Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Η κυβέρνηση ανακοινώνει και αποσύρει ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η κυβέρνηση ανακοινώνει και αποσύρει ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Δήλωσε ο υπουργός χαρακτηριστικά ότι «επανεξετάζουμε το θέμα», λίγη ώρα αφότου οι ΑΝΕΛ εξέφραζαν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου την αντίθεσή τους στην προωθούμενη ρύθμιση, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσουν.

«Ξανασυζητάμε το θέμα του κρασιού. Η κυβέρνηση συγκρούεται, διαπραγματεύεται και βρίσκει την καλύτερη λύση για τους πολίτες». 
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, κατά την συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί την Πέμπτη χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί αν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, θα αποσυρθεί εντελώς ή θα τροποποιηθεί.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί όπως και ο φόρος σε κάθε στήλη των δελτίων του ΟΠΑΠ, αποτελούν ισοδύναμα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, για την κατάργηση του οποίου έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη το θέμα εξετάζεται σε συνάντηση που έχει το βράσυ της Τετάρτης, σε συνάντηση που έχει με εκπροσώπους των θεσμών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Το άρθρο πάντως για την επιβολή του φόρου στο κρασί θα τεθεί κανονικά  σε ψηφοφορία όπως έχει κατατεθεί.
 
Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης για το ίδιο θέμα, εκτόξευσε όμως και η αντιπολίτευση.
Ειδικότερα, «προβληματισμένοι» εμφανίστηκαν στην Βουλή οι ΑΝΕΛ όσον αφορά την ρύθμιση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης 0,40 ευρώ ανά λίτρο κρασιού, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα, ενώ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν όπως ο Χρ.Μπγιάλας, ο οποίος ζήτησε ο φόρος ειδικής κατανάλωσης να μην επιβληθεί στο κρασί αλλά σε οινοπνευματώδη όπως το ουίσκι, η βότκα και το τζιν. 

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Δ.Καμμένος, άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει την επίμαχη διάταξη, η οποία προκαλεί τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των οινοποιών που προειδοποιούν ότι αν περάσει θα οδηγήσει στην κατεδάφιση των οργανωμένων οινοποιείων της χώρας.

Ο κ. Καμμένος μάλιστα είπε ότι η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί θα προκαλέσει φαινόμενα παραοικονομίας και λαθρεμπορίου. «Από την στιγμή που μπορεί να φτιάξουν την «μπόμπα» και να την πιούν τα παιδιά μας, με οινόπνευμα από την Βουλγαρία και ζάχαρη αντί για σταφύλι και όλα αυτά για να έχουμε ένα έσοδο που δυνητικά μπορεί να φτάσει έως 48 εκ. ευρώ και που δεν είναι ισοδύναμο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τότε να αναθεωρήσουμε την σκέψη μας και να δούμε τα θέματα υγείας, λαθρεμπορίου και συναφών παραοικονομικών δραστηριοτήτων που θα φέρουν χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι «είμαστε πολύ προβληματισμένοι διότι πρέπει να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

Σφοδρές αντιδράσεις όμως εκδηλώθηκαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύει ότι διαλύει την ελληνική παραγωγή, μετά τον τουρισμό συνεχίζει να υπερφορολογεί και τους ελάχιστους εναπομείναντες δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας» δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Μάνος Κόνσολας.

«Η επιβολή ειδικού φόρου 0,4 ευρώ ανά λίτρο κρασί, διαλύει τον κλάδο της ελληνικής οινοποιίας και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην τουριστική αγορά, που αποτελούσε μια καταναλωτική βάση για το ελληνικό κρασί. Καμία άλλη οινοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης δεν έχει επιβάλλει ειδικό φόρο στο κρασί» προσέθεσε.

«Είναι σαφές ότι αυτή η εξέλιξη ενισχύει τα προϊόντα εισαγωγής, και οδηγεί σε αδιέξοδο 700 οινοποιεία που απασχολούν πάνω από 20.000 εργαζόμενους, προσφέρουν εισόδημα σε 200.000 αμπελουργούς και σημαντικά φορολογικά έσοδα, αφού ο ΦΠΑ στο κρασί έχει ενταχθεί στον υψηλότερο συντελεστή του 23%.»

» Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στρέφεται εναντίον ενός δυναμικού τομέα της εθνικής μας οικονομίας, που συνδέεται όχι μόνο με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και με το συνολικό τουριστικό προϊόν μας, ενώ διαθέτει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα» τονίζει ακόμη ο κ. Κόνσολας.

«Αν ήθελε η κυβέρνηση να αναζητήσει τα έσοδα που της λείπουν θα μπορούσε να τα αναζητήσει με την επιβολή ειδικού φόρου στα εισαγόμενα ποτά και τσιγάρα αλλά και με τη συγχώνευση ή την κατάργηση οργανισμών του δημοσίου. Εμείς θα καταψηφίσουμε την καταστροφική αυτή επιλογή», κατέληξε.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αντιαναπτυξιακή μέθη ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με την απόφαση για αύξηση του φόρου στα κρασιά. Αυτό θα είναι ταφόπλακα σε μια από τις λίγες εξαγωγικές δραστηριότητες που μας έχουν απομείνει, πρόσθεσε.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι τα ελληνικά κρασιά έχουν διακριθεί διεθνώς λόγω της καλής ποιότητας-τιμής, καθώς και ότι «αυξάνοντας την τιμή, μειώνουμε την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων παραγωγών και ωφελούνται οι ανταγωνιστές μας και οι διακινητές παράνομου χύμα κρασιού».

«Επιτέλους τόσο δύσκολο είναι για την κυβέρνηση να καταλάβει τι συμφέρει πραγματικά τους Έλληνες και να το επιδιώξει;», αναρωτήθηκε, υπενθυμίζοντας ότι η ίδια συζήτηση έγινε και προ ημερών για τη φορολόγηση των εγχώριων παραγωγών μπίρας και πως είχε προτείνει την ισοδύναμη φορολόγηση εισαγόμενου σκληρού αλκοόλ.

«Ελπίζω σύντομα η κυβέρνηση να συνέλθει από την αντιαναπτυξιακή μέθη στην οποία βρίσκεται», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ολετήρα για την αγροτική οικονομία» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την απόφαση για επιβολή φόρου στο κρασί.

«Με αυτή της την απόφαση δείχνει την απέχθεια της σε ότι είναι παραγωγικό και καινοτόμο, σε ότι μπορεί να παράγει νέο πλούτο, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Έχουμε δηλώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λειτουργεί ως ολετήρας για την αγροτική οικονομία. Δεν πιστεύαμε όμως ότι θα μας επιβεβαιώνουν με τόση συνέπεια καθημερινά» προσθέτει.

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει, ότι επί των κυβερνήσεών του, με στοχευμένες πολιτικές ενισχύθηκε ο οινοποιητικός τομέα, «με σκοπό την παραγωγή ποιοτικών κρασιών τα οποία να μπορούν να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό. Αποτέλεσμα των πολιτικών μας ήταν ο Άμπελο-οινικός τομέας να εκσυγχρονιστεί, να παραχθούν ποιοτικά κρασιά και να αξιοποιηθούν οι μοναδικές Ελληνικές ποικιλίες. Τα Ελληνικά κρασιά εκτός από τις διεθνείς αγορές κατακτούν και διεθνή βραβεία ποιότητας.»

» Σε όλη την χώρα έχουν δημιουργηθεί μοναδικά σε ομορφιά επισκέψιμα ‘Κτήματα’ συμβάλλοντας εκτός από την αγροτική και στην τουριστική ανάπτυξη. Σήμερα στην χώρα λειτουργούν 700 μικρές και μεγάλες οινοποιητικές μονάδες οι όποιες συνεργάζονται με 200.000 αμπελουργούς και απασχολούν περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους.»

» Όλους τους παραπάνω αλλά κυρίως την Ελληνική οικονομία θίγει ο νέος φόρος που επιβάλει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου στο εμφιαλωμένο κρασί».

Εγκληματική επιλογή θεωρεί το Ποτάμι την επιβολή φόρου στο κρασί. «Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, τότε η Ελλάδα γίνεται η πρώτη παραγωγός χώρα που θα έχει τέτοιο φόρο. Ένα ελληνικό γεωργικό προϊόν επιβαρύνεται κι ένας κλάδος που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες από τον Έβρο ως την Κρήτη και εισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία με εξαγωγές, οδηγείται στην καταστροφή. Αλλά στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ενδιαφέρονται για εκείνους που παράγουν, γι΄ αυτό με τις επιλογές τους τούς οδηγούν σε απόγνωση», τονίζει σε ανακοίνωση το Ποτάμι.

Αιχμηρή είναι η τοποθέτηση του και για το σύνολο των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου. Όπως σημειώνει, κούφια λόγια αποδεικνύονται οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, καθώς με το νομοσχέδιο που κατέθεσε «έρχεται να αναιρέσει διατάξεις που η ίδια είχε ψηφίσει, όπως αυτή για τις 100 δόσεις, ενώ για το κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών έχει δεχθεί πλήρως τη θέση της τρόικας αφού παρέχεται προστασία περιουσίας ως τις 120.000 και για εισόδημα 8.000 ευρώ».

Την πλήρη αντίθεσή του στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, εξέφρασε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο «τσακίζει την οικονομία και ιδιαίτερα τσακίζει το κρασί».

Ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε πως μιλώντας ως οινοπαραγωγός «είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε ιδέα επιβολής φόρου στο κρασί. Είναι σαν πρόστιμο στην κατανάλωση».

Επιπλέον υποστήριξε πως ένας τέτοιος φόρος «επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες αμπελουργών, ενώ το κρασί είναι από τα ελάχιστα είδη στη χώρα μας που παρουσιάζει ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια».

«Οποιαδήποτε επιβολή φόρου είτε στο κρασί, είτε στο τσίπουρο, θα ανεβάσει την παραοικονομία, θα ανεβάσει την παρανομία στην παραγωγή και θα έχει ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί η νόμιμη παραγωγή και η κατανάλωση και να ανθίσει η παραοικονομία», πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, είπε ότι παρά τη διαφωνία του θα ψηφίσει τα ισοδύναμα μέτρα για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Η κυβέρνηση επέλεξε τον τζόγο και το κρασί. Παρότι διαφωνώ με τη λογική τού να παίρνουμε τα βάρη από εδώ και να τα πηγαίνουμε εκεί, διότι αυτό δεν είναι φορολογική λογική αλλά πασαλείμματα, λέμε να το ψηφίσουμε ως Ένωση Κεντρώων» δήλωσε ο κ. Λεβέντης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα 99,5. «Όχι το όλον…», διευκρίνισε, η Ένωση Κεντρώων δεν θα ψηφίσει επί της αρχής, αλλά τη ρύθμιση για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

5 στους 10 χρήστες διαδικτύου πραγματοποίησαν online αγορά εξ αποστάσεως τον τελευταίο μήνα
O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος ολοκλήρωσε την 4η εξαμηνιαία έρευνα καταγραφής των online καταναλωτικών τάσεων στο λιανεμπόριο,  με την επιστημονική υποστήριξη του...
Ολοκληρώθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης – Το 1ο βραβείο
Τον νικητή του πρώτου βραβείου του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης επέλεξαν ομόφωνα και μετά από τριήμερη...
Γυάλινη, πλαστική ή αλουμινένια συσκευασία; Ποια είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον;
Σήμερα, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σχετικά με την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος είναι η επαναχρησιμοποίηση του υλικού μιας συσκευασίας τροφίμων, ποτών κλπ. Η...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έξυπνες λύσεις στη γεωργική ασφάλιση: Δορυφορική τηλεπισκόπηση και τεχνολογία blockchain
Η γεωργική ασφάλιση είναι ο τομέας των ασφαλιστικών υπηρεσιών που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. Οι υπολογισμοί των ασφάλιστρων και...
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος
Η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η έρευνα σε θέματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική διαχείριση και την οικολογική καινοτομία, είναι τα κύρια αντικείμενα της...
«200 Χρόνια Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους» με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο αρχαίο θέατρο Δίου
Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου παρουσιάζουν την Κυριακή 1 Αυγούστου 2021,...