Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Αυξήσεις ΠΑΝΤΟΥ! Οι νέοι φόροι στην καθημερινότητά μας...

Αυξήσεις ΠΑΝΤΟΥ! Οι νέοι φόροι στην καθημερινότητά μας…

Νέα αύξηση στον ΦΠΑ. Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από το 23% στο 24%, φέρνοντας μπαράζ ανατιμήσεων σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών ενώ το χτύπημα πολλαπλασιάζεται για έντεκα νησιά του Αιγαίου στα οποία το άλμα δεν γίνεται από το 23% στο 24% αλλά από το 16% στο 24%. Οι επιβαρύνσεις αφορούν έντεκα νησιά και συγκεκριμένα Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Πανελλαδικά άλλωστε, η αύξηση του κανονικού συντελεστή στο 24% συνεπάγεται επιβαρύνσεις στις τιμές βασικών ειδών στο καλάθι της νοικοκυράς (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, αναψυκτικά, χυμοί), αλλά και σε εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, καύσιμα στον κλάδο της εστίασης, σε εργασίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες, άνθη, φυτά και αποχέτευση.

Ακριβότερα αυτοκίνητα. Στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναβρασμός. Η τιμολογιακή τους πολιτική, σύμφωνα με πληροφορίες, αναπροσαρμόζεται ώστε οι αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων, οι οποίες ισχύουν από την 1η Ιουνίου, να μην οδηγήσουν σε νέο απότομο φρενάρισμα στην αγορά ΙΧ με λιανική τιμή πάνω από 20.000 ευρώ, όπου τα νέα δεδομένα οδηγούν ακόμη και σε διπλασιασμό των τελών ταξινόμησης.

Με τις αλλαγές, όσο χαμηλότερη είναι η λιανική τιμή προ φόρων και όσο λιγότεροι είναι οι ρύποι τόσο μικρότερες είναι οι επιβαρύνσεις. Για ΙΧ με λιανική τιμή έως 14.000 ευρώ με καθεστώς απόσυρσης τα τέλη ταξινόμησης ήταν μηδενικά. Με το προϊσχύον καθεστώς τα τέλη ταξινόμησης κυμαίνονταν 400-800 ευρώ, από την 1η Ιουνίου διαμορφώνονται πέριξ των 400 ευρώ εφόσον οι εκπομπές ρύπων είναι έως 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Για αυτοκίνητα με μεγαλύτερη λιανική τιμή (έως 20.000 ευρώ) παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου βλέπουν μικρές επιβαρύνσεις αλλά για ακριβότερα μοντέλα και κυρίως για όσα υπερβαίνουν τα 25.000 ευρώ τα τέλη ταξινόμησης θα είναι έως και διπλάσια.

Πικρίζει η μπίρα. Στη λιανική, από την 1η Ιουνίου, κάθε κουτάκι μπίρας (των 330 ml) θα κοστίζει 20% παραπάνω. Αιτία, ο διπλασιασμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Ακριβή μου τηλεόραση. Από την 1η Ιουνίου 2016 επιβάλλεται ειδικό τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση. Υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, πριν όμως επιβληθεί ο ΦΠΑ. Σε έναν λογαριασμό 55 ευρώ τον μήνα, χωρίς ΦΠΑ, το ειδικό τέλος ανέρχεται σε 5,5 ευρώ.

Αλλάζει η μηνιαία παρακράτηση. Εντός των ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποστούν την ψυχρολουσία της αυξημένης παρακράτησης φόρου μόνο για το επτάμηνο Ιουνίου – Δεκεμβρίου ή θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά και τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τις αρχές του έτους.

Πιθανότερο θεωρείται – αν και μένει να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος από τη ΓΓΔΕ για να οριστικοποιηθεί – ότι οι αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση φόρου από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο θα προσμετρηθούν στο εκκαθαριστικό των δηλώσεων του 2017. Από τον Ιούνιο πάντως σε κάθε περίπτωση μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα πρέπει να προετοιμάζονται για μαχαίρι στις μηνιαίες τους αποδοχές από 2,5 έως και 22,7 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που τους βαρύνουν.

Στη ζώνη εισοδημάτων από 9.000 έως και 25.000 ευρώ, οι αλλαγές στο Φορολογικό φέρνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων:

  • Από 6,6 έως και 22,7 ευρώ τον μήνα για φορολογουμένους χωρίς παιδιά. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ (ή 750 ευρώ τον μήνα) σήμερα δεν υπόκειται σε μηνιαία παρακράτηση φόρου δεδομένου ότι καλυπτόταν από το αφορολόγητο των 9.545 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολογήτου στα 8.636 ευρώ (εφόσον δεν έχει παιδιά) η Εφορία θα του παρακρατά κάθε μήνα 15,6 ευρώ.
  • Από 2,5 έως και 18,6 ευρώ τον μήνα για φορολογουμένους με ένα παιδί. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις αφορούν φορολογουμένους με ετήσιες αποδοχές 25.000 ευρώ, καθώς η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μεταφράζονται σε μείωση αποδοχών 18,6 ευρώ τον μήνα.
  • Από 5 έως και 14,4 ευρώ τον μήνα για φορολογουμένους με δύο παιδιά. Η μικρότερη επιβάρυνση 5 ευρώ τον μήνα αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ ενώ το παράδοξο είναι πως σε χαμηλότερα εισοδήματα, π.χ. στα 9.500 ευρώ, η Εφορία θα παρακρατά από τον μισθό 7,4 ευρώ κάθε μήνα, παραπάνω σε σχέση με σήμερα.
  •  Από 3 έως και 6,2 ευρώ τον μήνα για φορολογουμένους με τρία παιδιά. Οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι έσωσαν την παρτίδα των επιβαρύνσεων την τελευταία στιγμή, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή και για τα εισοδήματα του 2016 την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ η οποία ίσχυε το 2015.


Παρά την προαναγγελία ψήφισης διάταξης νόμου με την οποία ο φετινός φόρος εισοδήματος θα έσπαγε σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους, το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του εκκαθαριστικού της δήλωσης παραμένει αμετάβλητο. Η πρώτη δόση εξοφλείται έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Τα φετινά εκκαθαριστικά είναι σαφώς «βαρύτερα» σε σχέση με πέρυσι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες αλλαγές σε κλίμακα, αφορολόγητο και ειδική εισφορά αλληλεγγύης ισχύουν για τα εισοδήματα του 2016.


Προκειμένου να κλείσει το πακέτο με τα μέτρα του 1,8 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να στείλει αυξημένο λογαριασμό σε τουλάχιστον 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως παραδέχονται επίσημα κυβερνητικά στελέχη.

Αυξημένο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ (μειώθηκε κατά 100.000 ευρώ το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου), όσοι έχουν οικόπεδα (οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου αυξήθηκαν έως και κατά 25%), όσοι έχουν αγροτεμάχια (περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου όπως και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων) καθώς και όσοι έχουν ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (δεν προβλέφθηκε η περυσινή έκπτωση φόρου 20%).

Ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα αρχίσει να εξοφλείται κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο και θα μας συντροφεύσει έως το τέλος του έτους για πέντε μήνες, κάθε μήνα.


Κάθε χρονιά κλείνει με τον λογαριασμό των τελών κυκλοφορίας για το επόμενο έτος. Φέτος ενδέχεται το οικονομικό επιτελείο να μας επιφυλάξει και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Με δηλώσεις του , ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομκών Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε ότι το σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο (χωρίς να έχει κλειδώσει ακόμη) είναι ο περιορισμός των σημερινών τελών κυκλοφορίας στο μισό, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το κύμα καταθέσεων πινακίδων.

Αν το σενάριο σταματούσε εδώ θα ήταν ιδανικό. Προβλέπει όμως συμπληρωματική μεταφορά των τελών κυκλοφορίας στο κόστος των καυσίμων που σημαίνει ότι οι τιμές τους από την 1η Ιανουαρίου θα επιβαρύνονται εκτός από τον αυξημένο ΦΠΑ και τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (τίθεται σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά) και με ένα νέο καπέλο φόρου για τα τέλη κυκλοφορίας. Το μέγεθος αυτού του καπέλου ακόμη αγνοείται.

Πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500080646

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 1.000 ατόμων, που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση
Την Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 και ώρα 9:00, θα ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική...
Παράταση αιτήσεων τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ
Παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη, 24 Ιουνίου και ώρα 23:59, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού...
Viral σε λίγες ώρες, το ποντιακό βίντεο κλιπ που προβάλει τις ομορφιές περιοχής στην Β. Ελλάδα
Viral με 103 ποντιακές λέξεις, έγινε σε λίγες ώρες, τραγούδι που προβάλει τις ομορφιές μιας περιοχής στην Β. Ελλάδα   Ένα βίντεο κλιπ γίνεται  και αποτελεί τουριστικό...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 1.000 ατόμων, που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση
Την Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 και ώρα 9:00, θα ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική...
Παράταση αιτήσεων τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ
Παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη, 24 Ιουνίου και ώρα 23:59, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού...
Γλυκά Νερά: Προθεσμία να απολογηθεί πήρε ο πιλότος
Προθεσμία για την Τρίτη στις 10 το πρωί ζήτησε και πήρε ο κατηγορούμενος πιλότος για τη δολοφονία της Καρολάιν, στα Γλυκά Νερά. Κατά την προσαγωγή...