-19, στους Καρδιαγγειακούς ασθενείς απαντά σε απορίες πολιτών.   Συνιστάται σε όλους τους καρδιαγγειακούς ασθενείς να...
Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική κέρδισαν το ενδιαφέρον των Γάλλων τουριστικών πρακτόρων και διαδικτυακά
Ο Τουριστικός Οργανισμός Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής αποδεικνύουν έμπρακτα ακόμα μία φορά ότι οι συνέργειες και η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για την νέα μετά-covid εποχή...
(video) Eξάρθρωση δικτύου παράνομης διακίνησης μεταναστών
Την ικανοποίηση του για την εξάρθρωση δικτύου παράνομης διακίνησης μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, εξέφρασε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

INTERLIFE και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της ανθρώπινης ζωής
Συνεχίζεται και για το 2021 η υποστήριξη της ασφαλιστικής εταιρείας INTERLIFE στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, σε μια συνέργεια που έχει στόχο την προστασία της...
Να κάνουν το εμβόλιο έναντι του COVID-19 οι καρδιοαγγειακοί ασθενείς?
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σχετικά με τον εμβολιασμό, έναντι της COVID-19, στους Καρδιαγγειακούς ασθενείς απαντά σε απορίες πολιτών.   Συνιστάται σε όλους τους καρδιαγγειακούς ασθενείς να...
Ν. Παπαγεωργίου: Το πρώτο νοσοκομείο με ιστοχώρο προσβάσιμο από άτομα με αναπηρία
Χρήστες με προβλήματα όρασης, επιληψία, διάσπαση προσοχής, αλλά και γνωστικές διαταραχές, όπως η δυσλεξία και ο αυτισμός, έχουν πλέον τη δυνατότητα να περιηγηθούν με...