To Eurogroup δεν έφερε συμφωνία

 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ θα επαναλάβουν τις συνομιλίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τη Δευτέρα, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

O γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βγαίνοντας είπε πως «δεν καταλήξαμε σε συμφωνία για την Ελλάδα», ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως σημειώθηκε μεν πρόοδος στο πακέτο μέτρων για την μείωση του ελληνικού χρέους και η συμφωνία είναι κοντά αλλά η συνεδρίαση του Eurogroup έπρεπε να διακοπεί ώστε να μπορέσουν να διευθετηθούν τεχνικά θέματα.

«To Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι όλες οι προαιπαιτούμενες δράσεις έχουν εφαρμοστεί ικανοποιητικά, κάτι που δείχνει-όπως επισημαίνεται- την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και επαινεί τις προσπάθειες τόσο των αρχών, όσο και του ελληνικού λαού που συνέβαλαν «στο να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι είναι τεχνικοί οι λόγοι της διακοπής και δεν υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφωνίες, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, τώρα είναι η σειρά μας».

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης

Το «μεγάλο αγκάθι» της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκε στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών, με το ΔΝΤ να εμφανίζεται ανυποχώρητο στις θέσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε αμετακίνητη σε ότι αφορά το στόχο βιωσιμότητας του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, τονίζοντας ότι αποτελεί «καταστατική υποχρέωση του Ταμείου» και ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα ότι δεν μπορεί να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες χωρίς μια καθαρή λύση για το θέμα αυτό.

Η κυρία Λαγκάρντ παρουσιάστηκε άκαμπτη ακόμη και μετά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ότι με τις μεταρρυθμίσεις, την παράταση του χρόνου προσαρμογής στο 2022 και επιπρόσθετα μέτρα το χρέος ενδέχεται να πέσει στο 110% του ΑΕΠ.

Χαρακτηριστικό της διάστασης απόψεων είναι το γεγονός ότι η συνεδρίαση διεκόπη αρκετές φορές προκειμένου να υπάρξουν εκ νέου διμερείς επαφές και οι διάφορες πλευρές να ετοιμάσουν τις τελευταίες προτάσεις τους.

Σε έγγραφο που επικαλέστηκε το πρακτορείο Reuters, λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα, αναφέρεται ότι χωρίς μια συνδυαστική λύση το χρέος της Ελλάδας θα φθάσει στο 144% του ΑΕΠ το 2020, 133% του ΑΕΠ το 2022 και 111% του ΑΕΠ το 2030.

Οι συνδυαστικές λύσεις που προτείνονται είναι οι εξής:

  • Μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα κατά 70 μονάδες βάσης από τις 150 μονάδες που βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτι που θα μείωνε το χρέος κατά 1,4% το 2020,. Μια μεγαλύτερη μείωση στις 25 μονάδες βάσης θα είχε ως αποτέλεσμα το χρέος να μειωθεί στο 5,1% του ΑΕΠ
  • Μετατόπιση της πληρωμής των τόκων κατά 10 χρόνια, το 2022, για τα δάνεια που χορηγήθηκαν από τον EFSF που θα προκαλούσε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 43,8 δισ ευρώ, δηλαδή 16,9 του ΑΕΠ.
  • Επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που θα σήμαινε περαιτέρω μείωση του χρέους κατά 4,6& του ΑΕΠ το 2020
  • Επαναγορά χρέους ύψους 10 δισ ευρώ από τους ιδιώτες πιστωτές στα 50 σεντς του ευρώ που θα είχε ως αποτέλεσμα μείωση χρέους καατά 2,4% του ΑΕΠ το 2020.

To «κοκτέιλ μέτρων» που φέρεται να πρότεινε η Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Reuters, καθιστά μεν βιώσιμο το χρέος αλλά το 2022, κάτι το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ που επιμένει στο στόχο για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020.

Ουσιαστικά το έγγραφο που επικαλείται το Reuters σχετίζεται με πληροφορία που είχε μεταδώσει το ίδιο πρακτορείο, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ,για τα εναλλακτικά σενάρια που «έπεσαν» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (διαβάστε τα πατώντας εδώ).

Με εκείνα τα σενάρια είχε διαφωνήσει έντονα η γερμανική πλευρά, ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση του IIF στο ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Διάσταση απόψεων παρατηρήθηκε και πάνω στο ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την αποφασισμένη επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016 με το ΔΝΤ να επιθυμεί απόφαση «εδώ και τώρα» με ορίζοντα τετραετίας, την ώρα που οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να καλύψουν το κενό των 15 δισ μέχρι το 2014 και τότε να υπάρξει νέα συμφωνία για τα επόμενα δύο χρόνια.

Παρέμβαση Μοσκοβισί για τελικές αποφάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταλυτική ήταν η παρέμβαση του γάλλου υπουργού Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος φέρεται να είπε προς τους ομολόγους του ότι δεν αρκεί μια ανακοίνωση ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.

«Στο ακουστικό» η ελληνική κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για να πληροφορηθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ, ταυτόχρονα ενημέρωσε και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – iefimerida.gr

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενισχύει τη χρηματοδότηση της έρευνας για τον κορoνοϊό με 120 εκατ. ευρώ
Η Επιτροπή έχει καταρτίσει κατάλογο 11 νέων έργων αξίας 120 εκατ. ευρώ από το «Horizon Europe», το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας (2021-2027),...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Συστήνει συμμαχίες για τους ημιαγωγούς και τις τεχνολογίες βιομηχανικού cloud
Δύο νέες βιομηχανικές συμμαχίες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: τη συμμαχία για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών και την ευρωπαϊκή συμμαχία για τα βιομηχανικά...
CINEA: Έγκριση χρηματοδότησης προγραμμάτων ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης πλοίων σε Πειραιά και Ηράκλειο
Έργα που στοχεύουν στην εξασφάλιση της συμβατότητας των υποδομών των λιμένων της χώρας για την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης των ελλιμενισμένων πλοίων,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνεργασία ΕΚΠΑ – YALE για εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την περιβαλλοντική υγεία
Την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου, σε συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, με αντικείμενο τη...
Συνάντηση Σταϊκούρα και Ντόναχιου: Η ελληνική οικονομία άντεξε στην πανδημία
Κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών είναι ότι "η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στη δίνη της υγειονομικής κρίσης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας...
Κικίλιας: Νέα κίνητρα σε ιατρούς και φαρμακοποιούς για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού
Φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό στους ενδιαφερόμενους με αποζημίωση 10 ευρώ το ραντεβού, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός...