… και η ώρα πέρασε!!!

 

Ο Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε και με τους επικεφαλής της τρόικας, Ματίας Μόρς, Κλάους Μαζούχ και Πολ Τόμσεν με στόχο την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου.

Η πρώτη συζήτηση κρίθηκε ως διερευνητική και σε καλό κλίμα ενώ φαίνεται πως και η κυβέρνηση θα περιμένει την έκθεση που θα είναι έτοιμη στα τέλη Ιουλίου.

Τι είπε ο Σαμαράς στους τροικανούς

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν οι επικεφαλής της τρόικας πρώτη μέρα των συναντήσεων με την κυβέρνηση.

Από την μεριά του ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, επανέλαβε τις βασικές θέσεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές προσδιορίζονται, από την επιστολή του στους ηγέτες της Ευρωζώνης, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

Από το κόσκινο της τρόικας ο δημόσιος τομέας

Σύμφωνα με το newsit.gr, από το μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας θα περάσουν τα στοιχεία που αφορούν το προσωπικό του Δημοσίου, τους μισθούς και την πορεία της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης. Οι επικεφαλής της τρόικας μπορεί να παραμείνουν στην Αθήνα μόλις τρεις μέρες αυτή τη φορά, αλλά το πρόγραμμα των τεχνικών κλιμακίων είναι αρκετά «βαρύ» έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Από τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, γίνεται σαφές ότι η τρόικα θέλει να έχει πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στον προϋπολογισμό, στο προσωπικό, στις αποκρατικοποιήσεις, στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, στους ΟΤΑ, στα νοσοκομεία.

Για τα 31,5 δις…

Ωστόσο όπως έχουν διαμηνύσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο οι δανειστές μας το ποσό αυτό θα φτάσει στην Ελλάδα μόνον εφόσον η κυβέρνηση εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ή εν πάση περιπτώσει δείξει στην πράξη ότι τελείωσε οριστικά η περίοδος στασιμότητας αλλά και η περίοδος των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα στο επίπεδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος”, στόχος του πρωθυπουργού, που αναζητά μια κίνηση-έκπληξη ειδικά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι ακριβώς να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών μας ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να «τρέξει» πιο γρήγορα σε δυο κρίσιμα πεδία: Στις αποκρατικοποιήσεις και στη μείωση του κράτους. Ωστόσο, η πρώτη σύγκρουση αναμένεται να εκδηλωθεί στο θέμα των απολύσεων.

Ο κ. Σαμαράς αλλά και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν ταχθεί εναντίον του συγκεκριμένου μέτρου και αντιπροτείνουν στην τρόικα τις μετατάξεις των μονίμων υπαλλήλων που σήμερα εργάζονται σε φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν και τη μη ανανέωση συμβάσεων των συμβασιούχων.

Η κυβέρνηση θα στηριχθεί σε έκθεση ιδιωτικής εταιρείας που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων μέχρι το 2015 μπορεί να επιτευχθεί μόνο από συνταξιοδοτήσεις και μείωση των συμβασιούχων.

Ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα (που νωρίτερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα) ένα σχέδιο δέκα σημείων για την οικονομία και τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, τότε το κείμενο αυτό θα πάρει τη μορφή προγραμματικών δηλώσεων που θα εκφωνήσει αύριο το απόγευμα στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει επιθετικές αποκρατικοποιήσεις που χωρίζονται σε δυο φάσεις:

Σε αυτές που θα γίνουν άμεσα, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση πιθανώς της ΔΕΗ, του λειτουργικού έργου του ΟΣΕ, των θυγατρικών εταιρειών της Αγροτικής Τράπεζας, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ και των Κρατικών Λαχείων, και σε εκείνες που θα προχωρήσουν σε δεύτερη φάση όπως είναι η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και ο ΟΠΑΠ.

Επίσης, στο ίδιο κείμενο περιλαμβάνεται η δέσμευση για άμεση κατάργηση-συγχώνευση 60 οργανισμών του Δημοσίου, για αλλαγές στον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ», για την εξασφάλιση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και για άμεση προώθηση έργων υποδομής.

Τέλος, στην ίδια λίστα, περιλαμβάνονται και θεσμικές αλλαγές, όπως η καθιέρωση «πόθεν έσχες» για τους πολιτικούς που κατείχαν κυβερνητικά αξιώματα από το 1974, η μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και η κατάργηση προνομίων των βουλευτών.

Ο πρωθυπουργός θα αφήσει για αργότερα τα εργασιακά ζητήματα όπως η μετενέργεια, αν και θα κάνει αναφορές στις προγραμματικές δηλώσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει ήδη τα μηνύματα ότι αυτή την ώρα δεν τίθεται -από την πλευρά των δανειστών μας- θέμα επαναδιαπραγμάτευσης και για τον λόγο αυτό μόνον ακροθιγώς θα επισημανθούν ορισμένα ζητήματα, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν ότι αυτή την ώρα πρέπει να τονωθεί η αξιοπιστία της χώρας και στη συνέχεια να δοθεί η «μάχη» για αλλαγή δυσμενών όρων του Μνημονίου.

Μέχρι τις 20 Αυγούστου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εκταμιεύσει τα 31,5 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης, προκειμένου να καλύψει πληρωμές μισθών και συντάξεων, να προχωρήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αποπληρώσει ομόλογο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από το συνολικό ποσό τα 25 δισ. ευρώ αναλογούν στη δεύτερη δόση για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Ενα ποσό 2,4 δισ. ευρώ αφορά τη δόση του Ιουνίου, η οποία ελέω εκλογών μετατέθηκε για αργότερα και 4,1 δισ. ευρώ είναι η προγραμματισμένη δόση του Αυγούστου. Να σημειωθεί πως στις 20 Αυγούστου λήγει ομόλογο που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και πρέπει να καλυφθεί.

Παράλληλα, πρέπει να εξασφαλιστούν και ρευστά διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία, γιατί στο ίδιο διάστημα αρχίζει η πληρωμή των συντάξεων και των μισθών του Σεπτεμβρίου.

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 1.000 ατόμων, που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση
Την Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 και ώρα 9:00, θα ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική...
Παράταση αιτήσεων τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ
Παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη, 24 Ιουνίου και ώρα 23:59, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού...
Viral σε λίγες ώρες, το ποντιακό βίντεο κλιπ που προβάλει τις ομορφιές περιοχής στην Β. Ελλάδα
Viral με 103 ποντιακές λέξεις, έγινε σε λίγες ώρες, τραγούδι που προβάλει τις ομορφιές μιας περιοχής στην Β. Ελλάδα   Ένα βίντεο κλιπ γίνεται  και αποτελεί τουριστικό...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 1.000 ατόμων, που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση
Την Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 και ώρα 9:00, θα ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική...
Παράταση αιτήσεων τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ
Παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη, 24 Ιουνίου και ώρα 23:59, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού...
Γλυκά Νερά: Προθεσμία να απολογηθεί πήρε ο πιλότος
Προθεσμία για την Τρίτη στις 10 το πρωί ζήτησε και πήρε ο κατηγορούμενος πιλότος για τη δολοφονία της Καρολάιν, στα Γλυκά Νερά. Κατά την προσαγωγή...