Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Καινοτομία Η ελληνική πλατφόρμα που επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ νέων και…...

Η ελληνική πλατφόρμα που επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ νέων και… αγοράς εργασίας

 

Έχοντας ως στόχο να βοηθήσουν πολλούς συνομήλικούς τους που τελειώνουν τις σπουδές τους να βρουν πιο εύκολα εργασία, δημιούργησαν την καινοτόμα διαδικτυακή τους πλατφόρμα.

Ο λόγος για το ZEUSIUS που στόχο έχει να βρει θέσεις… πρακτικής εργασίας σε φοιτητές ή πτυχιούχους νέους. Η λειτουργία του απλή! Ο ενδιαφερόμενος κάνει κλικ και εντοπίζει όλες τις διαθέσιμες θέσεις πρακτικής άσκησης που υπάρχουν. Επιλέγει αυτές που του φαίνονται ενδιαφέρουσες και στην συνέχεια έρχεται σε επαφή με την εταιρία που εκδήλωσε ενδιαφέρον να παρέχει θέση μαθητείας. Τόσο απλά.

Η ομάδα του ZEUSIUS προσφέρει στους χρήστες της πλατφόρμας συμβουλές σε κάθε στάδιο της διαδικασίας: υποβολή βιογραφικού σημειώματος, συνέντευξη κτλ. Όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του θέλει να ανατρέψει αυτή την αντίληψη, θέλει να αποδείξει ότι δεν έχει σημασία τί ξέρεις, αλλά τί και πόσο γρήγορα μπορείς να μάθεις όταν σε ενδιαφέρει πραγματικά αυτό με το οποίο καταπιάνεσαι. Και συμπληρώνουν οι ίδιοι: «Η πραγματικότητα της Ελλάδας σήμερα βρίσκει τους νέους ανθρώπους αποκλεισμένους από την αγορά εργασίας. Η εργασιακή εμπειρία απαιτείται, αλλά δεν προσφέρεται. Οραματιζόμαστε και επιδιώκουμε έμπρακτα ίσες ευκαιρίες για όλους όσους δεν διστάζουν να τις κυνηγήσουν».

Δημιουργοί της καινοτόμας αυτής πλατφόρμας είναι τρεις νέοι. Ο Βαγγέλης Σούλτης, ο Αντρέας Αθανασόπουλος και η Δέσποινα Καρβούνη.

Η Δέσποινα ο Αντρέας  σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο του Durham νομικά και προγραμματισμό αντίστοιχα. Ο Βαγγέλης είναι τεταρτοετής φοιτητής στη Νομική του ΕΚΠΑ. Έχοντας ασχοληθεί στο παρελθόν με διάφορα projects, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Zeusius και να κινητοποιήσουν και άλλους φοιτητές να ασχοληθούν με αυτό.

Οι τρεις καινοτόμοι νέοι μίλησαν αποκλειστικά στο www.ka-business.gr για την πλατφόρμα τους.

 

Πότε και πώς προέκυψε η ιδέα του Zeusius;

Ερχόμενοι ως φοιτητές σε επαφή με δύο διαφορετικές πραγματικότητες-του ελληνικού και του αγγλικού Πανεπιστημίου αντίστοιχα, προέκυψε στις μεταξύ μας συζητήσεις η εξης παρατήρηση. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, ο βαθμός σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας στην Αγγλία είναι πολύ μεγάλος. Οι ευκαιρίες εισόδου στην αγορά εργασίας παρουσιάζονται από το πρώτο έτος σπουδών ενός φοιτητή μέχρι και τα πρώτα χρόνια του ως πτυχιούχος. Αντιθέτως, στην Ελλάδα οι ευκαιρίες είναι πολύ περιορισμένες και οι νέοι σαφώς λιγότερο προετοιμασμένοι να τις κυνηγήσουν. Καταλυτικό παράγοντα για εμάς αποτελεί η ύπαρξη του θεσμού των internships, είτε με τη μορφή εργασίας περιορισμένου χρόνου για ένα φοιτητή είτε με τη μορφή entry-level job για έναν πτυχιούχο. Με αυτά τα δεδομένα και με την ανεργία των νέων στην Ελλάδα να αγγίζει σχεδόν  το 50%,  προκύπτει τον Σεπτέμβριο του 2015 η ιδέα για μια πλατφόρμα που θα φέρνει σε επαφή δύο «κόσμους». Από την μία πλευρά, τον κόσμο των εταιριών που επενδύουν μακροπρόθεσμα στο ανθρώπινο δυναμικό τους, αναλαμβάνοντας οι ίδιες να εντοπίσουν και να προετοιμάσουν τους μελλοντικούς τους επαγγελματίες. Από την άλλη πλευρά, τον κόσμο των δυναμικών και δημιουργικών νέων που δεν θέλουν να περιορίσουν τις γνώσεις τους στους τέσσερις τοίχους του Πανεπιστημίου.

Πως λειτουργεί η ηλεκτρονική σας πλατφόρμα;

Για τις εταιρίες που ενδιαφέρονται να δημοσιεύσουν θέσεις η διαδικασία απαιτεί μόνο τη συμπλήρωση από μέρους τους της online φόρμας που παρέχουμε κατόπιν επικοινωνίας με τη σελίδα μας. Από εκεί και πέρα όμως βασικός στόχος μας είναι μακροπρόθεσμες συνεργασίες μαζί τους, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου επαγγελματιών και φορέων που θα συμμερίζονται και θα συμβάλλουν στην προσπάθεια μας μέσα από καινοτόμα networking events, workshops κά. Σε αυτή τη κατεύθυνση εμείς επιδιώκουμε συναντήσεις με όλες τις εταιρίες που ενδιαφέρονται να δημοσιεύσουν θέσεις στο Zeusius. Οι φοιτητές και πτυχιούχοι  δεν έχουν παρά να επισκεφθούν τη σελίδα μας και να κάνουν αίτηση στις θέσεις που τους ενδιαφέρουν. Από εκεί και πέρα οι εργοδότες αναλαμβάνουν την επικοινωνία με τους υποψηφίους που τους ενδιαφέρουν. Τέλος, με μια απλή εγγραφή στο Newsletter μας μπορούν να ανημερώνονται για όσες θέσεις ανεβαίνουν κάθε μήνα.

Τι σας λένε μέχρι σήμερα οι χρήστες της πλατφόρμας;

Το μεγαλύτερο μέρος του feedback που διαθέτουμε προκύπτει από τα νούμερα που παρουσιάζει η ίδια η ιστοσελίδα. Ο αριθμός επισκεψιμότητας ανεβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς, οι χρήστες που θα επισκεφθούν σε τακτική βάση το Zeusius πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο, ενώ οι αιτήσεις που πραγματοποιούνται ανά μήνα αυξάνονται διαρκώς. Σε προσωπικό επίπεδο, σε συζητήσεις με ανθρώπους που έχουν χρησιμοποιήσει το Zeusius για κάποια αίτηση, μας επισημαίνουν το πόσο απλό και γρήγορο είναι στη χρήση, διευκολύνοντας τους σημαντικά στο να μπουν στη διαδικασία να διεκδκήσουν μια θέση.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες και ποιες οι ευκολίες κατά την υλοποίηση της ιδέας σας;

Η αλήθεια είναι πως οι δυσκολίες ήταν πολύ περισσότερες από τις ευκολίες, από την άποψη ότι οι απαιτήσεις του Zeusius ήταν πολλές και ο αριθμός ατόμων-συνεπώς και ο χρόνος- περιορισμένος. Ο συνδυασμός της λειτουργίας της σελίδας και της ανταπόκρισης στις απαιτήσεις των σπουδών υπήρξε ένα σημαντικό στοίχημα.  Η έρευνα αγοράς, οι πρώτες επαφές με εταιρίες και η επικοινωνία με φοιτητές-πτυχιούχους , το στήσιμο του site και η κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του ήταν τα πρώτα αλλά τα πιο σημαντικά βήματα. Η μεγαλύτερη δυσκολία υπήρξε στην εύρεση των επιχειρήσεων που θα μας εμπιστεύονταν χωρίς να έχουν κάποια εγγύηση για το αποτέλεσμα.Η ανταπόκριση του νέου κόσμου ήταν αυτό που μας έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση να προχωρήσουμε, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την ανάγκη ύπαρξης μιας πλατφόρμας όπως το Zeusius.

Από εκεί και πέρα, δυσκολίες προκύπτουν διαρκώς, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τις αντιμετωπίζει κανείς είναι ο παράγοντας που οδηγεί στην επιτυχία- ή αποτυχία- της υλοποίησης  μιας ιδέας.

Στην Ελλάδα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ζητούν μαθητεία και πρακτική άσκηση. Εκτιμάτε ότι η πλατφόρμα σας φέρνει πιο κοντά τους νέους επαγγελματίες με την αγορά εργασίας;

Στόχος του Zeusius, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, είναι να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ των νέων και της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.  Σε αυτό το πλαίσιο, θέλαμε εξαρχής η πλατφόρμα μας να συμβάλλει στη ισότητα των ευκαιριών για είσοδο στην αγορά εργασίας, όχι μόνο ενημερώνοντας τους νέους φοιτητές και πτυχιούχους σχετικά με τις θέσεις που ανοίγουν αλλά και προετοιμάζοντας τους για να τις διεκδικήσουν ισότιμα. Οι συμβουλές που παρέχονται στη σελίδα μας για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού βιογραφικού αλλά και τη προετοιμασία για μια επιτυχή συνέντευξη είναι ενδεικτικά αυτής της προσπάθειας.

Ποιο είναι το πιο ωραίο σχόλιο που ακούσατε για την πλατφόρμα σας;

Ο κοινός παρονομαστής των θετικών σχολίων που ακούμε είναι η ανάγκη ύπαρξης μιας πλατφόρμας όπως το Zeusius. Συνεπώς, η αίσθηση που αποκομίζουμε, ότι δηλαδή η προσπάθεια μας έχει έναν αντίκτυπο στη σημερινή πραγματικότητα της Ελλάδας, είναι πολύ σημαντική. Η μοναδική ίσως ικανοποίηση που το ξεπερνά αυτό είναι κάθε φορά που πληροφορούμαστε από τις εταιρίες που συνεργαζόμαστε ότι κάλυψαν μια θέση μέσω του Zeusius. Το απτό αποτέλεσμα, η ευκαιρία που δόθηκε σε έναν νέο άνθρωπο ο οποίος την αξιοποίησε με επιτυχία, είναι ο πυρήνας και η κινητήρια δύναμη της ιδέας και της προσπάθειας  μας.

Είστε μια start up εταιρία. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος «βραχνάς» για τους νέους επιχειρηματίες;

Καθώς δεν διαθέτουμε κάποιο funding, η κάλυψη των βασικών εξόδων από εμάς αποτελεί ίσως το πιο βασικό ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

 

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

BSS: Ο ρόλος των Συμβούλων Επιχειρήσεων σήμερα
Ο Ευστάθιος Λιακόπουλος FOUNDER – CEO BSS μιλά στο και τη Ραλλιώ Λεπίδου για το πώς μπορεί η σωστή επιλογή συμβούλου σε μία...
Διπλή βράβευση για την Μεγάλη Σύμπραξη Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας στα Tourism Awards 2021
Δυο σημαντικές διακρίσεις στα Tourism Awards, επιβεβαιώνουν και επιβραβεύουν τις προσπάθειες και το υψηλό αίσθημα συνεργασίας που επέδειξε η Μεγάλη Σύμπραξη Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας,...
H Πειραιώς Financial Holdings ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη έκδοση ομολόγου Additional Tier 1 ύψους €600 εκατ.
H έκδοση συνιστά την πρώτη έκδοση τίτλων ΑΤ1 της Πειραιώς στις διεθνείς αγορές μετά την κρίση, σε συνέχεια των εκδόσεων τίτλων Tier 2 της...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

BSS: Ο ρόλος των Συμβούλων Επιχειρήσεων σήμερα
Ο Ευστάθιος Λιακόπουλος FOUNDER – CEO BSS μιλά στο και τη Ραλλιώ Λεπίδου για το πώς μπορεί η σωστή επιλογή συμβούλου σε μία...
Διπλή βράβευση για την Μεγάλη Σύμπραξη Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας στα Tourism Awards 2021
Δυο σημαντικές διακρίσεις στα Tourism Awards, επιβεβαιώνουν και επιβραβεύουν τις προσπάθειες και το υψηλό αίσθημα συνεργασίας που επέδειξε η Μεγάλη Σύμπραξη Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας,...
H Πειραιώς Financial Holdings ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη έκδοση ομολόγου Additional Tier 1 ύψους €600 εκατ.
H έκδοση συνιστά την πρώτη έκδοση τίτλων ΑΤ1 της Πειραιώς στις διεθνείς αγορές μετά την κρίση, σε συνέχεια των εκδόσεων τίτλων Tier 2 της...