Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική imerisia.gr - Πού θα πάνε τα 52,5 δισ. ευρ

imerisia.gr – Πού θα πάνε τα 52,5 δισ. ευρ

 

Το χθεσινό «ναι» των εταίρων μας στη… σούπερ δόση των 52,5 δισ. ευρώ αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Κι αυτό καθώς, όπως υπολογίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, από τα χρήματα αυτά τα 40 δισ. ευρώ θα «μείνουν» στην Ελλάδα και δεν θα κατευθυνθούν στην κάλυψη τόκων και χρεολυσίων.

Μάλιστα εκτιμούν πως για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες θα διατεθούν 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου, μιλώντας για μια μεγάλη ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Άμεσα θα εκταμιευθούν 34,3 δισ. ευρώ, ενώ για την αποδέσμευση των υπόλοιπων 18,2 δισ. εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή «συγκεκριμένων οροσήμων» του Μνημονίου, όπως είναι για παράδειγμα η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και η εφαρμογή του προγράμματος μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (διαθεσιμότητα).

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε χθες ότι «η Ελλάδα κέρδισε μία μεγάλη ευκαιρία για να σταθεί στα πόδια της» και διαβεβαίωσε πως από τις εκταμιεύσεις των δόσεων θα εξοφληθούν όλα τα χρέη του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ξεκινήσει από τις επιστροφές φόρων, την καταβολή εφάπαξ και την εξόφληση μέρους των χρεών προς τον φαρμακευτικό κλάδο.

Υπολογίζεται πως εντός του έτους θα καταστεί δυνατόν να πέσουν στην αγορά 1 με 1,5 δισ. ευρώ και προοδευτικά να φθάσουμε στα 8,5 δισ. ευρώ μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε πως «τώρα αρχίζει το ταξίδι χωρίς τα σύννεφα της αβεβαιότητας» και έθεσε ως άμεσες προτεραιότητες την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, την απελευθέρωση των αγορών, την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και την αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ.

Πιο αναλυτικά, από το συνολικό ποσό των 52,5 δισ. ευρώ, τα 49,1 δισ. ευρώ θα δοθούν από την Ευρωζώνη (EFSF) και τα 3,4 δισ. είναι η συνεισφορά του ΔΝΤ.

Στη συντομότερη συνεδρίαση του Eurogroup από την έναρξη της ελληνικής κρίσης, η οποία διήρκεσε μόλις 90 λεπτά, η απόφαση ελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες και προβλέπει την άμεση εκταμίευση, την ερχόμενη Δευτέρα, 34,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, 16 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, 7 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του κράτους και 11,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την επαναγορά του δημόσιου χρέους.

Στη συνεδρίαση μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανακοίνωσε στους εταίρους ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεισφέρει στη στήριξη της Ελλάδας. Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι επίσης η διαβεβαίωση που παρείχαν οι εταίροι, οι οποίοι εξέφρασαν την ετοιμότητα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων μείωσης του δημόσιου χρέους, όπως είναι η αύξηση της κοινοτικής συγχρηματοδότησης στο 95% των κονδυλίων της περιόδου 2014-2020. Ο επίτροπος Ρεν διευκρίνισε ότι πρόκειται για πρόσθετα 5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να μειώσουν το χρέος κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης διαβεβαίωσε ότι, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα ληφθούν και νέα μέτρα ελάφρυνσης, προκειμένου το χρέος να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

greekmoney.gr

 

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...

Το ka-business.gr προτείνει

Γώγος: Τέλη Δεκεμβρίου περιμένουμε εγκρίσεις για τα εμβόλια
Τέλη Δεκεμβρίου θα εγκριθούν τα εμβόλια εκτιμάει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Πρώτα θα γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, ενώ...
28η Οκτωβρίου: Αυστηρή τήρηση των μέτρων στις εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού
Χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις θα εορταστεί φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ενώ όσες εκδηλώσεις τελεστούν, δηλαδή δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων, θα πραγματοποιηθούν...
Ουρές για προσκύνημα στον Άγιο Δημήτριο
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη Θεία Λειτουργία, ενώ η επίσημη δοξολογία είναι προγραμματισμένη για τις 13:00, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου....

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Μετρήσου κι εσύ»: Καμπάνια ενημέρωσης για το διαβήτη
Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για "επιδημία", που έως το 2025 θα έχει πλήξει
ΕΝΦΙΑ: Παράταση καταβολής δόσεων για το 2020 ζητά το ΕΒΕΘ
Επιστολή με την οποία ζητούν παράταση της καταβολής των φετινών δόσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), απέστειλαν στον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον...
Ο πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα
Από τις 4 Νοεμβρίου 2020, ο πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS λειτουργεί σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, μέσω της ανανεωμένης υπηρεσίας διαλειτουργικότητας Greek Interoperable Tolling Systems (GRITS). Η υπηρεσία...