Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Καινοτομία Το ελληνικό tripadvisor για άτομα με αναπηρία!

Το ελληνικό tripadvisor για άτομα με αναπηρία!

 

Πρόκειται για το… tripadvisor των ατόμων με αναπηρία. Μια ηλεκτρονική καινοτομική πλατφόρμα που καταγράφει τα σημεία που είναι πρσβάσιμα για άτομα με αναπηρία. Σημεία από όλη την Ελλάδα. Το www.prosvasis.co είναι πλατφόρμα προβολής και συλλογής σημείων. Αποτελεί μια ηλεκτρονική πυξίδα η οποία με απλά λόγια δείχνει  ποια σημεία διαθέτουν πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία με γνώμονα παράλληλα τις κριτικές και γνώμες των χρηστών.

Η συγκεκριμένη ιδέα υπήρχε από το  2012. Τέσσερις φοιτητές έλαβαν μέρος σε έναν διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Μετά από δυο χρόνια η πλατφόρμα πήρε σάρκα και οστά. Αυτή τη στιγμή «κεφαλή» της ομάδας είναι δυο νέοι. Ο λόγος για τους ιδρυτές της, Έφη Δασκαλοπούλου και Νίκο Φαζάκη.

«Η ιδέα ξεκίνησε αυθόρμητα. Ένας φίλος μας, μας ανέφερε ότι πήγε ταξίδι σε μια πόλη της Ευρώπης και είδε να κυκλοφορούν πολλά αναπηρικά αμαξίδια. Μας ρώτησε ποια είναι τα νούμερα στην Ελλάδα και γιατί άνθρωποι με αμαξίδια δεν κυκλοφορούν πολύ στους δρόμους. Αυτή η ερώτηση ήταν το έναυσμα της ιδέας. Ξεκινήσαμε να ρωτάμε και να ερευνούμε. Μείναμε έκπληκτοι όταν μάθαμε ότι οι αριθμοί ήταν εντυπωσιακοί και παρόμοιοι με αυτούς άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Μονό που στην Ελλάδα οι άνθρωποι με αμαξίδια έμεναν σπίτι» αναφέρει στο www.ka-business.gr η κ. Δασκαλοπούλου.

Η ομάδα αρχικά ήρθε σε επαφή με άτομα με αναπηρία, σωματεία, αθλητές και επιστήμονες. Κατέγραφε στοιχεία και εντυπώσεις και τα προσπάθησε με αυτά να δημιουργήσει μια πλατφόρμα. «Έλειπε ένα τέτοιο εργαλείο που θα τους έδινε κατευθύνσεις. Έτσι χτίσαμε σιγά σιγά το δικό μας tripadvisor για άτομα με αναπηρία» συμπληρώνει η κ. Δασκαλοπούλου.

Μέχρι σήμερα η ομάδα του prosvasis.co έχει καταγράψει περίπου 5.000 σημεία προσβάσιμα για άτομα με αναπηρία. Η ομάδα βρέθηκε το 2016 σε εννέα πόλεις της Ελλάδας και κατέγραψε περίπου χίλια σημεία. Παράλληλα, πραγματοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης με τίτλο: «ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΙ ΔΡΟΜΟΙ – ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΟΡΑΤΟΙ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 2016». Την ίδια ώρα, εάν κάποιος επισκεφτεί την πλατφόρμα μπορεί να εντοπίσει άρθρα ενδιαφέροντα για τα άτομα με αναπηρία. Μέσω της πλατφόρμας δίνεται επίσης η δυνατότητα στους χρήστες της να σχολιάσουν τα διάφορα σημεία που θα εντοπίσουν και να προσθέσουν νέα σημεία.

Οι χώροι που καταγράφει η ομάδα της καινοτομικής αυτής πλατφόρμας είναι και ιδιωτικοί και δημόσιοι. «Δεχόμαστε μηνύματα από πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο από άτομα με αναπηρία. Δεχόμαστε μηνύματα και από κυρίες με καρότσια και μωρά στην αγκαλιά. Επίσης μας υποστηρίζουν πολύ νέοι άνθρωποι που εντοπίζουν και μας προτείνουν σημεία. Μας έχει αγκαλιάσει ο κόσμος» υπογραμμίζει στο www.ka-business.gr η κ. Δασκαλοπούλου.


Σύμφωνα με την ομάδα του prosvasis.co: «Η πλατφόρμα δίνει «φωνή» στο χρήστη για να εκφράσει την άποψη του ως προς τη προβασιμότητα του σημείου. Δηλαδή παρέχει ένα εξειδικευμένο Portal στο οποίο οι κάτοχοι υποδομών και υπηρεσιών καθώς και χρήστες αυτών να έχουν τη δυνατότητα κριτικής και αξιοπιστίας του σημείου. Δημιουργώντας ένα χάρτη προσβασιμότητας με αξιόπιστα σημεία και προορισμούς για Ατομα με κινητική αναπηρία».

Ποιο είναι όμως το όραμά τους; «Το να φτιάξουμε τους «δρόμους» του αύριο προϋποθέτει χρόνο, υπομονή, επιμονή και πείσμα. Θέλουμε από όλους να μπουν στην διαδικασία να δουν αλλιώς τους χώρους γύρω τους. Να τους προσεγγίσουν κάτω από το βλέμμα ενός ατόμου που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα ανάμεσά μας» αναφέρουν τα μέλη της ομάδας.

Σημειώνεται πως η ομάδα που ξεκίνησε από την Πάτρα μετρά ήδη πολλές διακρίσεις. Μεταξύ άλλων έλαβε: Βραβείο «Αριστείας στην Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα» το 2014 από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και τη Γενική Γραμματεία Νεολαία. Επίσης βραβεύτηκε από την Ολλανδική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Η ομάδα υπήρξε επίσης  Φιναλίστ στο διαγωνισμό «Εnnovation2012»,  Φιναλίστ στα «MIW» competition που χρηματοδοτείται από το Χρηματιστήριο Αθηνών,  Finalist στο διαγωνισμό «Εnnovation2013», μια από τις Top 10 Startups στο Rising Ideas – Start Up Competition και μια από τις Top 10 στο «Ideatree», Διεθνής διαγωνισμός για την ψηφιακή Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία & eBusiness| Innovathens.

Σημαντική ήταν επίσης και η παρουσία εκπροσώπου της ομάδας Prosvasis στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα συμμετείχε  στο πλαίσιο του προγράμματος International Visitor Leadership Program (IVLP) με θέμα “U.S. Models on Accessible Tourism for People with Disabilities”, που διοργάνωσε το U.S. Department of State σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό ταξίδι  σε τρεις πόλεις, σε διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ:  Σικάγο, Τσάρλεστον και την πόλη της Disney, το Ορλάντο. Ο εκπρόσωπος της Prosvasis επισκέφτηκε διάφορους οργανισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, που η δράση τους σχετίζεται με την προσβασιμότητα ή /και τον τουρισμό, τομείς στους οποίους έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο.

Η εφαρμογή λειτουργεί στα ελληνικά και στα αγγλικά.

 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!
Η ομάδα του σας εύχεται ΥΓΕΙΑ - ΑΓΑΠΗ,  ένα 2021 γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις, θετικές σκέψεις και ενέργεια. Ας μην έχουμε δεύτερες σκέψεις για όλα...

Το ka-business.gr προτείνει

Βρετανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος
Την είδηση μετέδωσε μέσω ανακοίνωσής του το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η αυτού Μεγαλειότητα ανακοίνωσε το θάνατο του συζύγου της σήμερα το μεσημέρι. Το παλάτι του...
Εισήγηση λοιμωξιολόγων για καταστήματα: Άνοιγμα στην Αχαΐα, με click away στη Θεσσαλονίκη, κλειστά στην Κοζάνη
Oι λοιμωξιολόγοι -σύμφωνα με πληροφορίες- εισηγούνται τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη να ανοίξουν με click away, στην Πάτρα με click away και click inside (δηλ,...
Έτσι θα γίνονται τα self test – Από την Πέμπτη τελικά η διάθεση τους
Tα self test δεν θα γίνονται στα φαρμακεία. Από εκεί θα αγοράζεται το κιτ με το τεστ και η χρήση τους θα γίνεται από...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Βρετανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος
Την είδηση μετέδωσε μέσω ανακοίνωσής του το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η αυτού Μεγαλειότητα ανακοίνωσε το θάνατο του συζύγου της σήμερα το μεσημέρι. Το παλάτι του...
Εισήγηση λοιμωξιολόγων για καταστήματα: Άνοιγμα στην Αχαΐα, με click away στη Θεσσαλονίκη, κλειστά στην Κοζάνη
Oι λοιμωξιολόγοι -σύμφωνα με πληροφορίες- εισηγούνται τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη να ανοίξουν με click away, στην Πάτρα με click away και click inside (δηλ,...
(video) “Να αποσυρθεί το εκτρωματικό σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές”
Του Χρήστου Γιαννούλη,  Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ" // Χρέος μας να σταθούμε στο πλευρό των Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, που έχουν απέναντι τους μία...