Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική imerisia.gr - Πού θα πάνε τα 52,5 δισ. ευρ

imerisia.gr – Πού θα πάνε τα 52,5 δισ. ευρ

 

Το χθεσινό «ναι» των εταίρων μας στη… σούπερ δόση των 52,5 δισ. ευρώ αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Κι αυτό καθώς, όπως υπολογίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, από τα χρήματα αυτά τα 40 δισ. ευρώ θα «μείνουν» στην Ελλάδα και δεν θα κατευθυνθούν στην κάλυψη τόκων και χρεολυσίων.

Μάλιστα εκτιμούν πως για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες θα διατεθούν 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου, μιλώντας για μια μεγάλη ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Άμεσα θα εκταμιευθούν 34,3 δισ. ευρώ, ενώ για την αποδέσμευση των υπόλοιπων 18,2 δισ. εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή «συγκεκριμένων οροσήμων» του Μνημονίου, όπως είναι για παράδειγμα η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και η εφαρμογή του προγράμματος μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (διαθεσιμότητα).

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε χθες ότι «η Ελλάδα κέρδισε μία μεγάλη ευκαιρία για να σταθεί στα πόδια της» και διαβεβαίωσε πως από τις εκταμιεύσεις των δόσεων θα εξοφληθούν όλα τα χρέη του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ξεκινήσει από τις επιστροφές φόρων, την καταβολή εφάπαξ και την εξόφληση μέρους των χρεών προς τον φαρμακευτικό κλάδο.

Υπολογίζεται πως εντός του έτους θα καταστεί δυνατόν να πέσουν στην αγορά 1 με 1,5 δισ. ευρώ και προοδευτικά να φθάσουμε στα 8,5 δισ. ευρώ μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε πως «τώρα αρχίζει το ταξίδι χωρίς τα σύννεφα της αβεβαιότητας» και έθεσε ως άμεσες προτεραιότητες την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, την απελευθέρωση των αγορών, την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και την αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ.

Πιο αναλυτικά, από το συνολικό ποσό των 52,5 δισ. ευρώ, τα 49,1 δισ. ευρώ θα δοθούν από την Ευρωζώνη (EFSF) και τα 3,4 δισ. είναι η συνεισφορά του ΔΝΤ.

Στη συντομότερη συνεδρίαση του Eurogroup από την έναρξη της ελληνικής κρίσης, η οποία διήρκεσε μόλις 90 λεπτά, η απόφαση ελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες και προβλέπει την άμεση εκταμίευση, την ερχόμενη Δευτέρα, 34,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, 16 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, 7 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του κράτους και 11,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την επαναγορά του δημόσιου χρέους.

Στη συνεδρίαση μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανακοίνωσε στους εταίρους ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεισφέρει στη στήριξη της Ελλάδας. Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι επίσης η διαβεβαίωση που παρείχαν οι εταίροι, οι οποίοι εξέφρασαν την ετοιμότητα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων μείωσης του δημόσιου χρέους, όπως είναι η αύξηση της κοινοτικής συγχρηματοδότησης στο 95% των κονδυλίων της περιόδου 2014-2020. Ο επίτροπος Ρεν διευκρίνισε ότι πρόκειται για πρόσθετα 5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να μειώσουν το χρέος κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης διαβεβαίωσε ότι, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα ληφθούν και νέα μέτρα ελάφρυνσης, προκειμένου το χρέος να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

greekmoney.gr

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενισχύει τη χρηματοδότηση της έρευνας για τον κορoνοϊό με 120 εκατ. ευρώ
Η Επιτροπή έχει καταρτίσει κατάλογο 11 νέων έργων αξίας 120 εκατ. ευρώ από το «Horizon Europe», το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας (2021-2027),...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Συστήνει συμμαχίες για τους ημιαγωγούς και τις τεχνολογίες βιομηχανικού cloud
Δύο νέες βιομηχανικές συμμαχίες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: τη συμμαχία για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών και την ευρωπαϊκή συμμαχία για τα βιομηχανικά...
CINEA: Έγκριση χρηματοδότησης προγραμμάτων ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης πλοίων σε Πειραιά και Ηράκλειο
Έργα που στοχεύουν στην εξασφάλιση της συμβατότητας των υποδομών των λιμένων της χώρας για την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης των ελλιμενισμένων πλοίων,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνεργασία ΕΚΠΑ – YALE για εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την περιβαλλοντική υγεία
Την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου, σε συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, με αντικείμενο τη...
Συνάντηση Σταϊκούρα και Ντόναχιου: Η ελληνική οικονομία άντεξε στην πανδημία
Κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών είναι ότι "η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στη δίνη της υγειονομικής κρίσης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας...
Κικίλιας: Νέα κίνητρα σε ιατρούς και φαρμακοποιούς για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού
Φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό στους ενδιαφερόμενους με αποζημίωση 10 ευρώ το ραντεβού, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός...